کالری منفی : مواد غذایی بدون کالری کدامیک هستند؟ (2 نکته مهم)

غذاهای کالری منفی چیست و آیا واقعاً وجود دارد؟
به گزارش رضیم : اصطلاح “غذاهای کالری منفی” به غذاهایی اشاره دارد که بدن برای هضم، جذب و استفاده از آنها، انرژی بیشتری نسبت به مقدار انرژی خود غذا نیاز دارد. در نتیجه، این نوع غذاها باعث میشوند که بدن مقداری انرژی بسوزاند. بدن برای هضم و استفاده از مواد مغذی مانند ویتامینها و مواد معدنی موجود در غذاها، به انرژی نیاز دارد. هرچقدر که بدن راحتتر بتواند مواد مغذی موجود در غذا را تجزیه و استفاده کند، انرژی کمتری برای این کار مصرف میشود. اما اگر تجزیه و استفاده از مواد مغذی سخت باشد، انرژی بیشتری برای این فرآیند لازم خواهد بود.
غذاهای دارای کالری منفی
این غذاها به نوعی هستند که انرژی لازم برای هضم و جذب آنها در بدن، بسیار بیشتر از مقدار انرژی است که خود آنها دارند. در واقع، بدن برای جذب و هضم این غذاها زحمت بیشتری میکشد و بنابراین کمک میکند تا کالری بیشتری بسوزانیم و در نهایت به کاهش وزن منجر میشود. به همین خاطر، این غذاها به “غذاهای چربی سوز” معروف هستند.
به عنوان مثال: یک تکه کیک حدود ۵۰۰ کالری دارد، اما بدن برای هضم و جذب آن به حدود ۲۰۰ کالری انرژی نیاز دارد. بنابراین، بعد از تمام فرآیندها، ۳۰۰ کالری اضافی در بدن باقی میماند که میتواند به چاقی کمک کند.
اما اگر یک غذای ۱۰۰ کالری بخوریم و بدن برای هضم آن ۱۵۰ کالری مصرف کند، در واقع به بدن ۵۰ کالری کمک میکنیم که بسوزاند. برای مثال، بدن برای هضم ۱۰۰ گرم کلم بروکلی به ۱۰۰ کالری انرژی نیاز دارد، اما این کلم فقط حدود ۲۵ کالری دارد. بنابراین هر قدر که این کلم بیشتر بخوریم، بدن انرژی بیشتری برای هضم آن مصرف میکند. غذاهای مختلف دارای مقادیر متفاوتی از کالری، کربوهیدراتها، چربیها، پروتئینها، مواد معدنی، ویتامینها و دیگر ترکیبات هستند. بدن برای هضم و جذب این مواد غذایی نیاز به انواع مختلفی از آنزیمها دارد.
غذاهای کالری منفی معمولاً حاوی ویتامینها، مواد معدنی و دیگر مواد ضروری بدن هستند که برای تولید و فعالیت آنزیمهای بدن لازمند. بنابراین، این غذاها به بدنتان کمک میکنند تا مواد مغذی را تجزیه و متابولیزه کند. مقدار ویتامینها و مواد معدنی در این غذاها آنقدر است که نه تنها به جذب کالری موجود در خودشان کمک میکند، بلکه به سوزاندن کالری دیگر غذاها نیز کمک میکند. این نوع غذاها همچنین فیبر و آب زیادی دارند. واضح است که آب هیچگونه کالری ندارد و فیبر هم برای بدن قابل جذب نیست و باعث افزایش وزن نمیشود. علاوه بر این، فیبر به عملکرد خوب سیستم گوارش کمک کرده و دفع مواد زائد را تسهیل میکند که در نتیجه به کاهش وزن کمک خواهد کرد.
فهرستی از غذاهای دارای کالری منفی
کرفس:“`html
یک پیمانه کرفس که معادل 120 گرم است، تنها 19 کالری دارد. اما بد نیست بدانید که برای آمادهسازی، خوردن، هضم شدن و دفع این مقدار کرفس، انرژی بیشتری نسبت به 19 کالری مصرف میشود. به همین خاطر به کرفس به عنوان یک خوراکی با کالری منفی نگاه میشود. میتوانید هر چقدر که بخواهید کرفس بخورید و نگران اضافه وزن نباشید. حتی اگر کرفس تأثیر زیادی بر روی کالری نداشته باشد، به دلیل خواص دارویی قویاش بسیار محبوب است. آب کرفس یک داروی ضد التهاب قدرتمند است و همچنین یکی از مواد فعال کرفس به نام “آپیجنین” میتواند خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش دهد. آب کرفس برای سلامتی بسیار مفید است و اگر به دنبال احساس سیری بیشتری هستید، بهتر است کرفس را به صورت کامل و با چاشنیهای ساده میل کنید.
کاهو، پیاز و سبزیجات: کاهو بیشتر از آب تشکیل شده و یک پیمانه از آن فقط 8 کالری دارد. به این ترتیب، میتوانید به راحتی آن را بخورید و نگران اضافه وزن نخواهید بود. پیاز نیز مثل کاهو است و هر پیمانه پیاز 64 کالری به بدن اضافه میکند. نکته جالب این است که پیاز جزء مواد غذایی ضد سرطان و تقویتکننده سیستم ایمنی محسوب میشود. تقریباً همه سبزیجات سالادی دارای کالری منفی هستند؛ بنابراین میتوانید به هر اندازه که میخواهید از آنها بخورید. اما باید مراقب باشید که استفاده از 300 کالری سسهای چرب سالاد میتواند تمام این معادلات را به هم بریزد. هرچند که کاهو به تنهایی کالری منفی دارد، اما وقتی با سس سالاد ترکیب میشود، دیگه اینطور نیست. معمولاً سسها پر از روغنهای ارزان و مونوسدیم گلوتامات (MSG) هستند که میتواند به مغز و اعصاب آسیب بزند و چاقی ایجاد کند. این ماده برای خوشطعم کردن سسها استفاده میشود.
نودل اشنه دریایی: اشنه دریایی یک نوع جلبک بزرگ است. معمولاً نودلها به عنوان غذاهایی برای کاهش وزن شناخته نمیشوند، زیرا نودلهای معمولی پر از نشاسته هستند و کالری بالایی دارند. حتی نودلهای برنج قهوهای و نودل کینولا نیز کالری زیادی دارند. اما نودل اشنه دریایی، به دلیل اینکه از جلبک دریایی تهیه شده و جلبک دریایی عمدتاً آب است، میتواند به کاهش وزن کمک کند. این نودلها در سالاد و حتی اسپاگتیهای ایتالیایی نیز قابل استفاده هستند و ممکن است در سوپرمارکتها قابل دسترسی باشند (البته ممکن است در ایران موجود نباشد).
خیار شور: خیار شور از خیار تهیه میشود و خود خیار دارای خواص کالری منفی است. یک پیمانه خیار 16 کالری دارد. اما آیا این بدان معناست که یک پیمانه خیارشور هم 16 کالری دارد؟ نه، زیرا برخی تولیدکنندگان مقداری شکر به خیارشور اضافه میکنند. تنها خیارشورهایی که با سرکه، آب و ادویه تهیه شدهاند، کالری ندارند. اما بیشتر خیارشورهای امروزی حاوی شکر هستند. به طور کلی، فقط مقدار کمی کالری به خیارشور اضافه میشود، به طور مثال هر پیمانه خیارشور شیرین دارای 17 کالری است، بنابراین همچنان میتوان خیار شور را به عنوان یک خوراکی با کالری منفی در نظر گرفت. بدین ترتیب، اگر بخواهید وزنتان را کاهش دهید، میتوانید به هر اندازه خیار شور بخورید. همچنین وقتی از خیارشور به عنوان خوراکی کالری منفی یاد میشود، به سایر ترشیها مثل ترشی کلم و کیمچی نیز اشاره شده است.
گریپ فروت: گریپ فروت از نظر فنی کالری منفی نیست، اما به دلایل دیگری که به زودی توضیح میدهیم، بسیار مهم است. ابتدا باید بگوییم که گریپ فروت یک ماده غذایی کم کالری است و هر پیمانه از آن 74 کالری دارد. اما بهترین بخش گریپ فروت، محتوی مادهای به نام نارینجینین است. این آنتیاکسیدان، که طعم تلخ گریپ فروت به خاطر وجود آن است، میتواند به کاهش چربی در کبد کمک کند. بنابراین، گریپ فروت واقعاً مفید است.
“`
به عنوان بخشی از برنامه کاهش وزن، اضافه کردن گریپ فروت به غذاهای روزانه خیلی مهم است. برای اینکه بیشترین استفاده را از گریپ فروت ببرید، ابتدا آن را پوست بکنید و هستههایش را جدا کنید. سپس میتوانید آن را در مخلوطکن بریزید و میل کنید. البته میتوانید پوست سفید روی گوشت گریپ فروت را هم جدا کنید، اما بدانید که این بخش دارای خواص دارویی است. نوشیدن آب گریپ فروت به اندازه خود میوه فایده ندارد، مخصوصاً اگر آب آن پاستوریزه شده باشد.
نمک دریایی کامل را فراموش نکنید:
باور کنید یا نه، نمک دریایی کامل (که فرآوری نشده است) واقعاً نوعی ماده با کالری منفی به حساب میآید. البته ما درباره نمک سفید تصفیه شده صحبت نمیکنیم، زیرا این نوع نمک در رژیم غذایی ما مانند سم عمل میکند و هرگز نباید مصرف شود. منظور ما فقط نمک کامل است که در مواد معدنی دریا یافت میشود. واقعاً هوس خوردن غذاهای نمکی به دلیل نیاز به مواد معدنی است. همه موجودات زنده، از جمله انسان، به طور غریزی به نمک واقعی احتیاج دارند، به همین دلیل است که حیوانات به نمک علاقه زیادی نشان میدهند. وقتی بدن دچار کمبود مواد معدنی میشود، میل به چشیدن نمک بیشتر میشود و به سراغ خوراکیهای شور میرویم. بسیاری از هوسهای خوردن تنقلات و ساندویچهای شور به این دلیل است که مغز به ما میگوید نمک بخوریم و چون نمکهای تصفیه شده به عنوان نمک واقعی شناخته نمیشوند، باید از نمک دریایی کامل در این نوع خوراکیها استفاده کنیم. به همین دلیل، برای برخی افراد، نمک دریایی به گونهای دارای کالری منفی است، زیرا مصرف آن نیاز به مواد غذایی را در افرادی که دچار کمبود مواد معدنی هستند، کاهش میدهد.