چگونه میتوان از سرطان سینه جلوگیری کرد؟ (2 نکته مهم)

چگونه میتوانیم از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کنیم؟
با رضیم همراه باشید تا با روشهای پیشگیری از سرطان سینه آشنا شوید…
آیا میتوانیم خطر ابتلا به سرطان سینه را کم کنیم؟ بله، امکانپذیر است.
مراحل رشد سرطان سینه
عواملی وجود دارند که نمیتوانیم آنها را تغییر دهیم، مانند مسائل ژنتیکی یا سابقه بیماری در خانواده. مثل دیگر انواع سرطانها، با بالا رفتن سن، خطر ابتلا به سرطان سینه نیز بیشتر میشود. احتمال ابتلا به این بیماری در زنان بین ۳۰ تا ۴۰ سال فقط یک درصد است؛ یعنی از هر ۲۳۴ نفر، یک نفر. اما این رقم برای زنان ۶۰ ساله به ۵.۳ درصد میرسد، به این معنا که از هر ۲۸ نفر، یک نفر به این نوع سرطان مبتلا میشود. به طور کلی، از هر ۸ زن، یک نفر در طول زندگی خود به سرطان سینه دچار خواهد شد. اما تحقیقات نشان میدهند که شیوه زندگی نیز تأثیر بسیاری دارد.
برای نمونه، هرچه یک زن بیشتر ورزش کند و میزان هورمونهای مصرفیاش کمتر باشد، احتمال ابتلای او به سرطان سینه کمتر است.
به علاوه، پزشکان بر اهمیت حفظ وزن مناسب تأکید میکنند زیرا چاقی و اضافه وزن در دوران یائسگی خطر ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد. بین میزان استروژن در بدن و نرخ ابتلا به سرطان سینه ارتباط مستقیم وجود دارد. ورزش و مصرف داروهای هورمونی تأثیر زیادی بر سطح استروژن دارند.
عواملی هم هستند که ما نمیتوانیم روی آنها تأثیر بگذاریم، مانند تاریخچه خانوادگی یا سن شروع قاعدگی زنان. اگر دختران زودتر از موعد قاعده شوند یا سابقه سرطان سینه در خانواده وجود داشته باشد، خطر ابتلا به این بیماری افزایش مییابد. اما شما میتوانید با کسب اطلاعات بیشتر درباره این بیماری به بهبود زندگیتان کمک کنید.
امروزه سرطان سینه شایعترین نوع سرطان در میان زنان جهان است که بیشتر به خاطر مسائل خانوادگی یا استفاده زیاد از هورمونها بروز میکند.
با رعایت تغذیه مناسب، میتوان تا ۸۰ درصد از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری کرد.
خوردن غذاهای کمچرب، میوهها و سبزیجات تازه میتواند به دفع سموم بدن و از بین بردن مواد سرطانزا کمک کند.
فیبرهای غذایی و کربوهیدراتهای خام مانند عدس، لوبیا و ماش و نیز میوههایی مثل پرتقال، نارنگی، سیب و هلو میتوانند به محافظت از زنان در برابر سرطان سینه کمک کنند.
عوامل خطر سرطان
کارشناسان اشاره میکنند که عواملی مانند افزایش سن، نور خورشید، سابقه خانوادگی و ژنتیک، مصرف دخانیات، چاقی و … در ابتلا به سرطان سینه تأثیرگذارند.
تحرک کم، نوشیدن الکل، بیماریهای مثل ایدز و هپاتیت، بعضی رنگها و حشرهکشها و سموم ناشی از کپکها مثل آفلاتوکسین، از جمله عواملی هستند که خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهند.
علاوه بر این، کمبود ویتامینهای A، B و C، مصرف غذاهای دودی مثل ماهی دودی، غذاهای نمکسود و کنسرو شده، برخی افزودنیهای غذایی که برای به دست آوردن طعم و رنگ استفاده میشوند، عوامل ویروسی و میکروبی، و همچنین قرار گرفتن در معرض اشعه رادیو نیز میتوانند به افزایش خطر ابتلا به سرطان کمک کنند. متخصصان نسبت به این موارد هشدار میدهند.
کارشناسان توصیه میکنند که اگر کسی با کاهش وزن غیر عمدی، زخمی که سریعاً خوب نمیشود، تغییرات در خالها (افزایش در اندازه یا نامنظمی لبهها)، تغییر در اجابت مزاج (یبوست یا اسهال) به مدت طولانی، دلدرد و سنگینی در ناحیه سینه همراه با کاهش وزن یا مشکلات در بلع، توده یا سفتی در هر قسمت از بدن به خصوص سینهها، یا خونریزی غیرطبیعی از پوست و دیگر ترشحات بدن، مواجه شد، باید به خاطر این علائم توجه کنند که میتواند نشانه سرطان باشد.
برای تشخیص زودهنگام سرطان، تمام افراد بالای 50 سال باید یکی از موارد زیر را انجام دهند:
- آزمایش سالیانه خون مخفی در مدفوع
- بررسی انتهای روده بزرگ هر 5 سال یا بررسی تمام روده بزرگ هر 10 سال
- انجام ماموگرافی سالانه در زنان بالای 40 سال و برای کسانی که خانوادهشان سابقه سرطان سینه دارد، از 25 سالگی آغاز شود.
- شروع تست پاپ اسمیر سالیانه 3 سال بعد از ازدواج
- معاینه ماهیانه پستانها توسط زنان از سن 20 سالگی و معاینه توسط پزشک هر 3 سال یک بار
چگونه از سرطان پیشگیری کنیم؟
برای جلوگیری از سرطان، باید از استعمال سیگار و مواد مخدر، کنترل وزن و جلوگیری از چاقی، ورزش منظم حداقل 30 دقیقه در روز پرهیز کرد. همچنین باید استرس و نگرانی را کاهش داد، از نور شدید آفتاب دوری کرد و از کرمهای ضد آفتاب مناسب استفاده کرد، مصرف الکل را کنار گذاشت، از رفتارهای پرخطر جنسی دوری کرد و رژیم غذایی متنوعی داشت که شامل همه گروههای غذایی باشد.
بهتر است برای پیشگیری از سرطان، از مصرف زیاد غذاهای شور و ترشیجات، استفاده از حبوبات و خوردن روزانه سبزیجات تازه به ویژه سبزیهای برگی سبز تیره و خانواده کلم، بیشتر میوه به ویژه مرکبات و افزایش مصرف ماهی به روش سالم، استفاده کنیم. همچنین گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنیم و از مصرف تنقلات سرخ شده و پرچرب مانند چیپس و پفک، آردهای سبوسدار و لبنیات کمچرب به جای لبنیات پرچرب (خامه و سرشیر) استفاده کنیم. به روشهای بهتر پخت غذا مانند بخارپز و آبپز به جای سرخکردن و کباب کردن هم توجه کنیم.
غذاهای سرخ شده یا برشته شده معمولاً مواد سرطانزا تولید میکنند و بهتر است از خوردن آنها خودداری کنیم.
متخصصان تغذیه به زنان توصیه کردند که اگر نیاز به استفاده از روغن برای پخت دارند، از روغن زیتون طبیعی یا روغن دانه کتان به جای روغنهای اشباع شده استفاده کنند. همچنین سبزیجاتی مانند کاهو و انواع کلم به ویژه کلم بروکلی، کلم قمری و شلغم بهتر است به صورت خام یا بخار پز مصرف شوند، چراکه این کار میتواند به دفع مواد مضری مثل استروژن کمک کند و بدن را در برابر سرطان سینه محافظت نماید.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی رضیم
مرجان امینی