رسپی نان کماج تبریزی؛ طعم اصیل آذربایجان در خانه شما

“`html
آیا دوست دارید هر روز صبح با بوی خوش نان تازه بیدار شوید؟ با این آموزش آسان از مجله رضیم میتوانید نرمترین و خوشمزهترین نان کماج تبریزی را در خانه درست کنید و از طعم عالی آن لذت ببرید.
مواد لازم برای تهیه نان کماج تبریزی
برای تهیه نان کماج تبریزی به مواد زیر نیاز دارید:
آرد نان فانتزی یا آرد قوی | حدود ۶ الی ۷ پیمانه |
تخم مرغ | ۲ عدد |
خامه صبحانه | ۵۰ گرم |
شیر ولرم | نصف پیمانه |
روغن مایع | ۱۰۰ گرم |
شکر | ۲۰۰ گرم |
خمیر مایه فوری | ۱ قاشق سوپخوری |
آب ولرم | ۱ پیمانه |
بهبود دهنده | ۱۵ گرم |
نمک | نصف قاشق چایخوری |
مواد لازم برای رومال
برای رومال به مواد زیر نیاز دارید:
زرده تخم مرغ | ۱ عدد |
عسل | ۱ قاشق چایخوری |
کنجد | به مقدار لازم |
مراحل تهیه نان کماج تبریزی
برای درست کردن نان کماج تبریزی مراحل زیر را دنبال کنید.
مرحله اول: آمادهسازی خمیر مایه
همه مواد را از قبل در دمای اتاق بگذارید تا با هم دما شوند.
یک قاشق غذاخوری از شکر را بردارید و به آب ولرم اضافه کنید.
سپس خمیر مایه را به آب ولرم اضافه کنید و خوب مخلوط کنید. بعد ظرف را بپوشانید و بگذارید برای ده دقیقه استراحت کند تا خمیر مایه عمل بیاید.
دمای آبی که برای عمل آمدن خمیر مایه استفاده میکنید باید حدود ۳۵ تا ۴۰ درجه باشد. اگر دماسنج ندارید، نوک انگشتتان را به آب بزنید؛ دما باید به اندازهای باشد که گرم، اما خیلی داغ نباشد.
“““html
به گونهای باشد که گرمای آب را به خوبی حس کنید، اما دستتان نسوزد و بتوانید در آب نگهش دارید.
اگر دمای آب بیش از حد بالا باشد، خمیر مایه خراب میشود و اگر کمتر باشد، فعالیت نمیکند. خمیر مایه از شکر موجود در آب ولرم تغذیه کرده و شروع به فعالیت میکند.
مرحله دوم: ترکیب تخممرغ، شکر، شیر و خامه
در این زمان، تخممرغها را در یک ظرف بشکنید و کمی با همزن مخلوط کنید تا یکنواخت شود.
سپس باقیمانده شکر را اضافه کنید. بعد شیر ولرم و خامه صبحانه را اضافه کنید. (خامه به نان طعم و عطر خوبی میدهد و باعث نرم و پفی شدن آن میشود؛ پس آن را حذف نکنید)
روغن مایع را هم به تخممرغ اضافه کنید و با همزن دستی خوب مخلوط کنید تا یکدست شود.
سپس خمیر مایه عمل آمده را به این مخلوط اضافه کرده و هم بزنید تا یکنواخت شود.
بیشتر بخوانید: رسپی نان مارمالادی (نان مربایی)
مرحله سوم: اضافه کردن آرد و تهیه خمیر
حالا شروع به اضافه کردن آرد الک شده کنید و همراه با آن بهبود دهنده را هم اضافه کنید.
نمک را هم به مخلوط بیفزایید. بهبود دهنده باعث افزایش ماندگاری نان میشود و آرد را تقویت میکند که میتوانید از فروشگاههای قنادی تهیه کنید. (اگر نداشتید، قابل حذف است، اما کیفیت نان کمی کاهش مییابد.)
مقدار آرد مورد نیاز مشخص نیست؛ زیرا میزان جذب آب در آردها متفاوت است، بنابراین آرد را به آرامی اضافه کنید. ممکن است همه آرد مصرف شود یا اضافه بیافتد.
نصف آرد را اضافه کنید و با قاشق هم بزنید تا حالت خمیری به خود بگیرد. وقتی هم زدن با قاشق سخت شد، قاشق را کنار بگذارید و با دست خمیر را مخلوط کنید.
آرد را تدریجی اضافه کنید تا خمیری لطیف و نچسب به دست آید.
همچنین از اضافه کردن زیاد آرد و سفت کردن خمیر خودداری کنید؛ زیرا این کار کیفیت نان را به شدت کاهش میدهد. هر چه خمیر لطیفتر باشد، نان با کیفیتتر خواهد بود.
نکته مهم این است که آرد شیرینیپزی برای پخت نان مناسب نیست و باید از آرد قوی مخصوص نان استفاده کنید. برای این نان، آرد نان فانتزی با آرد گنبد قوی مناسب است.
مرحله چهارم: ورز دادن و چانه کردن خمیر
وقتی خمیر به دست آمد، آن را به خوبی و با محبت به مدت ۱۵ دقیقه روی صفحه کار ورز دهید. ورز دادن خمیر تاثیر زیادی بر کیفیت و نرمی نان دارد.
خمیر را با انتهای دست ورز دهید و از چنگ زدن به خمیر بپرهیزید؛ زیرا چنگ زدن باعث میشود خمیر چسبناکتر شود و به آرد بیشتری نیاز داسته باشد و در نهایت خمیر سفت و نان با کیفیتی نامناسب شود.
اگر در حین ورز دادن، خمیر به صفحه کار چسبید، کمی آرد بر روی آن بریزید.
بعد از ورز دادن، خمیر را در ظرفی مناسب قرار دهید و روی آن را با سلفون بپوشانید.
ظرف را بپوشانید و اجازه دهید ۲۰ دقیقه استراحت کند. سپس دوباره خمیر را ورز دهید تا هوا خارج شود و آن را به چانههای ۱۰۰ گرمی تقسیم کنید.
برای اندازهگیری خمیر از ترازو استفاده کنید و اگر نداشتید، با چشم گانهها را به اندازه مشابهی تقسیم کنید.
هر یک از خمیرهای ۱۰۰ گرمی را در دست شکل دهید و روی سینی فر که با کاغذ روغنی پوشاندهاید، با فاصله قرار دهید.
مرحله پنجم: استراحت دادن به خمیر
روی سینی حاوی چانهها را با نایلون بپوشانید و حدود یک ساعت استراحت دهید تا حجم چانههای خمیر بیشتر شود. (اگر در این زمان چانهها تغییر حجم ندادند، میتوانید نیم ساعت دیگر هم صبر کنید.)
بیشتر بخوانید: رسپی نان شیرمال خانگی
مرحله ششم: تهیه رومال خمیر
برای تهیه رومال خمیر، زرده و سفیده تخممرغ را جدا کنید و زرده را با عسل مخلوط کنید. (به جای عسل میتوانید از شربت بار یا شیره انگور هم استفاده کنید.)
سپس یک قاشق چایخوری از سفیده را هم به مخلوط فوق اضافه کنید. (این کار اختیاری است)
مواد را به خوبی مخلوط کنید.
“““html
کنید تا یکدست شود. بعد به کمک قلممو از رومال روی خمیرهای استراحت کرده بزنید.
توجه کنید که فقط باید روی قسمت نوک چانهها را به رومال آغشته کنید و بعد به دلخواه روی آن کنجد بپاشید.
مرحله هفتم: پخت نان
سینی را داخل فر از قبل گرم شده با دمای ۱۷۵ درجه سانتیگراد به مدت حدودی ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بپزید.
زمان پخت ممکن است در فرهای مختلف کمی متفاوت باشد. اگر نان بیش از حد در فر بماند، کیفیت آن پایین میآید و سطح آن سفت میشود و درونش خشک میشود.
در فرهای برقی، دما باید ۲۰ درجه کمتر باشد. حتما حرارت فقط از پایین باشد؛ چون اگر هر دو المنت روشن باشد، روی نانها ترک میخورد.
اگر بعد از پخت، روی نانها خوب رنگ نگرفته بود، میتوانید برای چند دقیقه گریل را روشن کنید.
پس از پخت، سینی را از فر بیرون آورید و بگذارید نانها خنک شوند. سپس آنها را از کاغذ روغنی جدا کنید. نانها را در ظرفی دربسته نگهداری کنید تا خشک نشوند.
بیشتر بخوانید: رسپی انواع نان خانگی در فر یا ماهیتابه
نکات طلایی در تهیه نان کماج
در ادامه به چند نکته مهم برای تهیه نان کماج اشاره خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
- اگر با وجود رعایت همه نکات مثل دمای آب و اضافه کردن شکر، خمیرمایه شما عمل نکرد و پف نکرد، یعنی تاریخ انقضای آن گذشته و باید دور انداخته شود.
- برای تهیه نان با کیفیت، حتما مواد را به دقت اندازهگیری کنید و از قاشقها و ترازوهای استاندارد استفاده کنید.
- برای بهترین نتیجه، مواد را با یکدیگر عوض نکنید.
- کاغذ روغنی را چرب نکنید؛ بعد از خنک شدن، نانها به راحتی جدا میشوند.
- حتما یک ظرف نسوز آب در کف فر بگذارید؛ بخار آب به نان کمک میکند تا خوب پف کند و کیفیت بهتری داشته باشد.
- اگر در زمستان نان کماج را تهیه میکنید، برای استراحت دادن خمیر، آن را در جای گرمتری بگذارید.
- تخممرغ باعث میشود نان خوشرنگتر و مغذیتر باشد. همچنین برای رومال نان از تخممرغ استفاده میشود که سطح نان را طلایی و براق میکند.
- شکر به تولید دیاکسید کربن کمک میکند؛ خمیرمایه از آن تغذیه کرده و فعال میشود و باعث پف کردن خمیر میشود.
- نمک یکی از مواد ضروری برای هر نوع نانی است که به کنترل خمیرمایه کمک میکند و باید با آرد مخلوط شود (نباید مستقیم به خمیرمایه اضافه شود).
در این مطلب از مجله آشپزی رضیم، طرز تهیه نان کماج تبریزی را برایتان توضیح دادیم. پیشنهاد میکنیم حتما این نان خوشمزه را در خانه درست کنید و از طعم فوقالعاده آن لذت ببرید.