پلی فنول چیست و چه فوایدی دارد؟ ۴ نکته درباره پلی فنول ها (2 نکته مهم)

“`html
پلی فنول چیست؟
اگر میخواهید درباره مواد غذایی که سرشار از پلیفنول هستند، مزایای آنها برای سلامتی و خطرات احتمالی مصرف آنها اطلاعات بیشتری کسب کنید، این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
ترکیبات پلی فنولیک طبیعی بسیار ارزشمند هستند و میتوانند رادیکال های آزاد را مهار کنند. رادیکال های آزاد با حمله به غشای سلولی و آسیب رساندن به آن، میتوانند DNA را تحت تأثیر قرار دهند و باعث بروز بیماریهایی مثل سرطان شوند.
هزاران ترکیب پلی فنولیک در گیاهان شناسایی شده است که هر کدام در گروههای مختلفی قرار میگیرند. این تقسیمبندی به تغییرات تدریجی ساختار شیمیایی اولیه آنان بستگی دارد که شامل درجهی هیدروکسیل دار شدن، اکسیداسیون، گلیکوزیلاسیون، متیلاسیون و اتصالات مولکولهای دیگر است.
در اینجا منظور از ساختار اولیه، موادی نظیر کربوهیدراتها، لیپیدها و پروتئینها است. همچنین، لازم به ذکر است که هرچه تعداد گروههای هیدروکسیل در مواد پلی فنول بیشتر باشد، توانایی آنتیاکسیدانی آنان افزایش مییابد.
پلی فنول ها چه کاری انجام می دهند؟
در شرایط آزمایشگاهی یا در بدن، پلی فنولها میتوانند:
- التهاب را کاهش دهند و از بروز ورم جلوگیری کنند
- رشد تومورها را متوقف کنند
- عملکرد سیستم ایمنی بدن را تنظیم کنند
- از پوکی و اختلالات استخوان پیشگیری کنند
- مقاومت رگهای خونی را با فعال کردن ترکیبات خاص، افزایش دهند
- از سیستم قلبی عروقی حمایت کنند
- از آسیب به شبکیه چشم جلوگیری کنند
- وزن بدن را افزایش دهند
انواع پلی فنول ها
معمولاً متخصصان پلی فنولها را بر اساس فرایند بیوسنتز آنها و ساختارشان دسته بندی میکنند. ترکیبات اصلی فنلی گیاهان به شرح زیر هستند:
- فنلها و اسیدهای فنل ساده، که معمولاً خاصیت آنتیاکسیدانی قوی (مثل اکلیل کوهی)، ضد التهاب (مثل بید) و تحریککننده ترشح صفرا از کبد (مثل کنگر فرنگی) دارند.
- کومارینها، که خاصیت ضد ورم به عصاره یونجه گل زرد (ملیلوتوس) میدهند. فورانوکومارینها (که در کرفس و برخی گیاهان دیگر یافت میشوند) نیز به همین دسته تعلق دارند.
- لیگنانها که در ساخت داروهای ضد تومور به کار میروند.
- مشتقات فنیل پروپانیک که خاصیت آرامبخش زنجبیل یا “کاوا” را دارند.
- فلاونوئیدها و ترکیبات وابسته (مانند آنتوسیانها) که در داروهای قلب و عروق استفاده میشوند و در گیاهانی مانند جینکو وجود دارند. ایزوفلاونویدها نیز در این دسته قرار میگیرند، مخصوصاً ایزوفلاونها که به عنوان استروژنهای گیاهی شناخته میشوند و ممکن است در کاهش گرگرفتگی مرتبط با یائسگی مؤثر باشند.
- تاننها، با خاصیت ضد اسهال که در بسیاری از گیاهان دارویی سنتی یافت میشوند. پروآنتوسیانیدینها نیز در این دسته قرار دارند. این ترکیبات به سرخ ولیک خاصیت تأثیر بر تپش قلب و گشاد کردن عروق کرونر میدهند.
- کینونها، از جمله نفتوکینونها که به برگ درخت گردو خاصیت ضد باکتریایی میدهد و آنتراکینونها که ملینهای قوی هستند و باید با احتیاط و به صورت محدود استفاده شوند (مانند سنا، آلوئه و غیره).
- ترپنوفنولها، مانند تتراهیدروکانابینول موجود در شاه دانه و هیپرفورین موجود در گل راعی که به عنوان عامل ضد افسردگی شناخته میشود.
فواید پلیفنولها
بسیاری از فواید پلیفنولها برای سلامتی به نقش آنتیاکسیدانی آنها مربوط میشود. آنتیاکسیدانها توانایی مقابله با آسیبهای سلولی را دارند.
پلیفنولها همچنین میتوانند بر روی ژنها تأثیر بگذارند. برخی از این ژنها ممکن است در نحوهی سلامت و بیماری فرد مؤثر باشند و…
“`
پاسخ و واکنش بدن به یک نوع خاص از پلیفنولها تاثیر میگذارد. پلیفنولها حتی میتوانند بر باکتریهای روده نیز اثر بگذارند.
1. فواید پلیفنولها در درمان دیابت نوع ۲
- برخی از تحقیقات نشان میدهند که پلیفنولها میتوانند خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش دهند. این ترکیبات میتوانند حساسیت بدن به انسولین را افزایش دهند و سرعت هضم و جذب قند را کاهش دهند.
- یک مطالعه نشان میدهد که نوعی فلاونوئید به نام فلاون۳ال (flavan-3-ols) در کاهش مقاومت به انسولین موثر است. همچنین مشخص شد که فلاونوئیدها معمولاً با کاهش خطر دیابت نوع ۲ در ارتباط هستند.
- تحلیلی از آزمایشات نشان داده است که کسانی که فلاونوئید بیشتری مصرف میکنند، نسبت به کسانی که مصرف کمتری دارند، کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار میگیرند. بنابراین، افزایش مصرف فلاونویدها میتواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند.
- کاکائوی فرآورینشده منبع غنی از فلاونویدها است. بررسیها نشان دادند که مصرف کاکائو به شکل قابل توجهی میتواند مقاومت به انسولین را کاهش بدهد. توجه داشته باشید که کاکائوی فرآورینشده با شکلاتهای آماده یا دسرهای معمولی متفاوت است و مستقیماً از گیاه کاکائو بدون اضافه کردن شکر تهیه میشود.
2. فواید پلیفنولها در درمان التهاب
- یک آزمایش تاثیر پلیفنول چای سبز بر میزان التهاب ناشی از ورزش را روی حیوانات بررسی کرد.
- موشهایی که پلیفنول چای را دریافت کرده بودند، به مدت طولانیتری نسبت به موشهایی که این پلیفنول را دریافت نکرده بودند، توانستند فعالیت کنند. همچنین، سطح مواد شیمیایی مرتبط با التهاب و آسیب به ماهیچهها در خون آنها بهطور چشمگیری کمتر بود.
- لیگنانها از جمله پلیفنولهایی هستند که در روغن زیتون، تخم کتان و آرد کامل چاودار وجود دارند. یکی از راههای بررسی مصرف لیگنان، اندازهگیری لیگنانها در ادرار است.
- محققان در یک مطالعه بر روی افراد بالغ در ایالات متحده دریافتند که سطح بالای لیگنانها در ادرار با سطح پایینتر التهاب مرتبط است. این نکته میتواند مهم باشد، چرا که التهاب در طول زمان با برخی بیماریهای جدی مانند بیماریهای قلبی و سرطان در ارتباط است.
3. فواید پلیفنولها در درمان بیماری قلبی
مطالعهای دیگر به بررسی تاثیر پلیفنولهای کاکائو بر عوامل خطر بیماریهای قلبی پرداخته است. دانشمندان دریافتند که حداقل دو هفته مصرف کاکائو میتواند بهطور چشمگیری فشار خون را کاهش دهد.
آنها همچنین متوجه شدند که کاکائو بهطور چشمگیری کلسترول بد (LDL) را کاهش میدهد و کلسترول خوب (HDL) را افزایش میدهد.
4. فواید پلیفنولها در درمان چاقی
- مصرف پلیفنولها میتواند در کنترل وزن بدن کمک کند.
- در یک مطالعه، ارتباط بین مصرف فلاونویدها و شاخص توده بدنی (BMI) و اندازه دور کمر بررسی شد. محققان دریافتند که مصرف بیشتر فلاونویدها با کاهش BMI و دور کمر همراه است.
- این نتایج مهم هستند، زیرا چاقی خطر ابتلا به بسیاری از بیماریهای مزمن را افزایش میدهد.
کدام غذاها پلیفنول دارند؟
- چای و میوههای قرمز رنگ مثل: توتفرنگی، تمشک، توت سیاه و سفید
- میوههایی مانند: کیوی، زغالاخته، سیب و دانههای غلاتی مانند: آرد جو دوسر، برنج، گندم
- پوست باقلا سبز و شاه بلوط گیاهان دارویی: رزماری، گلپر
همچنین بخوانید: