دانستنی های پزشکی

20 خاصیت بی نظیر ارزن برای سلامتی و پوست (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

ارزن چیست + فواید این دانه

ارزن یکی از دانه‌های غلات و حبوبات است که در مناطق گرم و خشک آسیا و آفریقا رشد می‌کند. هند بزرگترین تولیدکننده ارزن در جهان است. انواع مختلف ارزن وجود دارد، از جمله ارزن مروارید که در هند و بعضی از کشورهای آفریقایی فراوان است. شاید شما ارزن را زیاد نشناسید، اما این دانه در تغذیه انسان و دام بسیار اهمیت دارد و به خصوص در کشورهای در حال توسعه کشت می‌شود. ارزن به دلیل سرعت رشد بالا و قابلیت زندگی در شرایط سخت، به عنوان یک محصول کشاورزی با ارزش شناخته می‌شود. این دانه در ابتدا از آفریقا ریشه گرفته و حدود ده هزار سال قبل به آسیا و خاورمیانه راه یافته است. از میان انواع مختلف ارزن، ارزن مروارید توانسته است شهرت زیادی در هند به دست آورد، جایی که بیش از 8 میلیون تن از آن کشت می‌شود. پس از هند، کشورهای بزرگ‌تر آفریقایی و چین تولیدکنندگان اصلی ارزن هستند. ارزن دارای مواد مغذی، ویتامین‌های گروه B، مواد معدنی و ترکیبات آلی زیادی است و طبع آن سرد و خشک است. می‌توان از ارزن مانند سایر غلات استفاده کرد و به خاطر نشاسته‌اش در تهیه فرنی، میان وعده‌ها و نان‌ها به کار رفت. به دلیل اینکه ارزن گلوتن ندارد، برای افرادی که به بیماری سلیاک مبتلا هستند و نسبت به گلوتن حساسیت دارند بسیار مناسب است و می‌توان از آن به جای گندم استفاده کرد.

ارزش غذایی ارزن چقدر است؟

ارزن یکی از منابع مهم تأمین مواد مغذی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه به حساب می‌آید.

  • هر 100 گرم ارزن حاوی 378 کالری انرژی است.
  • 4.2 گرم چربی کل، که از این مقدار 0.7 گرم چربی اشباع است.
  • حاوی 73 گرم کربوهیدرات.
  • 8.5 گرم فیبر.
  • 11 گرم پروتئین.
  • فولات 85 میکروگرم.
  • نیاسین 4.720 میلی گرم.
  • اسید پانتوتنیک 0.848 میلی گرم.
  • ریبوفلاوین 0.290 میلی گرم.
  • تیامین 0.421 میلی گرم، ویتامین B6 0.384 میلی گرم.
  • ویتامین E 0.05 میلی گرم.
  • توکوفرول آلفا 0.05 میلی گرم.
  • ویتامین K 0.9 میکروگرم.
  • یک درصد کلسیم.
  • 17 درصد آهن.
  • 38 درصد مس.
  • 28 درصد منیزیم.
  • 82 درصد منگنز.
  • 28 درصد فسفر.
  • 4 درصد پتاسیم.
  • 4 درصد سلنیوم.
  • 11 درصد روی.

خواص و فواید ارزن برای سلامت و درمان بیماری ها

خواص و فواید ارزن

1. ارزن به درمان اختلالات شریانی کمک می‌کند

مصرف منظم ارزن به کاهش سطح تری‌گلیسیرید کمک می‌کند و باعث رقیق شدن خون می‌شود. این کار به جلوگیری از لخته شدن خون کمک کرده و خطر حمله قلبی و مشکلات عروقی را کاهش می‌دهد.

2. ارزن به کاهش وزن کمک می‌کند

ارزن حاوی تریپتوفان است که به کم کردن اشتها کمک می‌کند. این دانه به آرامی هضم می‌شود و شکم را برای مدت طولانی‌تری پر نگه می‌دارد. ارزن همچنین سرشار از فیبر است و از پرخوری و گرسنگی زودرس جلوگیری می‌کند. کسانی که می‌خواهند وزن خود را کاهش دهند، باید حداقل یکی از وعده‌های غذایی اصلی خود را با ارزن پر کنند.

3. ارزن خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کاهش می‌دهد

به دلیل وجود فیبر و مواد مغذی در ارزن، مصرف آن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را کم کند. لینگن، یک نوع ماده مغذی در ارزن است که در روده‌ها تبدیل می‌شود و ممکن است از سرطان پستان حفاظت کند. به واقع، مصرف ارزن می‌تواند خطر ابتلا به سرطان پستان را تا 50٪ کاهش دهد.

4. ارزن به کاهش فشار خون کمک می‌کند

منیزیم موجود در ارزن به شل شدن عضلات دیواره عروق کمک می‌کند و این موضوع باعث کاهش فشار خون می‌شود. همچنین، مصرف ارزن می‌تواند شدت آسم و دفعات بروز میگرن را نیز کاهش دهد.

5. ارزن در پیشگیری از بیماری سلیاک مفید است

سلیاک بیماری‌ای است که به روده کوچک آسیب می‌زند و در

“`html

جذب مواد غذایی از غذاها ممکن است دچار اختلال شود. افرادی که از این بیماری رنج می‌برند، نمی‌توانند گلوتن را تحمل کنند. به همین دلیل، ارزن غذای مناسبی برای آن‌هاست زیرا کاملاً بدون گلوتن است.

6. ارزن دیابت را کنترل می‌کند

ارزن دارای شاخص گلوکز پایینی است که باعث می‌شود روند هضم به آرامی پیش برود و قند خون را در سطحی ثابت نگه دارد. این دانه‌ها حساسیت به انسولین را در افراد دیابتی افزایش می‌دهند و به کنترل قند خون به ویژه در بیماران دیابت نوع 2 کمک می‌کنند.

7. ارزن منبع خوبی از آنتی‌اکسیدان‌هاست

ارزن به خاطر مقدار بالا از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌تواند با رادیکال‌های آزاد در بدن مبارزه کند و این امر می‌تواند روند پیری را کند کند.

8. ارزن به کاهش تخریب عضلات کمک می‌کند

ارزن دانه‌هایی با پروتئین بالاست و حاوی لیزین است، اسید آمینه‌ای که می‌تواند موجب کاهش تخریب عضلات شود و به ساخت عضلات لاغر کمک کند.

20 خاصیت بی نظیر ارزن برای سلامتی و پوست (2 نکته مهم)

9. ارزن به خواب بهتر کمک می‌کند

تریپتوفان موجود در ارزن سطح سروتونین بدن را افزایش می‌دهد که به کاهش استرس کمک می‌کند. هر شب خوردن یک فنجان فرنی ارزن می‌تواند به داشتن خواب آرام و راحت کمک کند.

10. ارزن به تسکین گرفتگی قاعدگی کمک می‌کند

به خاطر میزان بالای منیزیم، ارزن غذایی عالی برای خانم‌هایی است که در طول چرخه قاعدگی از درد و گرفتگی رنج می‌برند.

11. ارزن به تولید شیر مادر کمک می‌کند

به خانم‌های باردار و شیرده پیشنهاد می‌شود که ارزن را زیاد مصرف کنند تا بتوانند تولید شیر مادر را افزایش دهند و این امکان را برای آن‌ها فراهم کند که مدت بیشتری به نوزاد خود شیر بدهند.

12. ارزن خاصیت ارتجاعی پوست را بهبود می‌بخشد

ارزن یکی از بهترین مواد برای پوست است؛ زیرا سرشار از اسیدهای آمینه مانند لیزین و پرولین است. این مواد به تولید کلاژن در بدن کمک می‌کنند، که باعث بهبود ساختار پوست می‌شود و از ایجاد چین و چروک جلوگیری می‌کند.

13. قلب سالم با مصرف ارزن

ارزن غنی از منیزیم است که به کاهش فشار خون کمک می‌کند و خطر سکته مغزی، حملات قلبی و تصلب شرائین را کم می‌کند. همچنین، سطح پتاسیم ارزن به کنترل فشار خون کمک می‌کند و سیستم گردش خون را بهینه می‌سازد، که به سلامتی قلب و عروق کمک می‌کند. ارزن همچنین دارای لیگنان است که می‌تواند از بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی و سرطان جلوگیری کند.

14. تعادل سطح کلسترول با مصرف ارزن

تعادل در سطح کلسترول به سلامت قلب مربوط است. فیبر بالا در ارزن به کاهش کلسترول کمک می‌کند و سطح کلسترول خوب را افزایش می‌دهد.

15. ارزن به هضم غذا کمک می‌کند

غذاهای سرشار از فیبر به سلامت دستگاه گوارش کمک می‌کنند و می‌توانند از بروز مشکلاتی مانند یبوست، گاز معده، کرامپ و نفخ جلوگیری کنند. بهبود هضم به جذب بهتر مواد مغذی کمک می‌کند و می‌تواند به جلوگیری از مشکلاتی مانند سرطان روده بزرگ و زخم معده کمک کند. با کمک به هضم مواد دفعی، ارزن به سلامت کبد، کلیه و سیستم ایمنی بدن نیز کمک می‌کند.

16. سم‌زدایی بدن با ارزن

ارزن حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که به خنثی کردن رادیکال‌های آزاد که می‌توانند موجب سرطان شوند، کمک می‌کند و همچنین سموم را از کبد و کلیه خارج می‌کند. کورکومین، کوئرستین، اسید الاژیک و کاتچین‌های موجود در ارزن به تصفیه سموم و مواد مضر کمک می‌کنند و بر فعالیت آنزیمی در اندام‌ها تأثیر می‌گذارند.

17. سلامت تنفسی با خوردن ارزن

تحقیقات نشان می‌دهد که ارزن می‌تواند به بهبود آسم و پیشگیری از آن کمک کند. مصرف بیشتر ارزن ممکن است حملات آسم و خس خس سینه را کاهش دهد. برخلاف گندم که می‌تواند باعث آلرژی و مشکلات تنفسی شود، ارزن چنین اثر منفی ندارد.

18. خواص ضد پیری ارزن

ارزن به خاطر آنتی‌اکسیدان‌هایش می‌تواند به مبارزه با رادیکال‌های آزاد کمک کند. این رادیکال‌ها در بدن تولید می‌شوند و می‌توانند به سلول‌ها آسیب بزنند و موجب خستگی شوند. بنابراین، مصرف روزانه ارزن می‌تواند روند پیری را به تاخیر بیندازد.

19. ارزن استخوان‌ها را تقویت می‌کند

ارزن منبعی عالی از کلسیم است که به حفظ و رشد استخوان‌ها کمک می‌کند.

“““html

استخوان‌ها به ما کمک می‌کنند. مصرف این گیاه به کودکان کوچک که در حال رشد هستند و به کلسیم زیادی نیاز دارند، کمک می‌کند. ارزن‌ها به طور طبیعی غلاتی بدون گلوتن هستند. افرادی که حساسیت به گلوتن دارند یا نمی‌توانند آن را تحمل کنند، می‌توانند به راحتی ارزن را مصرف کنند. اما باید به خاطر داشت که ارزن ممکن است در همان کارخانه‌ای که دیگر غلات حاوی گلوتن پردازش می‌شوند، آلوده شود. بنابراین هنگام انتخاب منبع ارزن باید دقت کنید.

20. تقویت استخوان با ارزن

فسفر یک ماده معدنی است که به تشکیل سلول‌های بدن کمک می‌کند و ساختار استخوان‌ها را تقویت می‌کند. ارزن می‌تواند منبع خوبی برای دریافت فسفر باشد که بدن به آن نیاز دارد. فسفر همچنین برای ساخت غشاهای سلولی و سیستم عصبی مهم است. تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف ارزن و دیگر غذاهای مشابه ممکن است به کاهش احتمال ابتلا به سنگ کیسه صفرا کمک کند. این موضوع همچنین به کاهش زمان انتقال غذا به اندام‌های داخلی کمک می‌کند و مصرف فیبر را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، مصرف ارزن می‌تواند به کاهش ترشح اسید صفراوی کمک کند که یکی از عوامل اصلی ایجاد سنگ کیسه صفرا است.

معایب و مزیت دانه های ارزن

عوارض جانبی و آلرژی‌های ارزن

ارزن‌ها وقتی به مقدار متوسط مصرف شوند، ایمن هستند. هزاران سال است که میلیون‌ها نفر از آن به عنوان غذای اصلی استفاده کرده‌اند. با این حال، اگر ارزن زیادی مصرف شود، ممکن است اثرات منفی ایجاد کند. ارزن دارای گواترژن است، ماده‌ای که می‌تواند در تولید هورمون‌های تیروئید اختلال ایجاد کند و جذب ید را تحت تاثیر قرار دهد. کمبود ید می‌تواند باعث بزرگ شدن غده تیروئید و ایجاد مشکلی به نام گواتر شود. گواتر می‌تواند منجر به خشکی پوست، اضطراب، افسردگی و کندی در تفکر شود. در منطقه سودان آفریقا که ارزن منبع اصلی انرژی است، بروز گواتر بیشتر از نقاط دیگر بوده است. به همین دلیل، افراد با مشکلات تیروئید باید مصرف ارزن خود را محدود کنند.

ارزن معمولاً به صورت دانه‌های ریز موجود است و در بسته‌بندی‌های مختلف و همچنین به صورت فله در دسترس است. وقتی از فروشگاه، به صورت فله خرید می‌کنید، حتماً مطمئن شوید که صنف‌های حاوی ارزن پوشانده شده و فروشگاه دارای تهویه مناسب برای حفظ تازگی آن است. چه از طریق خرید فله و چه بسته‌بندی، باید دقت کنید که هیچ رطوبتی وجود نداشته باشد. ارزن را در یک ظرف بسته در مکان خنک، خشک و تاریک نگهداری کنید تا بتوانید به مدت چند ماه آن را سالم نگه دارید.

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا