نحوه صحیح فریز کردن سبزی چیست ؟ مدت نگهداری سبزی در فریزر (2 نکته مهم)

فریز کردن سبزیجات به روش صحیح باعث حفظ طعم، رنگ، عطر، و ارزش غذایی اونها میشه و در زمانهایی که سبزی تازه در دسترس نیست، بسیار کاربردیه. اما اگر به روش درست انجام نشه، ممکنه سبزیها بعد از یخزدایی بیرنگ، بیمزه، آبکی یا سیاه بشن.
در ادامه، مراحل و نکات اصولی فریز کردن سبزی رو برات گامبهگام نوشتم:
🥬 سبزیجات مناسب برای فریز کردن:
-
سبزیهای معطر: جعفری، گشنیز، شوید، نعناع، تره، مرزه، ریحان
-
سبزی آش و قورمه
-
اسفناج و برگ چغندر (بلانچشده)
-
کلم بروکلی و گلکلم (در صورت بلانچ شدن)
✅ مراحل اصولی فریز کردن سبزیجات:
1. شستوشو کامل
-
سبزیها را با آب سرد و محلول ضدعفونیکننده بشور.
-
چند بار آبکشی کن تا خاک و گل و باکتریها پاک بشن.
2. آبگیری و خشککردن
-
بعد از شستن، سبزیها را در آبکش بریز.
-
روی پارچه یا حوله تمیز پهن کن تا کامل خشک بشن.
📌 رطوبت باقیمانده باعث یخزدگی نامناسب و کپک در فریزر میشه.
3. خرد کردن
-
سبزی رو به اندازه دلخواه برای مصرف نهایی خرد کن.
-
برای مصرف در خورشت، آش یا کوکو میتونی بستهبندی جداگانه انجام بدی.
4. بلانچ کردن (اختیاری اما مفید برای برخی سبزیها)
-
مخصوصاً برای اسفناج، برگ چغندر، بروکلی یا گلکلم.
-
سبزیها رو ۲ دقیقه در آب جوش بریز، بعد سریع در آب یخ قرار بده.
-
آبکش و خشک کن، بعد فریز کن.
✔️ باعث حفظ رنگ، بافت و ارزش غذایی میشه.
5. بستهبندی صحیح
-
از کیسه فریزر ضخیم یا ظرف دربدار فریزری استفاده کن.
-
هوای داخل بستهها رو تا حد امکان خارج کن (با دست یا دستگاه وکیوم).
-
هر بسته را برچسبگذاری کن (نوع سبزی + تاریخ فریز).
6. قرار دادن در فریزر
-
سبزیها رو در قسمت سریع انجماد فریزر (اگر موجوده) بذار.
-
از انباشتن زیاد بستهها روی هم پرهیز کن تا یخزدایی اولیه خوب انجام شه.
⏳ مدت زمان ماندگاری سبزی فریز شده:
-
بهترین زمان استفاده: حداکثر ۶ ماه
-
بعد از این مدت، رنگ و طعم کاهش پیدا میکنه.
❌ اشتباهات رایج:
-
فریز کردن سبزی مرطوب یا خیس → باعث یخزدگی کریستالی و خرابی میشه
-
بستهبندی بدون هواگیری → باعث سوختگی فریزی یا کپک
-
نگهداری طولانی بیش از ۶ ماه → کاهش شدید کیفیت
🍽 نکته:
برای استفاده مستقیم، نیازی به یخزدایی کامل نیست؛ میتونی سبزی فریز شده رو مستقیماً داخل غذا بریزی.
نحوه فریز کردن سبزی های تازه
سبزی های یخ زده می توانند طعم تازه خود را برای چند ماه حفظ کنند. به خاطر اینکه سبزی خشک شده در زمان خشک شدن و با از دست دادن آب، طعم غلیظ تری پیدا میکند، در زمان پخت غذا ممکن است لازم باشد که مقدار استفاده از آن را نسبت به سبزی تازه تغییر دهید.
اما در مورد سبزی یخ زده این طور نیست و میتوانید از مقدار آن تقریباً به اندازه سبزی تازه در پخت و پز استفاده کنید. برای فریز کردن سبزی های تازه دو روش سریع و آسان وجود دارد:
1. نحوه فریز کردن سبزی های تازه: فریز کردن برگ ها به صورت جداگانه
اگر شما هم یک باغچه کوچک برای کشت سبزی های خوراکی دارید، در زمان برداشت حتماً به سراغ تازهترین و سالمترین برگها بروید.
عطر و طعم سبزی ها در صبح بیشتر میشود چون خود گیاهان رطوبت بیشتری دارند. از برگ های خشک و خراب دوری کنید و آنها را برای مصرف خوراکی انتخاب نکنید.
حتی برگهای قدیمی که در انتهای ساقه هستند هم برای این کار مناسب نیستند. اگر سبزی را از بازار تهیه کردهاید، این نکات را نیز رعایت کنید.
برگها را کمی تکان بدهید تا اگر خاک و ذراتی روی آنها وجود دارد، پاک شوند و سپس در صورت نیاز آنها را بشویید. حالا با استفاده از دستمال کاغذی یا حوله، برگها را به آرامی خشک کنید.
از آنجایی که قرار است برگها را در فریزر نگه دارید، نیازی نیست که کاملاً خشک شوند، اما نباید خیلی مرطوب هم باشند چون این امر باعث تشکیل یخ میشود.
برگهای جدا شده را روی یک سینی تمیز یا کاغذ شیرینی پزی بگذارید. وقتی برگها را به صورت جداگانه و بدون چسبیدن به هم در فریزر قرار دهید، از چسبندگی و یخ زدن آنها جلوگیری میشود.
اگر در فریزر شما فضای کافی برای سینی بزرگ وجود ندارد، میتوانید برگها را در بشقاب یا سینیهای کوچک قرار داده و سپس روی هم بگذارید.
به خاطر داشته باشید که این مرحله موقتی است و قرار نیست برگها برای تمام فصل زمستان یا حداقل تا وقتی که نوبت به استفاده از آنها برسد به همین شکل در فریزر بمانند.
سینی برگها را بپوشانید و سپس آن را به فریزر انتقال دهید. میتوانید از کیسه فریزر، کیسه پلاستیکی، یا کاغذ روغنی برای پوشاندن سینی استفاده کنید. هدف از استفاده از پوشش، تمیز نگه داشتن برگها و جلوگیری از بیرون افتادن آنهاست.
در این مرحله از فریز کردن سبزی های تازه، وقتی برگها کاملاً یخ زدند، آنها را از سینی بیرون بیاورید و در ظرفی در بسته قرار دهید که هوا به درون آن نفوذ نکند و سپس ظرف را دوباره به فریزر برگردانید.
در این شرایط، برگها به صورت جداگانه فریز شده و با هم مخلوط نمیشوند و میتوانید هر زمان که نیاز داشتید و به اندازهای که نیاز دارید، از آنها استفاده کنید و به همین دلیل سبزیها سالم میمانند.
فراموش نکنید که نام سبزی و برگ هر ظرف را روی آن بنویسید. چون سبزیهای داخل فریزر بیشتر شبیه به هم هستند.
2. نحوه فریز کردن سبزی ها به شکل تکه های یخ
برای این روش هم باید فقط سالمترین و تازهترین برگها را جدا کنید. مانند روش قبلی، برگهای کهنه را نچینید. تغییر طعم در برگهای قدیمی یا خراب اصلاً ارزش تلاش برای فریز کردن آنها را ندارد.
خاک را از روی برگها پاک کرده و در صورت لزوم آنها را بشویید. سپس برگها را خشک کنید. از آنجایی که قرار است برگها را در آب و در فریزر نگه دارید، تنها هدف از خشک کردن آنها این است که از به هم ریختگی کابینت جلوگیری کنید!
شما میتوانید برگها را به صورت کامل فریز کنید یا آنها را خرد کنید. این نکته را به یاد داشته باشید که اگر قرار است سبزی را در غذا به صورت خرد شده استفاده کنید، بهتر است قبل از فریز کردن آنها را خرد کنید.
چرا که برگهای فریز شده در این روش پس از آب شدن حالت شل و خمیری پیدا میکنند و نمیتوانید به راحتی آنها را خرد کنید.
یک یا دو برگ از سبزی مورد نظر یا یک قاشق از خرد شده آن را درون هر حفره و مکعب از قالب یخ قرار دهید.
نگران نباشید اگر کمی سخت با آنها رفتار کنید و فشارشان بدهید، مشکلی پیش نمیآید. این کار فقط باعث میشود روغن آنها بیرون بیفتد که همین در داخل قالب یخ میزند.
نیمی از قالب یخ را با آب پر کنید و اطمینان حاصل کنید که برگها تا حد ممکن درون آب قرار گرفته باشند. معمولاً برگها تمایل دارند که روی آب شناور شوند، اما این مشکل در مرحله بعدی حل میشود. سپس قالب یخ نیمه پر را در فریزر قرار دهید.
وقتی که تکههای یخ به اندازه کافی سخت شدند، باقی حجم قالب را با آب پر کنید. این کار باعث میشود که برگها دیگر نتوانند شناور شوند و کاملاً درون آب قرار بگیرند. حالا دوباره قالب یخ را درون فریزر قرار دهید تا کاملاً یخ بزند.
زمانی که یخها کاملاً سفت شدند، میتوانید آنها را از قالب جدا کرده و در زیپ کیپ نگهداری کنید. فراموش نکنید که نام هر سبزی را روی زیپ کیپها بنویسید. این سبزیهای یخزده حتی از روش قبلی نیز به هم شبیهتر هستند.
وقتی که خواستید از این سبزیها استفاده کنید، به سادگی هر تکه یخ را به قابلمه یا غذای مورد نظر خود اضافه کنید.
چگونه از سبزی فریز شده استفاده کنیم؟
نحوه استفاده از سبزیهای فریز شده به این صورت است که بعد از خارج کردن سبزی از فریزر، اگر نوع پخت اجازه میدهد، باید آن را به صورت یخ و فریزری وارد پخت کرد و اجازه نداد آب سبزیها خارج شود. به طور کلی، توصیه میشود بیش از ۵۰ درصد سبزیهای مصرفی ما تازه باشند.
برای حفظ تازگی سبزیها، بهتر است آنها را در بستهبندی مناسب و در یخچال نگهداری کنید و نزدیک به زمان مصرف آنها را بشویید تا تازه و ترد بمانند. بعد از شستوشو هم باید آب سبزیها کاملاً گرفته شود، در غیر این صورت آب باقیمانده باعث تغییر رنگ سبزی میشود.
در نهایت، باید سبزی را دوباره در یخچال گذاشت و آن را برای مدت طولانی در فضای بیرون قرار نداد. امروزه سبزیهای آمادهای در سوپرمارکتها به فروش میرسد که استفاده از آنها برای صرفهجویی در وقت مناسب است.
البته قیمت این بستهها از سبزی تازه گرانتر است و برای افرادی که وقت خرد کردن سبزی دارند، انتخاب مقرون به صرفهای نیست، اما با توجه به بودجه خانواده، انتخابی است که باید انجام شود.
فراموش نکنید قبل از خرید، به بستهبندی، کیفیت و نسبت مواد و سبزیهای خرد شده بر اساس سلیقهتان توجه کنید. زیرا برخی از انواع سبزیها، مانند اسفناج، بهتر است تازه مصرف شوند. به همین دلیل، مواد مغذی موجود در آنها در اثر نگهداری طولانی و تغییر رنگ تا حد زیادی از بین میرود.
مدت زمان نگهداری سبزی در فریزر
شرایط مناسب برای فریز کردن زمانی فراهم میشود که فریزر پر از مواد غذایی نباشد و امکان گردش هوای سرد در اطراف مواد غذایی وجود داشته باشد. زیرا نوسانات دمایی میتواند باعث شود مواد غذایی و به خصوص سبزیها به خوبی یخ نزنند و کیفیتشان کاهش یابد.
برای نگهداری سبزیها در فریزر، حتماً آنها را در ظروف food Grade (ظروف مخصوص نگهداری مواد غذایی) یا کیسه فریزرهای مناسب فریز کردن قرار دهید.
استفاده از این ظروف و کیسهها، مانع ورود مواد شیمیایی به مواد غذایی میشود و سلامت مصرفکننده را به خطر نمیاندازد. در زیر ظروف food Grade، طرحی از قاشق و چنگال حک شده است.
مدت زمان نگهداری سبزی فریز شده حدود ۲-۱ ماه است و این زمان مناسب است تا هم ارزش غذایی آنها حفظ شود و هم در زمان پخت طعم و مزه خود را از دست ندهند.
فریز کردن سبزی سرخ شده
زمانی که سبزی را سرخ میکنید، روغن ممکن است مواد مضر خود را به سبزی منتقل کند. اگر سبزی را در بستههای صاف و مناسب بستهبندی کنید و آن را درون فریزر قرار دهید، میتوانید به راحتی زمانی که نیاز دارید مقداری از آن را خارج کرده و بقیه را در فریزر نگه دارید.
به شرطی که بستهبندی شما خراب نشده باشد، کیفیت تغذیهای سبزی آسیبی نخواهد دید.
برای فریز کردن سبزی، بهتر است بعد از خرد کردن کمی حرارت به آن دهید. سبزی به دلیل حرارت آب خود را از دست میدهد و بخار روی آن میچرخد، بنابراین نیازی به سرخ کردن در روغن نیست. پس از این که آب سبزی بخار شد، اجازه دهید که سبزی خنک شود و سپس در لایههای نازک بستهبندی کنید و داخل فریزر قرار دهید.
سبزیجات را میتوان به مدت 2 تا 3 ماه در فریزر نگه داشت. اگر بیشتر از این زمان بمانند، ارزش تغذیهای آنها کاهش نمییابد، اما عطر و بوی آنها کمتر خواهد شد.
اگر بستهبندی مواد غذایی منجمد شده را از فریزر بیرون بیاورید و دوباره آن را به فریزر برگردانید، ویتامینها و مواد معطر آن خارج میشود. در این حالت، تنها فیبر سبزی برای شما باقی میماند و ارزش غذایی آن کم میشود.
فواید سبزیجات فریز شده بیشتر است یا خشک شده؟
روشی طلایی برای انجماد نخود فرنگی و باقلا سبز