کدام مواد غذایی قابلیت فریز شدن را ندارند ؟ (2 نکته مهم)

سؤال خیلی خوبی پرسیدی، چون فریز کردن مواد غذایی اگرچه یکی از بهترین روشهای نگهداریه، اما همه مواد غذایی قابل فریز شدن نیستند. بعضی از مواد در فریزر بافت، طعم یا ظاهرشون تغییر میکنه و بعد از یخزدایی دیگه کیفیت اولیه رو ندارند.
در ادامه لیست کامل و دستهبندیشدهای از مواد غذایی که نباید یا بهتره فریز نشن رو برات مینویسم:
🥛 مواد لبنی که نباید فریز بشن:
ماده | دلیل |
---|---|
ماست | بافتش آب میاندازه و میبُره |
خامه پرچرب | جدا شدن چربی و آب، بافت دلمهای میگیره |
شیر (در بعضی موارد) | بعد از یخزدایی بافتش جدا میشه؛ قابل استفاده در پخت هست ولی نه برای نوشیدن |
پنیرهای نرم مثل پنیر لیقوان، فتا یا پنیر خامهای | بافتش دونهدونه و شنی میشه |
🥗 سبزیجات و میوهها با آب زیاد (خام):
ماده | دلیل |
---|---|
کاهو، کلم، خیار | پس از یخزدایی له میشن و آب میندازن |
گوجهفرنگی خام | بافت له میشه؛ فقط برای پخت قابل فریز کردنه |
تربچه، کرفس خام | بعد از فریز شدن تردی خودش رو از دست میده |
🍞 مواد غذایی بافتدار یا پخته شده خاص:
ماده | دلیل |
---|---|
سیبزمینی پخته یا لهشده | بافتش دونهدونه و آبدار میشه (مگر به صورت پوره با کره یا شیر) |
برنج و پاستای ساده پخته (بدون سس) | خشک و لاستیکی میشن مگر با روغن یا سس فریز بشن |
تخممرغ آبپز کامل | سفیده لاستیکی و زرده گچی میشه |
کیک و شیرینی خامهدار | خامه و بافت کیک خراب میشه |
مایونز و سسهای امولسیوندار | دوفاز میشن و جدا میشن |
🥚 تخممرغ خام در پوسته
-
خطر ترکیدن در فریزر داره
-
اگر خواستی فریز کنی، اول بشکن، در ظرف بریز و خوب هم بزن (میتونی زرده و سفیده را جداگانه هم فریز کنی)
🥑 سایر موارد خاص:
ماده | توضیح |
---|---|
آووکادو کامل یا ورقهای خام | له میشه؛ ولی پورهشده با آبلیمو قابل فریز شدنه |
سسهای حاوی نشاسته یا شیر | بعد از یخزدایی گاهی بافت بریدهبریده میگیرن |
خوراکهایی با سیبزمینی زیاد | سیبزمینی له میشه و ظاهر غذا رو خراب میکنه |
✅ نکات مفید:
-
هر مادهای که بعد از یخزدایی بافتش آبکی، خمیری یا دوفاز بشه، برای فریز مناسب نیست.
-
اگر مجبور به فریز کردن هستی، ترجیحاً از اون مواد در پخت و پز استفاده کن، نه خامخوری یا سرو مستقیم.
-
بستهبندی درست (وکیوم یا استفاده از ظرف دربسته بدون هوا) تأثیر زیادی در ماندگاری داره.
کدام مواد غذایی را فریز نکنیم ؟
فریز کردن مواد غذایی یکی از بهترین راه ها برای نگهداری از مواد غذایی است. و میلیون ها نفر در سراسر جهان از این روش برای حفظ و نگهداری مواد غذایی خود استفاده می کنند.
اما در این میان برخی از مواد غذایی را نباید فریز کرد زیرا غیرقابل استفاده خواهند شد. در این مقاله با این مواد غذایی آشنا خواهید شد.
11. شیر
شیر یخزده بعد از یخزدایی دیگه شفاف و صاف نیست و حالت بریدهبریده دارد. بههمینخاطر اگر میخواهید شیر بخورید بهتر است آن را فریز نکنید.
البته اگر تصمیم دارید از شیر در طبخ غذا استفاده کنید، میتوانید از شیر یخزده استفاده کنید.
فقط حواستان باشد وقتی میخواهید شیر را یخزدایی کنید، با توجه بهاندازهی ظرف، یک روز یا بیشتر باید شیر را در یخچال بگذارید و صبر کنید تا یخ شیر آرامآرام باز شود.
10. سبزیجات
اگر دوستدارید سبزیجات ترد و خوشمزه بخورید، بهتر است آنها را در فریزر نگذارید. سبزیجات بعد از یخزدایی نرم میشوند و دیگر ترد و خوشمزه نیستند.
بهجای اینکه سبزیهای شستهشده و خشکشده را در فریزر نگهداری کنید، بهتر است سبزی را در حولهای کاغذی یا نخی بپیچید. بعد داخل پاکتی پلاستیکی در یخچال نگهداری کنید.
9. غذاهای سرخشده
مهمترین ویژگی غذاهای سرخشده تردبودن است، اما فریزکردن غذاهای سرخشده باعث نرمشدن آن میشود و درواقع حالت تردی و خوشمزگی غذا کاملا از بین میرود.
چه چیزی بدتر از خوردن سیبزمینی سرخشدهی نرم است؟ البته شاید بتوانید تردی و شکنندگی برخی از غذاهای سرخشده را با انداختن دوبارهی آنها در ماهیتابه و روغن داغ برگردانید؛ هرچند اینکار باعث میشود غذایتان روغن بیشتری به خود جذب کند و چربتر شود.
8. تخممرغ با پوست
همهی ما میدانیم حجم مایعات با یخزدن افزایش مییابد بههمینخاطر بهتر است برای نگهداری مایعات در فریزر از یک ظرف بزرگتر استفاده کنید.
درمورد تخممرغ هم دقیقا همین مشکل وجود دارد. وقتی تخممرغ را با پوست داخل فریزر میگذارید، مایع درون آن سفت میشود و با افزایش حجم، پوست تخممرغ نیز ترک برمیدارد.
بدترین قسمت ماجرا این است که با شکستهشدن تخممرغها همهی فضای فریزر بوی تخممرغ میگیرد. پس بهترین راهحل است که بیخیال فریزکردن تخممرغ بشوید.
7. میوه و سبزیجات خام
میوه و سبزیجات مقدار زیادی آب دارند که گذاشتن آنها در فریزر باعث یخزدن آب درون میوهها و صیفیجات میشود و معمولا امکان مصرف آنها بعد از وجود ندارد. درواقع بعد از یخزدایی میوهها شل و نرم میشوند و دیگر به حالت ترد اولیه برنمیگردند. هیچکس دوست ندارد یک خیار یا کرفس نرمشده بخورد.
6. خامهی ترش
یخزدن خامهی ترش باعث بریدهبریده شدن و بدشکل شدن ظاهر آن میشود. شما میتوانید خامهی یخزداییشده را با همزن بزنید و سپس در طبخ غذا و درست کردن دسر از
“`
آن استفاده کنید، اما طعم آن بهتنهایی چندان خوشایند نخواهد بود.
5. آرد سوخاری و خردههای نان
استفاده از خردههای نان، آرد سوخاری یا پنیر بر روی غذاها باعث میشود که غذاها ترد و خوشمزهتر شوند. بنابراین، اگر این مواد را در فریزر قرار دهید، نرم میشوند و طعم خوبی نخواهند داشت. بهتر است از این کار خودداری کنید و پس از یخزدایی، از آرد سوخاری و پنیر برای خوشمزهتر کردن غذا استفاده کنید.
4. ماست
منظور ما بستنی ماستی نیست، بلکه فریز کردن ماست است. قرار دادن ماست، ماست چکیده یا ماست یونانی در فریزر باعث تغییر در بافت آن میشود. به این معنا نیست که اگر ماست را فریز کنید، بستنی ماستی به دست میآورید. ماست بعد از یخزدایی تغییر میکند و ممکن است بریدهشده و غیرقابل خوردن شود. البته میتوانید از آن در پختوپز استفاده کنید، اما ممکن است بهتنهایی خوشمزه نباشد.
3. سیبزمینی
سیبزمینی مقدار زیادی آب دارد. فریز کردن آن باعث میشود که یخ در بافت سیبزمینی ایجاد شود و بعد از یخزدایی، طراوت و تردی خود را از دست بدهد. بهتر است سیبزمینیها را در مکانی خنک و خشک نگهداری کنید.
اگر واقعاً مجبور به فریز کردن سیبزمینی هستید، بهتر است ابتدا آن را بپزید. سیبزمینی پخته هنوز هم ممکن است آبدار باشد، اما با نوع پخت میتوانید نتیجه بهتری بگیرید.
2. پنیر
بهدلیل ماندگاری بالای پنیر، فریز کردن آن ضرورت ندارد. اگر پنیر سفتی را در فریزر بگذارید، نرم و خمیری میشود و اگر پنیر نرم را فریز کنید، بافت آن از بین میرود. بهتر است پنیر را در فریزر نگذارید تا طعم خوشمزهاش خراب نشود.
1. خامههای قنادی
فریز کردن خامههای قنادی که از سفیده تخممرغ تهیه میشوند، کار درستی نیست، زیرا یخزدن باعث میشود که بافت خامه خراب شده و حتی فاسد شود. همچنین خامه یخزده دیگر برای استفاده روی کیک مناسب نخواهد بود و ممکن است کیک شما را خراب کند.
فریز کردن مواد غذایی کار حساسی است. مهم نیست چه چیزی را فریز میکنید، فقط یادتان باشد که نباید بیش از ۹ ماه در فریزر نگهداری شود.
نحوهی یخزدایی مواد غذایی نیز بسیار مهم است. یخزدایی به آرامی میتواند کیفیت مواد غذایی یخزده را حفظ کند. همچنین از گذاشتن مواد غذایی داغ در فریزر خودداری کنید و اجازه دهید که ظرف مواد غذایی کاملاً خنک شود و سپس آن را در فریزر بگذارید.