تغذیه سالم

چربی ترانس چیست و چه تاثیری بر روی سلامت بدن دارد؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

چربی ترانس چیست؟

اما علت این موضوع را نمی‌دانیم. اگرچه در سال‌های اخیر، با افزایش اطلاعات مردم، مصرف این نوع چربی کاهش یافته و تولیدکنندگان مواد غذایی کمتر از آن‌ها استفاده می‌کنند، اما چربی‌های ترانس هنوز هم یکی از دلایل بروز بیماری‌های مختلف در جهان هستند.

در این مقاله، ما هر آنچه را که باید در مورد چربی‌های ترانس بدانید، توضیح می‌دهیم. چربی‌های ترانس یا اسیدهای چرب ترانس نوعی چربی غیر اشباع هستند. این چربی‌ها به دو شکل طبیعی و مصنوعی وجود دارند.

چربی‌های ترانس طبیعی در گوشت و لبنیات حاصل از شیر جانوران نشخوارکننده مثل گاو، گوسفند و بز وجود دارند. این نوع چربی‌ها به صورت طبیعی وقتی ایجاد می‌شوند که باکتری‌های معده این حیوانات چمن را هضم می‌کنند.

عموماً ۲ تا ۶ درصد چربی موجود در محصولات لبنی و ۳ تا ۹ درصد چربی موجود در گوشت گاو و گوسفند از این نوع چربی تشکیل شده است. البته این موضوع نباید باعث نگرانی گوشت‌خواران و دوستداران لبنیات شود. چندین تحقیق نشان داده‌اند که مصرف متوسط این نوع چربی‌ها برای بدن مضر نیست.

مشهورترین چربی ترانس طبیعی، اسید لینولئیک کونژوگه (CLA) است که در محصولات لبنی وجود دارد. این نوع چربی به نظر می‌رسد برای بدن مفید باشد و به عنوان یک مکمل غذایی در بازار موجود است.

اما چربی‌های ترانس مصنوعی که به نام‌های دیگری مثل چربی‌های ترانس صنعتی یا چربی‌های هیدروژنه نیز شناخته می‌شوند، برای سلامتی بدن خطرناک هستند.

این چربی‌ها زمانی ایجاد می‌شوند که تغییراتی در ترکیب شیمیایی روغن‌های گیاهی انجام می‌شود تا ماندگاری آن‌ها افزایش یابد. این تغییرات باعث می‌شود که روغن در دمای اتاق جامد شود.

آیا مصرف چربی ترانس به قلب آسیب می‌زند؟

چربی‌های ترانس مصنوعی ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش دهند. در مطالعات بالینی مشخص شده است که افرادی که به جای سایر چربی‌ها یا کربوهیدرات‌ها چربی‌های ترانس مصرف می‌کنند،

با افزایش قابل توجهی در کلسترول LDL (کلسترول بد) بدون افزایش کلسترول HDL (کلسترول خوب) مواجه می‌شوند. این در حالی است که بیشتر چربی‌های دیگر تمایل به افزایش همزمان LDL و HDL دارند.

بنابراین، جایگزینی سایر چربی‌ها با چربی‌های ترانس نسبت کلسترول کل به کلسترول HDL را به میزان قابل توجهی افزایش می‌دهد و بر روی لیپوپروتئین‌ها تأثیر منفی می‌گذارد. هر دو این عوامل از مهم‌ترین عوامل افزایش شانس ابتلا به بیماری‌های قلبی هستند.

در واقع، بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که چربی‌های ترانس با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی ارتباط دارند.

آیا این چربی‌ها بر روی حساسیت به انسولین و دیابت تأثیر دارند؟

رابطه بین مصرف چربی‌های ترانس و خطر ابتلا به دیابت هنوز به طور کامل مشخص نشده است. یک مطالعه بزرگ بر روی بیش از ۸۰۰۰۰ زن نشان داد که مصرف زیاد چربی‌های ترانس، خطر ابتلا به دیابت را ۴۰ درصد افزایش می‌دهد.

با این حال، دو مطالعه مشابه هیچ ارتباطی بین مصرف چربی‌های ترانس و دیابت پیدا نکردند. چندین مطالعه کنترل شده که تأثیر مصرف چربی‌های ترانس بر روی عوامل خطر ابتلا به دیابت، از جمله مقاومت به انسولین و سطح قند خون را بررسی کرده‌اند، نیز نتایج متفاوتی نشان داده‌اند.

گفته می‌شود که تحقیقات بر روی حیوانات نشان می‌دهد که مصرف بیش از حد چربی‌های ترانس به عملکرد انسولین و گلوکز در بدن آسیب می‌زند.

چربی ترانس چیست و چه تاثیری بر روی سلامت بدن دارد؟ (2 نکته مهم)
نکته جالب این است که در یک مطالعه ۶ ساله که بر روی میمون‌ها انجام شد، مشخص گردید که رژیم غذایی غنی از چربی (به میزان ۸ درصد از کالری دریافتی روزانه) باعث مقاومت به انسولین، افزایش چربی در شکم و افزایش فروکتوزامین که نشانه‌ای از قند خون بالا است، خواهد شد.

آیا چربی‌های ترانس با التهاب ارتباط دارند؟

به اعتقاد بسیاری، التهاب بیش از حد می‌تواند عامل اصلی بروز بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی، سندرم متابولیک، دیابت و آرتریت باشد. دو مطالعه نشان داده‌اند که جایگزینی چربی‌های ترانس با سایر مواد مغذی در رژیم غذایی، سبب افزایش نشانگرهای التهابی می‌شود.

در مطالعات مختلف مشخص شده است که مصرف چربی‌های ترانس با افزایش نشانگرهای التهابی، به ویژه در افراد چاق ارتباط دارد.

رابطه این چربی‌ها با مشکلات عروقی و سرطان چیست؟

برخی
“““html
بر این است که چربی های ترانس می توانند به دیواره داخلی رگ های خونی آسیب برسانند. در یک مطالعه که به مدت ۴ هفته انجام شد، محققان چربی های ترانس را به جای چربی های اشباع شده در رژیم غذایی شرکت کنندگان قرار دادند و نتایج نشان داد که کلسترول خوب یا HDL به میزان ۲۱٪ کاهش یافته و همچنین عوارض شریانی ۲۹٪ افزایش یافته است.

در مطالعه دیگری، مشخص شد که نشانه های مربوط به اختلال عملکرد اندوتلیال تحت تأثیر رژیم پرچربی با چربی های ترانس، افزایش یافته است. اما باید توجه داشت که تعداد مطالعاتی که اثر چربی های ترانس بر سرطان را بررسی کرده‌اند، به شدت محدود است.

در یک پژوهش بزرگ به نام “مطالعه سلامت پرستاران”، مشخص شد که مصرف چربی های ترانس قبل از یائسگی با خطر بالاتر ابتلا به سرطان سینه بعد از یائسگی مرتبط است. با این وجود، دو مطالعه دیگر نشان داده‌اند که ارتباط بین سرطان و مصرف چربی های ترانس چندان قوی نیست.


مواد غذایی که حاوی چربی های ترانس هستند

روغن های گیاهی جامد

روغن جامد به نوعی چربی گفته می‌شود که در دمای اتاق حالت جامد دارد. این روغن معمولاً در پخت و پز مورد استفاده قرار می‌گیرد و برای تهیه آن، روغن گیاهی به میزان زیادی هیدروژنه می‌شود.

به دلیل چربی بالایی که دارد، این روغن می‌تواند به نرمی شیرینی ها کمک کند. بنابراین از آن در تهیه انواع کیک و شیرینی های صنعتی استفاده می‌شود. خوشبختانه در سال‌های اخیر، بسیاری از شرکت‌ها میزان استفاده از روغن هیدروژنه را در محصولاتشان کاهش داده‌اند.

پاپ کورن های بسته بندی شده و مخصوص پخت در مایکروویو

پاپ کورن یک میان‌وعده محبوب و سرشار از فیبر است، اما ممکن است چربی و کالری بالایی داشته باشد. بسیاری از کارخانه‌ها به دلیل نقطه دود بالای روغن هیدروژنه، از آن در تولید پاپ کورن های نیمه آماده استفاده می‌کنند.

اگر طرفدار این میان‌وعده هستید، بهتر است خودتان در خانه آن را با مقداری کره و نمک تهیه کنید.

برخی از مارگارین ها و روغن های گیاهی

بعضی از روغن های گیاهی ممکن است چربی های ترانس داشته باشند، به ویژه اگر روی بسته بندی آن‌ها عبارت هیدروژنه نوشته شده باشد. زیرا هیدرژناسیون باعث جامد شدن روغن می‌شود و از این نوع روغن‌ها برای تولید مارگارین استفاده می‌شود. بنابراین، بیشتر مارگارین های موجود در بازار به لحاظ چربی های ترانس وضعیت خوبی ندارند.

دو مطالعه نشان داده‌اند که ۴ تا ۴.۲ درصد از کل چربی های موجود در روغن های گیاهی مانند کلزا، سویا و ذرت، چربی های ترانس هستند.

برای کاهش مصرف چربی های ترانس، از روغن های گیاهی و مارگارین دوری کنید و به جای آن، از روغن های سالم‌تری مثل روغن زیتون یا روغن نارگیل استفاده کنید.

فست فودهای سرخ شده

فست فودهای سرخ شده مانند مرغ سوخاری، ماهی سرخ شده، همبرگر، سیب زمینی سرخ کرده و نودل های سرخ شده ممکن است حاوی چربی های ترانس باشند. چربی های ترانس موجود در این غذاها می‌تواند از چندین منبع مختلف تامین شود.

اولین منبع، روغن نباتی است که اکثر فست فودها و رستوران ها برای تهیه این غذاها استفاده می‌کنند و این روغن می‌تواند شامل مقدار زیادی چربی ترانس باشد.

علاوه بر این، درجه حرارتی که در حین سرخ کردن استفاده می‌شود، می‌تواند مقدار چربی های ترانس روغن را نیز افزایش دهد. هر بار که از این روغن برای سرخ کردن استفاده می‌شود، چربی ترانس آن بیشتر می‌شود.

میان وعده های آماده

همان‌طور که گفتیم، روغن جامد باعث نرم شدن محصولاتی مانند کیک، کلوچه، شیرینی و دونات ها می‌شود. همچنین روغن جامد معمولاً ارزان تر از مارگارین است و ماندگاری محصولات را افزایش می‌دهد. به همین دلیل، بسیاری از کارخانه‌ها برای تولید صنعتی این محصولات از روغن جامد استفاده می‌کنند.

خوشبختانه امروزه با نظارت های دقیق، مصرف این نوع چربی ها در کارخانجات کاهش یافته است. این چربی ها در طیف وسیعی از خوراکی ها وجود دارد.

چیپس سیب زمینی و ذرت

بیشتر چیپس های سیب زمینی و ذرت معمولاً فاقد چربی های ترانس هستند، اما مهم است که لیست مواد اولیه درج شده روی بسته بندی آن‌ها را بررسی کنید. چرا که بعضی از کارخانه ها هنوز از روغن هیدروژنه برای تهیه محصولات خود استفاده می‌کنند.

پیتزاهای آماده

در بسیاری از خمیرهای آماده پیتزا از چربی های ترانس استفاده می‌شود. بنابراین قبل از خرید خمیر پیتزا یا پیتزای یخ زده، حتماً اطلاعات روی بسته بندی را بخوانید.

کنسروها

جزء عمده‌ای از کنسروها شامل شکر، آب و روغن هستند. از آنجا…
“`

بسیاری از کارخانه‌ها هنوز از روغن هیدروژنه استفاده می‌کنند، بنابراین بررسی لیست مواد تشکیل‌دهنده روی قوطی کنسرو اهمیت زیادی دارد. حتی اگر روی بسته‌بندی نوشته شده باشد که چربی ترانس ۰ گرم است.

روغن‌های گیاهی هیدروژنه بزرگ‌ترین منبع چربی‌های ترانس در غذاهای ما هستند. این روغن‌ها باعث ارزان‌تر شدن تولید و افزایش ماندگاری محصولات می‌شوند. خیلی از غذاهای فرآوری‌شده حاوی این نوع روغن هستند. اما اخیراً دولت‌ها قوانینی را برای کاهش استفاده از این چربی‌ها در کارخانه‌ها وضع کرده‌اند.

به عنوان مثال، در سال ۲۰۱۸، سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) استفاده از روغن هیدروژنه را در بسیاری از غذاهای فرآوری‌شده تا حدی ممنوع کرد. اما این ممنوعیت هنوز کامل اجرا نشده و به همین دلیل، خیلی از غذاهای فرآوری‌شده هنوز چربی ترانس دارند. چندین کشور دیگر هم برای کاهش چربی در محصولات فرآوری‌شده اقداماتی مشابه انجام داده‌اند.

همچنین بخوانید:

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا