پروتئین سویا برای ورزشکاران مناسب تر است یا پروتئین آب پنیر؟ (2 نکته مهم)

“`html
مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر
اگر شما ورزش میکنید، احتمالاً درباره پروتئینها و اهمیت آنها در رژیم غذایی اطلاعاتی دارید. پروتئینها نقش بسیار مهمی در سلامت بدن ایفا میکنند و حذف آنها میتواند باعث بروز مشکلات و کمبودهایی مانند ضعف عضلات و سیستم ایمنی ضعیف شود.
آشنایی با پروتئین و برخی از نقشهای آن
پروتئینها زنجیرههای بلندی از آمینو اسیدها هستند که به عملکردهای مختلف درونسلولی کمک میکنند. بهطور کلی حدود ۲۰ نوع آمینو اسید در بدن ما وجود دارد که با هم ترکیب شده و پروتئینهای مختلفی را میسازند.
پروتئینها به ترمیم بافتهای بدن کمک میکنند و کسانی که تازه زایمان کردهاند، افرادی که عمل جراحی انجام دادهاند، و ورزشکاران به پروتئین بیشتری احتیاج دارند.
از دیگر وظایف مهم پروتئین، شرکت در واکنشهای بیوشیمیایی در بدن است. پروتئینها در هضم غذا، بهبود عملکرد سیستم گوارش، جلوگیری از لخته شدن خون، تنظیم عضلات، تولید انرژی و هضم قند نقش مهمی دارند. همچنین، آنها به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و در مبارزه با عفونتها و تولید آنتیبادی برای محافظت بدن در برابر میکروبها و ویروسها مؤثرند.
میزان پروتئین مورد نیاز بدن
ما در طول زندگی به پروتئین احتیاج داریم تا بتوانیم بافتهایمان را بسازیم و سیستم ایمنیامان بتواند ما را در برابر بیماریها محافظت کند؛ اما باید بدانیم که میزان مصرف پروتئین باید متعادل باشد. برای اینکه با کمبود یا زیادهروی در مصرف پروتئین مواجه نشویم، بهتر است با پزشک مشورت کنیم. در زیر مقدار تقریبی پروتئین مورد نیاز برای سنین مختلف آمده است:
افراد سنین بین ۴ تا ۸: حدود ۲۰ گرم
افراد سنین بین ۹ تا ۱۳: حدود ۳۵ گرم
دختران سنین ۱۴ به بالا: حدود ۴۵ گرم
پسران سنین ۱۴ تا ۱۸: ۵۳ گرم
آقایان بالای ۱۹: ۵۶ گرم
عوارض مصرف بیش از حد پروتئین
افزایش مصرف پروتئین میتواند باعث مشکلاتی مانند تشنگی شدید، کاهش اشتها، خستگی مداوم، درد در نقاط مختلف بدن، یبوست، نفخ و حالت تهوع شود.
آشنایی با پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر
دانههای سویا از پروتئینهای باکیفیت و کمچربی هستند و برای افرادی که گیاهخوار هستند و نمیخواهند از پروتئینهای حیوانی مانند شیر استفاده کنند، گزینهای مناسب به حساب میآیند. پروتئین سویا به صورت پودری تهیه میشود و ورزشکاران از آن برای درست کردن شیکهای پروتئینی بهره میبرند. در تهیه این پودر، ممکن است مواد مغذی دیگری نیز اضافه شود تا کيفیت و طعم آن بهتر شود.
پروتئین آب پنیر، که به آن پروتئین وی نیز گفته میشود، از شیر گاو به دست میآید. همه ما میدانیم که لبنیات منبع خوبی برای پروتئین هستند و شیر گاو معمولاً حدود ۳/۵ درصد پروتئین دارد. پس از پاستوریزه شدن شیر در کارخانه، آنزیمهایی به آن اضافه میشود تا آب پنیر جدا شود و سپس با فرایندهای مختلف، به پودری باکیفیت برای افزایش حجم عضلات تبدیل میشود.
تفاوتها و مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر
طعم: در ابتدا باید بدانیم که این دو نوع پروتئین به دلیل اینکه منابع متفاوتی دارند، طعم و بافت متفاوتی نیز خواهند داشت. پروتئینهای آب پنیر از شیر گاو به دست میآیند و معمولاً بافتی نرم و کرمی دارند، در حالی که پروتئین سویا کمی خشکتر و تردتر است. از آنجا که طعم لبنیات برای بسیاری از مردم آشنا و خوشایند است، پروتئین آب پنیر معمولاً طرفداران بیشتری دارد. البته باید توجه داشت که…
“““html
برندهای مختلف مکملسازی با افزودن ترکیبات مختلف میتوانند طعمها را شبیه به هم کنند و بافتها را متفاوت بسازند.
ماندگاری: وقتی به مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر میپردازیم، باید به مساله ماندگاری آنها هم توجه کنیم. هر دو نوع محصول مواد نگهدارندهای دارند که کمک میکنند سالم بمانند و بیشتر از یک سال قابل استفاده باشند. اما چون پروتئین آب پنیر از شیر تهیه میشود، معمولاً زودتر خراب میشود. وقتی پروتئین خراب شود، طعم و ارزش غذایی آن کاهش مییابد.
محدودیتها: اگر گیاهخوار هستید، نمیتوانید از پروتئین آب پنیر که از شیر گاو تهیه شده استفاده کنید. همچنین، اگر به لاکتوز که یک نوع آنزیم در شیر است حساسیت دارید، نمیتوانید پروتئین آب پنیر مصرف کنید زیرا ممکن است دچار مشکلات گوارشی یا دیگر عوارض شوید.
ارزش غذایی: پودرهایی که از قبل آماده میکنید معمولاً علاوه بر پروتئین مواد دیگری هم دارند که بسته به برند متفاوت است. بهطورکلی، پروتئین سویا حاوی ویتامینهای گروه ب، ویتامین ای و مواد معدنی مانند آهن، فسفر و پتاسیم است. در حالی که پروتئین آب پنیر کلسیم، آهن، منیزیم و مواد لازم دیگر را دربردارد که به نوع برند وابسته است.
نگرانیهایی درباره مصرف پروتئین سویا
بسیاری از افراد هنوز سویا را به خوبی نمیشناسند و معمولاً محصولات حیوانی را به عنوان منبع اصلی پروتئین میشناسند. به همین دلیل، نگرانیهای زیادی درباره مصرف این ماده وجود دارد.
آیا مصرف پروتئین سویا موجب افزایش استروژن و کاهش تستوسترون میشود؟
خیر، هیچ تحقیقی تا به حال این موضوع را ثابت نکرده است، اما در گذشته برخی از افراد نگران این مسئله بودند. پروتئین سویا مانند پروتئین آب پنیر به رشد و توسعه عضلات کمک میکند.
تاثیر پروتئین سویا بر جذب مواد مغذی
سویا دارای فیبر است که میتواند جذب آهن و روی را تحت تأثیر قرار دهد، اما اگر رژیم غذایی متعادل و متنوعی داشته باشید که به اندازه کافی آهن و روی داشته باشد، با مشکلی مواجه نخواهید شد.
تاثیر پروتئین سویا بر تیروئید
بسیاری بر این باورند که این پروتئین میتواند عملکرد تیروئید را مختل کند و مانع از تولید هورمون توسط غده تیروئید شود، اما تحقیقات مشخص نکردهاند که این امر صحت دارد.
منابع گیاهی سرشار از پروتئین (مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر)
ماده خوراکی | مقدار | میزان پروتئین |
کاهو | ۵۵۰ گرم | ۷.۳ گرم |
گوجه فرنگی | ۵۵۵ گرم | ۴.۹ گرم |
فلفل دلمهای | ۳۲۳ گرم | ۳.۲ گرم |
کلم بروکلی | ۲۹۵ گرم | ۸.۳ گرم |
هویج | ۲۴۵ گرم | ۲.۳ گرم |
لوبیا سویا | ۶۸ گرم | ۸.۸ گرم |
منابع جانوری سرشار از پروتئین
ماده خوراکی | مقدار | میزان پروتئین |
میگو | ۵۰ گرم | ۱۲ گرم |
سوشی | ۵۰ گرم | ۱۲ گرم |
سفیده تخم مرغ | ۲ عدد | ۲۴ گرم |
گوشت گاو | ۱۰۰ گرم | ۲۶ گرم |
جمع بندی و حرف پایانی «مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر»
در این مقاله به دو نوع پروتئین پرداخته شد. هنوز سوالات و نگرانیهایی درباره پروتئین سویا وجود دارد و برخی افراد به آن اعتماد ندارند. اما خیلی از ورزشکاران و بدنسازان مشهور دنیا، پروتئین سویا را به جای پروتئین وی انتخاب کردهاند و با آن به خوبی عضله ساختهاند و هیچ مشکلی برای سلامتیشان پیش نیامده است.
بهتر است که قبل از تصمیمگیری، با یک متخصص تغذیه مشورت کنید تا سوالات و نگرانیهایتان برطرف شود.
سایت رضیم
“`