نحوه کاشت و پرورش میوه گرنادیلا طلایی (پشن فروت) (2 نکته مهم)

رایج ترین روش کاشت و پرورش میوه گرنادیلا طلایی
پشن فروت گرنادیلا (نام علمی: Passiflora ligularis) یک میوهای است که در مناطق با آب و هوای نیمه گرمسیری به خوبی رشد میکند. این گیاه میتواند در زمستانهایی که دما بین -۵ تا ۱۰ درجه است، به راحتی در فضای باز نگهداری شود. در این مقاله، روشهای کاشت و پرورش این میوه را به شما معرفی میکنیم. با ما همراه باشید.
پشن فروت گرانادیلا طلایی | Granadilla Passion Fruit
درخت پشن فروت گرنادیلا میتواند تا ۱۰ متر ارتفاع بگیرد. این درخت با گلهای زیبا و معطر به رنگهای سفید، بنفش و صورتی که قطرشان بین ۸ تا ۱۰ سانتیمتر است، شناخته میشود. میوه این درخت به شکل تخممرغی و نارنجی رنگ است و نسبت به پشن فروت معمولی بزرگتر، خوشمزهتر و معطرتر است.
میوه این درخت به خاطر شیرینی و کمکالری بودنش به نام پشن فروت عسلی نیز شناخته میشود. طعم آن مشابه پرتقال یا نارنگی است. این نهال سریع رشد میکند و به عنوان یک درخت بالارنده شناخته میشود که نیاز به حمایت دارد. به همین دلیل به آن گل ساعتی هم میگویند. گلهای این درخت بسیار معطر، با قطر ۱۰ سانتیمتر و دارای رنگهای سفید و صورتی با رشتههای بنفش هستند.
مکان کاشت بذر پشن فروت گرنادیلا
پشن فروت را میتوان در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری کاشت. اگر در جایی هستید که زمستانها سرد است، این گیاه به خاطر ریشههای مقاومش دوام میآورد. میتوانید در فصل سرما، پشن فروت را تا یک متری از زمین قیچی کنید و با استفاده از مشما یا برگ و پوشال آن را بپوشانید. پس از پایان سرما، مشما را بردارید و اجازه دهید دوباره به رشد خود ادامه دهد.
بهتر است پشن فروت را در کنار دیوار بکارید تا نور خورشید در زمستان از دیوار به گیاه انعکاس یابد و آن را گرم نگه دارد. این گیاه در دماهای بین -۵ تا ۱۰ درجه به خوبی رشد میکند و مشکلی ندارد.
این درخت دماهای بالای ۴۰ درجه را دوست ندارد و تحمل نمیکند. پشن فروت به نور آفتاب و سایه جزئی نیاز دارد. دمای زیر -۵ درجه در زمستان میتواند باعث توقف رشد آن و ریزش برگها شود، ولی در بهار دوباره برگها و شاخههای جدید میدهد.
برخی از نکات کاشت و نگهداری بذر پشن فروت گرنادیلا طلایی
پشن فروت گرنادیلا میتواند از طریق بذر و قلمه تکثیر شود. جوانهزنی بذر ممکن است چندین هفته طول بکشد، اما در بیشتر موارد، بعد از دو هفته سبز میشود. بذرهایی که در فروشگاه موجود هستند تازهاند و اگر در دمای حدود ۲۵ درجه کاشته شوند، جوانهزنیشان سریعتر اتفاق میافتد (۱ تا ۳ هفته). بهتر است قبل از کاشت، بذرها را ۲ تا ۳ روز در آب ولرم بخیسانید تا پوسته آنها نرم شود و بهتر جوانه بزنند.
کاشت بذر پشن فروت گرنادیلا بسیار آسان است و بهتر است در خاکهای سبک مانند پیت ماس کاشته شود. کاشت در خاکهای سنگین توصیه نمیشود چون ممکن است نتیجه خوبی نداشته باشد. قبل از جوانه زدن، باید محل کاشت را با مشمای شفاف بپوشانید و چند سوراخ در آن ایجاد کنید تا رطوبت بالا بماند.
هنگام کاشت پشن فروت در گلدان، باید از گلدانهای بزرگ استفاده کنید زیرا ریشه پشن فروت نیاز به فضای وسیع دارد و کاشت در گلدانهای کوچک باعث محدودیت ریشه و کاهش گلدهی میشود.
دمای هوای ایده آل: پشن فروت گرنادیلا را در نقاط گرمسیری و نیمه گرمسیری میتوان کاشت. بهتر است این گیاه را در پای دیوار بکارید تا در زمستان با تابش نور بر دیوار و انعکاس آن روی گیاه، آن را گرم نگه دارد.
در مناطقی که دمای هوای زمستان بین -۵ تا ۱۰ درجه است، این گیاه به راحتی رشد میکند و مشکلی ندارد. دماهای کمتر از -۵ درجه در زمستان میتواند باعث توقف رشد و ریزش برگها شود، اما در بهار مجدداً شاخهها و برگهای جدید خواهد داد. دمای بالای ۴۰ درجه برای این گیاه مشکلساز است و آفتاب و نور زیاد را دوست دارد و فقط سایه جزئی را میپسندد.
خاک: برای کاشت بذر، حتماً از خاکهای آماده مانند کوکوپیت یا پیت استفاده کنید.
برای کاشت پشن فروت، باید از خاکهای بسیار سنگین خودداری کنید، زیرا این نوع خاکها مناسب نیستند و ممکن است تأثیر نداشته باشند. وقتی گیاه به ارتفاع ۱۰ تا ۲۰ سانتیمتر رسید، میتوانید آن را به محل اصلی کاشت منتقل کنید.
پشن فروت میتواند در انواع خاکها رشد کند، اما بهترین خاک، خاک لومی شنی سنگین با pH بین ۶٫۵ تا ۷٫۵ است. زهکشی خاک نیز باید خیلی خوب باشد و غنی از مواد آلی و با سطح نمک پایین باشد. ریشههای پشن فروت سطحی هستند، بنابراین بهتر است یک لایه ضخیم مالچ روی خاک قرار دهید. میتوانید از خرده چمن یا کاه برای این منظور استفاده کنید.
آبیاری: سطح خاک باید همیشه مرطوب باشد و باید به طور منظم آبیاری شود. اگر خاک خشک شود، میوهها چروکیده میشوند و قبل از رسیدن از درخت میافتند. در روزهای گرم، هر روز باید آبیاری انجام شود.
کوددهی: بهتر است که کوددهی به طور منظم و سالی ۴ مرتبه انجام گیرد. کود ۱۰-۵-۲۰ NPK یک گزینه مناسب برای این کار است.
روش کاشت انواع نهال پشن فروت گراندیلای طلایی
کاشت نهال بسیار ساده است و بسته به نوع نهال متفاوت خواهد بود. در ادامه به توضیح روشهای مختلف کاشت خواهیم پرداخت.
پشن فروت گراندیلای طلایی ریشه لخت: در این نوع نهال، ابتدا باید یک گودال ایجاد کنید، سپس کمی خاک درون آن بریزید و نهال را داخل آن قرار دهید، بعد دور آن را با خاک نرم و مناسب پر کنید و در آخر آبیاری کنید.
نهال پشن فروت گراندیلای طلایی گلدانی: در این حالت ابتدا گودالی بکنید، سپس گلدان را شکسته و نهال را با خاک گلدان در گودال قرار دهید و دور آن را با خاک پر کنید. سپس گیاه را آبیاری کنید.
نهال گونی پیچ یا نایلون پیچ: ابتدا در محل مورد نظر گودالی ایجاد کنید و سپس نهال را با نایلون یا گونی درون آن قرار دهید. بعداً میتوانید نایلون یا گونی را از روی نهال بردارید.
به یاد داشته باشید که اگر نهال در زمان مناسب کاشته نشود، ممکن است نتیجه مطلوبی نداشته باشید. بهترین زمان کاشت نهال زمانی است که گیاه در حالت خواب است. در مناطق گرم، کاشت نهالها در فصل پاییز انجام میشود تا ریشهها قبل از شروع یخبندان با شرایط محیطی سازگار شوند.
در مناطق سردسیر، کاشت نهالها باید پس از یخبندان و از بین رفتن سرما انجام شود. با این حال، نهالهای گلدانی را میتوان در هر زمانی با شرایط خاص خود کاشت.
اطلاعات مهم درباره گرانادیلا
دانههای گرانادیلا به دلیل لطافت خوبشان خوراکی هستند و نیازی نیست قبل از مصرف یا پخت آنها را جدا کرد. اما باید به افرادی که ممکن است دچار افزایش وزن شوند، توصیه شود که در مصرف آن دقت کنند.
گرانادیلا، اگرچه کالری بالایی ندارد، ولی مقدار قند طبیعی آن میتواند قند خون را بالا ببرد و احساس گرسنگی را ایجاد کند. از آنجایی که گرانادیلا خاصیت ادرارآوری و ملینی دارد، نباید در مصرف آن زیادهروی کرد، به ویژه اگر مستعد اسهال هستید. همچنین، افرادی که حساسیت دارند باید از مصرف آن خودداری کنند.
خواص میوه گرانادیلا
گرانادیلا یک میوه ارغوانی عجیب غریب است که دارای خواص تغذیهای سالم و فواید زیادی برای سلامتی است. این میوه گرمسیری، که به نام Passy Flora نیز شناخته میشود، در آب و هوای گرم از جمله آمریکای جنوبی، استرالیا، آفریقای جنوبی و هند رشد میکند. میوه حاوی خمیر نرم و تعداد زیادی دانه درون پوست سخت است.
مردم میتوانند هم دانهها و هم پالپ گرانادیلا را بخورند و یا آن را به آب میوههای دیگر اضافه کنند. گرانادیلا به تازگی توجه زیادی را جلب کرده است زیرا یک منبع غنی از آنتیاکسیدانهای قوی است و ممکن است فواید دیگری برای سلامتی داشته باشد. در این محتوا به ویژگیهای تغذیهای و فواید احتمالی میوهها برای سلامتی میپردازیم.
“`html
مواد مغذی ضروری را فراهم می کند
گرانادیلا میوهای سالم و مفید است که ویژگیهای تغذیهای بالایی دارد. این میوه سرشار از ویتامین A است که برای سلامت پوست، بینایی و سیستم ایمنی بدن ضروری است و همچنین ویتامین C که یک آنتیاکسیدان مهم به شمار میآید. این میوه مقادیر قابل توجهی از مواد مغذی زیر را در خود دارد که به میلیگرم (میلیگرم)، واحد بینالمللی (IU) یا گرم اندازهگیری میشود:
229 واحد بینالمللی ویتامین A
63 میلیگرم پتاسیم
5 میلیگرم منیزیم
5.4 میلیگرم ویتامین C.
2 میلیگرم کلسیم
0.29 میلیگرم آهن
1.9 گرم فیبر
سرشار از آنتیاکسیدان
گرانادیلا میوهای غنی از آنتیاکسیدان است که به از بین بردن رادیکالهای آزاد مضر در بدن کمک میکند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در حفظ سلامت بدن دارند. دانشمندان دریافتهاند که این ترکیبات میتوانند جریان خون را به خصوص در مغز و سیستم عصبی بهبود بخشند. آنها همچنین استرس و التهاب سلولی در بدن را کاهش میدهند، که هر دو با بیماریهایی مثل بیماری قلبی و آلزایمر در ارتباط هستند.
منبع خوب فیبر
پالپ میوه گرانادیلا مقدار زیادی فیبر غذایی دارد. فیبر یک بخش ضروری از هر رژیم غذایی است و به بهبود سیستم گوارش و حفظ رودههای سالم کمک میکند و از بروز یبوست و اختلالات روده جلوگیری میکند. طبق گفته انجمن قلب، وجود فیبر همچنین میتواند به کاهش کلسترول و حمایت از سلامت قلب کمک کند.
اکثر مردم فیبر غذایی کافی دریافت نمیکنند. بر اساس توصیهها، 33.6 گرم برای مردان 19 تا 30 ساله و 28 گرم برای زنان 19 تا 30 ساله پیشنهاد شده است، در حالی که اغلب مردم تنها حدود 16 گرم فیبر مصرف میکنند. خوردن میوههای به طور منظم میتواند به جلوگیری از یبوست و بهبود هضم و سلامت کلی کمک کند.
شاخص گلیسمی پایین
گرانادیلا یک میوهای است که دارای شاخص گلیسمی پایین (GI) میباشد. این بدان معناست که بعد از مصرف این میوه، قند خون به طور ناگهانی بالا نمیرود و بنابراین گزینه خوبی برای افراد دیابتی به شمار میآید. بیشتر میوهها، دارای GI پایین هستند، اما لازم به ذکر است که انجمن دیابت هشدار میدهد که خربزه و آناناس دارای GI بالاتری هستند.
بهبود حساسیت به انسولین
برخی از تحقیقات نشان میدهد که ترکیبی به نام اتانول پیس موجود در دانههای گرانادیلا میتواند حساسیت به انسولین را بهبود بخشد. بهبود حساسیت به انسولین میتواند به کاهش خطر ابتلا به برخی بیماریها از جمله دیابت کمک کند.
یک مطالعه کوچک که در سال 2017 انجام شد نشان داد که افرادی که روزانه 20 میلیگرم اتانول پیس مصرف کردند، در مقایسه با افرادی که دارونما دریافت کردند، تغییرات مثبتی در سلامت متابولیک و حساسیت به انسولین داشتند.
سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند
گرانادیلا پر از ویتامین C است، آنتیاکسیدانی که به محافظت از بدن در برابر آسیب رادیکالهای آزاد کمک مینماید. ویتامین C با بهبود جذب آهن از غذاهای گیاهی، سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند و ممکن است توانایی بدن را در مقابله با عفونتها افزایش دهد.
از سلامت قلب پشتیبانی میکند
گرانادیلا سرشار از پتاسیم است که برای سلامت قلب مفید است و همچنین سدیم کمی دارد. این میوه وقتی با دانههایش مصرف شود، مقدار زیادی فیبر دارد که میتواند به حذف کلسترول اضافی از رگهای خونی کمک کند. رژیم غذایی غنی از فیبر میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش دهد و همچنین به تنظیم فشار خون نیز کمک کند. رژیمهای کمسدیم و پتاسیم بالا میتوانند به کاهش فشار خون کمک کنند.
کاهش اضطراب
گرانادیلا سرشار از منیزیم است، مادهای معدنی مهم که به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند. یک مرور تحقیقاتی نشان داده است که منیزیم میتواند به مدیریت سطوح اضطراب کمک کند. اما محققان تأکید کردهاند که کیفیت شواهد در این زمینه ضعیف است و به تحقیقات بیشتری نیاز است.
اثرات جانبی گرانادیلا
برای اکثر افراد، خوردن گرانادیلا بیخطر است. اما برخی افراد ممکن است به این میوه حساسیت داشته باشند. پزشک شما میتواند با استفاده از انواع آزمایشها آلرژی را تشخیص دهد. برخی افراد با آلرژی ممکن است به گرانادیلا واکنش نشان دهند که به این واکنش متقابل گفته میشود. این میوه همچنین پروتئینهایی دارد که مشابه پروتئینهای موجود در میوههای دیگر است. افرادی که به لاتکس آلرژی دارند باید احتیاط کنند و تا زمانی که متوجه نشوند که آیا به این میوه واکنش نشان میدهند، از خوردن آن پرهیز کنند.
سایت رضیم
“`