مواد لازم و آموزش دمپخت ماهی برای 2 یا 4 یا 6 نفر | تناسب ساده

“`html
آموزش دمپخت ماهی
کلمه «لخ لخ» که از زبان عربی گرفته شده، به معنای بوی خوش است. تهیه لخ لخ روشهای مختلفی دارد، اما همیشه شامل سبزیهای معطر، سیر و ماهی میشود. میزان این مواد بسته به سلیقه خودتان است. این غذا از غذاهای محلی استان بوشهر است و معمولاً به دو روش با لیمو عمانی یا تمبرهندی درست میشود. مانند دیگر غذاهای جنوبی، در پخت لخ لخ نیز از ماهی استفاده میشود و معمولاً طعمی تند و خوشمزه دارد. بوشهریها غذاهای متنوع و مشهوری دارند که اغلب با فلفل و سبزیهای معطر طبخ میشوند. همچنین در بوشهر، انواع مختلفی از ماهی و میگو را میتوانید پیدا کنید. لخ لخ یک غذای باستانی بوشهری است که از کشورهای حاشیه خلیج فارس الهام گرفته شده و حالا در شهرهای جنوبی ایران با نامهای مختلفی نامیده میشود. میتوان این غذا را با دستورات متفاوتی تهیه کرد، اما مواد اصلی آن شامل سبزی معطر، سیر و ماهی است. برای دیدن آموزش کامل و مرحله به مرحله دمپخت ماهی یا لخ لخ، ادامه مقاله را بخوانید.
مواد لازم برای ۴ نفر | |
ماهی | ۸۰۰ گرم (برای هر نفر ۲۰۰ گرم) |
برنج | ۴ پیمانه |
لوبیا پلو یا چشم بلبلی | به مقدار لازم |
گشنیز و شنبلیله ریز خرد شده و شوید تازه یا خشک | نیم کیلو گرم |
شیره تمر هندی | ۲۰۰ گرم |
پیاز | ۱ عدد |
سیر | ۱ بوته |
ادویه ماهی | به مقدار لازم |
زردچوبه | به مقدار لازم |
پودر لیمو عمانی | به مقدار لازم |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار کم |
روغن | به مقدار کم |
آموزش دمپخت ماهی
مرحله اول
برای تهیه این غذا بهتر است از ماهیهای شیر، قباد، هامور یا سنگسر یا سفید استفاده کنید. در ابتدا لوبیا را که حدود ۶ ساعت قبل خیس شده، در یک قابلمه میریزیم و با کمی آب میگذاریم بپزد. بعد از پخت لوبیا را آبکش کرده و کنار میگذاریم.
مرحله دوم
پیاز را به صورت ریز خرد میکنیم.
“““html
یک قابلمه را برمیداریم و کمی روغن در آن میریزیم. قابلمه را روی حرارت ملایم میگذاریم تا روغن داغ شود. سپس پیاز خرد شده را به آن اضافه میکنیم و تفت میدهیم تا کاملا طلایی شود. بعد از آن، سیر ریز خرد شده را هم اضافه میکنیم و کمی دیگر تفت میدهیم.
مرحله سوم
در این مرحله، ادویهها را به مخلوط پیاز و سیر اضافه میکنیم و خوب تفت میدهیم تا بوی ادویه آزاد شود. بعد سبزیهای خرد شده را اضافه کرده و دوباره تفت میدهیم. در ادامه، ماهیها را به ترتیب روی مواد میچینیم.
مرحله چهارم
سپس درب قابلمه را میبندیم تا به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه ماهیها تفت بخورد. بعد از آن، ماهیها را در میآوریم و کنار میگذاریم. لوبیاهای پخته شده را درون قابلمه میریزیم و در نهایت، آب، شیره تمر هندی، نمک و فلفل را اضافه میکنیم.
مرحله پنجم
سپس همه مواد را خوب هم میزنیم تا مخلوط شوند. برنج را که قبلاً با آب و نمک خیس کردهایم، آب اضافی آن را دور میریزیم و برنج را به بقیه مواد اضافه میکنیم. وقتی که آب تقریباً به برنج رسید، ماهیها را روی برنج میچینیم.
مرحله ششم
سپس دمکنی را روی برنج میگذاریم و اجازه میدهیم تا برنج به مدت ۴۵ دقیقه تا یک ساعت دم بکشد. توجه داشته باشید که میتوان این غذا را بدون لوبیا هم درست کرد، مانند دمپخت میگو، اما با لوبیا طعم بهتری میگیرد.
مرحله هفتم
اگر تمر هندی را دوست نداریم، میتوانیم به جای آن از لیمو عمانی درسته در دمپخت استفاده کنیم. بعضی از انواع ماهیها نیاز به تفت دادن ندارند که این به نوع ماهی بستگی دارد. برخی ماهیها بافت ظریفی دارند و خیلی زود از هم میپاشند.
مرحله هشتم
ماهیهایی که بافت ظریفی دارند نباید زیاد تفت بخورند. میتوانیم وقتی ماهی نیمپز شد، آن را درآوریم و پس از جدا کردن استخوانها، به صورت تکه تکه یا ریش ریش شده دوباره به قابلمه برگردانیم تا خوردن لخلخ راحتتر شود.