چطور ادویه پاکستانی را در خانه خود بسازید؟ (مرحله به مرحله)

چطور ادویه پاکستانی را در خانه خود بسازید؟
در این مطلب درباره ادویه پاکستانی و ترکیبات آن صحبت خواهیم کرد. ادویهها گیاهانی هستند که برای خوشعطر کردن و خوشطعم کردن غذاها به کار میروند و بوی نامطبوع مواد غذایی مانند گوشت و مرغ را میپوشانند. ادویهها فقط برای طعمدهی نیستند، بلکه خواص دارویی نیز دارند و به تنظیم طبع غذا کمک میکنند.
در فرهنگهای مختلف، ادویههای گوناگونی برای خوشعطر کردن و طعم دادن به غذا استفاده میشود و یکی از دلایل اصلی تفاوت طعم غذاها در فرهنگهای مختلف، علاوه بر شیوه پخت، ادویههایی است که استفاده میکنند.
غذاهای پاکستانی به خاطر تنوع طعم و استفاده از ادویههای مختلف، در جهان بسیار محبوب هستند. در آشپزی پاکستانی، براساس نوع غذا از ادویههای خاصی استفاده میشود که به آنها مصالحه (ادویه) میگویند.
ادویه پاکستانی یکی از بهترین طعمدهندهها است که در بازار موجود است و افزون بر چاشنیزنی، برای سلامت و افزایش فواید غذا نیز کاربرد دارد.
ادویه پاکستانی چیست؟
پاکستانیها برای هر نوع غذا ادویه مخصوصی دارند. بهعنوان مثال، ادویهای که برای گوشت قرمز استفاده میشود، برای گوشت سفید مناسب نیست. حتی ادویه مورد استفاده برای مرغ نیز با ادویهای که برای ماهی به کار میرود متفاوت است.
چات مصالحه (Chaat Masala) یکی از ادویههای پرکاربرد در پاکستان است که در غذاها و ترشیها استفاده میشود. پاکستانیها این ادویه را روی تخممرغ آبپز، غذاهای آبپز مانند چانا چات و سالادها میریزند. پس از پخت غذاهای آبپز، حرارت را خاموش کرده و چند قاشق از چات مصالحه را اضافه میکنند و درب آن را میگذارند تا 2 تا 3 دقیقه بماند و طعم ادویه به غذا برسد.
ادویه گرم ماسالا
یکی دیگر از ادویههای پاکستانی، ادویه گرم مصالحه (garm masala) است که در هند هم مشابهی دارد. این ادویه ترکیبی از چند ادویه است. واژه “گرم” به معنی دمای بالا است و “مصالحه” به معنای ادویه. تفاوت بین گرم ماسالا هندی و پاکستانی این است که نوع هندی تلخ و تند است، در حالی که نوع پاکستانی تند اما تلخ نیست و عطر تندی ندارد.
از گرم مصالحه برای بهبود طعم غذاهای سرد استفاده میشود. به عبارتی، برای غذاهایی که سرد هستند، ادویه گرم مصالحه اضافه میشود تا طعم بهتری بگیرد و طبع آن به گرم تغییر کند. مخصوصاً در طعم دادن به غذاهای دریایی با طبع سرد، از این ادویه استفاده میشود.
دستور تهیه ادویه پاکستانی چات مصالحه (Chaat Masala):
ادویه چات مصالحه، شامل پودر انبه ترش خشک شده (Amchoor) است که مزه تند و ترش آن را میدهد. یکی از دیگر مواد اصلی این ادویه، نمک سیاه است که در مناطقی با فعالیتهای آتشفشانی در رشتهکوههای هیمالیا پیدا میشود. کسانی که طعم ترش و تند را دوست دارند، میتوانند این ادویه را به غذاهایشان اضافه کنند.
اگرچه این ادویه به صورت بستهبندی موجود است، اما اگر میخواهید آن را در خانه تهیه کنید، با استفاده از دستور زیر میتوانید بهترین ادویه را درست کنید.
مواد اولیه ادویه چات مصالحه (Chaat Masala)
پودر انبه ترش خشک شده: ۴ قاشق چایخوری
دانه رازیانه: ۱ قاشق غذاخوری
زیره سبز: ۳ قاشق چایخوری
پودر زنجبیل: ½ قاشق چایخوری
تخم گشنیز: ۱ قاشق چایخوری
نمک سیاه: ۳ قاشق چایخوری
نمک: ۳ قاشق چایخوری
فلفل سیاه: ½ قاشق چایخوری
فلفل سفید: ½ قاشق چایخوری
فلفل قرمز: ½ قاشق چایخوری
“`html
دستورالعمل:
همه مواد را به صورت درسته و آسیاب نشده از عطاری تهیه نمایید.
دانه رازیانه، تخم گشنیز و زیره سبز را درون یک تابه چدنی یا تابه ای با کف ضخیم بریزید و روی حرارت بسیار ملایم تفت دهید تا عطر آن به مشام برسد. حرارت را خاموش کنید و صبر نمایید تا ادویه ها خنک شوند.
سپس دانه رازیانه، تخم گشنیز و زیره تفت داده را آسیاب کنید. فلفل ها، پودر زنجبیل، نمک سیاه، نمک و پودر انبه را با هم مخلوط کرده و در ظرفی در بسته بریزید.
ادویه آسیاب شده را در مکانی خشک و خنک و به دور از نور نگهداری کنید.
مواد اولیه ادویه گرم مصالحه
جوز هندی 2 عدد
زیره سبز 4 قاشق چایخوری
زیره سیاه 2 قاشق چایخوری
فلفل سیاه 2 قاشق چایخوری
هل 3 قاشق چایخوری
زردچوبه 3 قاشق چایخوری
رازیانه 2 قاشق چایخوری
برگ بو 5 عدد
فلفل قرمز یا پایریکا 2 قاشق چایخوری
میخک 1 قاشق چایخوری
گل سرخ 1 قاشق چایخوری
زنجبیل 1 قاشق چایخوری
دارچین 3 قاشق چایخوری
تخم گشنیز 3 قاشق چایخوری
دستور تهیه ادویه پاکستانی گرم مصالحه (گرم ماسالا):
برای تهیه ادویه گرم ماسالا، تمامی مواد را به صورت آسیاب نشده از عطاری بگیرید. سپس آنها را درون تابهای با کف ضخیم و روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خوش ادویهها به مشام برسد. بعد از آن، آنها را آسیاب کرده و در یک ظرف در بسته بریزید.
نکته: ادویه گرم ماسالا را میتوانید تا یک ماه نگهداری کنید، بنابراین در اندازه کمتر به اندازه یک ماه از این ادویه تهیه کنید.