منظور از نوفراست و دیفراست در یخچال فریزر و فرق آن با هم چیست ؟

“`html
یخچالهای دیفراست و نوفراست
یخچال برای نگهداری مواد غذایی و جلوگیری از خراب شدن آنها استفاده میشود. این کار با کاهش دمای داخل یخچال انجام میشود.
کاهش دمای درون یخچال، هم در گذشته و هم در حال با کمک گازهای خنککننده حاصل میشود.
گازهای خنککننده کجا هستند؟
بخشهای اصلی سیستم خنککننده یخچال شامل:
- لولههای فلزی پشت یخچال (کندانسور یا رادیاتور)
- محفظه خنککننده یا سردخانه (اِواپراتور)
- موتور (کُمپرِسور)
- سایر لولهها و مجراهای یخچال
در واقع، در یخچال یک سیستم بسته وجود دارد که گاز خنککننده در آن حرکت میکند. موتور یا کمپرسور مسئول جابجا کردن این گاز در سیستم است.
وقتی که گاز به محفظهی یخچال میرسد، گرما را از مواد خوراکی میگیرد و خود گرم میشود. سپس این گاز با فشار کمپرسور به لولههای فلزی پشت یخچال میرود و در آنجا دما را از دست میدهد، یعنی با کمک هوای اطراف خنک میشود و دوباره به چرخه برمیگردد.
آیا میدانید چرا کندانسور و محفظه یخ به شکل شبکهای طراحی شدهاند؟ و چرا نباید هیچ قسمت از سیستم نشتی داشته باشد؟
انواع گازهای خنککننده
در گذشته، در مناطقی که برق وجود نداشت، از گاز آمونیاک برای خنک کردن یخچالها استفاده میشد. این گاز با گرما منبسط میشد و به داخل یخچال میرفت تا باعث خنک شدن شود.
شاید بدانید که یخچالهای قدیمی با نفت کار میکردند. نفت به عنوان سوخت عمل میکرد و آمونیاک را در سیستم به جلو میراند تا خنک کنندگی صورت گیرد. این نوع یخچالها هنوز هم در برخی از مناطق دورافتاده استفاده میشوند.
استفاده از آمونیاک به دلیل سمی بودن و خطرات دیگر به تدریج کنار گذاشته شده است.
امروزه از گاز فریون برای خنککنندگی استفاده میشود که مشکلات آمونیاک را ندارد، اما هنوز هم روی لایه اوزون تاثیر گذار است که با تغییراتی اثر آن کاهش یافته است.
عملکرد سیستم خنککننده
اکنون بیایید ببینیم یخچال چگونه کار میکند:
وقتی کمپرسور یخچال روشن میشود، گاز سرد درون کمپرسور با فشار بالا به محفظه سردخانه فرستاده میشود.
این گاز در محفظه گرما را از درون میگیرد و خود گرم میشود. سپس با کمک کمپرسور، این گاز دوباره به کندانسور در پشت یخچال میرود.
در اینجا، گاز خنک میشود و دوباره به گردش درمیآید. این فرایند مرتب تکرار میشود تا دما در محفظه به حد مورد نظر برسد.
یخچال در واقع گرمای مواد داخل خود را میگیرد و آن را به محیط بیرون منتقل میکند، و از اینرو مواد داخل یخچال خنک میمانند.
برفک چیست؟
وقتی هوای گرم از کنار یک جسم سرد میگذرد، بخشی از آن تبخیر میشود و برفک ایجاد میکند.
“`
وقتی هوایی که با یک جسم سرد تماس پیدا میکند، مقداری از رطوبت خود را از دست میدهد و به شکل قطرات آب درمیآید.
هرچه رطوبت در هوا بیشتر باشد، اختلاف دما بین هوا و جسم سرد بیشتر میشود و به همین دلیل، سرعت تولید قطرات آب هم افزایش مییابد.
یخچالها و سردخانهها به طور کلی سرد هستند. وقتی در یخچال باز شود یا یک غذای گرم به آن اضافه شود، کمی هوای گرم به داخل یخچال وارد میشود.
همانطور که قبلاً اشاره شد، مقداری از رطوبت این هوای گرم به صورت آب و مقداری دیگر به شکل برفک یا یخ در داخل سردخانه ایجاد میشود.
وجود برفک باعث میشود تا جریان گرما بین بدنه سردخانه و هوای داخل یخچال دچار اختلال شود و عملکرد یخچال را مختل کند.
امروزه در بیشتر یخچالها تدبیرهایی اندیشیده شده است که باعث میشوند این برفکها به طور خودکار از بین بروند. احتمالاً نام برخی از این سیستمها مانند نوفراست و دیفراست را شنیدهاید.
دیفراست (Defrost) چیست؟
دیفراست یا برفکزدایی: به عبارتی، دیفراست یعنی عملی که برای آب کردن برفکهای اواپراتور (رادیاتور خنککننده) در بعضی از سیستمهای خنککننده مانند یخچال انجام میشود.
و از آنجا که جلوگیری از تشکیل برفک به خاطر وجود رطوبت ممکن نیست، از طریق دیفراست برفکها را از بین میبرند.
نوفراست (NoFrost) چیست؟
یخچالهای نوفراست: کلمه نوفراست از دو واژه انگلیسی NoFrost به معنای «بدون برفک» گرفته شده است. در این نوع یخچالها، به طور کلی برفک وجود ندارد.
اما این به معنای این نیست که هیچ برفکی وجود ندارد. در یخچالهای نوفراست، رادیاتورهای خنککننده بهگونهای طراحی شدهاند که دیده نمیشوند.
به این شکل، هوای خنک توسط فن به داخل کابین هدایت میشود و طوری طراحی شدهاند که برفکها به وسیله یک سیستم الکتریکی یا تایمر با کارکرد المنت، آب میشوند و از طریق یک مسیر به مخزنی روی کمپرسور منتقل میشوند و آنجا توسط گرمای کمپرسور تبخیر میشوند.
این فرآیند به خنک شدن کمپرسور نیز کمک میکند و شما در این سیستم هیچ برفکی نمیبینید. به این سیستم نوفراست میگویند.
آب شدن برفکهای یخچال به دو دلیل زیر ضروری است:
- لایههای برفک روی لولههای خنککننده مانند یک عایق عمل میکنند و کارآمدی خنکسازی را کاهش میدهند، به همین دلیل سرمایش کمتر میشود.
- در یخچال های فن دار، وجود برفک روی لولهها باعث کاهش جریان هوا میشود و در نتیجه سرمای کمتری تولید میشود.
مقایسه یخچال های دیفراست با نوفراست
عملیات برفک زدایی در یخچال های دیفراست به دو شکل انجام میشود:
- دیفراست دستی : در این نوع یخچال، برفک زدایی به عهده کاربر است. کاربر باید قبل از این کار، مواد غذایی را از داخل یخچال خالی کند و پریز برق را بکشد، سپس چند ساعت منتظر بماند تا برفک ذوب شود. به دلیل اینکه کاربر مجبور است مواد غذایی را بیرون بگذارد و احتمال فاسد شدن آنها وجود دارد، این نوع یخچال بیشتر مورد استقبال قرار نمیگیرد.
- دیفراست اتوماتیک : در این نوع، کاربر هر چند ماه یک بار با فشار یک دکمه، بدون نیاز به خارج کردن مواد غذایی، یخچال را به طور خودکار خاموش میکند. سپس المنتی که در یخچال وجود دارد، برفکها را آب کرده و آب به مخزنی که بالای موتور وجود دارد میرود و بعد با حرارت موتور بخار میشود.
یخچال های نوفراست
در یخچال های نوفراست به دلیل اینکه برفکها به صورت خودکار آب میشوند، نیازی نیست یخچال را به مدت طولانی خاموش کنید یا نگران برفک زدایی باشید. یخچال شما همیشه مرتب و تمیز میماند و به خاطر اینکه سرمای هوا با فن در کل فضای یخچال پخش میشود، درجه حرارت یکنواخت و مناسبتری خواهید داشت. به همین دلیل، یخچالهای نوفراست طرفداران بیشتری دارند.
امیدواریم که با مطالعه این مطلب به خوبی با نوع یخچالهای دیفراست و نوفراست آشنا شده باشید. این اطلاعات به شما کمک میکند تا زمانی که قصد خرید یخچال دارید، بر اساس بودجه و نیازهایتان از میان یخچال با برفک و بدون برفک، بهترین گزینه را انتخاب کنید.
بیشتر بخوانید :