تغذیه سالم

چند ساعت طول می کشد تا غذا در بدن هضم شود (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

هضم غذا چقدر طول می‌کشد؟

هضم غذا از دهان آغاز می‌شود. مدت زمان هضم به نوع غذایی که می‌خورید وابسته است. مثلاً، مواد غذایی با فیبر، چربی و پروتئین ممکن است مدت زمان بیشتری در معده بمانند، در حالی که کربوهیدرات‌های ساده می‌توانند سریع‌تر خارج شوند.
این پروسه در دهان آغاز می‌شود؛ زمانی که غذا را می‌جوید و بزاق شروع به تجزیه آن می‌کند. سپس غذا از مری عبور کرده و به معده می‌رسد. در آنجا، اسید معده و حرکات عضلات، غذا را به مولکول‌های کوچک‌تر تبدیل می‌کند.
مدت زمان هضم بستگی به نوع غذایی دارد که مصرف می‌کنید. غذاهایی با فیبر، چربی و پروتئین معمولاً بیشتر در معده باقی می‌مانند، در حالی که کربوهیدرات‌های ساده سریع‌تر تخلیه می‌شوند. پس از تبدیل غذا به مولکول‌های کوچک، یک عضله در انتهای معده باز می‌شود و غذا به روده کوچک منتقل می‌شود. در روده کوچک، مواد مغذی به داخل جریان خون جذب می‌شوند. برآمدگی‌های ریز مانند انگشت که در دیواره روده هست، وظیفه جذب مواد مغذی را دارند.
هر چیزی که جذب نشود، وارد روده بزرگ می‌شود. در اینجا ممکن است مقداری آب و ویتامین‌ها نیز جذب شوند. در نهایت، هر آنچه باقی می‌ماند از بدن دفع خواهد شد. کل فرایند هضمی که در دستگاه گوارش شما اتفاق می‌افتد، حدود 40 ساعت زمان می‌برد، اما می‌تواند متفاوت باشد.

چقدر طول می‌کشد تا غذا معده را ترک کند؟

تحقیقات نشان داده است که به طور متوسط، حدود نیمی از محتویات معده در سه ساعت تخلیه می‌شوند و تخلیه‌ی کامل ممکن است 4 تا 5 ساعت طول بکشد.
وظیفه اصلی معده، تجزیه غذا به مولکول‌های کوچک است تا مواد مغذی بتوانند از دیواره روده کوچک عبور کنند. هرچند بزاق و جویدن می‌تواند شروع کننده‌ی این پروسه باشد، اما معده نقش اصلی را در تجزیه غذا برعهده دارد زیرا اسید آن بسیار قوی است. چربی، فیبر و پروتئین نیاز دارند مدت بیشتری در معده بمانند تا به خوبی تجزیه شوند، به همین دلیل وعده‌های غذایی شامل این مواد مغذی مدت بیشتری در معده می‌مانند.
غذاهایی که فیبر، پروتئین و چربی‌های سالم دارند، احساس سیری بیشتری ایجاد می‌کنند زیرا زمان زیادی در معده وجود دارند و می‌توانند به کاهش اشتها کمک کنند. همچنین غذاهای ترکیبی ممکن است باعث شوند که بعضی از ذرات زودتر از بقیه معده را ترک کنند.

عبور غذا از روده‌ی کوچک چقدر طول می‌کشد؟

پس از خوردن غذا، ممکن است حدود 6 تا 8 ساعت طول بکشد تا غذا از روده کوچک عبور کند. بعد از اینکه غذا تجزیه شد، عضله‌ای به نام پیلوریک شل می‌شود تا غذا بتواند وارد روده کوچک شود. با ورود محتوای اسیدی معده به روده کوچک، زرداب کبد و کیسه صفرا نیز ترشح می‌شوند تا اسیدیته را کاهش دهند.
حدود 90 درصد از مواد مغذی در روده کوچک جذب می‌شوند. قطر روده کوچک به اندازه انگشت میانی است، اما طول آن 5 یا 6 متر است. روده کوچک حرکات گردشی انجام می‌دهد تا سطح تماس بیشتری با غذا داشته باشد و جذب مواد مغذی به خوبی صورت بگیرد. این مواد مغذی از دیواره روده جذب شده و وارد جریان خون می‌شوند.

مایعات

آب: اگر شکمتان خالی باشد، به سرعت هضم خواهد شد.
میوه‌جات و آب سبزی‌جات: ۱۵ تا ۲۰ دقیقه
غذاهای نیمه‌جامد: سالاد، سبزیجات و میوه‌های هم‌زده شده ۲۰ تا ۳۰ دقیقه

میوه‌جات

هندوانه : ۲۰ دقیقه
خربزه و طالبی: ۳۰ دقیقه
پرتقال، گریپ فروت، انگور: ۳۰ دقیقه
سیب، هلو، گلابی، آلبالو: ۴۰ دقیقه

سبزیجات

سبزیجات خام مخصوص سالاد: خیار، کاهو و گوجه: ۳۰ تا ۴۰ دقیقه
سبزیجات پخته یا بخار پز شده: ۴۰ تا ۴۵ دقیقه
سبزیجات ریشه‌دار: هویج، چغندر، زردک، شلغم : ۵۰ دقیقه
نشاسته: سیب‌زمینی و ذرت: ۶۰ دقیقه

غلات و حبوبات

برنج قهوه‌ای، جو دوسر، ارزن : ۱٫۵ ساعت
عدس، لوبیا، نخود فرنگی و غیره : ۱٫۵ ساعت
سویا : ۲ ساعت

تخمه آفتاب گردان، تخمه کدو تنبل: ۲ ساعت
بادام، بادام‌زمینی (خام)، کشمش، گردو : ۲٫۵ تا ۳ ساعت

لبنیات

شیرچرب، سرشیر : ۱٫۵ ساعت

“““html
ساعت
پنیر کوتاژ : ۲ ساعت
پنیر پرچرب: ۴ تا ۵ ساعت

پروتئین حیوانی

زرده تخم مرغ : ۳۰ دقیقه
تخم مرغ کامل : ۴۵ دقیقه
ماهی و غذاهای دریایی : ۳۰ دقیقه
ماهی پرچرب مثل سالمون : ۴۵ تا ۶۰ دقیقه
مرغ : ۱٫۵ تا ۲ ساعت
بوقلمون : ۲ تا ۲٫۵ ساعت
گوشت گاو و گوساله: ۳ تا ۴ ساعت

مدت زمان ماندن غذا داخل شکم

اگر بعد از خوردن مقدار زیادی غذا هنوز هم گرسنه هستید، دلیلش می‌تواند شاخص گلایسمی باشد. شاید برایتان سوال پیش بیاید که این شاخص گلایسمی چیست؟ اساساً، شاخص گلایسمی (Glycemic Index) مشخص می‌کند که هر غذا چه مدت در سیستم گوارشی شما می‌ماند.

چند ساعت طول می کشد تا غذا در بدن هضم شود (2 نکته مهم)

چقدر طول می کشد غذا هضم شود؟

شاخص گلایسمی چیست؟

در واقع، شاخص گلایسمی فقط یک عدد است. هر غذایی، میوه و سبزی که می‌خورید یک عدد دارد؛ مثلاً برای گلابی عدد ۱۵ در نظر گرفته می‌شود. این عدد نشان می‌دهد که کربوهیدرات‌های موجود در آن غذا چقدر سریع در بدن شما به گلوکز تبدیل می‌شوند.

نکته: یادتان باشد که این عدد وابسته به میزان کربوهیدرات موجود در غذا نیست. ممکن است دو غذا کربوهیدرات یکسانی داشته باشند اما شاخص گلایسمی متفاوتی داشته باشند.

ولی یک قاعده کلی درباره شاخص گلایسمی وجود دارد و آن این است که هرچه عدد آن کوچک‌تر باشد، تأثیر آن غذا روی قند خون کمتر خواهد بود.

  • ۵۵ یا کمتر = کم (خوب)
  • ۵۶ تا ۶۹ = متوسط
  • ۷۰ یا بالاتر = زیاد (بد)

می‌توانید عدد شاخص گلایسمی هر ماده غذایی را از روی بسته‌بندی آن بخوانید یا در وب‌سایت‌ها پیدا کنید. همچنین می‌توانیم یک فرمول به شما آموزش دهیم تا خودتان بتوانید به صورت تقریبی شاخص گلایسمی را محاسبه کنید. به یاد داشته باشید که غذاها و خوراکی‌هایی که به طور طبیعی به دست می‌آیند، معمولاً شاخص گلایسمی پایین‌تری دارند و غذاهای فرآوری شده و تصفیه شده، دارای شاخص گلایسمی بالاتری هستند.

شاخص گلایسمی می‌تواند تغییر کند!

عددهایی که در وب‌سایت‌ها می‌بینید، تقریبی هستند و شاخص گلایسمی می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی تغییر کند:

نحوه آماده سازی: چربی، فیبر و اسیدها (مثل سرکه سیب یا آب لیمو) می‌توانند شاخص گلایسمی را کاهش دهند. برای مثال، اگر نشاسته مانند ماکارونی را بیشتر بپزید، شاخص گلایسمی آن بیشتر خواهد شد.

میزان رسیده بودن: شاخص گلایسمی میوه‌هایی مانند موز، هر چقدر که رسیده‌تر باشند، بیشتر خواهد بود.

مصرف هم‌زمان با غذاهای دیگر: می‌توانید غذایی با شاخص گلایسمی بالا را با غذایی با شاخص گلایسمی پایین ترکیب کنید تا مجموع عدد گلایسمی کاهش یابد.
سن شما، میزان فعالیت بدنی شما و سرعت هضم غذا در بدنتان نیز می‌توانند بر جذب غذا تأثیر بگذارند. اگر دیابت داشته باشید، غذا دیرتر از بدن شما دفع خواهد شد، زیرا برای جذب به مدت زمان بیشتری نیاز دارد.

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا