کلسترول خوب و عوارض بالا رفتن آن! (2 نکته مهم)

“`html
آیا بالا بودن سطح کلسترول خوب برای سلامت مضر است؟
کلسترول خوب یا HDL نوعی کلسترول است که خطر کمتری برای سلامت دارد. محققان می گویند که اگر کلسترول خوب (HDL) خیلی کم یا خیلی زیاد باشد، خطر بیماریهای قلبی افزایش مییابد. هر چند که قبلاً گفته میشد کلسترول خوب از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند، اما تحقیقات جدید نشان میدهد که سطح بسیار بالا این نوع کلسترول نیز میتواند برای سلامتی مضر باشد. بنابراین، هر نوع کلسترول، چه خوب و چه بد، اگر زیاد باشد برای سلامتی ما مشکلآفرین است. در ادامه با ما در مجله رضیم همراه باشید.
کلسترول خوب و بد چیست؟
کلسترول یک نوع لیپوپروتئین است که از چربی و پروتئین تشکیل شده است. بر خلاف چربیهایی که در بدن، مانند اطراف شکم و رانها جمع میشوند، کلسترول خوب و بد در گردش خون همه جا هست.
وجود کلسترول برای بدن لازم است و این ماده در غشای سلولها و در پلاسما استفاده میشود و همچنین پیشساز هورمونهایی است که کارهای مختلف بدن را تنظیم میکنند. علاوه بر این، کلسترول برای ساخت اسیدهای صفراوی که برای هضم غذا و تنظیم فعالیتهای سلولی ضروری هستند نیز کاربرد دارد.
دو نوع کلسترول در بدن وجود دارد: LDL که کلسترول بد محسوب میشود چرا که میتواند باعث بیماری آترواسکلروزیس شود و سرانجام رگها را مسدود کند، که این مسدود شدن به افزایش خطر سکته و حمله قلبی میانجامد. آترواسکلروزیس همچنین میتواند باعث مسدود شدن رگهای پا شده و بیماری عروق محیطی ایجاد کند.
HDL کلسترول خوب نامیده میشود و وظیفهاش پاک کردن کلسترول بد از رگها و انتقال آن به کبد برای تجزیه و دفع از بدن است. اما اگر سطح HDL خیلی بالا برود، ممکن است این نوع کلسترول هم به دیوارهی شریانها منتقل شود و باعث بیماریهای عروقی شود. این موضوع در تحقیقات سلولی و آزمایشهای انجام شده بر روی موشها تأیید شده است.
تحقیقات در رابطه با HDL چه میگویند؟
محققان حدود 6000 نفر را مورد بررسی قرار دادند تا ببینند سطح کلسترول خوب چگونه روی خطر حملههای قلبی و مرگ تاثیر دارد. میانگین سنی شرکتکنندگان در این مطالعه 63 سال بود و بیشتر آنها به بیماری قلبی مبتلا بودند.
نتایج نشان داد که افرادی که سطح کلسترول خوب آنها بین 41 تا 60 میلیگرم در دسیلیتر بود، کمترین خطر بیماری قلبی و مرگ ناشی از آن را داشتند. سطح پایین کلسترول خوب (کمتر از 41 میلیگرم در دسیلیتر) با افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی مرتبط بود.
علاوه بر این، مشخص شد که خطر بیماری قلبی و عروقی به طور قابل توجهی در افرادی که سطح کلسترول خوبشان بالاتر از 60 میلیگرم در دسیلیتر بود، بیشتر است. این دسته از افراد در مقایسه با کسانی که کلسترول خوب آنها بین 41 تا 60 میلیگرم بود، تقریباً 50 درصد بیشتر در معرض خطر مرگ ناشی از حمله قلبی قرار داشتند.
هرچند تحقیق ارتباطی بین افزایش سطح کلسترول خوب و میزان مرگ و میر پیدا کرده، اما این یافتهها نمیتوانند به طور قطعی نشان دهند که یکی علت دیگری است و لازم است تحقیقات بیشتری برای تأیید این نتایج انجام شود.
یافتههای مطالعات قبلی در مورد سطح کلسترول خوب
مطالعهای که در سال 2017 در نشریه قلب اروپا منتشر شد نیز نشان داد که بین سطح بالای کلسترول خوب و خطر مرگ ارتباط قویای وجود دارد. در این بررسی بیش از 50,000 زن و بیش از 60,000 مرد شرکت کرده بودند و نتیجه به وضوح نشان میداد که سطح بالای کلسترول خوب میتواند به افزایش مرگ و میر افراد به هر دلیلی منجر شود و این مرگ و میر، فقط به مشکلات قلبی مربوط نمیشود.
“`
قلبی نیست. تحقیقات اخیر دانشگاه اموری نیز این موضوع را تأیید کرده است، اما این بررسی فقط بر روی افرادی انجام شده است که قبلاً بیماری قلبی داشتند.
نگاهی نو به کلسترول!
به گفته محققان، این نتایج پس از بررسی دیگر عوامل خطر بیماری قلبی مثل دیابت، مصرف سیگار، نوشیدنیهای الکلی، سن و نژاد معتبر بوده و با واقعیت همخوانی دارد. آنها نتیجه گرفتند که افرادی که سطح کلسترول خوبشان در حد متوسط است، کمترین خطر مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی یا حملات قلبی را دارند.
نکته جالب این است که رابطه بین سطوح بالای کلسترول خوب (HDL) و افزایش خطر مرگ و میر یا بیماریهای قلبی در میان زنان بیشتر دیده میشود.
اکنون زمان آن رسیده که نگرش خود را نسبت به کلسترول خوب یا HDL تغییر دهیم. زیرا در گذشته، پزشکان به بیماران میگفتند هر چه HDL بیشتر، بهتر است، اما تحقیقات جدید این موضوع را تأیید نمیکند.
در نهایت، باید بدانیم که پزشکان دیگر توصیهای برای تغییر رژیم غذایی به منظور کاهش کلسترول خوب ندارند. زیرا کلسترول خوب و بد توسط بدن تولید میشود و ما آنها را از غذا دریافت نمیکنیم. بهترین توصیه تغذیهای برای کاهش کلسترول که تأثیر مثبتی بر خطر حملات قلبی دارد، حذف چربیهای ترانس از رژیم غذایی و مصرف متعادل چربیهای اشباع شده و تمرکز بر روی چربیهای تک اشباع است.
ما میتوانیم این کار را با کاهش مصرف غذاهای فرآوری شده و محصولات حیوانی انجام دهیم و بیشتر از غذاهای گیاهی شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و حبوبات استفاده کنیم. همچنین بهتر است عمده چربیها و روغنهای مصرفی ما از چربیهای تک اشباع باشند، مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو.
پزشکان به بیمارانی که سطح HDL پایینی دارند، که معمولاً با بیماریهای مزمن دیگر مرتبط است، توصیه میکنند که وزن خود را کاهش دهند، بیشتر ورزش کنند، سیگار را ترک کنند و داروهای کلسترول و فشار خون مصرف کنند. این وضعیت کاملاً متفاوت با افرادی است که سطوح بالای کلسترول خوب یا HDL دارند و هنوز هیچ توصیه و راهکاری برای کاهش سطح کلسترول خوب توسط محققان ارائه نشده است.
بیشتر بخوانید: