ماندگاری زعفران چقدر است؟ آیا زعفران فاسد می شود؟ (2 نکته مهم)

بله، زعفران هم تاریخ مصرف دارد و با گذشت زمان ممکن است عطر، رنگ و خواص داروییاش کاهش پیدا کند، هرچند به معنای معمول مثل مواد غذایی فاسد نمیشود.
✅ ماندگاری زعفران چقدر است؟
-
مدت زمان معمول نگهداری: بین ۱ تا ۳ سال
-
بهترین کیفیت از نظر عطر، طعم و رنگ معمولاً در ۱۸ تا ۲۴ ماه اول پس از برداشت باقی میماند.
-
پس از آن، زعفران خاصیت خود را به تدریج از دست میدهد، ولی مصرف آن معمولاً ضرری ندارد.
❌ آیا زعفران فاسد میشود؟
زعفران در شرایط نگهداری نامناسب ممکن است:
-
عطر و رنگ خود را از دست بدهد
-
طعم تلخ یا نامطبوع پیدا کند
-
یا در صورت نمکشیدن و رطوبت بالا، امکان کپک زدن یا آلودگی قارچی هم وجود دارد.
🧴 نکات مهم برای نگهداری درست زعفران:
-
در ظرف دربسته، غیرشفاف و شیشهای یا فلزی نگهداری شود.
-
دور از نور، گرما و رطوبت قرار بگیرد.
-
در یخچال نگهداری نشود مگر در صورت رطوبت کنترلشده.
-
اگر زعفران را پودر کردهاید، سریعتر استفاده شود چون پودر شده زودتر خاصیت خود را از دست میدهد.
🔍 چگونه بفهمیم زعفران کهنه یا خراب شده؟
-
بوی کم یا تغییر بو (از معطر به بیبو یا بوی نامطبوع)
-
رنگدهی ضعیف در آب داغ
-
ظاهر کپکزده یا چسبناک
-
طعم تلخ یا ناهنجار
اگر میخواهید زعفران با کیفیت برای مدت طولانیتری داشته باشید، بهتر است آن را به صورت رشتهای (نه پودر شده) و در مقدار کم خریداری کنید.
آیا زعفران هم خراب میشود ؟
برای اینکه بتوانید بهترین عطر و طعم زعفران را تجربه کنید بهتر است آن را زودتر مصرف کنید. این ادویه مانند خیلی از ادویه های دیگر بعد از گذشت زمان، کم کم ویژگی های خود را از دست میدهد و بدون شک بعد از حدود 2 یا 3 سال، عطر و طعم اصلیاش را نخواهد داشت.
زعفران معمولاً به دو شکل رشتهای و پودر موجود است و معمولاً تاریخ مناسب برای مصرف روی بسته بندی این محصولات وجود دارد. خوشبختانه اگر زعفران را به درستی نگهداری کنید، میتوانید تا ماهها و حتی سالها بعد از تاریخ ذکر شده، از آن استفاده کنید.
اگر روی بستهبندی تاریخ معینی نبود، میتوانید فکر کنید که ادویه چند سال بعد از تولید هم عطر و طعم خوبی خواهد داشت، اما به تدریج این خواص کمتر شده و ممکن است برای داشتن همان عطر و طعم اولیه نیاز باشد که از مقدار بیشتری زعفران استفاده کنید.
به طور کلی اگر زعفران را به خوبی نگهداری کنید، بهترین زمان مصرف برای پودر یا رشتههای آن معمولاً بیشتر از یک سال است و در این مدت شما میتوانید از بهترین کیفیت زعفران بهرهمند شوید.
روش های نگهداری زعفران
1. زعفران یکی از ادویههای پرکاربرد برای پخت و پز است که طعم خوشمزهای به غذا میدهد.
2. زعفران باید در مکان خشک و خنک و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری شود تا عطر و طعم آن حفظ شود.
روش دم کردن زعفران
برای دم کردن زعفران روشهای مختلفی وجود دارد.
1. میتوانید مقداری آب جوش روی زعفران بریزید و مانند روش معمولی، آن را روی حرارت غیرمستقیم بگذارید تا به تدریج دم بکشد.
2. روش دیگری که وجود دارد این است که زعفران را با شیر دم کنید که این نوشیدنی به نام شیر زعفران معروف است.
3. همچنین میتوانید چند تکه یخ کوچک به زعفران اضافه کنید و آن را به روش غیرمستقیم حرارت دهید. گفته میشود که این روش میتواند موجب رنگ و عطر بهتری نسبت به دم کردن با آب جوش شود.
نگهداری زعفران تازه
برای نگهداری زعفران تازه، بهتر است اول آن را خشک کنید و سپس بسابید و دم کنید و بعد در فریزر بگذارید. یکی از اشتباهات رایج این است که زعفران تازه را بدون خشک کردن، بستهبندی کرده و در فریزر قرار دهید.
نکته های کلیدی برای نگهداری زعفران
برای اینکه زعفران در هنگام نگهداری رنگ خود را از دست ندهد،
بهتر است آن را بکوبید و الک کرده و سپس به دم کردن بپردازید.
برای اینکه زعفران در حین نگهداری خاصیتش را از دست ندهد بهتر است :
1. زعفران را در ظروف فلزی و سپس در ظروف شیشهای ذخیره کنید.
2. از ظروف پلاستیکی برای نگهداری زعفران استفاده نکنید زیرا این نوع ظروف میتواند موجب از بین رفتن خواص زعفران شود.
3. اگر از ظروف شیشهای استفاده میکنید، این ظروف نباید در نور مستقیم خورشید قرار بگیرند چون باعث تغییر رنگ و کاهش کیفیت زعفران خواهد شد.
4. زعفران باید در محیطی خشک و خنک نگهداری شود و درب ظرف آن بسته باشد تا رطوبت به آن نفوذ نکند.
نگهداری زعفران در یخچال
برای نگهداری زعفران در یخچال: شما باید زعفران را فقط برای ۲ هفته در یخچال نگهدارید. برای این کار، زعفران را داخل یک ظرف شیشهای قرار دهید و درب آن را محکم ببندید. اگر بیشتر از ۲ هفته آن را در یخچال نگه دارید، زعفران رنگ و عطر خود را از دست میدهد. برای نگهداری بهتر، توصیه میشود قبل از قرار دادن زعفران در یخچال، آن را دم کرده و سپس دم کرده را فریز کنید.
هنگام فریز کردن زعفران، بهتر است آن را در بستههای کوچک یخی قرار دهید، تا هر بار فقط مقداری از آن را که نیاز دارید بیرون بیاورید. زعفران را میتوان به روشهای مختلفی نگهداری کرد، اما بهتر است ابتدا آن را خشک کرده و سپس ساییده و در آخر دم کنید. برای نگهداری زعفران میتوانید از یخچال، فریزر، یا حتی یک مکان خشک و خنک استفاده کنید.
همچنین بخوانید:
معرفی چندین روش ساده برای خشک کردن زعفران در منزل
بررسی تاثیر حیرتانگیز زعفران بر فشار خون + طرز تهیه دمنوش …
ریشه زعفران چیست و چه خواصی دارد؟