۱۸ خاصیت عالی رژیم کتوژنیک برای سلامتی بدن و ارائه برنامه کتوژنیک (2 نکته مهم)

“`html
رژیم غذایی کتوژنیک یکی از روشهای مؤثر برای افزایش متابولیسم و کاهش وزن است و همچنین کیفیت زندگی را بهبود میبخشد. اما آیا این رژیم تا این حد خوب است؟ با خواندن این مقاله متوجه خواهید شد.
رژیم کتوژنیک چیست؟
این رژیم که اغلب به عنوان “رژیم بدون کربوهیدرات” شناخته میشود، شامل مقدار زیادی چربی، پروتئین متوسط و کربوهیدرات کم است و قندهای ساده را کاملاً حذف میکند. اصل موفقیت این رژیم، به شدت محدود کردن مصرف قندها و نشاستههاست.
فرضیه رژیم کتو این است که بدن معمولاً از کربوهیدراتها برای تولید گلوکز (قند) و تأمین انرژی استفاده میکند. وقتی مقدار گلوکز در بدن کاهش یابد، بدن به جای آن از منابع دیگری برای انرژی استفاده میکند و به این ترتیب، پروتئین و چربی را ذخیره میکند. این فرایند به نام “کتوز” شناخته میشود و در طول زمان میتواند به کاهش وزن کمک کند.
در حالی که رژیم کتوژنیک شباهتهایی به رژیم اتکینز دارد، در رژیم کتوژنیک، باید چربی بیشتری نسبت به پروتئین مصرف کنید، در حالی که در رژیم اتکینز، پروتئین بیش از چربی مصرف میشود.
18 خاصیت رژیم کتوژنیک :
1.کاهش وزن سریع :
به دلیل پروتئین بالا، این رژیم شما را سیر نگه میدارد و کمتر احساس گرسنگی میکنید. بعضی از مطالعات نشان دادهاند که افرادی که این رژیم را میگیرند، کاهش وزن قابل توجهی را تجربه میکنند.
2. بهبود سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) :
برخی شواهد نشان میدهد که مصرف کربوهیدراتهای بالا میتواند علائم PCOS را بدتر کند. در مقابل، رژیم کتوژنیک به نظر میرسد که تأثیر مثبتی داشته باشد و باعث تعادل هورمونها و کاهش عوارض جانبی میشود.
3. حفاظت در برابر سرطان :
تحقیقات نشان دادهاند که رژیمهای با کربوهیدرات و چربی بالا ممکن است خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند. همچنین، در بیماران تحت شیمیدرمانی، پیروی از رژیم کتوژنیک میتواند به بهبودی سریعتر کمک کند.
این رژیم قند خون را کاهش میدهد و میتواند خطر عوارض مربوط به انسولین که با برخی سرطانها مرتبط است را کاهش دهد.
4. کنترل آکنه :
عوامل مختلفی میتوانند باعث بروز آکنه شوند، اما رژیم غذایی نقش مهمی دارد. مصرف کربوهیدراتهای تصفیه شده میتواند موجب افزایش باکتریهای روده و در نهایت، بالا رفتن سطح قند خون شود. پیروی از یک رژیم کتوژنیک میتواند به کاهش آکنه کمک کند.
5. کاهش خطر دیابت نوع 2 :
سوزاندن چربی به بدن کمک میکند که نیاز به انسولین کمتری داشته باشد. کاهش مصرف کربوهیدرات، قند خون را بهتر کنترل میکند و خطر ابتلا به دیابت را کاهش میدهد. شواهد نشان میدهند که رژیم کتوژنیک میتواند مقاومت به انسولین را کاهش دهد.
6. کاهش خطر بیماریهای قلبی :
سازمان بهداشت جهانی میگوید که فشار خون بالا و بیماریهای قلبی تقریباً 13 درصد از مرگ و میرهای جهان را شامل میشود. یکی از عوامل مهم بیماری قلبی، سطح کلسترول است که رژیم کتوژنیک میتواند به بهبود آن کمک کند.
تحقیقات نشان میدهند که مصرف غذاهای کتو ممکن است میزان کلسترول بد را کاهش دهد و کلسترول خوب را افزایش دهد.
“`
مواد غذایی کتوژنیک میتوانند خطر بیماریهای قلبی عروقی را در افراد چاق بهتر از رژیمهای غذایی کمچربی یا متوسط چربی کاهش دهند. با محدود کردن مصرف کربوهیدراتها و انتخاب چربیهای سالم، میتوان ضربان قلب را بهبود بخشید.
7. مبارزه با بیماری مغز :
این نوع رژیم غذایی در ابتدا برای درمان صرع و مشکلات تشنجی استفاده میشد و تحقیقات نشان میدهد که میتواند از بدن در برابر بیماریهای دژنراتیو مانند آلزایمر و پارکینسون محافظت کند. یک مطالعه نشان داد که بیماران پارکینسون که از رژیم کتو پیروی میکردند، تا 43٪ کاهش در علائم بیماری خود داشتند.
حتی کودکان سالم نیز میتوانند از این نوع رژیم بهرهمند شوند، زیرا تحقیقات نشان میدهد که غذاهای کتوژنیک میتوانند عملکرد شناختی آنها را بهبود دهند.
8. رژیم کتوژنیک التهابهای بدن را کاهش میدهد :
شواهد نشان میدهد که غذاهای کتوژنیک دارای خواص ضدالتهابی هستند، اما بسیاری از افراد به اثرات آن بر سلامت خود توجه نمیکنند. التهاب مزمن میتواند باعث بروز مشکلاتی مانند اگزما، آرتریت، پسوریازیس، IBS و حتی درد مزمن شود.
محدود کردن کربوهیدراتها با استفاده از رژیم غذایی کتوژنیک به نظر میرسد که تولید عوامل التهابی را کاهش میدهد، یکی از کتونهای اصلی که در این رژیم تولید میشود، بتا هیدروکسی بوتیرات نام دارد که میتواند به کنترل بیماریهای التهابی کمک کند.
9. بهبود سطح انرژی و کیفیت خواب :
در روزهای اول شروع این رژیم ممکن است احساس خستگی کنید، اما از روز سوم به بعد وضعیت به کلی تغییر خواهد کرد. دلیل این امر تثبیت سطح انسولین است که بدن را به سمت تولید انرژی برای مغز و سایر بافتها هدایت میکند.
10. بهبود سلامت و باروری زنان :
به نظر میرسد که افزایش مصرف چربی و کاهش کربوهیدراتها میتواند باروری زنان را بهبود بخشد و زایمان را راحتتر کند. یک بررسی در سال 2013 نشان داد که با حفظ سطح قند خون از طریق رژیم کتوژنیک، هورمونهای زنان کاهش پیدا میکند. این مورد میتواند باعث تنظیم بیشتر دورههای قاعدگی و کاهش درد آنها شود و شانس بارور شدن را افزایش دهد.
11. کاهش شدت میگرن :
با توجه به تأثیرات مثبت رژیم غذایی پرچربی بر مغز، تعجبآور نیست که رژیم کتوژنیک میتواند شدت و تعداد حملات میگرنی را کاهش دهد. این رژیم مانع از افزایش غلظت گلوتامات عصبی و همچنین کاهش استرس اکسیداتیو میشود.
12. بهبود سلامت چشم :
فشار خون بالا میتواند بر دید شما تأثیر منفی بگذارد و زندگی با دیابت خطر ابتلا به آب مروارید و تاری دید را افزایش میدهد. رژیم کتوژنیک با کمک به حفظ قند خون در سطح پایین، میتواند این خطرات را کاهش دهد.
13. کاهش بیماریهای کبدی غیر الکلی :
بیماری کبد چرب غیر الکلی میتواند منجر به مشکلات سلامتی مانند چاقی و بیماریهای قلبی شود. دیابت نوع 2 یکی از عوامل اصلی ایجاد این بیماری است و رژیم غذایی کتوژنیک میتواند به طور چشمگیری خطر ابتلا به آن را کاهش دهد.
در واقع، مصرف غذاهای پرچرب شواهدی را نشان میدهد که میتواند سلامت کلی کبد را بهبود بخشد. یک متا آنالیز در مورد رژیمهای غذایی کربوهیدرات کم و چربی بالا، نشان میدهد که این رژیمها میتوانند چربی دور کبد را کاهش دهند و خطر ابتلا به بیماری کبدی را کاهش دهند.
14. بهبود کارایی عضلات بدن و افزایش استقامت :
رژیم کتوژنیک میتواند به شما کمک کند تا عضلهسازی را بهتر انجام دهید. بدنسازان برای سالها از این رژیم استفاده کرده و آن را موثر دانستهاند. به نظر میرسد که رژیم کتو به طور ویژه برای افزایش استقامت ورزشکاران مفید باشد.
مصرف این نوع رژیم غذایی میتواند عملکرد فیزیکی را با افزایش سطح میتوکندری بدن بهبود بخشد و توانایی سلولها را برای استفاده از چربی افزایش دهد. این امر منجر به کاهش استرس اکسیداتیو و همچنین سطح اسید لاکتیک میشود.
15. کاهش چربی اطراف شکم :
چربی زیرپوستی در زیر سطح پوست قرار دارد، در حالی که چربی احشایی در فضای شکم وجود دارد. میزان زیاد چربی احشایی میتواند…
“`html
این موضوع میتواند به سلامت شما آسیب بزند و باعث بروز مشکلاتی مانند التهاب، مقاومت به انسولین و اختلال در متابولیسم گردد.
خبر خوش این است که رژیمهای کم کربوهیدرات میتوانند به شما کمک کنند تا چربی بیشتری را (به طور خاص چربیهای احشایی) کاهش دهید. این امر میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و دیابت نوع 2 را به طرز قابل توجهی پایین بیاورد.
15. کاهش علائم اوتیسم:
به نظر میرسد که جالب است رژیم کتوژنیک میتواند به بهبود علائم اوتیسم کمک کند. مطالعهای که بر روی 30 کودک مبتلا به اوتیسم انجام شد نشان داد که پس از شش ماه رعایت رژیم کتوژنیک، توانایی آنها در برقراری ارتباط با دیگران افزایش یافته است.
16. خواص ضد پیری:
استرس اکسیداتیو یکی از علتهای کلیدی کاهش عمر است، اما رژیم کتوژنیک میتواند به شما در کنترل این وضعیت کمک کند. این به این دلیل است که رژیم کتوژنیک سطح انسولین خون را کاهش میدهد.
بهبود علائم سندروم روده تحریکپذیر
مشکلات روده یکی از نگرانیهای عمده برای میلیونها نفر محسوب میشود، اما افزایش چربی در رژیم غذایی میتواند به بهبود سلامت دستگاه گوارشتان کمک کند. این موضوع به دلیل کاهش مصرف قند است که موجب تسکین دردهای شکم و بهبود حرکات رودهتان میشود و به کاهش علائم IBS (سندرم روده تحریکپذیر) کمک میکند.
17. چطور برنامه رژیم کتوژنیک را دنبال کنیم:
برای پیروی از یک رژیم کتوژنیک سنتی، باید مصرف مواد غذاییتان را به 75٪ چربی، 20٪ پروتئین و 5٪ کربوهیدرات تقسیم کنید. مهم است از مصرف زیاد پروتئین خودداری کنید، زیرا این امر میتواند منجر به تبدیل آن به گلوکز در بدن شود.
منابع خوب چربی شامل روغن زیتون، قهوه، روغن نارگیل، کره بادامزمینی و مقدار کمی آجیل و دانهها میباشد. یکی از روشهای افزایش سطح چربی در صبحانه، نوشیدن قهوه است… قهوه را فراموش نکنید.
برای افزایش کالری از چربیها، همچنین نیاز به مصرف سبزیجات غیرنشاستهای دارید. این شامل سبزیهای مانند بروکلی و کلم و همچنین سبزیجات برگدار و خنک مانند خیار میباشد. از مصرف شکر، نشاسته، گوجهفرنگی و سیبزمینی باید پرهیز شود.
18. غذاهایی که باید کمتر مصرف شود:
مصرف سبزیجات نشاستهای مثل نخودفرنگی، سیبزمینی و هویج، و همچنین لوبیا، دانهها، آجیل و میوه را محدود کنید. اگرچه این غذاها به خودی خود ناسالم نیستند، اما محتوای بالای کربوهیدرات آنها میتواند موجب کند شدن حرکت شما به سمت کتوژنز شود.
غذاهایی که باید در رژیم کتوژنیک از آنها پرهیز کنید
در رژیم کتوژنیک بهتر است از غذاهایی که به سرعت به گلوکز تبدیل میشوند دوری کنید. این شامل شکر در تمام اشکال (حتی گزینههای “طبیعی” مانند شربت عسل و فلفل) و بیشتر غذاهای فرآوری شده، نوشیدنیهای شیرین مانند شیر و الکل، و اکثر غلات، شامل نان، ماکارونی، جو و برنج میباشند.
کاربر عزیز، اگر نظر و پیشنهادی در این زمینه دارید لطفاً نظرات خود را در زیر همین صفحه با ما و دیگر کاربران مجله رضیم به اشتراک بگذارید.
ترجمه و گردآوری توسط مجله رضیم
معصومه راهی
سایت رضیم
“`