با این 5 روش از سیاه شدن آب سیب تازه جلوگیری کنید (2 نکته مهم)

🍏 وقتی سیب تازه رو خرد میکنی، سطحش در تماس با هوا (اکسیژن) قرار میگیره و به دلیل واکنش آنزیمی (آنزیم پلیفنل اکسیداز)، شروع به قهوهای یا سیاه شدن میکنه.
برای جلوگیری از این اتفاق، میتونی از روشهای ساده و طبیعی زیر استفاده کنی:
✅ ۵ روش مؤثر برای جلوگیری از سیاه شدن آب سیب تازه:
1. 🍋 افزودن آب لیمو ترش تازه
-
اسیدیتهی لیمو فعالیت آنزیم اکسیداز را کاهش میده.
-
فقط چند قطره آب لیمو را به آب سیب اضافه کن.
-
طعم سیب هم تازه و کمی ترشتر میشه (خیلی هم خوشمزه میشه!)
✅ مقدار پیشنهادی:
۱ قاشق غذاخوری آبلیمو برای هر لیوان آب سیب
2. 🧂 افزودن کمی نمک (آب نمک رقیق)
-
نمک مانع از اکسید شدن سیب میشه.
-
البته باید خیلی کم باشه تا طعم رو تغییر نده.
✅ مقدار پیشنهادی:
¼ قاشق چایخوری نمک در ۱ لیوان آب، سپس چند قطره از این آب نمکی رو به آب سیب اضافه کن.
3. 🍯 استفاده از عسل طبیعی
-
عسل دارای آنزیمهایی هست که واکنش قهوهای شدن رو کند میکنه.
-
میتونی کمی عسل در آب سیب حل کنی یا مستقیم اضافه کنی.
✅ مقدار پیشنهادی:
۱ قاشق چایخوری عسل در هر لیوان آب سیب
4. 🧊 نگهداری در دمای سرد (یخچال)
-
گرما فعالیت آنزیمها رو بیشتر میکنه.
-
اگر بلافاصله نمیخوای مصرف کنی، حتماً آب سیب رو در ظرف دربسته داخل یخچال نگهدار.
✅ نکته:
بهتره هوا داخل ظرف به حداقل برسه (مثلاً از ظرف شیشهای کوچیک یا دربدار استفاده کن)
5. 🌡 پاستوریزه کردن سریع (در صورت نیاز به نگهداری طولانی)
-
اگر آب سیب رو برای چند روز میخوای نگه داری، میتونی اونو تا حدود ۷۰-۸۰ درجه سانتیگراد گرم کنی (نه جوش).
-
سپس در بطری شیشهای تمیز بریز و در یخچال بذار.
-
این روش فعالیت آنزیمها رو متوقف میکنه و طعم رو هم نسبتاً حفظ میکنه.
✳️ نکتهی تکمیلی:
اگر آب سیب رو در خانه با دستگاه آبمیوهگیری تهیه میکنی، بهتره بلافاصله یکی از روشهای بالا رو بهکار ببری، چون فرآیند اکسیداسیون خیلی سریع انجام میشه.
مهم نیست که آب سیب چقدر تازه و خوشطعم باشد، وقتی رنگ آن تیره شود، دیگر اشتها آور نخواهد بود و این فرایند معمولاً حدود دو دقیقه طول میکشد. متأسفانه، قهوهای شدن نه تنها جذاب نیست، بلکه طعم و ارزش غذایی آب سیب را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. تیره شدن آب سیب به این خاطر است که وقتی یک سیب را برش میزنید، آنزیمها و آهن موجود در سیب با اکسیژن واکنش میدهند. میوه بهسرعت شروع به اکسید شدن میکند و رنگش تیره میشود.
چگونه از سیاه شدن آب سیب جلوگیری کنیم؟
آب سیب باید حداکثر 20 دقیقه پس از گرفتن مصرف شود؛ در غیر این صورت، رنگ آن به خاطر واکنش با اکسیژن تغییر میکند. در ادامه، ترفندهایی را به شما آموزش میدهیم تا از سیاه شدن آب سیب جلوگیری کنید.
هرچند هیچ راه قطعی برای جلوگیری از تیره شدن آب سیبها وجود ندارد، اما این روشها میتوانند کمک کنند تا از اکسیداسیون قبل از آبگیری جلوگیری شده و از تیرگی سطح برش سیب محافظت شوند. وقتی آب سیب را میگیرید، تمام سلولهای سیب در معرض اکسیژن قرار میگیرند، از جمله قسمتهایی که با خواص آنتیاکسیدانی ویتامین C محافظت نمیشوند.
1. سیبها را در آب معمولی غوطهور کنید
قبل از آبگیری، سیبها را در آب معمولی غوطهور کنید. مهمترین کار برای جلوگیری از سیاه شدن آب سیب، کاهش قرار گرفتن سیبهای برش خورده در معرض هوا است و سادهترین راه این است که برشهای سیب را در ظرفی پر از آب قرار دهید. از آنجایی که برشها شناور میشوند، یک حوله کاغذی تمیز روی آنها قرار دهید. روش دیگر این است که برشهای سیب را در کیسههای زیپدار بدون هوا قرار دهید. هیچیک از این تکنیکها به مواد اضافی نیاز ندارند و هر دو برای جلوگیری از تیره شدن سیبها بسیار موثر هستند.
2. استفاده از آب و نمک
یکهشتم قاشق چایخوری نمک را در یک فنجان آب حل کنید. سپس برشهای سیب را اضافه کرده و بگذارید چند دقیقه در آن بمانند، سپس آبکش کنید. بعد از آبکشی، برشها را سریعاً با آب تازه بشویید تا طعم میوه شور نشود و سپس آب آن را بگیرید.
3. آب و عسل
دو قاشق غذاخوری عسل را در یک فنجان آب بریزید و برشهای سیب را به مدت 30 ثانیه در این مخلوط خیس کنید و سپس آب آن را بگیرید. این کار به این دلیل است که ترکیبی در عسل وجود دارد که آنزیم مسئول اکسیداسیون را متوقف میکند. علاوه بر این، این روش طعم سیب را تغییر نمیدهد.
4. آب مرکبات یا آناناس
میتوانید از آب مرکبات برای جلوگیری از سیاه شدن آب سیب استفاده کنید. این آبها حاوی اسید سیتریک هستند که واکنش شیمیایی را کند میکند و از قهوهای شدن آن جلوگیری میکند. چند راه برای استفاده از آبمیوه برای جلوگیری از سیاه شدن آب سیب وجود دارد:
میتوانید دو قاشق غذاخوری آبمیوه را به آب اضافه کنید و برشهای سیب را در آن قرار دهید.
میتوانید سیبها را در آب فرو کنید.
میتوانید بهسادگی آب لیمو را فشار دهید یا آن را مستقیماً روی سطح برشهای سیب بمالید.
تنها عیب استفاده از این روش این است که ممکن است طعم کمی به سیب بدهد.
دلیل اینکه آب لیمو از قهوهای شدن آب سیب جلوگیری میکند، این است که آب لیمو حاوی ویتامین C و آنتیاکسیدان است و ویتامین C به کاهش سرعت اکسیداسیون کمک میکند.
معرفی کامل ارزش غذایی و خواص بینظیر آب سیب
5. آب و عسل
دو قاشق غذاخوری عسل را در یک فنجان آب بریزید و برشهای سیب خود را به مدت 30 ثانیه در این مخلوط خیس کنید. این کار به این دلیل است که ترکیبی در عسل وجود دارد که آنزیم مسئول اکسیداسیون را متوقف میکند. علاوه بر این، این یکی از روشهایی است که طعم سیب را تغییر نمیدهد.