ترفند های آشپزی

آموزش آسان ترین روش تمیز کردن و پوست کندن کنگر فرنگی در منزل (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

تمیز کردن و پوست کندن کنگر فرنگی (آرتیشو – Artichoke) در نگاه اول شاید سخت به‌نظر برسه، ولی با یک روش مرحله‌به‌مرحله و ابزار مناسب، خیلی ساده می‌تونی در خانه این سبزی ارزشمند رو برای پخت آماده کنی.

در ادامه، آسان‌ترین و کاربردی‌ترین روش تمیز کردن و پوست گرفتن کنگر فرنگی رو برات نوشتم 👇


🧤 وسایل مورد نیاز:

  • چاقوی تیز

  • قیچی آشپزخانه (اختیاری)

  • آب لیموترش یا آب‌غوره

  • کاسه‌ی آب + چند قطره آبلیمو (برای جلوگیری از سیاه شدن)


🥬 مراحل ساده تمیز کردن و پوست گرفتن کنگر فرنگی:

✅ ۱. شست‌وشو و آماده‌سازی اولیه

  • کنگر فرنگی را زیر آب سرد بشور تا خاک و گرد و غبار آن پاک شود.

  • نوک برگ‌های خارجی ممکنه تیز باشن؛ با قیچی آشپزخانه یا چاقو، نوک هر برگ را ببُر (اختیاری، برای ایمنی و زیبایی بیشتر).


✅ ۲. برش سر کنگر

  • با چاقو، حدود ۳ تا ۵ سانتی‌متر از قسمت بالای کنگر را به‌صورت یکجا ببر. این قسمت معمولاً سفت و پرخار است.


✅ ۳. جدا کردن برگ‌های خارجی سفت

  • با دست یا چاقو، برگ‌های بیرونی ضخیم و سبز تیره را یکی‌یکی جدا کن تا به برگ‌های نرم‌تر و زرد مایل به سبز برسی.


✅ ۴. برش ساقه

  • قسمت پایینی ساقه را ۱ تا ۲ سانتی‌متر ببر و پوست ضخیم اطراف آن را با چاقو یا پوست‌کن جدا کن.

  • اگر ساقه زیاد تلخ نباشد، می‌توان آن را هم پخت.


✅ ۵. تمیز کردن قلب کنگر (قسمت مرکزی قابل‌خوردن)

  • حالا به مرکز کنگر می‌رسی که درون آن، موهای پرزدار و خشن قرار دارد (به نام Choke).

  • با قاشق یا چاقو این قسمت پرزدار را به‌آرامی خراش بده و خارج کن تا به بخش گوشتی زیرین، یعنی قلب کنگر برسی.


✅ ۶. قراردادن در آبلیمو برای جلوگیری از سیاه‌شدن

  • کنگر تمیزشده سریعاً تیره می‌شود. برای جلوگیری از این اتفاق:

    آموزش آسان ترین روش تمیز کردن و پوست کندن کنگر فرنگی در منزل (2 نکته مهم)
    • آن را در کاسه‌ای پر از آب سرد و چند قاشق آبلیمو یا آب‌غوره قرار بده تا هنگام آماده‌سازی بقیه کنگرها رنگ‌شان تغییر نکند.


🧂 حالا آماده‌ی پختی!

می‌تونی کنگر را:

  • بخارپز یا آب‌پز کنی

  • با روغن زیتون، سیر و لیمو تفت بدی

  • یا داخل خوراک، پاستا، سالاد یا کوکو بریزی


📝 نکات تکمیلی:

  • از برگ‌های داخلی نرم و قلب کنگر بیشتر استفاده می‌شه.

  • برگ‌های خارجی معمولاً جویدنی نیستن، ولی در برخی دستورها برای عصاره یا دمنوش استفاده می‌شن.

  • هرچه کنگر کوچک‌تر و جوان‌تر باشه، گوشتی‌تر و خوش‌طعم‌تره.


چگونه کنگر فرنگی را به درستی پاک کنیم؟

کنگر یکی از سبزیجات خوشمزه و سرشار از ویتامین است که در فصل بهار رشد می‌کند. ما معمولاً از ساقه این سبزی برای درست کردن خورش استفاده می‌کنیم. برای این کار، ابتدا ساقه را از تیغ‌ها جدا کرده و کمی در روغن تفت می‌دهیم و سپس به خورش اضافه می‌کنیم.

پاک کردن کنگر فرنگی

برخی از خانم‌ها فکر می‌کنند که پاک کردن کنگر کار سختی است و به همین دلیل از خوردن خورش کنگر صرف نظر می‌کنند.

در این بخش از رضیم، به شما روش‌های ساده و سریع پاک کردن کنگر فرنگی را یاد می‌دهیم تا بتوانید به راحتی آن را تمیز کرده و برای اضافه کردن به خورش یا غذاهای دیگر استفاده کنید.

 

آموزش کامل پاک کردن و نگهداری کنگر فرنگی

مراحل پاک کردن کنگر

برای شروع کار، به یک قیچی یا چاقوی تیز و یک جفت دستکش نیاز دارید.

بعد از آماده کردن وسایل، کنگرها را به اندازه یک انگشت کوچک از انتهای شاخه ببرید چون هر کنگر دارای چندین سرشاخه است.

سپس با چاقو، نوک سرشاخه را ببرید و هر سرشاخه را جداگانه تمیز کنید.

پوست تیره آن را جدا کنید.

برای کندن تیغ‌های کناری کنگر، چاقو را کمی پایین‌تر از جایی که تیغ‌ها شروع می‌شوند بگذارید و به سمت بالا بکشید.

تیغ‌های ریز و نرم در وسط سرشاخه‌ها به پاک کردن نیازی ندارند.

سپس کنگرهای پاک شده را به تکه‌های کوچک ببرید. اندازه این تکه‌ها بهتر است به اندازه انگشت کوچک شما باشد.

پس از تمیز کردن، کنگرها را در آب بیندازید تا از تیرگی جلوگیری شود.

سپس آن‌ها را چند بار بشویید تا شن‌های آن‌ها تمیز شود.

طرز شستن کنگر

روش نگهداری کنگر در فریزر

اگر به غذاهای کنگری علاقه دارید و دوست دارید در هر فصل از سال این غذاها را تهیه کنید، بهتر است همیشه این سبزی مغذی که فقط در فصل بهار رشد می‌کند را در فریزر خود داشته باشید.

روش نگهداری کنگر در فریزر به این صورت است:

ابتدا یک قابلمه آب را به جوش بیاورید.

سپس کنگرها را پاک کرده و بشویید و طبق روش‌های توضیح داده شده در اینجا، آن‌ها را در آب جوش با کمی نمک به مدت 10 دقیقه بجوشانید.

مدت زمان جوشاندن کنگر به تازگی و جوانی کنگر بستگی دارد.

بعد از 10 دقیقه، کنگرها را در آبکش بگذارید تا آب آن‌ها گرفته و خنک شود.

سپس کنگرها را در کیسه فریزر بریزید و در فریزر قرار دهید.

با این روش، کنگرها رنگ خود را از دست نمی‌دهند و بافت آن‌ها حفظ می‌شود و برای استفاده در غذا مناسب خواهند بود.

ذخیره کنگر

نکات مهم برای تهیه غذا با کنگر:

خورش کنگر را برای مدت طولانی در فریزر نگه ندارید، زیرا با گذشت زمان، ارزش غذایی آن کاهش می‌یابد.

برای تهیه خورش کنگر، کنگرها را زیاد سرخ نکنید، چون سرخ شدن زیاد از ویتامین‌های این سبزی کم می‌کند و آن را از مواد مغذی خالی می‌کند.

به همین دلیل، کمی تفت دادن کافی است.

اگر سنگ کیسه صفرا دارید، مصرف کنگر ممکن است باعث انسداد در مجاری صفراوی و حتی پارگی کیسه صفرا شود. بنابراین در مصرف کنگر در خورش باید احتیاط بیشتری داشته باشید.

کنگر حاوی سدیم است، پس در تهیه خورش از نمک استفاده نکنید و برای طعم دادن، می‌توانید از آبلیمو بهره ببرید.

غذا با کنگر

از پاک کردن کنگر فرنگی چه می دانید؟

خوردن کنگر برای بهبود خواب و کاهش بی‌خوابی مفید است. اگر با بی‌خوابی دست و پنجه نرم می‌کنید، کمی از کنگر را رنده کرده و داخل یک کاسه ماست قرار دهید و یک ساعت قبل از خواب بخورید. با این کار، درست مثل ضرب‌المثل «کنگر خوردن و لنگر انداختن» می‌توانید خواب بهتری داشته باشید.

برخی از افراد ممکن است از آلرژی رنج ببرند و بهتر است که از برگ‌ها و میوه‌های کنگر استفاده نکنند. زیرا کنگر ماده‌ای به نام سینارین دارد که ممکن است در بعضی افراد باعث حساسیت شود.

همچنین بخوانید:

خواص جالب کنگر فرنگی یا گیاه آرتیشو

کنگر فرنگی و مروری بر خواص کنگر فرنگی

از پاک کردن کنگر فرنگی چه می دانید؟

خاصیت درمانی جالب کنگر

 

سایت آموزش آشپزی رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا