همه چیز در مورد عرق اترج (Bergamot) (2 نکته مهم)

مصرف عرق اترج چه فوایدی دارد؟
اترج طبیعت گرم دارد. Bergamot
این عرق به درمان اسهال و استفراغ کمک میکند. همچنین عفونتها را از بین میبرد و نفخ معده را کاهش میدهد. عرق اترج به تقویت قلب، معده، کبد و رودهها کمک کرده و پوست را لطیف میکند. این نوشیدنی همچنین تشنگی و سکسکه را برطرف میسازد و منبع خوبی برای تامین ویتامین سی است.
با رضیم همراه باشید .
بالنگ که در فرهنگ پزشکی سنتی به نام “اترج کبیر” شناخته میشود، میوهای است که به زبان فارسی به آن بالنگ میگویند. از نظر گیاهشناسی، این میوه نوعی از بادرنگ محسوب میشود. این درختچه میوههایی بزرگ و گاهی به وزن یک کیلوگرم تولید میکند. نوع دیگر این میوه به نام “بادرنگ” معروف است و در متون پزشکی سنتی تحت نامهای بادرنج و اترج صغیر ذکر شده است. بالنگ درختچهای غیرمنظم است و برگهای آن به طور کلی شبیه به سایر مرکبات است، اما میوه آن کاملاً متفاوت است و نوع کبیر آن اندازهای مشابه خربزه کوچک دارد.
شکل آن دراز است و از یک طرف به شاخه متصل میشود و از طرف دیگر به نوک باریک ختم میشود. پوست آن به رنگ زرد طلایی و بسیار ضخیم است و دارای برآمدگیهایی شبیه تاول بزرگ میباشد. بیشتر فضای میوه به پوست زرد و گوشت سفید داخل آن تعلق دارد و تقریباً فضایی برای قسمت ترش و غیرخوراکی وسط باقی نمیگذارد.
گل این درختچه سفید رنگ است. این میوه همچنین بویی معطر دارد، به ویژه نوع کوچک آن که پوست صافتری دارد و عطر آن قویتر است. قسمت گوشتی سفید متصل به پوست خارجی آن ضخیم و کمی شیرین است و قسمت پولپ وسط آن که در میان پردههای ضخیم قرار دارد دارای الیاف و غلافهای پر از مایعی است که در بعضی از انواع شیرین و در برخی دیگر ترش میباشد. دانههای آن کمی دراز و در غلاف سفیدی قرار دارند و مغز آن سفید و کمی تلخ است.
ترکیبات شیمیایی
بالنگ حاوی مقادیر زیادی سیترونلال است که ترکیبی آرامشدهنده است و به درمان افراد مبتلا به افسردگی و بیماریهای روحی کمک میکند. همچنین در پوست میوه بالنگ اسانسهای مختلفی مانند لیمونن، گاما، ترپینن، ژرانیال و نرال وجود دارد.
خواص درمانی اترج
از دیدگاه طبیعت، طبق نظر حکما در طب سنتی، پوست زرد بالنگ کمی گرم و خشک است و قسمت گوشت سفید داخلی آن که اتصال به پوست زرد دارد، در انواع شیرین آن خاصیتی سرد و تر دارد. برگها و شکوفههای بالنگ گرم و خشک هستند. از نظر خواص درمانی، پوست زرد آن برای تقویت قلب و ذهن و کبد، و برای بهبود وضعیت معده و احشا مفید است و در کاهش نفخ، کمک به هضم غذا و تحلیل بادها موثر است.
- ضد اسهال و تهوع
- کاهش تشنگی و سکسکه
- منبع ویتامین ث
- مناسب برای نوشیدنی
- مؤثر در کاهش درد و اسپاسم
- تقویت قلب
- برطرفکننده سوءهاضمه
- تصفیهکننده خون
- مفید برای طحال
مربای بالنگ همراه با عسل بسیار خوب است، اما باید در مصرف آن زیادهروی نشود چون هضم آن دشوار میشود. دمکرده پوست زرد خشک شده آن میتواند به عنوان مسکن برای دردهای صفراوی عمل کند و جویدن آن دهان را خوشبو میکند. اگر پوست و گوشت سفید خشک شده آن را در میان لباسها قرار دهند، مانع از بید زدن میشوند. روغن بالنگ خاصیت گرم و خشکی دارد و ماساژ دادن آن برای درمان بیحسی، فلجی، لقوه، رعشه و دردهای مفاصل و سیاتیک و همچنین درد کلیه و مثانه و خوشبو کردن عرق بسیار مفید است.
روغن شکوفه آن نیز همین خاصیت را دارد و روغن برگ آن اثر قویتری دارد. خوردن قسمت گوشت سفید متصل به پوست زرد خارجی ممکن است سنگین باشد و به سختی هضم شود، بنابراین بهتر است آن را به صورت مربا با شکر یا عسل مصرف کرد.
آب مغز ترش مزه بالنگ اگر با غذا مصرف شود، برای درمان مالیخولیا که ناشی از سودا است مفید است. اما چون طعم ترش آن برای افرادی که دچار سودا هستند مضر است، بهتر است که با شکر یا قند شیرین شود و سپس مصرف شود.
ضماد تهیه شده از تمام میوه بالنگ که در سرکه پخته شده است، برای درمان درد مفاصل، نقرس و ورمهای مختلف بسیار مفید است. در چین، از ریشه و پوست بالنگ به عنوان دارویی برای سرفه، نرم کردن سینه و کاهش درد لومباگو استفاده میکنند. تخم بالنگ نیز به عنوان ضد کرم و گرمکننده است. دم کرده شاخههای سبز و جوان آن برای درمان مشکلات گوارشی و افزایش اشتها به کار میرود.
مضرات اترج
به طور خاص، مضراتی برای بالنگ ذکر نشده است.
مجله اینترنتی رضیم
مرجان امینی