همه چیز درباره هویج؛ از آشپزی تا پزشکی

“`html
هویج (Daucus carota) از خانواده سبزیجات ریشهای است. این سبزی شفابخش و خوشمزه سرشار از بتاکاروتن، فیبر، ویتامین K1، پتاسیم و آنتی اکسیدانها میباشد و برای سلامتی بسیار مفید است. در ادامه با مجله رضیم باشید تا اطلاعات کاملی درباره هویج و خواص آن به شما ارائه دهیم.
هویج؛ بیشتر از یک سبزی
هویج یک ماده غذایی عالی برای کسانی که میخواهند وزن کم کنند است و همچنین به کاهش کلسترول خون و سلامت چشمها کمک میکند. علاوه بر این، آنتی اکسیدانهای موجود در هویج باعث میشوند خطر ابتلا به سرطان کاهش یابد.
هویج در رنگهای مختلف مانند زرد، سفید، نارنجی و قرمز موجود است. هویج نارنجی رنگ خود را از مادهای به نام بتاکاروتن میگیرد؛ این آنتی اکسیدان در بدن به ویتامین A تبدیل میشود.
مواد مغذی موجود در هویج خام
مواد مغذی موجود در هویج خام به شرح زیر است:
- آب در هویج بین ۸۶ تا ۹۵ درصد متغیر است و بخش خوراکی آن شامل حدود ۱۰ درصد کربوهیدرات میباشد. هویج کالری، شکر، چربی و پروتئین کمی دارد.
- هویج عمدتاً از ۱۰ درصد کربوهیدرات تشکیل شده که شامل نشاسته و قندهایی مانند ساکارز و گلوکز است. همچنین منبع خوبی از فیبر است، به طوری که یک هویج متوسط (تقریباً ۶۱ گرم) ۲ گرم فیبر را فراهم میکند.
- هویج معمولاً شاخص قند خون (GI) پایینی دارد که نشانگر سرعت افزایش قند خون بعد از مصرف غذاهاست. GI هویج از ۱۶ تا ۶۰ متغیر است. کمترین آن برای هویج خام، کمی بیشتر برای هویج پخته و بالاترین برای پوره هویج است.
ویتامینها و مواد معدنی موجود در هویج
هویج منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی است، به خصوص بیوتین، پتاسیم و ویتامینهای A (از بتاکاروتن)، K1 فیلوکلینون و B6.
- ویتامین A: هویج حاوی بتاکاروتن است که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود. این ویتامین به شدت به بهبود بینایی و سلامت سیستم ایمنی کمک میکند.
- بیوتین: یک ویتامین B که به متابولیسم چربی و پروتئین کمک میکند.
- ویتامین K1: K1 که به فیلوکلینون نیز معروف است، برای انعقاد خون و سلامت استخوانها مهم است.
- پتاسیم: یک ماده معدنی کلیدی که برای کنترل فشار خون ضروری است.
- ویتامین B6: B6 در تبدیل غذا به انرژی نقش دارد.
- هویج همچنین حاوی ترکیبات گیاهی آنتی اکسیدانی است که به تقویت سیستم ایمنی و کاهش خطر بسیاری از بیماریها کمک میکنند.
بیشتر بخوانید: رسپی خورش هویج (زردک)
ترکیبات اصلی گیاه هویج
ترکیبات اصلی گیاه هویج عبارتند از:
- بتا کاروتن: هویج نارنجی دارای مقدار زیادی بتاکاروتن است و هنگام پخت جذب آن به شدت افزایش مییابد.
- آلفاکاروتن: آنتی اکسیدانی که مانند بتاکاروتن به ویتامین A تبدیل میشود.
- لوتئین: یکی از آنتی اکسیدانهای معروف در هویج است.
- بتا کاروتن: این ترکیب بیشتر در هویجهای زرد و نارنجی دیده میشود و برای سلامت چشم مفید است.
- لیکوپن: یک نوع آنتیاکسیدان است که در میوهها و سبزیجات قرمز، از جمله هویج قرمز وجود دارد. لیکوپن میتواند خطر ابتلا به سرطان و بیماریهای قلبی را کاهش دهد.
- پلیاتیلنها: تحقیقات جدید ترکیباتی فعال را در هویج شناسایی کرده است که میتواند از بدن در برابر لوسمی و سایر سرطانها محافظت کند.
- آنتوسیانینها: اینها آنتیاکسیدانهای قوی هستند که در هویجهای تیره وجود دارند.
“““html
خواص هویج برای سلامتی
حالا میخواهیم مهمترین خواص هویج و فواید آن برای سلامتی را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
۱- کاهش خطر ابتلا به سرطان
غذاهایی که سرشار از کاروتنوئیدها هستند، میتوانند از بدن در برابر چند نوع سرطان، مانند سرطان پروستات و روده محافظت کنند. زنان با سطح بالای کاروتنوئیدها نیز کمتر در خطر ابتلا به سرطان سینه قرار دارند.
۲- کاهش کلسترول خون
کلسترول خون بالا یک عامل خطرناک برای بیماریهای قلبی شناخته شده است. خوردن هویج میتواند کلسترول خون را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید: رسپی حلوای هویج
۳- کاهش وزن
هویج به عنوان یک غذای کم کالری میتواند به افزایش ارزش غذایی وعدههای غذایی شما کمک کند و کالری را کاهش دهد. به همین خاطر، آنها گزینهای خوب برای رژیمهای کاهش وزن هستند.
۴- سلامتی چشم
اکثر افرادی که ویتامین A کافی ندارند، ممکن است دچار شب کوری شوند. این مشکل با خوردن هویج یا دیگر غذاهای غنی از ویتامین A و کاروتنوئیدها کاهش پیدا میکند. کاروتنوئیدها همچنین میتوانند خطر ابتلا به بیماری دژنراسیون ماکولا در سنین بالا را کاهش دهند.
بچه هویج چیست؟
بچه هویج یک میانوعده سالم است که به سرعت در حال محبوب شدن است. به دو نوع هویج بچه هویج گفته میشود که ممکن است با هم اشتباه گرفته شوند.
- هویجهای کوچکی که هنوز برای برداشت آماده نیستند.
- هویجهای خرد شده کوچکی که از هویجهای بزرگتر بریده شدهاند و به اندازه مورد نظر بریده میشوند. سپس پوست آنها گرفته و صیقل داده میشود و گاهی قبل از بستهبندی با مقدار کمی کلر شسته میشوند.
تفاوت کمی در ارزش غذایی بین هویج معمولی و بچه هویج وجود دارد و تأثیر آنها بر روی سلامتی تقریباً یکسان است.
بیشتر بخوانید: رسپی مربای هویج
ملاحظات ایمنی در مورد مصرف هویج
بهطور کلی خوردن هویج بیخطر است، ولی ممکن است برای بعضی افراد عوارض جانبی داشته باشد.
۱- آلرژی
طبق یک مطالعه، هویج میتواند تا ۲۵٪ در افرادی که آلرژیهای غذایی دارند، باعث واکنشهای آلرژیک شود.
آلرژی به هویج نمونهای از واکنشهای است که در آن پروتئینهای موجود در هویج به دلیل شباهت به پروتئینهای دیگر، میتوانند واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند.
“““html
که در انواع خاصی از گردهها وجود دارد باعث ایجاد حساسیت میشوند.
اگر به گرده بعضی از گلها حساس هستید، ممکن است بعد از خوردن هویج واکنش نشان دهید. این واکنش میتواند باعث خستگی و خارش در دهان شود. در بعضی افراد، خوردن هویج ممکن است باعث تورم گلو یا حتی یک واکنش شدید آلرژیک به نام آنافیلاکسی شود.
۲- آلودگی
هویجهایی که در خاک آلوده رشد کردهاند یا با آب آلوده آبیاری شدهاند، ممکن است حاوی مقدار زیادی فلزات سنگین باشند که میتواند بر ایمنی و کیفیت آنها تاثیر بگذارد.
همانطور که در این مطلب از مجله آشپزی رضیم گفته شده، هویج یک سبزی عالی و ترد است که پر از مواد مغذی، کم کالری و شیرین میباشد. این سبزی برای سلامت قلب و چشم مفید است، به بهبود هضم کمک میکند و حتی میتواند به کاهش وزن کمک کند. هویج در رنگها، اندازهها و شکلهای مختلف موجود است که همهی آنها میتوانند به یک رژیم غذایی سالم اضافه شوند.