پودر کرم تارتار چیست و کالری آن چقدر است؟ (2 نکته مهم)

کرم تارتار چیست؟
اگرچه این ماده به نام “کرم” شناخته میشود، حالت اصلی آن پودری است و وقتی با دیگر مواد ترکیب میشود، به شکل کرم درمیآید. پودر کرم تارتار به عنوان حجیمکننده برای پخت کیک، شیرینی و نانها به کار میرود و بافت سبکی به این محصولات میدهد و آنها را منسجم میکند. زمانی که این اسید خوراکی با جوش شیرین ترکیب میشود، گاز دیاکسید کربن تولید میکند و به مواد غذایی حجم میدهد. در واقع، این ماده جوش شیرین را بیشتر فعال میکند.
پودر تارتار کاربردهای زیادی دارد، برای مثال:
تثبیت سفیده تخممرغ در تهیه مرنگ و کیکها؛
تهیه ژلاتین، پودینگ و شکلاتهای نرم و سفت؛
جلوگیری از شکرک زدن مرباها و کاراملها؛
جلوگیری از تیره شدن رنگ سبزیجات در حین بخارپز کردن.
ارزش غذایی کرم تارتار
پودر کرم تارتار ارزش غذایی کمی دارد. در اینجا ارزش غذایی یک قاشق چایخوری (۳ گرم) از این ماده آورده شده است:
- کالری: ۸
- چربی: ۰
- سدیم: ۱٫۵۶ میلیگرم
- کربوهیدرات: ۱٫۸۴ میلیگرم
- فیبر: ۰
- قند: ۰
- پروتئین: ۰
- پتاسیم: ۴۹۵ میلیگرم
فواید کرم تارتار
کرم تارتار حاوی پتاسیم است. پتاسیم یکی از الکترولیتهای ضروری برای بدن است که به تنظیم ضربان قلب کمک میکند، عملکرد دستگاه عصبی و انقباضات عضلانی را بهبود میبخشد و تعادل مایعات بدن را حفظ میکند. با مصرف مواد غذایی سرشار از پتاسیم، میتوانید از بدن خود در برابر اثرات منفی افزایش سدیم محافظت نمایید. در ادامه، برخی از مهمترین فواید این ماده غذایی را معرفی میکنیم.
۱. بهبود عملکرد دستگاه عصبی
پتاسیم نقش حیاتی در تعادل مایعات بدن دارد. در صورت کمبود پتاسیم یا دفع بیش از حد آن، ممکن است به بیماری به نام هیپوکالمی دچار شوید. یک رژیم غذایی مناسب که حاوی پتاسیم بالایی باشد، برای عملکرد صحیح دستگاه عصبی و سلولهای عضلانی ضروری است. در صورت بروز هیپوکالمی و عدم درمان آن، ممکن است دچار فلج موقت شوید.
۲. درمان یبوست
تحقیقات نشان دادهاند که مصرف کرم تارتار میتواند به نرم شدن مدفوع کمک کند و زمان حرکت آن در روده را کاهش دهد. در داروخانهها، شیاف تارتار برای افرادی که دچار یبوست هستند، موجود است. برخی از افراد نیز از این ماده به عنوان ملین استفاده میکنند که چندان روش مناسبی نیست، زیرا مصرف زیاد آن میتواند به بیماری خطرناک هایپرکالمی منجر شود.
۳. کاهش فشار خون
پتاسیم موجود در کرم تارتار به کاهش فشار خون کمک میکند. بر اساس برخی تحقیقات علمی، یک رژیم غذایی که حاوی پتاسیم بالایی باشد، میتواند اثرات منفی غلظت بالای سدیم را کاهش دهد و به بهبود فشار خون کمک کند.
۴. پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه
اگر سابقه ابتلا به سنگ کلیه دارید، مصرف رژیم غذایی حاوی پتاسیم برای شما مفید است. سنگ کلیه زمانی تشکیل میشود که کلسیم به مقدار زیاد تجمع کند و تحقیقات نشان دادهاند که پتاسیم میتواند کلسیم را قبل از خروج از بدن جذب کند.
۵. کاهش خطر احتباس آب (ادم)
یکی از بدترین عوارض مصرف غذاهای پرنمک احتباس آب در بدن است. وقتی بدن با سدیم زیادی رو به رو میشود، مایعات آن از تعادل خارج میشوند. به همین دلیل، بدن تلاش میکند تا مایعات را حفظ کند و فرد دچار ادم میشود. اگر به دلیل مصرف غذای شور به این عارضه مبتلا شدید، با نوشیدن مایعات بیشتر و مصرف مواد غذایی حاوی پتاسیم میتوانید به راحتی درمان شوید. آب و پتاسیم میتوانند ادرار را افزایش داده و مایعات بدن را متعادل کنند.
برخی از فواید این کرم که افراد براساس تجربه شخصی خود اعلام کردهاند، شامل موارد زیر است:
تسکین میگرن؛
از بین بردن آکنه؛
کمک به ترک سیگار.
البته، باید توجه داشته باشید که مصرف بیش از حد کرم تارتار عوارضی دارد که باید مراقب آنها بود.
عوارض جانبی کرم تارتار
مقدار کرم تارتار
در غذاهایی مثل شیرینیها و نانها، معمولاً مقدار کرم تارتار بهگونهای است که برای بدن خطر ندارد. اما اگر این کرم بیش از حد مصرف شود، ممکن است سطح پتاسیم خون افزایش یابد و فرد به مشکل جدی به نام هایپرکالمی دچار شود. افرادی که از این کرم بهعنوان ملین استفاده میکنند، بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. نشانههای هایپرکالمی شامل استفراغ و ضربان قلب نادرست است. اگر این علائم را داشتید، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
نحوه استفاده از کرم تارتار در آشپزی
کرم تارتار در تهیه نان، شیرینی و آشپزی مورد استفاده قرار میگیرد. برای استفاده، نصف قاشق چایخوری از این پودر را با یکچهارم قاشق چایخوری جوش شیرین مخلوط کنید و به کیک یا شیرینی اضافه کنید. این ترکیب برای کار یک قاشق چایخوری بیکینگپودر عمل میکند.
خرید کرم تارتار
پودر کرم تارتار معمولاً در شیشهها یا قوطیهای مخصوص ادویه در فروشگاههای مواد غذایی و همچنین فروشگاههای اینترنتی موجود است. برندهای مختلف تقریباً تفاوت خاصی ندارند. برای استفاده در خانه، معمولاً شیشههای کوچک کافی است، زیرا بیشتر دستورپختها فقط به ۱ یا ۲ قاشق چایخوری از این کرم نیاز دارند. البته اگر برای یک آشپزخانه بزرگ مثل رستورانها نیاز دارید، این کرم در بستههای بزرگتر و فلهای هم فروخته میشود.
پس از خرید کرم تارتار، باید آن را مانند ادویههای دیگر در جای خشک و خنک و دور از حرارت نگهداری کنید. همچنین از هر بار استفاده، در آن را محکم ببندید. اگر این کرم را بهصورت فلهای خریدهاید، ظرف آن را عوض کنید و کرم را در ظرف شیشهای که در آن محکم بسته شود، بریزید. نگهداری صحیح به ماندگاری این ماده کمک میکند.
جایگزینهای کرم تارتار
آبلیمو یک جایگزین کرم تارتار
برخی از افراد که به مواد غذایی مختلف حساسیت دارند، ممکن است فکر کنند که کرم تارتار هم حساسیتزا است. اما این کرم فاقد شیر است و معمولاً از مواد حساسیتزا محسوب نمیشود، بنابراین با مصرف آن دچار مشکل نخواهید شد. اما اگر بهدلیل بیماریهای خاص باید رژیم غذایی کمپتاسیم داشته باشید، باید از مصرف کرم تارتار خودداری کنید.
خوشبختانه پودر تارتار جایگزینهای مناسبی دارد که به آنها اشاره میکنیم.
۱. آب لیموترش
آب لیموترش یک جایگزین عالی برای افزودن به سفیده تخممرغ زدهشده است. برای استفاده از آب لیموترش، بهازای هر ۱ قاشق چایخوری کرم تارتار، ۲ قاشق چایخوری آب لیموترش به سایر مواد غذایی اضافه کنید.
۲. سرکه
سرکه به دلیل خاصیت اسیدی که دارد، میتواند جایگزین خوبی برای کرم تارتار باشد. بهازای هر قاشق چایخوری کرم تارتار باید ۲ قاشق چایخوری سرکه استفاده کنید. هر نوع سرکهای مناسب است، اما سرکه سفید بدون اینکه طعم و رنگ مواد را تغییر دهد، اسیدیته آنها را افزایش میدهد.
۳. بیکینگپودر
بیکینگپودر که شامل جوش شیرین و یک نوع اسید است، میتواند جایگزین خوبی برای این کرم باشد. بهازای هر قاشق چایخوری کرم تارتار، ۱٫۵ قاشق چایخوری بیکینگپودر به مواد غذایی اضافه کنید. البته دقت داشته باشید که بیکینگپودر میتواند کمی طعم شورتری به غذا بدهد.