معرفی گیاه فیاله و خواص دارویی آن (2 نکته مهم)

گیاه فیاله یا خوشاریزه
گیاه فیاله یا خوشاریزه یا کراوی با نام علمی Echinophora platyloba یک نوع گیاه است که در ایران به طور خود به خود رشد میکند و به خانواده چتریان تعلق دارد. این گیاه دارای ساقههای خاردار و بلندی بین 30 تا 100 سانتیمتر است. ساقههای آن محکم و دارای شیارها میباشد، و برگهای این گیاه بزرگ و گوشتی هستند. میوه آن به شکل مستطیلی و شبیه گلابی است. فصل گلدهی این گیاه در اوایل شهریور ماه است.
محل رویش و پراکندگی جغرافیایی فیاله
گیاه فیاله در ایران و به ویژه در مناطق کوهستانی غرب کشور میروید. استانهایی مانند چهارمحال و بختیاری، فارس، کردستان، کرمانشاه، همدان و لرستان مکانهایی هستند که این گیاه به صورت وحشی یافت میشود. نوعی کمیاب از آن نیز در استان کرمانشاه دیده میشود. خوشاریزه به خاطر خواص ضد کپک و ضد قارچی که دارد، در دوغ، ماست، ترشی و پنیر مورد استفاده قرار میگیرد و عصارهاش نیز برای خوشبو کردن محیط خانه و مقابله با سردی به کار میرود.
خواص گیاه فیاله
این گیاه دارای طبع گرم و خشک است.
کاهش علایم سندروم پیش از قاعدگی: در گذشته، زنان با علایمی از قبیل ناراحتیهای جسمی و روانی پیش از قاعدگی مواجه بودند که زندگی روزمره آنها را تحت تأثیر قرار میداد.
درمان عفونتهای قارچی: تحقیقات نشان دادهاند که پماد تهیه شده از عصاره این گیاه در درمان عفونتهای قارچی مؤثر است و عوارض جانبی ندارد؛ لذا شایسته است که بیشتر در مورد اثرات آن بر عفونتهای انسانی مطالعه شود.
ضد دلپیچه و اسهال: در طب سنتی، از خوشاریزه به عنوان دارویی برای درمان دلپیچه و اسهال استفاده میشده است.
درمان بیماریهای قارچی پوست: این گیاه به دلیل اثرات ضد قارچیاش، در درمان بیماریهای پوستی ناشی از قارچها مؤثر است و عصاره آن در درمان ویروسهای پوستی کارایی دارد.
ضد اسپاسم: خواص ضد اسپاسم این گیاه در کاهش انقباضات دستگاه گوارش نشان داده شده است. اسپاسمهای بیشازحد میتوانند باعث درد و اسهال شوند. استفاده از خوشاریزه که حاوی اسانس و فلاونوئید است، به کاهش این انقباضات کمک میکند.
- کاهش انقباضات عضلات صاف دستگاه گوارش
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
کاربردهای فیاله در مواد غذایی
چاشنی غذا و معطر کردن ماست و پنیر: از برگهای خشک و سرشاخههای گلدار گیاه خوشاریزه در مناطق عشایری کردستان و لرستان برای طعمدهی به غذا و معطر کردن ماست و پنیر استفاده میشود.
جلوگیری از کپک زدن مواد غذایی : این گیاه به عنوان یک ماده طبیعی برای جلوگیری از کپک زدن در مواد غذایی و ترشیجات به کار میرود، که این خاصیت به دلیل ویژگیهای ضد قارچی آن است.
ترکیبات شیمیایی گیاه فیاله یا خوشاریزه
ترکیبات شیمیایی مهمی که در گیاه خوشاریزه وجود دارد شامل فلاندرن، لیمونن، پارا-سیمن، آلفا-پینن، کارواکرول و بتا-میرسن میباشند.
موارد احتیاطی و منع مصرف فیاله
قبل از مصرف هر داروی گیاهی حتماً با پزشک خود مشورت کنید.
بیشتر بخوانید: