گل و گیاهان

نحوه کاشت و پرورش زرشک زینتی (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

معرفی زرشک زینتی

زرشک زینتی گیاهی است که اصل آن از ژاپن و مناطق گرمسیری نیمکره شمالی است. این گیاه درختچه‌هایی دارد که تیغ‌های کوچکی روی آنها دیده می‌شود و چوب آنها یا قرمز است یا قهوه‌ای و زرد. زرشک زینتی معمولاً بین ۱ تا ۵ متر قد می‌کشد و برگ‌هایش شکل تخم‌مرغی و نیزه‌ای دارد و رنگ آن‌ها از سبز تا قرمز و زرشکی متغیر است. گل‌های این درختچه به صورت خوشه‌ای و به رنگ زرد در اواخر بهار رشد می‌کنند. بعد از آن، میوه‌های این درختچه به رنگ سرخ و کاملاً رسیده در می‌آیند. زرشک زینتی هم به عنوان پرچین و هم به صورت گیاه زینتی تک‌درختی قابل استفاده است. این گیاه نور کامل آفتاب را دوست دارد و به سرما مقاوم است. بهترین روش آبیاری برای زرشک زینتی آبیاری متوسط است و به یاد داشته باشید که این گیاه در برابر کم آبی هم مقاوم است.

این گیاه از قرن هفتم میلادی شناخته شده و از نظر زمین‌شناسی به دوره Eucen مربوط می‌شود. زرشک زینتی در ایران در مناطق خراسان، اطراف تهران، آذربایجان، اصفهان، کرمان، کرج و چالوس رشد می‌کند.

زرشک زینتی به دو نوع دانه‌دار و بی‌دانه تقسیم می‌شود: نوع دانه‌دار بیشتر به خاطر زیبایی‌اش کشت می‌شود اما نوع بی‌دانه آن از نظر اقتصادی اهمیت بیشتری دارد.

مشخصات ظاهری زرشک زینتی

برگ‌های زرشک زینتی شکل تخم‌مرغی دارند و حدود ۳ سانتی‌متر طولشان است. این برگ‌ها نسبتاً صاف و دندانه‌هایشان تا حدی پهن است. گل‌ها به صورت خوشه‌ای و در حدود ۵ تا ۱۰ عدد در خوشه رشد می‌کنند و زمان گلدهی معمولاً از اواخر اردیبهشت تا اواسط تیرماه است. میوه‌ها بیضوی و حدود ۱ سانتی‌متر قطر دارند و به رنگ قرمز درخشان هستند، زمان میوه‌دهی آنها از اوایل خرداد تا اواخر تیرماه است.

شرایط پرورش زرشک زینتی

آبیاری زرشک زینتی :

زرشک زینتی، به‌ویژه بوته‌های بالغ آن، نیاز آبی زیادی ندارند، بنابراین گزینه خوبی برای کشت در مناطق کم آب است. اما در ۳ تا ۴ سال اول کشت، باید آبیاری به‌طور منظم انجام شود تا ریشه گیاه قوی و گسترده شود و در سال‌های بعد به خوبی رشد کند.

دمای مناسب زرشک زینتی:

زرشک زینتی می‌تواند دماهای بین ۷- تا ۲۳- درجه سانتی‌گراد را تحمل کند و به نظر می‌رسد گرمای شدید تابستان بیشتر به این گیاه آسیب می‌زند تا سرمای زمستان. بنابراین اگر در منطقه‌ای با تابستان‌های گرم و خشک زندگی می‌کنید، بهتر است گیاه را در جایی بکارید که از ظهر به بعد سایه داشته باشد.

نور مورد نیاز زرشک زینتی :

این گیاه نور زیاد را دوست دارد و باید حداقل ۶ تا ۸ ساعت نور مستقیم آفتاب دریافت کند. بعضی از انواع آن که به عنوان گیاه زینتی کشت می‌شوند، می‌توانند سایه را نیز تحمل کنند. انواعی که میوه تولید می‌کنند، به نور بیشتری نیاز دارند تا میوه‌هایی با کیفیت خوب ببار بیاورند.

بوته زرشک

خاک و تغذیه مناسب زرشک زینتی

“`

گیاهان زرشک در انواع خاک‌ها رشد می‌کنند و نسبت به خاک کمبود خاصی ندارند. اما بهترین نتیجه را در خاک‌های سبک و با زهکشی خوب به دست می‌آورند. این گیاه به کود نیاز زیادی ندارد و معمولاً برای انواع خوراکی آن از سال دوم یا سوم به بعد، هر دو سال یکبار بعد از برداشت محصول، در پاییز یا اوایل زمستان از ۵ تا ۱۰ کیلوگرم کود حیوانی کاملاً پوسیده استفاده می‌شود. برای درختان بزرگ‌تر، می‌توانید مقدار کود را بیشتر کنید.

کاشت و تکثیر زرشک زینتی

بذر :

نحوه کاشت و پرورش زرشک زینتی (2 نکته مهم)

زرشک‌های وحشی معمولاً بذر تولید می‌کنند و می‌توانند به راحتی با پخش بذرهای خود تکثیر شوند. برخی از انواع زرشک به دلیل تولید زیاد بذر، ممکن است در مناطقی که برای رشد آن‌ها مناسب است، به گیاهان پر رشد و مزاحم تبدیل شوند. برای کنترل این وضعیت، گاهی از سموم شیمیایی استفاده می‌شود.

قلمه :

روش دیگری برای تکثیر زرشک استفاده از قلمه‌ها است. می‌توانید از قلمه‌های نیمه‌خشبی این گیاه در اواسط تابستان تا اوایل پاییز استفاده کنید. قلمه‌ها معمولاً به طول ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر تهیه می‌شوند و حدود یک سوم تا نصف بخش پایینی آن‌ها بدون برگ می‌ماند. بسیاری از پرورش‌دهندگان فقط ۲ تا ۳ برگ در بالای قلمه نگه می‌دارند. برای کاشت قلمه‌ها، می‌توانید از مخلوط شن و پرلایت یا هر مخلوطی استفاده کنید که رطوبت مناسب و زهکشی خوبی داشته باشد. باید مراقب باشید که محیط کاشت خشک نشود.

اگر حداقل سه گره از قلمه در زیر زمین باشد، ریشه‌زایی بهتری اتفاق می‌افتد. استفاده از دستگاه مه‌افشان یا قرار دادن یک پلاستیک شفاف بر روی قلمه‌ها برای حفظ رطوبت اطراف آن‌ها نیز به ریشه‌زایی کمک می‌کند. محیط کاشت باید روشن باشد، اما گلدان‌ها باید از نور مستقیم خورشید دور باشند و دما در حدود ۲۰ تا ۲۲ درجه سانتی‌گراد تنظیم شود. ریشه‌زایی قلمه‌ها حدود شش هفته طول می‌کشد و وقتی ریشه‌ها به طول ۲ تا ۳ سانتیمتر رسید، می‌توانید آن‌ها را به مکان جدید منتقل کنید.

پاجوش :

روش دیگری برای تکثیر این گیاه استفاده از پاجوش‌ها است. پاجوش‌های ۲ تا ۳ ساله که حدود ۶۰ تا ۷۰ سانتیمتر طول دارند، می‌توانند از کنار گیاه اصلی جدا شوند و به عنوان یک گیاه مستقل در یک مکان جدید کاشته شوند. معمولاً بوته‌هایی که حدود شش سال سن دارند، پاجوش‌های مناسب تولید می‌کنند که برای جداسازی نیازی به دقت کمتری دارد.

هرس زرشک زینتی

به طور کلی، برخی از پرورش‌دهندگان این گیاه را با قیچی به شکل گرد برش می‌زنند، اما زرشک‌ها به هر نوع هرس خاصی نیازی ندارند. بهترین زمان برای برش شاخه‌ها پایان زمستان است، اما می‌توان در هر زمانی از سال این کار را انجام داد.

separator line

بیشتر بخوانید:

separator line

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا