آیا روغن کنجد فاسد می شود ؟ (2 نکته مهم)

آیا روغن کنجد خراب می شود؟
روغن کنجد وقتی خراب میشود، کپک نمیزند، بلکه طعم ترش پیدا میکند. اگر درب روغن کنجد را باز نکرده باشید میتوانید تا یک سال بعد از تاریخ انقضای آن استفاده کنید. اگر دو سال از تاریخ انقضا گذشته باشد، میتوانید درب آن را باز کنید و بررسی کنید که آیا روغن هنوز خوب است یا نه. اگر سالم بود، میتوانید از آن استفاده کنید.
روغن کنجد معمولاً با تاریخ انقضا به فروش میرسد، اما این به این معنی نیست که روغن بلافاصله بعد از تمام شدن تاریخ انقضا خراب میشود. این تاریخ فقط نشان دهنده زمانی است که روغن میتواند بهترین کیفیت را داشته باشد.
روغن کنجد مانند دیگر روغنها، مثل روغن بادامزمینی و روغن ذرت، پس از تاریخ انقضا همچنان قابل استفاده است، اما نمیتوان به طور دقیق گفت که تا چه زمانی کیفیت آن حفظ میشود. آنچه در ادامه میگوییم تنها یک تخمین است:
اگر درب بطری روغن کنجد هنوز باز نشده باشد، میتوان تا حداقل یک سال بعد از تاریخ انقضا از آن استفاده کرد. این مدت به عواملی مانند کیفیت روغن و نحوه نگهداری بستگی دارد و ممکن است حتی بیشتر از این هم باشد.
با این حال، توصیه میشود که درب بطری را باز کنید و کیفیت روغن را بررسی کنید، حتی اگر دو سال از تاریخ روی برچسب آن گذشته باشد.
اگر درب بطری روغن کنجد قبلاً باز شده باشد، میتوانید آن را تا حداقل 6 ماه بعد از تاریخ انقضا در دمای اتاق نگهداری کنید، بدون اینکه کیفیت آن کاهش یابد. اگر آن را در یخچال قرار دهید، این مدت زمان به یک سال افزایش مییابد.
مهم است که این زمانها تخمینی هستند و ممکن است روغن کنجد برای مدت طولانیتری قابل استفاده باشد. بنابراین قبل از استفاده یا دور انداختن روغن، حتماً آن را بررسی کنید تا از سالم بودن یا خراب شدن آن اطمینان حاصل کنید.
نحوه نگهداری روغن کنجد
روغن کنجد در انواع مختلفی مانند فشرده سرد، برشته و برشته نشده موجود است، اما نحوه نگهداری همه این انواع یکسان است و شبیه به نگهداری سایر روغنهای گیاهی میباشد.
روغن کنجدی که هنوز درب آن باز نشده را در محلی خشک و خنک، دور از نور مستقیم خورشید و منابع گرما، مثل داخل کابینت نگهداری کنید و از قرار دادن آن نزدیک اجاق گاز خودداری کنید.
اگر درب روغن کنجد را باز کردهاید، حتماً بعد از هر بار استفاده به خوبی در آن را ببندید.
بیشتر روغنهای گیاهی، از جمله روغن کنجد، وقتی در محیطهای سرد نگهداری میشوند، کیفیت خود را برای مدت طولانیتری حفظ میکنند. بنابراین اگر برنامه دارید این روغن را برای شش ماه یا بیشتر نگهدارید، بهتر است آن را در یخچال قرار دهید. در غیر این صورت، دمای اتاق هم برای نگهداری آن کافی خواهد بود.
منجمد کردن روغن کنجد ایده خوبی نیست. اگر روغن در دمای بسیار پایین به منجمد شود، بافتی شبیه کره پیدا میکند و باید قبل از استفاده آن را گرم کنید تا ذوب شود.
نحوه تشخیص خراب شدن روغن کنجد
روغن کنجد به احتمال زیاد طعم ترش دارد.
روغن ترشیده بوی بدی دارد و ممکن است خوردن آن برای سلامتی خطرناک نباشد، اما طعم خوبی ندارد. در واقع، بیشتر ما روغن کنجد خراب را دور میریزیم نه به خاطر این که مصرف آن خطرناک است، بلکه به این دلیل که طعم خوبی ندارد.
اگر روغنی که از دانههای برشته کنجد تهیه شده است، دیگر بو و طعم آجیلی خود را نداشت، احتمالاً خراب شده و باید آن را دور بریزید. در غیر این صورت، میتوانید طعم آن را امتحان کنید.
اگر نه بو و نه طعم آن مشکل داشت، میتوانید با خیال راحت از روغن کنجد استفاده کنید، صرف نظر از این که چه مدت از تاریخ انقضای آن گذشته باشد.
منبع: ایلنا