نگهداری لبنیات : نحوه و مدت زمان منجمد ( فریز ) کردن شیر (2 نکته مهم)

🔁 روش یخزدایی شیر
-
شیر را شب قبل از مصرف در یخچال بگذار تا بهآرامی یخزدایی شود.
❌ هرگز شیر را در دمای اتاق یا با آب گرم یخزدایی نکن؛ چون امکان رشد باکتری وجود دارد. -
بعد از باز شدن یخ، ممکنه شیر کمی “دلمهمانند” یا دو فاز (آب و چربی جدا) به نظر بیاد، که طبیعیه.
-
فقط کافیست خوب تکان بده یا هم بزن تا بافتش یکدست بشه.
⚠️ نکات مهم:
-
شیر یخزده باید ظرف ۵ تا ۷ روز بعد از یخزدایی مصرف بشه.
-
دوباره فریز کردن شیر توصیه نمیشود.
-
بهترین کاربرد شیر یخزده در پختوپز، اسموتی، یا قهوه هست، چون طعم و بافت کمی تغییر میکنه.
-
اگر طعم، بو یا رنگ شیر تغییر زیادی کرد یا کپک زد، حتماً دور بریز.
فریز کردن لبنیات و شیر: آیا میتوان شیر را فریز کرد؟
نگهداری صحیح مواد غذایی برای طولانیمدت یکی از نگرانیهای مهم افراد است. روشهای متفاوتی برای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی وجود دارد، مانند خشک کردن، فریز کردن، پختن و …
امروز میخواهیم درباره نگهداری لبنیات برای مدت طولانی صحبت کنیم و ببینیم آیا میتوان لبنیات را فریز کرد یا خیر؟ همچنین خواهیم دید فریز کردن لبنیات چه تغییراتی در آنها ایجاد میکند.
لبنیات شامل انواع شیر (کمچرب، بدون چربی، تغلیظشده و شیر خشک) و محصولاتی از شیر مانند ماست، پنیر، کره، بستنی و خامه است که همه این محصولات لبنی قابلیت انجماد دارند.
بهترین شرایط برای نگهداری محصولات لبنی مایع و پنیر در یخچال بین دمای ۲ تا ۶ درجه سانتیگراد و محصولات بستنی و کره در دمای انجماد حداقل ۱۸- درجه سانتیگراد است.
چرا لبنیات را منجمد کنیم؟
مصرف لبنیات و بستنی فاسد میتواند باعث مشکلات گوارشی مانند تهوع، دلدرد، دلپیچه و حتی اسهال شود و در مواردی ممکن است روی اعصاب تأثیر بگذارد. تغییرات در بافت و بو، رنگ و طعم لبنیات از نشانههای فساد آنها است.
با انجماد لبنیات میتوانیم از فساد آنها جلوگیری کنیم.
نحوه فریز کردن محصولات لبنی
فریز کردن به معنی پایین آوردن دمای ماده غذایی تا جایی است که آب موجود در آن یخ بزند و این یکی از راههای نگهداری طولانیمدت مواد غذایی است. با این حال، این روش ممکن است باعث تغییرات ناخواسته در شکل و طعم محصولات شود. در ادامه بررسی خواهیم کرد که چطور میتوان فریز کردن لبنیات را انجام داد تا این تغییرات کاهش یابد و پس از فریز کردن چگونه از لبنیات منجمد شده استفاده کنیم.
فریز کردن شیر
اگر میخواهید شیر را فریز کنید، این کار را قبل از تمام شدن تاریخ انقضا شیر انجام دهید. هنگام ریختن شیر در ظرف برای فریز کردن، حتماً کمی فضای خالی در نظر بگیرید زیرا شیر هنگام یخ زدن حجم بیشتری پیدا میکند.
نکته مهم درباره انجماد شیر این است که این کار میتواند بافت و ظاهر آن را تغییر دهد، بنابراین اگر میخواهید آن را مستقیماً بنوشید، فریز کردن آن مناسب نیست. برخی از افراد معتقدند که طعم شیر بعد از انجماد تغییر میکند و دیگر برای نوشیدن خوشایند نیست. اگر برای بار اول میخواهید شیر را برای نگهداری و نوشیدن در آینده منجمد کنید، بهتر است این مسئله را در نظر بگیرید.
به دلیل تغییر در بافت و طعم شیر منجمد شده، بهتر است آن را پس از یخ زدن در تهیه کیک، شیرینی و انواع نوشیدنیهایی مانند شیر قهوه و شیر کاکائو گرم استفاده کنید. بهتر است شیر را بر اساس نیاز خود و در ظرفهای کوچکتر بستهبندی کنید. برای یکدست شدن بافت شیر پس از یخ زدن، میتوانید قبل از استفاده آن را بهخوبی تکان دهید یا کمی هم بزنید.
شیرهای پاستوریزه، استرلیزه و هموژنیزهشده معمولاً ۳ تا ۶ ماه در فریزر قابل نگهداری هستند. میتوانید تا چند ماه آنها را در فریزر نگهدارید، ولی برای حفظ کیفیت بهتر است شیر فریز شده را در همان ماه اول مصرف کنید. یخزدایی شیر باید بهطرز صحیحی انجام شود. برای یخزدایی شیر منجمد شده، بهتر است آن را در یخچال انجام دهید تا از آلودگی جلوگیری شود.
فریز کردن ماست
گرچه نگهداری ماست در فریزر آن را خراب نمیکند و بیخطر است، اما پس از یخزدایی بافت آن دانهدانه و آبکی میشود. اگر قصد دارید آن را برای آشپزی استفاده کنید، مشکلی ندارد، ولی برای خوردن بهتنهایی مناسب نیست.
فریز کردن پنیر
با وجود اینکه برخی پنیرها ماندگاری طولانی دارند، معمولاً نیازی به فریز کردن پنیر ندارد.
اگر شما پنیر سفتی را در فریزر بگذارید، ترد و خرد میشود. اما اگر یک پنیر نرم را در فریزر بگذارید، رطوبت آن باعث میشود که بافت نرم و سبک پنیر به صورت کریستالی درمیآید. بنابراین، کیفیت پنیر را با گذاشتن آن در فریزر خراب نکنید. پنیرهای مخصوص پیتزا و پنیرهای سفت خارجی میتوانند بین ۶ تا ۸ ماه در فریزر نگهداری شوند. بهطور کلی، پنیرهای نسبتاً خشک در فریزر بهتر باقی میمانند. البته، برخی از انواع پنیرها باید در فریزر نگهداری شوند و این موضوع معمولاً روی بستهبندی آنها ذکر شده است.

کدام مواد غذایی قابلیت فریز شدن را ندارند ؟
فریز کردن کره و خامه
- کره
کرههای بستهبندی شده باید دوباره در لفافهای پلیاتیلینی یا ورقههای آلومینیومی پوشانده شوند و سپس در فریزر قرار گیرند. همچنین میتوانید کره را در ظروف دربسته نیز در فریزر نگهداری کنید. پوشش یا ظرف باید به گونهای باشد که بعد از خارج کردن کره از فریزر، کره تازگی و طعم خود را حفظ کند و بوی فریزر به خود نگیرد. کیفیت کره معمولاً بین ۴ تا ۶ ماه در فریزر حفظ میشود.
- خامه
خامه بهصورت نمکزده یا شکرزده میتواند به مدت ۳ ماه در فریزر نگهداری شود. بعد از انجماد و یخزدایی، بافت خامه ممکن است دو دون و آبکی شود. برای اینکه بافت نرمتری پیدا کند، کافی است تا بعد از باز شدن به آرامی هم زده شود.
- خامه ترش
فریز کردن خامه ترش باعث میشود که تکهتکه شود. شما میتوانید آن را هم بزنید و در آشپزی استفاده کنید، اما ممکن است دوست نداشته باشید که بعد از فریز کردن و یخزدایی بهتنهایی آن را بخورید.
- نگهداری بستنی منجمد
بهتر است بستهبندی یا ظروف بستنی را یک بار دیگر در کیسههای پلیاتیلینی قرار دهید و سپس منجمد کنید. دما باید زیر ۱۸- درجه سانتیگراد باشد. بستنی فریز شده میتواند به مدت ۳ ماه در فریزر نگهداری شود. البته بستنیهای پاستوریزه تا مدت زمان بیشتری قابلیت نگهداری در فریزر را دارند و مدت زمان نگهداری آنها معمولاً روی بستهبندیشان درج شده است.