خواص دارویی درمانی دانه گلابی وحشی (انچوچک) در طب سنتی (2 نکته مهم)

“`html
خواص دانه گلابی وحشی (انچوچک)
این میوه بافتی شبیه به گلابی (امرود) دارد اما به صورت خوشهای رشد میکند و معمولاً هفت تا هشت عدد از آن بر روی یک خوشه قرار دارد.
اگر شما این میوه را ببینید و کسی آن را به شما معرفی نکند، هرگز نخواهید فهمید که این میوه یکی از انواع گلابی است. حالا سوال اینجاست: چه ارتباطی میان گلابی وحشی و انچوچک وجود دارد و چرا به آن میگوییم انچوچک ناسزا نیست؟
انچوچک چیست ؟
انچوچک یک نوع گلابی وحشی است که به خاطر خواص درمانی بسیار عالی و مفیدش در فهرست گیاهان دارویی ایران قرار دارد.
از خواص درمانی انچوچک میتوان به نرم کردن سینه، آرامش اعصاب، افزایش ادرار بیماران، تقویت نیروی جنسی و جسمی، تقویت عمومی بدن، افزایش وزن و همچنین بهبود قاعدگی اشاره کرد.
خواص درمانی انچوچک
- تقویت کلی بدن، افزایش وزن و چاق کنندگی
- تنظیم اسید اوریک و فشار خون
- دارای خواص ضد قارچ، آنتی اکسیدان، ضد باکتری و ضد لاروی
-
استفاده از گلابی وحشی باعث افزایش ادرار بیماران میشود
- تقویت کننده معده، قلب و کبد
- نرم کننده سینه و حنجره
- آرام بخش اعصاب و تشنج
- افزایش نیروی جنسی
- این گیاه قاعده آور است
- سرشار از ویتامین C
انچوچک، دانه نوعی گلابی وحشی
گلابی وحشی سه گونه اصلی دارد که انچوچک یکی از این انواع است و مناطق طبیعی آن استانهای فارس، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان هستند. به میوه و دانه این نوع گلابی جنگلی، انچوچک یا انجوجک میگویند.
درخت این میوه ممکن است تا هفت تا هشت متر قد داشته باشد و با اینکه میوه آن قابل خوردن نیست، اما دانههای آن را جمعآوری کرده و در درمان استفاده میکنند.
برای این کار، میوه را زیر خاک دفن کرده و پس از اینکه پوسید، دانهها را بیرون میآورند و بعد از شستن، آنها را به صورت خام یا برشته شده به فروش میرسانند.
دانههای انچوچک، مغز سفید و پوستی قهوهای رنگ و سخت دارند و شبیه بادام یا مغز زردآلو هستند و طعمی مشابه دانههای گلابی وحشی موجود در بازار دارند.
وقتی آن را برشته میکنند، بسیار خوشمزه میشود و در گذشته با نام بادام جنگلی، یکی از اجزای ثابت آجیل بود و خاصیت مغزهای گیاهی را داراست.
آشنایی با دانه گلابی وحشی یا انچوچک
گلابی وحشی سه گونه مهم دارد که انچوچک یکی از این انواع است و طبیعت آن سرد و خشک است.
مناطق طبیعی آن در استانهای فارس، کهگیلویه و بویراحمد و لرستان است. به میوه و دانه این نوع گلابی جنگلی، انچوچک یا انجوجک میگویند و به لهجه گیلکی به اربه خوج یا سنگ خوج معروف است.
این نوع از گلابی کمیابتر است و میوههایش به صورت خوشهای روی درخت رشد میکنند. این میوه دارای طعم ملس و ترش بوده که از آن مربا تهیه میکنند. سایز این میوه به اندازه یک گردو است و تقریباً مخروطی شکل و رنگ آن سبز مایل به زرد است که گاهی سایههای قرمزرنگی بر روی پوست آن دیده میشود.
نکته جالب این است که هنگام خوردن آن، حس خوردن گلابی را تجربه میکنید.
درخت این میوه ممکن است تا هفت تا هشت متر قد بگیرد و با اینکه میوه آن قابل خوردن نیست، اما از دانههای آن به عنوان دارو استفاده میشود.
این درخت در جنگل و در کنار برخی زمینهای زراعی قابل مشاهده است. میوه آن معمولاً اواخر شهریور و اوایل پاییز برداشت میشود و به صورت خام قابل مصرف است. همچنین از نهالهای جوان آن برای پیوند به انواع گلابیهای خوب و باغی استفاده میشود.
جالب است بدانید که کلمه انچوچک به دلیل اندازه کوچک میوه، در لغتنامه دهخدا به معنای ریز و کوچک آمده و به نوعی کنایه از آدمیست که از نظر جسمی یا قابلیت کوچک باشد. بنابراین انچوچک در لغت به معنی توهین یا کلمهای با بار منفی نیست.
“`
و مفهوم ناروا نیست.
نحوه استفاده از دانه گلابی وحشی
برای این کار، میوه را در خاک دفن میکنند تا خراب شود. بعد از خراب شدن، دانههای آن را خارج کرده و بعد از شستن، به صورت خام یا بو داده به فروش میرسانند.
دانههای انچوچک، مغز سفیدی دارند که پوست قهوهای رنگ و سختی دارد و شبیه به مغز زردآلو یا بادام است. طعم آن مشابه و نزدیک به طعم دانههای گلابی وحشی که در بازار هستند، میباشد.
وقتی دانهها را بو میدهند، بسیار خوشمزه میشوند و در گذشته با نام بادام جنگلی یکی از اجزای ثابت آجیل بودهاند. میتوان گفت خواص مغزهای گیاهی را دارند.
خواص درمانی انچوچک
این دانه دارای طبیعت معتدل است و بر اساس تحقیقاتی که انجام شده، در طب سنتی از خواص درمانی آن برای نرم کردن سینه، آرامش اعصاب، افزایش ادرار، افزایش نیروی جنسی و جسمی، تقویت عمومی بدن، افزایش وزن و قاعده آوری استفاده میکردهاند. در عربستان، بذر سیاه گلابی وحشی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.
همچنین باید بدانید که نوعی گلابی وحشی در جنگلهای استان گیلان وجود دارد که به لهجه گیلکی به آن “اربه خوج” یا “سنگ خوج” میگویند. این میوه سخت و با طعم ترش و شیرین است و از آن مربایی تهیه میکنند که خوردن آن با خامه و سرشیر بسیار لذت بخش است.
در حال حاضر اطلاعات کمی درباره خواص تغذیهای و درمانی گلابی وحشی وجود دارد، اما باید بدانید که گلابی جنگلی به دلیل این که یکی از انواع گلابی است، خواص تغذیهای و درمانی دارد.
این میوه دارای طبیعت سرد و خشک است و ملین مزاج، مقوی قلب، معده و کبد میباشد. گلابی وحشی سرشار از ویتامین C است و به دلیل داشتن تانن و پتاسیم میتواند اسید اوریک و فشار خون بالا را پایین بیاورد و برای افرادی که دچار نقرس هستند، مفید میباشد.
بیشتر بخوانید :