چه نوع کودی برای درشت شدن و افزایش باردهی درخت خرما مناسب است ؟ (2 نکته مهم)

“`html
مصرف کود برای درخت خرما
درخت خرما از دیرباز در تغذیه انسانها اهمیت زیادی داشته و به همین خاطر در بسیاری از کشورها که شرایط آب و هوایی مناسبی برای کشت آن وجود دارد، تحقیقات زیادی در مورد این درخت و به ویژه مصرف کود برای آن انجام میشود.
تغذیه مناسب و درست درخت خرما و مصرف بهموقع کود، یکی از عوامل کلیدی در افزایش عملکرد نخلستانهای خرما است. علاوه بر این، زمانبندی و میزان مصرف کود همراه با مدیریت صحیح نخلستان میتواند به بهبود عملکرد خرما کمک کند. اگر به مصرف کود بیتوجهی کنید و کودها را بدون برنامهریزی استفاده کنید، نباید انتظار داشته باشید که نخلستان شما عملکرد خوبی داشته باشد.
اهمیت مصرف کود برای درخت خرما
کشاورزانی که درخت خرما پرورش میدهند، معمولاً این سوال را میپرسند که چه نوع کودهایی باید برای خرما استفاده کنند و در چه زمانی و چه مقدار کود به عملکرد بهتر ما کمک میکند؟ آیا مصرف کود در همه مراحل رشد یکسان است؟
متاسفانه در کشور ما برای نخلستانهای خرما برنامه غذایی مشخصی وجود ندارد و کشاورزان محترم در هر منطقه بسته به کودهای معمول آن منطقه، به تغذیه نخلستانها میپردازند. کشاورزان عزیز باید توجه داشته باشند که شرایط هر نخلستان با نخلستان دیگر متفاوت است و برای هر نخلستان باید برنامه غذایی مخصوص خود را داشت.
بر اساس اطلاعات گفته شده، در این مقاله به مصرف کود برای درخت خرما پرداختهایم، اما باید توجه داشت که هر نوع کودی باید طبق برنامه غذایی که شرایط خاک، آب و هوای منطقه، مقدار و کیفیت آب آبیاری، و وضعیت مالی کشاورز را در نظر میگیرد، مصرف شود.
مصرف کود برای درخت خرما در مراحل مختلف رشدی
مصرف، نوع و میزان کود برای درخت خرما بسته به مرحله رشد متفاوت است و نمیتوان یک نسخه واحد برای همه مراحل ارائه داد.
مصرف کود برای درخت خرما قبل از گردهافشانی
درختان خرما دو پایه هستند و برای تولید محصولات با کیفیت، باید گردهافشانی خرما به صورت دستی انجام شود. در این مرحله مهم، بسیاری از باغداران نسبت به مصرف کود قبل از گردهافشانی غافل میشوند و تصور میکنند که نباید هیچ کود ی مصرف شود. در حالی که اگر باغداران قبل از گردهافشانی با مصرف صحیح کودها درختان خرما را تقویت کنند، نتیجه بهتری خواهند گرفت. بسته به شرایط نخلستان، استفاده از کود میکروبی با باکتریهای مفید مانند نیتروباکتر و پتاس باکتر حدوداً یک ماه قبل از گردهافشانی میتواند به افزایش جمعیت باکتریها در خاک و بهبود جذب مواد مغذی توسط ریشهها کمک کند.
مصرف کود برای درخت خرما پس از تشکیل میوه
هر گونه غفلت در مصرف کود برای خرما در این مرحله میتواند به ریزش میوهها و کاهش شدید عملکرد منجر شود. بعد از گردهافشانی و تشکیل میوه، توجه ویژهای به تغذیه صحیح ضروری است. در این مرحله، میوهها برای جذب مواد مغذی با یکدیگر رقابت میکنند، بنابراین باید از کودهای نیتروژنی مانند اوره و کودهای پتاسیمی برای افزایش ظرفیت جذب و بزرگ شدن سلولهای میوه استفاده شود. هرچه ظرفیت سلولهای میوه برای بزرگ شدن بیشتر شود، عملکرد نخلستان نیز بالاتر خواهد رفت. دقت داشته باشید که در مصرف کودهای نیتروژنی مانند اوره زیادهروی نکنید، زیرا میتواند بر کیفیت خرما تاثیر منفی بگذارد.
مصرف کود برای درخت خرما طی مراحل رشدی میوه
شرایط مصرف کود در مراحل رشد میوه نیز بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا کوچکترین اشتباهی در مصرف کود میتواند به ریزش میوهها منجر شود. پس از اینکه ظرفیت میوه برای بزرگ شدن سلولها و جذب مواد مغذی افزایش یافت، باید به افزایش تولید متابولیتها در میوه توجه ویژهای شود تا میوههای با کیفیتتری داشته باشیم. در این مرحله، عنصر پتاسیم نقش کلیدی ایفا میکند تا…
“““html
انتقال مواد به سمت میوههای خرما باید به گونهای انجام شود که میوهها بزرگتر شوند. برای این کار، استفاده از کودهایی مانند سولفات پتاسیم و مونوفسفات پتاسیم میتواند بسیار مفید باشد. همچنین باید در این مرحله از آمینواسیدها و اوره به میزان کافی استفاده کنید تا به رشد مناسب و کیفیت بالای میوههای نخلستان شما کمک کند.
مصرف کود برای درخت خرما در مرحله رسیدگی و قبل از برداشت
در مرحله رسیدگی، باید شرایط مصرف کود به گونهای باشد که میوه تمام مواد غذایی لازم را قبل از برداشت دریافت کند و رنگ خوبی داشته باشد. پیشنهاد میشود در این مرحله از کودهای سولفات پتاسیم پودری و اوره به مقدار کافی استفاده کنید. البته باید دقت کنید که بیش از حد کود مصرف نکنید؛ زیرا مصرف زیاد هر نوع کودی نه تنها به نخلستان شما کمکی نمیکند، بلکه ممکن است خسارات جدی وارد کند.
مصرف کود برای درخت خرما پس از برداشت
بعد از برداشت، به دلیل اهمیت ویژهای که توسعه ریشه دارد، باید از کودهایی استفاده کنید که به تقویت ریشهها کمک کنند. کودهایی که شامل آمینواسیدها، عناصر ریزمغذی و روی هستند، بعد از برداشت خرما به گسترش و تقویت ریشهها بسیار کمک میکنند. این کودها میتوانند به ترمیم بخشهایی از ریشه که ضعیف بوده یا به خاطر آفات و بیماریها آسیب دیدهاند، یاری رسانند.
با ورود درخت خرما به دوره رکود کوتاه و با تغییر دما در مناطق نخلکاری، از کودهای جامد سوپرفسفات تریپل استفاده کنید تا با مخلوط شدن با خاک، آن را احیا کند. بعد از برداشت، باید از کودهای میکروبی حاوی باکتریهای مفید مانند نیتروباکتر، فسفوباکتر و پتاس باکتر استفاده شود، چرا که مصرف این نوع کود (کود زیستی) به بهبود جذب عناصر در خاک کمک زیادی میکند.
منبع : توسعه دایان
سایت رضیم
“`