مواد لازم و آموزش آش دندونی برای 2 یا 4 یا 6 نفر | تناسب ساده

“`html
آموزش آش دندونی
آش دندونی یکی از غذاهای خاص و سنتی ایرانی است که برای جشن دندان درآوردن بچهها تهیه میشود. این آش خوشمزه در مناطق آذربایجان شرقی و غربی بسیار معروف است و در زبان آذری به آن دیشلیق میگویند. برای یادگیری کامل و مرحله به مرحله آش دندونی لطفاً در ادامه با سایت آموزشی رضیم همراه باشید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
گوشت گوسفندی | ۲۵۰ گرم |
لوبیا چیتی | نصف لیوان |
لوبیا قرمز | نصف لیوان |
نخود | نصف لیوان |
گندم | نصف لیوان |
عدس | نصف لیوان |
برنج | نصف لیوان |
جو | نصف لیوان |
پیاز | ۱ عدد بزرگ |
پیاز داغ | ۶ قاشق غذاخوری |
نعناع داغ | ۴ قاشق غذاخوری |
کشک و دارچین | به مقدار کافی |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کافی |
آموزش آش دندونی
مرحله اول
برای درست کردن آش دندونی خوشمزه، ابتدا حبوبات، جو و گندم را در سه کاسه جداگانه بریزید و روی آنها آب بریزید تا کاملاً خیس بخورند. بهتر است این کار را ۶ تا ۷ ساعت پیش از پخت انجام دهید. میتوانید حبوبات را از شب قبل خیس کنید.
مرحله دوم
در طول این مدت، چند بار آب حبوبات را عوض کنید. سپس نخود را در آبکش بریزید و شوئید و بعد در یک قابلمه بریزید. روی نخودها آب بریزید تا حدود ۲ بند انگشت بالاتر از آنها باشد و درب قابلمه را بگذارید.
مرحله سوم
حرارت را زیاد کنید تا آب به جوش بیاید. سپس حرارت را کم کنید تا به آرامی بپزد. در این مرحله، لوبیا چیتی و لوبیا قرمز را نیز در آبکش بریزید و بشویید و سپس آنها را به قابلمه اضافه کنید و…
“““html
روی شعله می گذاریم.
مرحله چهارم
سپس با فاصله ۲ الی ۳ بند انگشت بالاتر از سطح لوبیاها آب روی آن ها می ریزیم و حرارت را زیاد می کنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم می کنیم تا پخته شوند. در ادامه پیاز را پوست میکَنیم و میشوییم و از وسط نصف میکنیم.
مرحله پنجم
سپس داخل قابلمهای قرار میدهیم و گوشت را نیز به آن اضافه میکنیم و روی شعله میگذاریم. مقداری دارچین و ۶ لیوان آب معمولی روی آن میریزیم و درب قابلمه را میگذاریم. ابتدا حرارت را زیاد میکنیم تا آب به جوش بیاید.
مرحله ششم
بعد حرارت را خیلی کم میکنیم تا گوشت به آرامی کاملاً پخته شود. سپس جو و گندم را داخل صافی میریزیم و آبکش میکنیم و داخل قابلمهای که برای تهیه آش آماده کردهایم میریزیم. حالا تقریباً ۱/۳ قابلمه را آب میریزیم.
مرحله هفتم
سپس درب قابلمه را نیمه باز میگذاریم و حرارت را زیاد میکنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را ملایم میکنیم تا جو و گندم بپزند. گهگاهی هم میزنیم تا ته نگیرد. بعد از حدود ۱ الی ۱:۳۰ دقیقه از پخت گندم و جو، عدس را تمیز میشوییم.
مرحله هشتم
حالا عدس را به قابلمه اضافه میکنیم و ۱۵ دقیقه بعد برنج را نیز تمیز چندین مرتبه میشوییم و به مواد میافزاییم. گوشت را بررسی میکنیم، اگر کاملاً پخته بود از روی حرارت برمیداریم و صبر میکنیم تا خنک شود و سپس ریش ریش میکنیم.
مرحله نهم
سپس همراه با آب خود گوشت به مواد آش اضافه میکنیم. بعد نخود و لوبیاها را هم میچشیم، اگر پخته بودند به مواد اضافه میکنیم. اگر بخواهید در اینجا میتوانید از عصاره قلم نیز استفاده کنید و به آش اضافه کنید.
مرحله دهم
در این مرحله نیمی از پیاز داغ را به همراه کشک به آش اضافه میکنیم و خوب مواد را هم میزنیم تا کاملاً با طعم کشک آغشته شوند. سپس کمی نمک و فلفل سیاه و ادویههای مورد علاقهتان را روی آش میریزیم.
مرحله یازدهم
حالا دوباره آش را خوب هم میزنیم تا ادویهها خوب مخلوط شوند. سپس درب قابلمه را میگذاریم و اجازه میدهیم تا آش جا بیفتد. آش پخته شده و منسجم را در کاسهای ریخته و با نعناع داغ، پیاز داغ و کمی کشک تزئین میکنیم. نوش جان!
نکات آموزش آش دندونی
آموزش آش دندونی با سیرابی
آش دندونی را مثل آش جو میتوانید با سیرابی هم درست کنید. برای این کار باید گوشت را از مواد لازم حذف کنید و به مقدار دلخواه سیراب و شیردان را تمیز کرده و به مربع های ۲ تا ۳ سانتیمتری خرد کرده و جداگانه بپزیم. سپس مانند گوشت به قابلمه اضافه میکنیم.
عصاره قلم
اگر از عصاره قلم گوساله در این آش استفاده کنیم، طعم بهتری خواهد داشت. برای این کار میتوانیم قلم گوساله را به صورت مستقیم به قابلمه آش اضافه کنیم یا اینکه عصاره قلم را بگیریم و پس از صاف کردن به آش اضافه کنیم. برای آموزش کامل درست کردن عصاره قلم به مطلب زیر مراجعه نمایید.