تغذیه سالم

ویژگی های آب سالم و تشخیص آن از آب آلوده (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

این روزها درباره‌ مصرف ۲ تا ۸ لیوان آب در طول روز خیلی صحبت می‌شه و می‌دونیم که آب چقدر برای سلامتی مهمه. اما یک نکته‌ مهم اینه که باید بفهمیم آب سالم برای خوردن چه ویژگی‌هایی داره.

موارد استفاده از آب

آب خیلی کاربرد داره که می‌تونیم به چند دسته تقسیمش کنیم.

– مصارف خانگی: این شامل آب برای نوشیدن، پخت و پز، شست و شو و حمام کردن می‌شه.
– مصارف عمومی: مثل آب برای نظافت، آتش‌نشانی، نگهداری پارک‌ها، استخرهای شنا و دیگر خدمات عمومی.
– مصارف صنعتی: در صنعت آب خیلی مهمه. مثلاً کارخانه‌های کاغذ و فولاد به مقدار زیادی آب نیاز دارن.
– مصارف کشاورزی: بدون آب، هیچ خوراک و مواد اولیه‌ای به دست نمیاد و به همین خاطر آب بخش خیلی مهمی از پیشرفت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه‌ ماست.

ویژگی‌های آب سالم آشامیدنی

آبی که برای نوشیدن سالمه، نباید آلوده باشه، نباید بیماری‌ها رو منتقل کنه، باید دارای مقداری مجاز از مواد آلی و معدنی باشه و باید از مواد مضر خالی باشه. به طور کلی آب سالم ویژگی‌های زیر رو داره:

– باید شامل هوا باشه و بی‌بو، بی‌رنگ، شفاف، زلال و خوش‌طعم باشه.
– مقدار املاح معدنی در آن کم و حداکثر ۵ گرم در هر لیتر باشه. اگر این املاح مثل کلسیم، منیزیم، آهن و مس زیاد باشه، آب رو سخت می‌کنه و می‌تونه باعث بیماری‌هایی مثل سنگ کلیه و مشکلات قلبی بشه.
– در آزمایش‌های میکروبی، باید استانداردها رعایت شده باشه.
– اگر سبزی در آن پخته بشه و صابون خوب کف کنه، نشان‌دهنده اینه که آب سخت نیست.

ویژگی های آب سالم

تشخیص آب سالم از آب آلوده

یه لیوان شیشه‌ای شفاف از شیر آب پر کن و زیر نور نگه‌دار. اگه هر چیزی به جز مایع شفاف و زلال ببینی، ممکنه نشونه آلودگی باکتریایی یا ذرات معلق توی آب باشه.
آب رو بو کن: بویی شبیه بوی تخم مرغ گندیده یا استخر شنا یا هر بوی نامطبوع دیگه ممکنه به خاطر وجود مقدار زیاد کلر یا گوگرد باشه.
برای بهتر فهمیدن وضعیت آب، می‌تونی از ابزارهایی مثل کیت تشخیص خلوص آب استفاده کنی تا میزان کلر، نیترات و مواد معدنی مثل آرسنیک و آهن رو اندازه‌گیری کنی و با آب استاندارد مقایسه کنی.

مصرف آب رابطه مستقیم با سلامت انسان داره و سرمایه‌گذاری در آب می‌تونه باعث کاهش بیماری و مرگ و میر و همچنین کاهش هزینه‌های درمانی بشه.
هدف اول اینه که از بهترین و خالص‌ترین منابع آب برای نوشیدن استفاده کنیم، ولی به خاطر کمبود این منابع، باید برای حفظ کیفیت آب شرب از تصفیه استفاده کنیم.

تشخیص آب سالم

ویژگی های آب سالم و تشخیص آن از آب آلوده (2 نکته مهم)

فرایندهای تصفیه آب بستگی به کیفیت منبع آبی که انتخاب شده داره. منابع آب آشامیدنی شامل:

۱_ آب‌های زیرزمینی

آب‌های زیرزمینی معمولاً صاف و شفاف هستن و مواد آلی کافی دارند و از میکروب‌ها عاری‌ان. می‌شه از مقدار کمی کلر برای جلوگیری از آلودگی در شبکه توزیع استفاده کرد.
برای بعضی از آب‌های زیرزمینی که شامل مقدار زیادی از مواد غیر مجاز مثل آهن و منگنز هستن، نیاز به فرآیندهای پیچیده تصفیه داریم.
مراحل تصفیه آب‌های زیرزمینی معمولاً شامل:

هوا دهی
سختی‌گیری
فیلتراسیون
گندزدایی
ذخیره‌سازی

۲_ آب‌های سطحی

فرایندهای تصفیه برای آب‌های سطحی نسبت به آب‌های زیرزمینی پیچیده‌تره چون آلاینده‌های بیشتری داره. معمولاً کدورت آب‌های سطحی بیشتر از استاندارد آب شرب هست که به دلیل سرعت بالای جریان آب است.

“`

آب ممکن است حاوی مواد معلق باشد و بیشتر این مواد در اندازه‌های کوچک هستند، بنابراین برای جداسازی آن‌ها نیاز داریم به فرایندهای تصفیه.

نحوه تشخیص آب سالم از ناسالم

روش‌های استفاده شده برای تصفیه آب‌های سطحی

– زباله‌گیری
– تصفیه شیمیایی اولیه
– ته‌نشینی
– انعقاد و لخته‌سازی
– فیلتراسیون
– جذب سطحی
– ضدعفونی کردن
– ذخیره‌سازی

انواع مختلف آلودگی آب

آلودگی‌های مختلفی در آب وجود دارد، زیرا منابع آبی متنوعی داریم.

  • ۱_ آلودگی با مواد مغذی

مواد مغذی معمولاً در فاضلاب‌ها، کودها و پساب‌ها موجود هستند. وقتی این مواد به منابع آب می‌رسند، باعث افزایش رشد جلبک‌ها و علف‌های هرز می‌شوند که باعث می‌شود آب غیرقابل مصرف شود و فیلترها مسدود شوند. زمانی که تعداد جلبک‌ها زیاد شود، همه اکسیژن موجود در آب مصرف می‌شود و به همین دلیل دیگر میکروارگانیسم‌ها از بین می‌روند.

  • ۲_ آلودگی آب‌های سطحی

آب‌هایی مانند رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، تالاب‌ها و اقیانوس‌ها که به صورت طبیعی بر روی زمین وجود دارند، به نام آب‌های سطحی شناخته می‌شوند. آلودگی آب‌های سطحی به وجود می‌آید زمانی که مواد سمی یا خطرناک با این آب‌ها تماس پیدا کنند و در آن‌ها حل شده یا با آن‌ها مخلوط شوند.

مصرف آب سالم

  • ۳_ کمبود اکسیژن

تمام منابع آب شامل میکروارگانیسم‌هایی هستند که به دو دسته تقسیم می‌شوند: هوازی و بی‌هوازی. اگر تمام اکسیژن موجود در آب مصرف شود، میکروارگانیسم‌های هوازی می‌میرند و میکروارگانیسم‌های غیرهوازی شروع به رشد می‌کنند که این می‌تواند منجر به تولید سموم مضر مانند آمونیاک و سولفیدها گردد و بنابراین آب آلوده می‌شود.

  • ۴_ آلودگی آب‌های زیرزمینی

وقتی باران می‌بارد، مقداری مواد شیمیایی و سموم به آب باران حل می‌شوند و به اعماق زمین نفوذ می‌کنند و در نهایت به آب‌های زیرزمینی وارد می‌شوند و آلودگی ایجاد می‌کنند.
آلودگی میکروبی، مواد معلق، آلودگی‌های شیمیایی و نشتی مواد نفتی نیز از دیگر انواع آلودگی آب به شمار می‌روند.

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا