نکات مهم برای پخت غذاهای نذری در ماه محرم و ماه رمضان

“`html
نکات مهم برای پخت غذاهای نذری در ماه محرم و ماه رمضان
پخت کردن غذاهای نذری در ماه محرم یک سنت زیباست که با مراسم عزاداری این ایام همراه شده است. هرچند که قورمه سبزی به اندازه خورش قیمه در میان غذاهای نذری محبوب نیست، اما قطعاً میتوان آن را جزو سه غذای پرطرفدار روزهای محرم دانست. با ما همراه باشید.
آشنایی با مدل غذای نذری و نحوه پخت آن
1 – خورش قورمه سبزی
مواد لازم برای ۱۰۰ نفر:
- گوشت گوسفندی ۸ کیلو گرم
- لوبیا قرمز ۲ کیلو گرم
- پیاز ۱۰ کیلو گرم
- لیمو عمانی ۱ کیلو گرم
- سبزی قورمه ۱۰ کیلو گرم
- برنج ۱۵ کیلو گرم
دستور تهیه :
- لوبیاها را بشویید و بگذارید بپزند. گوشت گوسفندی را هم تمیز کنید و به قطعات کوچک برش بزنید. پیازها را خرد کنید و کنار بگذارید. سبزی قورمه را پاک کرده، بشویید و بعد خرد کرده و در روغن سرخ کنید.
- یک دیگ بزرگ بگیرید و گوشت را همراه با مقداری روغن در آن تفت دهید. پیازهای خرد شده را هم به گوشت اضافه کنید.
- یادتان نرود که زردچوبه را هم بریزید. سپس سبزی سرخ شده و لوبیای پخته را هم اضافه کنید. کمی آب اضافه کنید و درب دیگ را بگذارید تا گوشت بپزد و خورش جا بیفتد. نیم ساعت قبل از پایان پخت، وقتی مطمئن شدید که گوشت پخته شده، نمک و لیمو عمانی را به آن اضافه کنید.
- برای خوشمزهتر شدن خورش، لوبیاها را قبل از پختن، بشویید و ۵ تا ۶ دقیقه در یک تابه بدون روغن تفت دهید. مراقب باشید که نسوزند.
- اگر شنبلیله سبزی زیادی بریزید، خورش تلخ میشود. اگر گشنیز را زیاد کنید، خورش کمی شیرینتر میشود و برخی آن را حذف میکنند.
- در فصل زمستان میتوانید از اسفناج به جای برگ چغندر استفاده کنید؛ اسفناج به خورش لعاب میدهد.
- به هر کیلو سبزی، ۵ تا ۶ شاخه پیازچه اضافه کنید تا طعم بهتری به خورش بدهد. سبزی قورمه را زیاد سرخ نکنید تا تلخ نشود.
- در پخت قورمه سبزی برای حجم زیاد، به جای اینکه لوبیا را از قبل بپزید، آن را از شب قبل خیس کرده و با سبزی به گوشت اضافه کنید، اما دیگر نمیتوانید آن را تفت دهید.
- اگر علاوه بر لیمو عمانی درسته، از پودر لیمو عمانی هم استفاده کنید، خورش خوشطعمتری خواهید داشت. برخی علاوه بر لیمو عمانی، آبلیمو یا آبغوره هم میریزند.
ارزش غذایی قورمه سبزی
سبزی قورمه شامل شنبلیله، تره و جعفری است. این سبزیها هم طعم خوبی به خورش میدهند و هم خاصیتهای زیادی دارند؛ مثلاً تره برای عفونتهای بدن مفید است، مخصوصاً در ماه محرم که با فصل زمستان همزمان شده و بسیاری از افراد سرما میخورند.
شنبلیله نیز این خورشت را برای افراد دیابتی مناسب میکند. در گذشته این سبزی به عنوان داروی مرض قند استفاده میشد. لوبیایی که در خورشت قورمه سبزی میریزید، پروتئین و فیبر دارد و این غذا را برای ایام عزاداری که به انرژی و توان زیادی نیاز دارید، مناسب کرده است.
2 – حلیم گندم
حلیم یکی از غذاهای سنتی و معروف ایرانی است که به روشهای مختلف برای نذری تهیه میشود. فیبر موجود در گندم سبوسدار به کاهش کلسترول خون، کاهش فشار خون، کنترل قند خون و کاهش احتمال لخته شدن خون کمک میکند و به سلامتی بهتر قلب و کاهش بیماریهای قلبی میانجامد.
مواد لازم:
- گوشت ران گوسفند یا نرمه گوساله ۲۵۰ گرم
- بلغور گندم نیم کیلو
- نمک به مقدار لازم
- دارچین به مقدار لازم
- شکر به مقدار لازم
- روغن کرمانشاهی به مقدار لازم
دستور تهیه :
- در ابتدا گوشت را با کمی نمک بگذارید تا کاملاً پخته شود. در زمان پخت گوشت، کف آن را مرتب بگیرید. در یک قابلمه جداگانه بلغور گندم را که پاک کرده و شستهاید بریزید و حدود ۱۰ تا ۱۲ پیمانه آب به آن اضافه کنید و بپزید.
“““html
آب روی آن بریزید و بگذارید تا بلغور کاملاً پخته شود.
ارزش غذایی حلیم گندم
1. گندم از گروه غلات است. غلات به ویژه غلات سبوسدار دارای خواص زیادی هستند.
2. فیبر موجود در غلات سبوسدار باعث سلامت بهتر قلب و کاهش بیماریهای قلبی میشود که به دلایل زیر است:
- کاهش کلسترول خون
- کاهش فشار خون
- کنترل قند خون و کاهش احتمال لخته شدن خون
همچنین فیبر موجود در سبوس غلات برای پیشگیری از یبوست و سرطانهایی مانند سرطان روده بزرگ مفید است.
غلات سبوسدار خاصیت ضد انگلی دارند و همچنین مانع از بروز حساسیتها و عدم تحمل غذایی میشوند، مثل سندرم روده تحریکپذیر، التهاب مفاصل و بیماریهای عصبی.
بیشتر بخوانید :
توصیه بهداشتی برای تهیه غذای نذری
چند نوع غذای نذری ویژه ماه محرم
قدمت قیمه نذری چقدر است؟ همراه با دستور تهیه قیمه
3 – آش شله قلمکار
آش شله قلمکار نسبت به بقیه آشها سختتر و غلظت آن شبیه به حلیم است. این آش بیشتر برای مراسم نذری و مناسبتهای مذهبی استفاده میشود و یکی از آشهای ایرانی است که برای نخستین بار به دستور ناصرالدینشاه پخته شد.
این آش هر ساله، بهخصوص در یکی از روزهای فصل بهار به دستور وی همراه با آداب و تشریفات ویژهای پخته و میان مردم و درباریان پخش میشد.
مواد لازم :
- نخود: یک لیوان
- لوبیا چیتی: یک لیوان
- لوبیا قرمز: یک لیوان
- لوبیا چشم بلبلی: نصف لیوان
- ماش: نصف لیوان
- برنج: ۵ لیوان
- گوشت گوسفند: (ترجیحاً ران بهتر است) ۲ کیلو
- نعنا: نیم کیلو
- جعفری: یک کیلو و نیم
- ترخون خشک: نصف یک دوم لیوان
- مرزه: یک چهارم لیوان
- قلم گوساله: ۲ عدد
- فلفل سیاه، نمک، زردچوبه: به میزان لازم
- روغن: یک چهارم پیمانه
- پیاز: ۴ عدد
دستور تهیه :
- لوبیا قرمز، نخود و لوبیا چیتی را با هم خیس کنید، بعد از ۲۴ ساعت بگذارید بپزد. ماش را جدا خیس کرده و بگذارید تا بپزد. پس از آنکه پوستهایش جدا شد، پوستش را دور بریزید.
- لوبیا چشم بلبلی را نیز بپزید. آب آن را دور بریزید چون آش را سیاه میکند. برنج که از قبل خیس شده و کمی نمک زده و با حبوبات روی حرارت درون قابلمه ریخته و آب آن در حدی باشد که روی حبوبات را بگیرد.
- وقتی برنج از هم باز شد، نعنا، جعفری خرد شده، زردچوبه، روغن، نمک و فلفل را بریزید و چند دقیقه یک بار آن را هم بزنید. گوشت را با ۲ عدد پیاز درسته بگذارید تا بپزد.
- قلمها را نیز همراه با کمی نمک و سه عدد پیاز کاملاً بپزید. گوشت را که کاملاً پخته شده از استخوان، پوست و چربی جدا کرده و با گوشتکوب بکوبید. آب باقیمانده را در آش بریزید و گوشتها را به ۴ یا ۵ قسمت جدا تقسیم کرده و جدا بگذارید. قلم را از آب درآورده، آب آن را نیز استفاده کنید.
- آن را به آرامی هم زده و به آش اضافه کنید.
- ترخون و مرزه خشک را نیز به مخلوط اضافه کرده و گوشتها را مرحله به مرحله به آش اضافه کنید. آش را مدام هم بزنید و نمک و فلفل آن را تنظیم کنید.
- سپس باقیمانده گوشت، آب قلم و بقیه روغن را اضافه کرده و هم بزنید تا آش کاملاً جا بیفتد. در آخر میتوانید آن را با نعنا داغ تزئین کنید.
“““html
ارزش غذایی آش شله قلمکار
این آش شامل انواع حبوبات، سبزیجات، پیاز، زردچوبه، روغن و گوشت بی استخوان است.
ویژگی مهم این آش این است که علاوه بر حبوبات، حاوی گوشت هم میباشد و همین امر باعث شده این آش یک منبع خوب پروتئین برای کودکان در حال رشد و افراد کمخون باشد.