دارو ضد نفخ معده کدام است؟ (2 نکته مهم)

“`html
چرا دچار نفخ و دل درد میشویم؟ داروی مناسب برای درمان نفخ چیست؟
با رضیم همراه باشید تا شما را با راه های مناسب برای درمان نفخ معده آشنا کنیم.
علت نفخ شکم و درمان آن
بسیاری از این موارد را میتوان با رژیم غذایی مناسب یا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی تسکین داد یا درمان کرد.
گیاهان حاوی اسانس (رایحه) از مهمترین گیاهانی هستند که از قدیم بهعنوان طعمدهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکیندهنده اختلالهای سوءهاضمه مصرف میشدهاند زیرا به دلیل داشتن مواد و ترکیبهای اسانسی به سرعت جذب میشوند و آثار خود را ظاهر میکنند.
راه های مناسب درمان نفخ معده
نفخ کردن یکی از رایجترین مشکلات گوارشی است که برای خیلی از افراد بعد از خوردن غذاهای مختلف پیش میآید. رعایت 10 توصیه زیر، احتمال بروز این مشکل گوارشی را به حداقل میرساند…
1. از دمنوشها و عرقیات ضدنفخ کمک بگیرید:
اگر بعد از هر وعده غذایی احساس میکنید که نفخ کردهاید و باد زیادی در شکم، معده یا رودههایتان میپیچد، میتوانید از دمنوشها یا عرقیات گیاهی که خاصیت ضدنفخ دارند، استفاده کنید. دمنوشهای زیره و نعناع، از بهترین دمنوشها برای کاهش باد هستند. همچنین مصرف عرق نعناع و عرق بادرنجبویه هم برای درمان نفخ بسیار مؤثر است.
2. ریحان و نعناع را در سبد سبزی خود داشته باشید:
اگر به مصرف سبزی خوردن علاقه دارید و با خوردن تربچه یا حتی تره و شاهی دچار نفخ و گاهی دلپیچه میشوید، سبزیهای بادشکن و ضدنفخ مانند ریحان یا نعناع را به سبزی خوردن خود اضافه کنید.
3. آویشن را فراموش نکنید:
آویشن یکی از بهترین و پرخاصیتترین سبزیهای دنیاست که نوشیدن دمنوش آن در فصل سرد سال نه تنها باعث از بین بردن نفخ میشود بلکه آرامش اعصاب و بهبود گلودرد ناشی از سرماخوردگی را نیز فراهم میکند. این گیاه، خلطآور است و به همین دلیل مصرف آن به افراد سرماخورده توصیه میشود. گیاهخواران میتوانند مقداری پودر آویشن را برای رفع نفخ سبزیهایی مانند نخودفرنگی یا کاهو به سس سالادشان اضافه کنند.
4. زردچوبه را از فهرست ادویههای خود حذف نکنید:
زردچوبه یکی از پرخاصیتترین ادویههاست که هم میتواند باعث سمزدایی از کبد شود و هم نفخ مواد غذایی را تا حد زیادی کاهش دهد. بهتر است این ادویه را حدود 15 دقیقه مانده به پایان پخت، به غذا اضافه کنید تا از خواص آن بیشتر بهرهمند شوید.
5. پوست حبوبات را جدا کنید:
حبوبات…
“““html
حبوبات یکی از خوراکیهایی هستند که ممکن است گاز و نفخ ایجاد کنند، بنابراین بهتر است آنها را ۲۴ تا ۴۸ ساعت قبل از استفاده با آب ولرم خیس کنید. همچنین بهتر است هر ۱۲ ساعت یک بار، آب را عوض کنید. برای کاهش نفخ حبوبات خیسخورده، میتوانید پیش از پختن، آنها را در یک دستمال نازک نرم کنید تا پوست آنها جدا شود.
6. مخلوط کدو سبز و ماست را امتحان کنید:
خیلی از افراد به دلیل احساس نفخ و درد شکم پس از خوردن ماست، ترجیح میدهند از این لبنیات مفید استفاده نکنند؛ اما اگر یک کدو سبز رنده شده را با چند برگ نعناع تازه به ماست اضافه کنید، این مشکل تا حد زیادی برطرف میشود. میتوانید به جای نعناع از پونه نیز استفاده کنید.
7. میوههایی که قند کمتری دارند انتخاب کنید:
بعضیها به عنوان دسر میوه میخورند، اما قند موجود در میوهها میتواند موجب نفخ شود. اگر شما هم تجربه این مشکل را دارید، بهتر است میوههایی با قند کمتر مصرف کنید، مثل سیب، هلو، لیموشیرین و کیوی.
8. به توتفرنگی و گریپفروت نقشهای تازه بدهید:
توتفرنگی و گریپفروت قند کمتری نسبت به سایر میوهها دارند و میتوانید با اضافه کردن توتفرنگی به ماست یا سالاد و آب گریپفروت به غذاهای گوشتی، از نفخ ناشی از مواد اولیه سالاد یا گوشتها بکاهید.
9. گوشتهای کمچرب بخورید:
درست است که غذاهای مختلفی که ترکیبی از پروتئین و چربی دارند میتوانند نفخ ایجاد کنند. به افرادی که از نفخ رنج میبرند، پیشنهاد میشود از گوشتهای بدون چربی مانند گوشت گوساله، سینه مرغ، ماهی، تخممرغ، کره بادام زمینی، گوشت بوقلمون و پنیر کمچرب استفاده کنند، زیرا این گوشتها بهتر از گوشتهای چرب هستند.
10. معجون زنجبیل را از یاد نبرید:
اگر خیلی نفخ میکنید، میتوانید یک تکه زنجبیل، کمی نمک و مقداری آب لیموترش را با هم مخلوط کنید. این معجون را داخل یخچال بگذارید و بعد از هر وعده غذایی حدود ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری از آن را مصرف کنید. معجون زنجبیل طعم خوبی ندارد، اما برای درمان نفخ بسیار مؤثر است!
این گیاهان که بیشتر به صورت ادویههای مختلف، بهخصوص در شرق آسیا مثل هند و چین استفاده میشوند، شاملنعناع، گشنیز، بادرنجبویه، زیره سبز و سیاه، رازیانه، دارچین، هل، جوزبویا و… هستند که موثرترین آنها در درمان نفخ عبارتند از:
1 نعناع
این گیاه معروف که به «مینت» نیز معروف است، حداقل ۳۳ گونه دارد که بیش از ۱۵ گونه از آنها در ایران پیدا میشود. نعناع یکی از پرمصرفترین گیاهان خوراکی و دارویی در دنیاست و اسانس آن در صنایع دارویی و بهداشتی از جمله خمیردندانها استفاده میشود. اسانس نعناع (روغن آن) در ساخت داروهای ماساژدرمانی استفاده میشود. دو نوع نعناع به نامهای «نعناع فلفلی» و «نعنای قمی» در ایران بیشتر به کار میروند. محصولات گیاهی نعناع به صورت تازه، خشک، عصاره، عرق گیاهی، چای کیسهای و تنتور استفاده میشوند و این گیاه اثرات قوی ضدنفخ، ضددرد و ضداسپاسم دارد.
2 گشنیز
گشنیز یک گیاه خوراکی و دارویی است که از برگها و میوه آن در صنایع مختلف غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده میشود. گشنیز متعلق به خانواده جعفری است و بوی خوشی دارد. آثار این گیاه شامل تقویت معده، ضداسپاسم، ضددرد (دلدرد)، ضدمیکروب، ضدقارچ و آرامبخش بودن است و همچنین در کاهش قند خون، چربی خون و فشار خون نیز مؤثر است.
“`3 بادرنجبویه
این گیاه از خانواده نعناع است و ظاهری شبیه نعناع دارد، اما بوی متفاوتی دارد. بادرنجبویه یکی از گیاهان خوراکی و دارویی معروف در دنیا است و به نام ملیسا هم شناخته میشود. از زمانهای قدیم، در بسیاری از کشورها برای درمان مشکلاتی مانند نفخ، تب و عرق کردن استفاده میشود.
اثرات مثبت این گیاه که به طور علمی ثابت شده است شامل کاهش درد، خاصیت ضدباکتری، ضدویروس برای تبخال، کاهش حساسیت، کاهش تب، کاهش نفخ، ایجاد آرامش، خوابآور، تقویت قلب، تقویت معده و کاهش اسپاسم میباشد.
گیاهان دیگری که خواص مشابهی با نعناع، گشنیز و بادرنجبویه دارند نیز شامل زیره سبز و سیاه (که از دانههای آنها استفاده میشود)، دارچین (که از پوست درخت بهدست میآید)، هل (دانههای گیاه) و جوزبویا (میوه گیاه) هستند. این گیاهان هم دارای عطر خوب هستند و علاوه بر درمان مشکلات گوارشی، فواید دیگری نیز دارند.
یکی از بهترین داروهای گیاهی که از ترکیب این سه گیاه به نام قطره کارمینت (Carmint) تهیه شده، بسیار مؤثر است. هر کدام از این گیاهان به تنهایی خاصیت خوبی دارند، اما تحقیقات نشان دادهاند که ترکیب این سه گیاه قدرت زیادی در کاهش نفخ و دلدرد دارد، بهطوری که ظرف 10 تا 15 دقیقه میتواند بهطور کامل درد را برطرف کند.
موارد مصرف:
بهخصوص برای کاهش نفخ و دلدرد، اسپاسمهای گوارشی، دردهای قاعدگی، هضم سخت غذا و مشکلات روده.
میزان مصرف:
برای نوزادان زیر چهار ماه، ۵ قطره را در یک قاشق غذاخوری آب رقیق کرده و مصرف کنید. برای نوزادان ۴ تا ۱۲ ماه، ۱۰ قطره را در یک قاشق غذاخوری آب رقیق کنید. برای کودکان، ۲۰ قطره را در سه قاشق غذاخوری آب رقیق کرده و مصرف کنید.
برای بزرگترها، ۵۰ قطره را در نیم استکان آب رقیق کنید و بنوشید.
عوارض جانبی:
با توجه به اینکه همهی این گیاهان خوراکی هستند، تا کنون هیچ عارضه جانبی از این دارو گزارش نشده و مناسب برای تمام سنین است.
نکات قابل توجه:
قطره حتماً باید با آب، شیر، آبمیوه یا نوشابه رقیق شده و مصرف شود.
این دارو اثر سریعی دارد و ظرف ۱۵ دقیقه درد، نفخ و اسپاسمها را کاهش میدهد.
اگر به هضم غذا مشکل دارید، میتوانید با هر وعده غذا این دارو را مصرف کنید. استفاده از آن در طول روز چند بار و به مدت طولانی بلامانع است.
یکی از کاربردهای مهم کارمینت در کاهش نفخ و دلدرد بیماران قاعدگی است و میتوانید در چند نوبت در روز از آن استفاده کنید.
این قطره بدون نیاز به نسخه، در تمام داروخانههای ایران موجود است.
این دارو با هیچ غذایی تداخل ندارد و میتوانید در هر شرایطی از آن استفاده کنید.
گردآوری شده ی مجله ی اینترنتی رضیم
مرجان امینی