گیاه مصطکی و تمام عوارض و خواص این گیاه جادویی (2 نکته مهم)

“`html
مصطکی چیست ؟
مصطکی (به انگلیسی:Mastic) یک شیره رزینی زرد رنگ است که در فارسی به نامهای «رماس»، «رماست»، و «کِیَه» شناخته میشود. در کتابهای طب سنتی این گیاه به نامهای «مصطکی»، «مصطکی رومی»، «کندر رومی»، «مستکی» و «علک رومی» معرفی شده است.
کلمه مصطکی mastic از زبان یونانی به معنای «جویدن» آمده است. درخت مصطکی یک درختچه کوچک به ارتفاع حدود ۴ متر است و از تنه آن صمغی با شکلهای کوچک و شیشهای و به رنگ زرد متمایل به قرمز حاصل میشود که بویی خوشایند دارد. این صمغ خواص دارویی زیادی دارد و به همین دلیل، گیاه مصطکی یکی از گیاهان دارویی مفید به شمار میرود.
عصاره زرد رنگ و چسبناک مصطکی در ماههای گرم سال به صورت قطرات کوچک از ساقه و شاخههای درخت مصطکی بیرون میریزد و وقتی با هوا تماس پیدا کند، سفت میشود و به شکل قطرات اشک در بازار به فروش میرسد.
طبع گیاه مصطکی
گرم و خشک (صفراوی)
طریقه مصرف مصطکی
- جوشانده
- مصرف خوراکی
- روغن مصطکی
خواص درمانی مصطکی
- درمان گرفتگی گوش
- تقویت حافظه
- تقویت قلب و اعصاب
- درمان سرفه
- رفع بوی بد دهان
- تسکین درد مفاصل و شکستگی
- ضد سرطان
مضرات مصطکی
- منع مصرف برای زنان باردار
- آلرژی و حساسیت
تداخل دارویی مصطکی
از مصرف زیاد و خودسرانه با داروهای شیمیایی پرهیز شود
خواص مصطکی در طب سنتی
مصطکی به صورت قطعات کوچک و کروی یا بیضی شکل موجود است و رنگ آن زرد و شفاف است. این گیاه خوشبو میباشد. بر اساس طب سنتی، طبع مصطکی نسبتاً گرم و خشک است و بعضی معتقدند که طبع آن معتدل است.
خواص مصطکی برای دهان و دندان
جویدن مصطکی دهان را خوشبو میکند. وقتی آن را در دهان بگذارید و بجوید، طعمی خوشبو احساس میشود و در بعضی موارد از آن برای پر کردن حفرههای دندان استفاده میشود.
اگر لثههای شما آسیب دیده و سست شدهاند، هر روز مقدار کمی مصطکی را بجوید تا به تقویت لثهها و دندانها کمک کند.
جوشانده مصطکی با سعد کوفی میتواند بوی بد دهان را از بین ببرد.
خواص مصطکی برای بیماریهای گوش
برای درمان مشکلات گوش و گلو، از مصطکی در طب سنتی استفاده میشود. برای باز کردن گرفتگی گوش، میتوانید یک قطره از جوشانده مصطکی را در گوش بریزید. برای این کار ده گرم مصطکی را با نصف فنجان آب و کمی روغن زیتون بجوشانید تا آب آن تبخیر شود.
اگر گوش شما متورم است یا غدهای در آن وجود دارد که باعث سنگینی گوش میشود، مقداری مصطکی را در آب جوش بریزید و بگذارید بجوشد. پس از سرد شدن، سه قطره از آن را سه بار در روز در گوش بچکانید.
برای رفع سنگینی گوش، میتوانید مصطکی را در روغن کنجد بجوشانید و یک تا دو قطره در گوش بچکانید.
سایر خواص دارویی مصطکی
خوردن مصطکی به همراه کندر برای تقویت حافظه و هوش موثر است.
این گیاه میتواند زخمهای معده، زخم اثنی عشر و زخم روده را درمان کند.
یکی از خواص درمانی مصطکی این است که استنشاق بوی آن میتواند برای درمان وسواس و کاهش مالیخولیا مفید باشد.
این گیاه برای پیشگیری از سردرد مؤثر است و برای تسکین درد چشم نیز میتوانید مقداری مصطکی را در گلاب حل کرده، گرم کنید و با پنبه بر روی پلک چشم قرار دهید.
برای رفع سردی کبد، جوشانده مصطکی بسیار مفید است.
“`
به این صورت، کافیست یک قاشق چایخوری از صمغ مصطکی را در یک لیوان آبجوش بریزید و بگذارید چند دقیقه بجوشد. سپس آن را سرد کرده و بنوشید. این روش برای درمان سرفههای سرد و خونریزی سینه مؤثر است. شما میتوانید آن را با یک فنجان آبجوش دم کرده و مصرف کنید.
خواص روغن مصطکی
روغن مصطکی برای پوست بسیار مفید است. هنگامی که این روغن را روی پوست بمالید، پوست شما نرم و شفافتر خواهد شد. همچنین میتوانید از این روغن برای بهبود سوختگیها استفاده کنید و به عنوان یک ضدآفتاب طبیعی در برابر اشعههای مضر خورشید از آن بهره ببرید. روغن مصطکی همچنین به جلوگیری از تورم پوست کمک میکند و میتواند در حفظ سلامتی پوست مؤثر باشد.
این روغن در طب سنتی و در گذشته برای درمان بیماری وبا استفاده میشده است. امروزه نیز از روغن مصطکی برای درمان غدههای سرطانی بهره میبرند. در طب سنتی، این روغن با روغن زیتون مخلوط شده و برای درمان معده، کبد و بیماریهای پوستی به کار میرود و به عنوان درمانی برای ورم روده و کبد شناخته میشود.
مضرات مصطکی
استفاده از گیاه و روغن مصطکی برای زنان باردار و شیرده و کودکان باید با احتیاط انجام شود، زیرا برخی از کودکان ممکن است بعد از مصرف مصطکی دچار اسهال شوند. همچنین، برخی افراد ممکن است به این گیاه آلرژی و حساسیت نشان دهند.
تهیه شده از مجله اینترنتی رضیم
مرضیه ملایری