گل و گیاهان

معرفی درخت نان و خواص میوه آن (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

از درخت نان چه می دانید؟

درخت نان یا برد فروت با نام علمی Artocarpus altilis ، نوعی درخت است که گل دارد و به خانواده توت تعلق دارد. این درخت در مناطق گرم و مرطوب و معمولاً در کشورهایی که نزدیک خط استوا هستند، و در خاک‌های شور و ماسه‌ای می‌روید. درخت نان را می‌توان در آسیای جنوب شرقی، بیشتر جزایر اقیانوس آرام، بادپناه و جزایر بادگیر کارائیب دید. نام «نان» به علت بافت میوه پخته آن است که شبیه نان می‌شود.

در تمام قسمت‌های این گیاه، یک مایع چسبناک وجود دارد که از آن به عنوان چسب استفاده می‌شود. بعضی از انواع درخت نان میوه‌هایی بدون دانه دارند که بیشتر برای خوردن مورد توجه قرار می‌گیرند. این گیاه در اقیانوس‌ها و دیگر مناطق گرمسیری رشد می‌کند و یکی از انواع آن بومی هند است که در مناطق گرمسیری هند، به خصوص در بنگال، بیهار و دکان یافت می‌شود و همچنین در مناطق گرمسیری دیگر کاشته می‌شود.

میوه درخت نان، میوه‌ای بزرگ به شکل بیضی یا گرد است که قطر آن بین ۲۰ تا ۲۵ سانتی‌متر و وزن آن تا ۲۲ کیلوگرم می‌رسد. درخت نان از درختان گل‌دار و از خانواده توت است و نام آن از بافت میوه پخته آن، که شبیه نان تازه است، نشأت می‌گیرد. پوست این میوه نازک و دارای برآمدگی‌هایی است که وقتی میوه رسیده می‌شود، به رنگ سبز مایل به قهوه‌ای تا زرد درمی‌آید. گوشت میوه رنگ کرم دارد و شبیه سیب‌زمینی است. ولی نه به عنوان میوه، بلکه به عنوان سبزی خوردن استفاده می‌شود. میوه نان رسیده تیره و قهوه‌ای مایل به سبز است و لکه‌هایی روی آن وجود دارد که به خاطر تراوش مایع شیری از درون میوه به وجود آمده‌اند.

مشخصات ظاهری درخت نان

درخت نان درختی به ارتفاع 15-20 متر است، برگ‌های آن بزرگ و دارای بریدگی‌های نسبتا عمیق هستند که برگ را به چند قسمت مشابه پنجه تقسیم می‌کند، اما بریدگی‌ها به اندازه‌ای نیست که قسمت‌ها از یکدیگر جدا باشند. برگ‌ها به رنگ سبز و طول آن‌ها تا 30 سانتی‌متر می‌رسد. ساقه‌های درخت قوی هستند و دارای دو نوع گل نر و ماده می‌باشند. میوه‌اش بزرگ و گوشتی است که 70 درصد آن را مواد نشاسته‌ای تشکیل می‌دهد. میوه قبل از رسیدن، گوشتش سفید و شبیه به آرد است. این میوه به صورت پخته و شبیه نان خورده می‌شود و بسیار سیر کننده و خوشمزه است.

خصوصیات گیاه شناسی درخت نان

درخت نان درختی بسیار زیبا و سریع‌الرشد است و در بعضی از انواع، ارتفاع آن به 30-26 متر و قطر تنه‌اش تا 2 متر نیز می‌رسد. این درخت دارای دو نوع است: یکی وحشی که دارای دانه بوده و گوشت کمتری دارد و دیگری کم‌دانه یا بدون دانه، که به طور وسیع کشت می‌شود. برگ‌های درخت نان سبز روشن و شبیه به چرم است و در زیر برگ‌ها کرک‌های ریزی وجود دارد. این برگ‌ها بزرگ و ضخیم هستند و تمام قسمت‌های درخت دارای مایع چسبناک می‌باشد. این درخت، تک پایه است و گل‌های نر و ماده بر روی یک درخت می‌روید. در ابتدا گل‌های نر پدیدار می‌شوند و به فاصله کوتاهی پس از آن گل‌های ماده رشد می‌کنند. سه روز بعد از ظاهر شدن گل‌ها، آماده گرده‌افشانی می‌شوند. با این ترتیب، میوه‌ای کاذب از گلپوش متورم می‌شود که حاصل از ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ گل است. درخت نان یکی از گیاهان با بازدهی بالا است و هر درخت در هر فصل بیش از ۲۰۰ میوه تولید می‌کند.

انواع درخت نان

در جزیره مائویی در هاوایی حدود ۱۰۰ نوع میوه نان وجود دارد. این میوه بومی جزایر اقیانوس آرام و جنوب شرق آسیا است، ولی همچنین در جزایر کارائیب نیز رشد می‌کند. درخت نان پوست تنه صاف دارد و بین ۲۲ تا ۲۶ متر ارتفاع می‌گیرد. این درخت یکی از گونه‌های کم‌ارتفاع استوایی است و بهترین شرایط رشد را در زیر ارتفاع ۶۵۰ متر دارد. برگ‌های درخت نان سبز تیره و شبیه به برگ نخل هستند و طول آن‌ها حدود یک متر است.

خواص درخت نان
“`

در چین، دانه‌های تخم درخت نان را برای کمک به زایمان توصیه می‌کنند و همچنین برای درمان تب حصبه و انواع دیگر تب‌ها استفاده می‌شود. در اندونزی، خیس کردن خاکستر برگ‌های این گیاه با روغن نارگیل و زردچوبه، پمادی تهیه می‌کند که برای درمان بیماری‌های پوستی مانند هرپس به کار می‌رود. از ضمادی که از برگ‌های خرد شده و سرخ شده درخت نلن با آب درست شده، برای مشکل طحال بزرگ استفاده می‌کنند.

گل‌های درخت نان را گرم کرده و بعد از خنک شدن روی لثه‌ها می‌مالند تا درد دندان را تسکین دهد. خوردن گوشت میوه آن به کاهش سرفه کمک می‌کند و از پوست ریشه‌اش برای متوقف کردن اسهال و اسهال خونی استفاده می‌کنند. همچنین، تخم آن برای تقویت نیروی جنسی مفید است.

در فیلیپین، جوشانده پوست درخت نان به عنوان ضدعفونی کننده مصرف می‌شود و مصرف آن درد معده را آرام می‌کند. در گینه نو، از شیره این گیاه برای درمان اسهال خونی کمک می‌گیرند. در چین، برمه و فیلیپین، شیره گیاه برای درمان زخم‌های باز و آبسه‌ها استفاده می‌شود و همچنین ضمادی از پوست برای همین هدف تهیه می‌کنند.

تخم و گوشت میوه درخت نان به عنوان مواد سرد و خنک‌کننده و مقوی استفاده می‌شود. در برمه، ریشه این گیاه برای آرام‌سازی و درمان تشنج به کار می‌رود. جوشانده برگ‌های آن به زنان برای افزایش ترشح شیر داده می‌شود و این خاصیت برای حیوانات شیرده نیز وجود دارد. شیره گیاه به عنوان ضد سیفیلیس و نیز برای کشتن کرم‌ها و انگل‌ها مفید است.

در هند، از دانه‌های این گیاه به عنوان مسهل استفاده می‌کنند و پودر پوست درخت را روی زخم‌ها و التهابات چرکی می‌پاشند تا مواد چرکی را بیرون بکشد. دم کرده پوست را برای درمان ترک‌های پوستی روی پوست ریخته می‌شود. در هند و چین، ریشه گیاه به عنوان مقوی و برای گشاد کردن عروق استفاده می‌شود و برگ‌های آن در موارد احتباس آب مصرف می‌شود. مصرف این گیاه باید تحت نظر پزشک باشد و در حد مجاز انجام گیرد.

نان

شرایط اکولوژیک کاشت درخت نان

درخت نان یک میوه گرمسیری است. معمولاً در مناطق گرم و مرطوب با دماهای ۳۰ تا ۳۷ درجه سانتی‌گراد و رطوبت ۷۰ تا ۸۰ درصد و بارش سالیانه ۲۵۰۰ میلیمتر رشد می‌کند که این شرایط معمولاً در کشورهایی که نزدیک خط استوا هستند، دیده می‌شود.

این درخت در مناطق استوایی و با ارتفاع کم رشد می‌کند و بهترین شرایط رشد را در ارتفاعات زیر ۶۵۰ متر دارد. اما در ارتفاعات تا ۱۵۵۰ متر هم یافت می‌شود و قادر به رشد در خاک‌های شنی و شور نیز است.

معرفی درخت نان و خواص میوه آن (2 نکته مهم)

درخت نان در مناطقی گرم و مرطوب و با ارتفاع کم از سطح دریا می‌روید. این درخت از جوانه‌های روی ریشه‌هایش تکثیر می‌شود و سیستم ریشه‌ای آن بسیار گسترده است، بنابراین باید در فضایی کافی کاشته شود. میوه‌های درخت نان پنج تا هفت سال بعد از کاشت جوانه‌ها به بار می‌نشینند و معمولاً دو بار در سال میوه می‌دهند، یک بار در اردیبهشت و خرداد و بار دیگر بین آبان و دی.

آفات و بیماری‌های درخت نان

بیماری‌هایی مانند فوزاریوم و پیتیوم به گیاه آسیب می‌زنند و باعث پوسیدگی ریشه و در نهایت مرگ گیاهچه می‌شوند.

برداشت میوه درخت نان

این میوه نخستین بار حدود ۳۵۰۰ سال پیش در ناحیه شمال غربی گینه نو شناخته شد. در سنت‌های مردم هاوایی، این میوه نماد خلقت و رحمت و عشق خداوند است. امروزه بزرگ‌ترین تولیدکنندگان میوه نان در جزایر کارائیب هستند. هر میوه نان واقعاً شامل هزاران میوه کوچک است که در یک هسته جمع شده‌اند. میوه درخت نان معمولاً زمانی که هنوز سفت است چیده می‌شود و پیش از اینکه کاملاً شیرین شده و از درخت بیفتد، برداشت می‌شود.

میوه درخت نان را

برای برداشت میوه از درخت نان، باید با دست میوه‌ها را چید. این کار با بالا رفتن از درخت و بریدن ساقه نزدیک به شاخه انجام می‌شود. میوه‌ها اگر به آنها ضربه بخورند، زود نرم می‌شوند. برای مصرف، میوه‌ای را انتخاب کنید که نرم باشد، رنگ آن زرد مایل به قهوه‌ای داشته باشد و کبودی نداشته باشد. اگر این میوه را در یک کیسه پلاستیکی در جای خنک قرار دهید، تا ده روز قابل مصرف است. مانند سیب زمینی و کدو می‌توان آن را پوست کند و در آب بپزد، بخارپز، کبابی یا سرخ کند. همچنین مانند سالاد سیب زمینی می‌توان از آن سالاد درست کرد. این میوه ویتامین C و فیبر زیادی دارد و منبع خوبی از پتاسیم است.

میوه نان

خواص میوه درخت نان

میوه درخت نان سرشار از کربوهیدرات‌های پیچیده و فیبر است. یک مطالعه در مجله آمینو اسید نشان می‌دهد که این میوه منبع خوبی از پروتئین با کیفیت است، زیرا حاوی مقدار بیشتری از اسیدهای آمینه ضروری مانند فنیل آلانین، لوسین، ایزولوسین و والین است.

طبق گزارش پایگاه داده‌های ملی مواد غذایی ایالات متحده (USDA)، یک فنجان میوه خام شامل انواع ویتامین‌ها و مواد معدنی مفید مانند کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، روی، ویتامین C و ویتامین B است. به دلیل گستردگی مواد مغذی، میوه‌های نان می‌توانند مزایای بهداشتی زیر را داشته باشند:

کمک به مهار اثرات منفی رادیکال‌های آزاد:

براساس گزارش روزنامه بیوشیمی کاربردی و بیوتکنولوژی، میوه درخت نان حاوی ترکیبات فنلی و فلاونوئیدها است که خواص آنتی‌اکسیدانی دارند. این خاصیت مفید است برای مقابله با استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد.

بهبود سلامت قلب:

میوه درخت نان دارای مواد فیتوکمیکال است که به جلوگیری از آترواسکلروز کمک می‌کند، که در آن شریان‌ها به علت رسوبات چرب سخت می‌شوند. عصاره این میوه نیز می‌تواند به کاهش سطح کلسترول بالا کمک کند که ممکن است به بیماری قلبی منجر شود.

کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطان:

طبق تحقیقات مجله Planta Medica، ترکیبات شیمیایی میوه نان می‌توانند به سلول‌های سرطانی پانکراس آسیب برسانند. همچنین یک مطالعه دیگر در مجله تحقیقات فیتوتراپی به خواص ضد سرطانی این میوه اشاره می‌کند و می‌گوید که می‌تواند رشد تومورهای پروستات را مهار کند و به مرگ برنامه‌ریزی شده سلول‌های سرطانی کمک کند.

میوه نان دارای پروفایل تغذیه‌ای گسترده‌ای است. علاوه بر ویتامین‌ها و مواد معدنی ذکر شده، این میوه همچنین منبع مس، منگنز، سلنیوم، لوتئین، زاکسنتین و همچنین ویتامین‌های E و K است.

با وجود اینکه میوه‌های نان می‌توانند مواد مغذی زیادی را به بدن شما برسانند، باید مصرف آنها را محدود کرد زیرا مقدار قند آنها نسبتا بالاست – یک فنجان آن 24.2 گرم قند دارد.

نحوه مصرف میوه درخت نان

برای مصرف میوه‌های نان روش‌های زیادی وجود دارد – میوه‌های رسیده را می‌توان خام خورد، در حالی که میوه‌های بالغ و نابالغ باید پخته شوند. چون میوه خام نان زمان کوتاهی برای نگهداری دارد، معمولاً باید از میوه‌های نان پخته شده استفاده کرد. طبق یک مقاله ملی جغرافیایی، میوه نان خشک شده ممکن است به آرد تبدیل شود که یک جایگزین بدون گلوتن برای آرد گندم معمولی است.

divider

بیشتر بخوانید:

divider

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا