معرفی بهترین مواد غذایی برای بیماران سرطانی (2 نکته مهم)

چه غذاهایی برای بیماران سرطانی مفید است؟
سرطان یکی از بیماریهایی است که میتواند بدن را از دو جهت ضعیف کند. اول به دلیل خود بیماری و دوم به خاطر عوارض شیمی درمانی که در طول درمان اتفاق میافتد. این بیماری میتواند روی سلامتی کلی فرد تاثیر بگذارد، از جمله روی اشتها و تغذیه او.
به همین خاطر داشتن یک رژیم غذایی سالم بسیار مهم است، زیرا میتواند به درمان سرطان، بهتر شدن حالت بیمار، کنترل و حتی پیشگیری از آن کمک کند.
قویترین مواد ضد سرطان چه هستند؟
سرطان یکی از شایعترین بیماریها است که اشکال مختلف آن افراد زیادی در سرتاسر دنیا را درگیر کرده است. سلولهای بدن معمولاً رشد و تقسیم میشوند تا سلولهای جدیدی ساخته شوند که جایگزین سلولهای پیر و مرده شوند. اما در سرطان، برخی از سلولها بیوقفه شروع به تقسیم کردن میکنند و به بافتهای اطراف سرایت میکنند.
این بیماری معمولاً از یک نقطه شروع میشود و اگر دیر شناسایی شود، میتواند به دیگر نقاط بدن نیز منتقل شود. با اینکه همیشه سرطان ترس و استرس برای بیماران و خانوادههایشان به ارمغان میآورد، اما خوشبختانه در سالهای اخیر پیشرفتهای زیادی در درمان این بیماری به وجود آمده است.
سرطان میتواند عوارضی مانند مشکلات گوارشی، اسهال یا یبوست، خستگی زیاد، حالت تهوع و استفراغ، کاهش اشتها و کاهش وزن برای بیمار به همراه داشته باشد. از آنجا که سرطان میتواند اشتها و وزن بیمار را تحت تأثیر قرار دهد، بسیار حائز اهمیت است که به رژیم غذایی و تغذیه بیمار توجه ویژهای شود. همچنین، حفظ یک وزن سالم و داشتن یک رژیم غذایی متعادل در طول درمان شیمیایی و پرتو درمانی میتواند به:
مدیریت عوارض جانبی درمان کمک کند.
انرژی بیمار را افزایش دهد.
قدرت عضلانی بیمار را حفظ کند.
عملکرد بدن را بهبود بخشد.
التهاب را کاهش دهد.
و به کنترل و پیشگیری از بیماری کمک کند.
بنابراین، اضافه کردن مواد غذایی زیر به رژیم غذایی بیمار میتواند به درمان وی و حفظ انرژی لازم در طول درمان کمک شایانی کند:
منابع پروتئینی گیاهی و حیوانی
چربیهای سالم و غیر اشباع
کربوهیدراتهای سالم
ویتامینها و مواد معدنی
سبزیجات و میوهها
بهترین صبحانه برای بیماران سرطانی کدام است؟
صبحانه مهمترین وعده غذایی در روز است. شما در طول شب، به عبارتی روزه میزنید، بنابراین داشتن یک صبحانه مغذی، بدن شما را برای شروع روز و تأمین انرژی لازم آماده میکند. موارد زیر میتواند به بیماران سرطانی در انتخاب یک صبحانه سالم کمک کند:
سعی کنید در طول روز مقدار زیادی آب و آبمیوه طبیعی بنوشید. بنابراین، انتخاب یک آبمیوه طبیعی در وعده صبحانه گزینه خوبی است.
به جای غلات تصفیه شده از غلات سبوسدار استفاده کنید. نان سنگک میتواند انتخاب خوبی باشد.
استفاده از انواع میوهها و سبزیجات، بهخصوص آنهایی که قرمز هستند، مانند: انگور قرمز، انار، خرمالو و گوجهفرنگی بسیار مفید است.
غذاهای پر پروتئین مانند تخممرغ بهصورت پخته و آبپز و همچنین شیر باید در رژیم غذایی بیمار گنجانده شود.
خشکبار مغذی مانند گردو، بادام، کنجد و پسته باید در وعده صبحگاهی بیمار قرار داده شود.
غذاها بهصورت آبپز و بخارپز توصیه میشود.
مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان را برای تقویت سیستم ایمنی بدن به لیست غذای خود اضافه کنید.
بیماران سرطانی معمولاً بیاشتهایی را تجربه میکنند، بنابراین انتخاب غذاهای مقوی و مفید در اولین وعده روز اهمیت زیادی دارد. تنوع در وعدههای غذایی به بیمار کمک میکند تا حتی با مصرف مقدار کمی از آنها، ویتامینها و مواد معدنی لازم برای بدن را دریافت کند. همچنین، کنار غذاهای مفید که باید خورده شوند، مهم است که از مصرف غذاهای مضر نیز اجتناب شود، مانند:
کاهش مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده مانند قند و شکر.
محدود کردن مصرف گوشت قرمز.
اجتناب از روغنهای جامد و جایگزین کردن آنها با روغنهای مایع و گیاهی.
پرهیز از خوردن غذاهای پرادویه، تند، ترش و شور.
همچنین توصیه میشود که هر روز 30 دقیقه فعالیت بدنی داشته باشید.
معجون مقوی برای بیماران
سرطان
اگر از هر متخصصی بپرسید که بهترین راه برای مقابله با سرطان چیست، احتمالاً به شما خواهد گفت که باید غذاهای سالم بخورید، فعالیت بدنی داشته باشید و از سیگار دوری کنید. اما یکی از کارهای بسیار مهمی که میتوانید برای مقابله با این بیماری انجام بدهید، نوشیدن مایعات کافی در طول روز است. اضافه کردن نوشیدنیهای سالم و مغذی به رژیم غذاییتان میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. در ادامه، به برخی از نوشیدنیهای مفید برای بیماران سرطانی اشاره میکنیم:
آب سبزیجات و میوههای تازه
نوشیدن یک وعده آب سبزیجات و میوهها به همراه پالپ و فیبر هر روز میتواند به شما مواد مغذی مورد نیاز را بدهد و از عوارض بیماری سرطان جلوگیری کند. سبزیجاتی مثل چغندر، هویج، کرفس، اسفناج، کلم قرمز و گوجهفرنگی برای بیماران سرطانی بسیار مفید هستند. اگر خوردن این سبزیجات برای بعضی از بیماران سخت است، نوشیدن آب آنها میتواند روشی خوب برای استفاده از مزایای آنها باشد. ترکیبات زیر برای تهیه نوشیدنیهای مقوی مناسب هستند:
چغندر و کرفس
سیب و هویج
هویج و کرفس و سیب
گوجهفرنگی و کرفس
چغندر و هویج
و ترکیبهای دیگری که میتوانید برای تهیه یک نوشیدنی مغذی استفاده کنید. آب میوههای ضد سرطان مانند پرتقال، گریپفروت، انواع توتهای سیاه، انار و زغالاخته هم حاوی آنتیاکسیدانهای زیادی هستند که میتوانند به کاهش التهاب و بهبودی کمک کنند.
چای سبز
خواص چای سبز برای همه ما شناخته شده است. ترکیبات موجود در این چای میتواند به از بین بردن سلولهای سرطانی کمک کند. چای سبز سرشار از آنتیاکسیدان است که از سلولها و DNA در برابر رادیکالهای آزاد که به رشد سلولهای سرطانی کمک میکنند، محافظت میکند. بنابراین، نوشیدن یک لیوان چای سبز بههمراه مواد شیرین طبیعی مثل انجیر، توت خشک، کشمش و خرما نه تنها از سرطان پیشگیری میکند، بلکه در درمان آن هم موثر است.
سوپ مخصوص بیماران سرطانی
بیماران سرطانی گاهی اوقات بیاشتهایی و کم اشتهایی را تجربه میکنند و ممکن است خوردن غذاهای سفت برایشان دشوار باشد، بنابراین سوپ یکی از بهترین گزینهها برای آنهاست. سوپ غذای سبکی است که میتواند تمام ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز را تامین کند. انتخاب مواد اولیه برای تهیه سوپ مهم است و موارد زیر میتواند به شما کمک کند:
سبزیجاتی مثل: ترهفرنگی، اسفناج، کرفس، کدو تنبل، سیبزمینی، گوجهفرنگی و سبزیهای تازه مثل شوید و جعفری
غلات سبوسدار مانند: جو دو سر، ذرت، گندم سیاه، گندم، برنج
حبوبات مانند: لوبیا، عدس و غیره
پروتئینهای گیاهی و حیوانی
انواع جوانههای خانگی مانند ماش و گندم بصورت تازه
استفاده متعادل از ادویههای سالم مانند زردچوبه، دارچین و زنجبیل
برای اینکه بیمار به راحتی سوپ را بخورد، میتوانید بعد از پخت آن را در مخلوطکن بریزید و خوب میکس کنید.
پای مرغ برای بیماران سرطانی
تحقیقات نشان میدهد که پای مرغ حاوی پروتئین، ویتامین و مواد مفیدی است که بدن انسان نمیتواند به خودی خود تولید کند. پای مرغ سرشار از کلسیم، فسفر، منیزیم، اسیدهای چرب، سولفات کندروئیتین، ویتامین D و ویتامین A است که در پیشگیری از سرطان موثر است و همچنین بدن را در برابر عوارض شیمی درمانی قویتر میکند. میتوانید از پای مرغ به عنوان جایگزین پروتئین یا در کنار دیگر مواد پروتئینی در سوپ استفاده کنید.
طرز تهیه غذا برای بیماران سرطانی
یکی از مشکلاتی که بیماران سرطانی با آن دست و پنجه نرم میکنند، مشکلات گوارشی و بیاشتهایی است. برخی از آنها ممکن است در هضم غذا مشکل داشته باشند یا از اسهال و یبوست رنج ببرند. بنابراین بسیار مهم است که غذاهایی که میخورند به درستی تهیه شوند و نوع طبخ آنها مناسب باشد.
توصیه میشود که غذاها به صورت آبپز و بخارپز برای بیماران تهیه شوند.
تهیه سوپهای مغذی میتواند برای بیماران بسیار مفید باشد، چرا که این سوپها میتوانند مقدار زیادی ویتامین، مواد مغذی و مواد معدنی را به صورت یکجا ارائه دهند. همچنین انواع پلوهای مخلوط هم میتوانند همراه با دیگر موارد مفید برای این بیماران باشند. پیشنهاد میشود که از مصرف غذاهای سرخ کرده و فست فودها خودداری کنید.
غذا نخوردن بیمار سرطانی
بیماران سرطانی ممکن است با مشکلاتی مانند بیاشتهایی، سختی در بلع، مشکلات گوارشی، تغییر طعم غذا، زخمهایی در دهان و موارد دیگر مواجه شوند. این مشکلات باعث میشود که آنها کمتر غذا بخورند یا اصلاً حس نیاز به غذا نداشته باشند. تغذیه در بیماران مبتلا به سرطان اهمیت زیادی دارد، زیرا یک تغذیه سالم میتواند سیستم ایمنی را تقویت کرده و قدرت بدن را در مبارزه با سرطان افزایش دهد. بنابراین نکات زیر میتواند به بیماران در زمان بیاشتهایی کمک کند:
اگر خوردن غذا برایتان سخت است، میتوانید از غذاهای مایع مثل سوپ یا یک نوشیدنی مغذی استفاده کنید.
تعداد وعدههای غذایی را بیشتر کنید اما هر وعده را با حجم کمتر مصرف کنید.
همیشه سعی کنید در دسترس خود غذایی آماده داشته باشید تا در صورت احساس گرسنگی سریعاً بتوانید آن را بخورید.
بهتر است از موادی استفاده کنید که سرشار از مواد معدنی و مغذی هستند تا حتی اگر مقدار کمی هم بخورید، به بدن شما کمک کند.
تنوع غذایی داشته باشید و فرم غذاها را متفاوت کنید.
در حین غذا خوردن مقداری آب بنوشید تا احساس سیری نکنید.
داشتن فعالیت بدنی در طول روز میتواند به افزایش اشتهای شما کمک کند.
منبع : گهواره