ترفند های آشپزی

آشنایی با روش تهیه شاه دانه بوداده در منزل (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

عالیه که دنبال تهیه خوراکی‌های سالم مثل شاه‌دانه بوداده هستی! شاه‌دانه (Hemp Seed) یکی از دانه‌های بسیار مغذی و مفیدیه که وقتی بوداده می‌شه، طعمش آجیل‌مانند، خوشمزه و کمی تُرد می‌شه و می‌تونه جایگزین سالمی برای تنقلات چرب و شور باشه.

در ادامه، روش تهیه‌ی ساده‌ی شاه‌دانه بوداده در منزل + نکات کلیدی برای حفظ ارزش غذایی اون رو برات آوردم:


🌿 مواد لازم:

  • شاه‌دانه خام و پوست‌گرفته (یا با پوست)

  • مقدار بسیار کم روغن سالم (اختیاری – مثل روغن زیتون)

  • نمک دریا، پاپریکا یا ادویه دلخواه (اختیاری)


🍳 روش اول: بودادن در تابه (سریع و ساده)

مراحل:

  1. تابه‌ای خشک و نچسب را روی حرارت ملایم تا متوسط قرار بده.

  2. حدود ½ تا ۱ پیمانه شاه‌دانه را داخل تابه بریز (بدون روغن یا با چند قطره روغن در صورت دلخواه).

  3. مدام هم بزن تا به‌طور یکنواخت بوداده بشه (حدود ۲ تا ۴ دقیقه).

  4. وقتی دانه‌ها کمی پُف کردن و بوی مطبوع آجیل دادن، آماده‌ست.

  5. در انتها کمی نمک، پودر سیر یا ادویه دلخواه بپاش (اختیاری).

  6. روی دستمال یا کاغذ روغنی پهن کن تا کاملاً خنک بشه.

🔸 اگر دانه‌ها “پرتاب” می‌شن (مثل ذرت)، یعنی حرارت زیاد بوده – حرارت رو کم کن.


🔥 روش دوم: بودادن در فر (با کنترل بهتر)

مراحل:

  1. فر را روی ۱۶۰–۱۷۰ درجه سانتی‌گراد گرم کن.

  2. کف سینی فر را با کاغذ روغنی بپوشان.

  3. شاه‌دانه‌ها را به‌صورت یکنواخت روی سینی پخش کن.

    آشنایی با روش تهیه شاه دانه بوداده در منزل (2 نکته مهم)
  4. به دلخواه کمی روغن زیتون + نمک یا ادویه بزن.

  5. حدود ۷–۱۰ دقیقه در فر قرار بده، وسط کار هم یک‌بار هم بزن.

  6. وقتی طلایی شدن و بوی خوشی پخش شد، خارج کن و بذار خنک شه.


✅ نکات مهم:

  • از حرارت زیاد پرهیز کن چون چربی‌های مفید شاه‌دانه ممکنه اکسید بشن.

  • نگهداری در ظرف دربسته و جای خشک، تا ۲–۳ هفته ماندگاره.

  • شاه‌دانه با پوست بوداده می‌شه، اما پوست‌کنده‌ها هم قابل استفاده‌ن و سریع‌تر برشته می‌شن.


🥄 موارد مصرف شاه‌دانه بوداده:

  • روی سالاد یا سوپ

  • داخل گرانولا یا موسلی

  • با ماست یا شیر گیاهی

  • به‌جای تخمه یا آجیل برای اسنک سالم


⚠️ توجه:

  • شاه‌دانه غذاییه، نه دارویی. گونه‌ای که برای خوراکی استفاده می‌شه THC (ترکیب روان‌گردان) نداره و کاملاً بی‌ضرره.

  • با این حال، افرادی با حساسیت به دانه‌های روغنی باید با احتیاط مصرف کنن.


طرز تهیه شاه دانه بوداده خانگی

علم امروز نشان داده که شاهدانه با داشتن ارزش غذایی بالا، می‌تواند نیازهای بشر را برآورده کند.

گفته می‌شود که مردم در استرالیا در زمان قحطی و خشکسالی فقط با خوردن شاهدانه زنده مانده‌اند. این دانه‌های کوچک و مفید به عنوان راه حلی برای گرسنگی در جهان شناخته می‌شوند. شاهدانه شامل پروتئین‌های کامل و 20 نوع اسید آمینه است که 9 نوع آن را بدن نمی‌تواند تولید کند ولی به آن نیاز دارد.

این ماده غذایی همچنین دارای چربی‌های مفید و ویتامین E است. در ادامه، به روش بو دادن این دانه‌های ارزشمند صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

شاه دانه بوداده : روش تهیه شاهدانه بو داده در منزل

مواد لازم برای تهیه شاه دانه بوداده

  • شاه دانه ۵۰ گرم
  • نمک، نصف قاشق سوپ خوری
  • روغن، یک قاشق سوپ خوری

طرز تهیه :

ابتدا شاه دانه‌های خام را بشویید و آن‌ها را به مدت ۲ ساعت در یک کاسه آب خیس کنید.

پس از این مدت، شاه دانه‌ها را در یک سبد با سوراخ‌های ریز بریزید و بگذارید تا آب اضافی آن‌ها خارج شود.

سپس در یک تابه متوسط، یک قاشق سوپ خوری روغن را بریزید و آن را روی حرارت بگذارید تا داغ شود.

حال شاه دانه‌ها را به روغن اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا کمی تفت بخورند.

سپس نصف قاشق سوپ خوری نمک را در ۲ قاشق سوپ خوری آب حل کرده و به شاه دانه‌ها اضافه کنید و هم بزنید تا آب آن تبخیر شود.

نکته: به طور معمول بعد از تبخیر آب، مقداری نمک در کف ظرف باقی می‌ماند. در این صورت، آن را عوض کرده و به بودادن شاه دانه ادامه دهید.

چگونه شاهدانه بو داده را مصرف کنیم؟

قبل از هر چیز بهتر است پوست دانه‌ها را جدا کنید. درست است که پوست دانه‌ها دارای فیبر زیادی است ولی برای هضم راحت‌تر، بهتر است آنها را جدا کرده و دانه‌ها را مصرف کنید. این دانه‌ها راحت‌تر هضم می‌شوند.

شما می‌توانید دانه‌های بدون پوست را به اسموتی‌ها اضافه کنید یا آن‌ها را در سالادها بریزید و میل کنید. انواع بوداده‌ی شاهدانه نیز وجود دارد و می‌توانید آن را در خانه تهیه کنید.

با این کار می‌توانید مقدار نمک را کنترل کنید. همچنین می‌توانید از شیر شاهدانه برای تهیه اسموتی یا قهوه استفاده کنید.

بیشتر بخوانید :

۳ روش ساده برای بو دادن بادام زمینی در منزل

۴ روش برای بو دادن تخم کدو تنبل در منزل + عکس

آموزش روشی ساده برای بو دادن و برشته کردن تخمه هندوانه

۲ روش طلایی جهت تهیه تخمه آفتاب گردان بو داده در منزل

شاهدانه بو داده چه فوایدی دارد؟

یک پژوهشگر طب سنتی می‌گوید: مصرف شاهدانه بو داده می‌تواند به بهبود بیماری‌هایی مثل آکنه و اگزما کمک کند.

عباس لطفی، پژوهشگر طب سنتی در گفت وگو با خبرنگار کلینیک گروه علمی پزشکی، اشاره کرد که شاهدانه در چین و هند بیشتر یافت می‌شود و این گیاه می‌تواند به کاهش بیماری‌های مانند روماتیسم، یبوست و فشار خون کمک کند.

وی همچنین افزود که شاهدانه می‌تواند به جلوگیری از افزایش کلسترول خون کمک کند و تأکید کرد که مصرف زیاد آن ممکن است باعث تشدید بیماری‌های روحی و روانی، ترس، تشنگی، استفراغ، سردرد و سرگیجه شود.

لطفی

به بو دادن تخم گیاه شاهدانه در خانه اشاره شد و اضافه کرد: بو دادن تخم شاهدانه می‌تواند از بروز بیماری‌ها جلوگیری کند.

او گفت که نوشیدن دم کرده شاهدانه بعد از ورزش می‌تواند حرکت عضلات بدن را بهتر کند و خاطرنشان کرد: این دم کرده در سریع‌تر شدن گردش خون و سلامت عروق خونی تاثیر بسیار خوبی دارد.

این پژوهشگر طب سنتی بیان کرد که گیاه شاهدانه شامل موادی نظیر پروتئین، اسیدآمینه و ویتامین‌های E و D است.

لطفی به این نکته اشاره کرد که شاهدانه بو داده را می‌توان به همراه سالاد خورد و افزود که این گیاه کمک زیادی به کاهش و بهبود بیماری‌هایی مثل آکنه و اگزما می‌کند.

او یادآور شد که از گیاه شاهدانه برای ساخت محصولات شوینده‌ای مانند شامپو، صابون، نرم کننده و کرم نیز استفاده می‌شود.

مضرات مصرف شاهدانه

خوشبختانه آلرژی به شاهدانه بسیار کم پیش می‌آید، اما ممکن است در بعضی از موارد باعث اسهال شود.

در واقع، افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند و به هر تغییر کوچک در رژیم غذایی واکنش نشان می‌دهند، بهتر است در ابتدا مقدار کمی شاهدانه مصرف کنند و به تدریج آن را افزایش دهند.

گفته می‌شود که مصرف زیاد شاهدانه می‌تواند مشکلاتی مانند سردرد، درد معده، تاری دید و حتی استفراغ را به وجود آورد.

در کل توصیه می‌شود از افراط در مصرف هر نوع غذایی خودداری کنید.

 

سایت آموزش آشپزی رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا