
“`html
معرفی درخت نارنج
نارنج یک درخت زیبا و همیشه سبز است که نامش با عطر خوشایند بهار نارنج گره خورده و به همین خاطر در صنعت عطرسازی معروف است. این درخت کوچک تا ارتفاع ۹ متر میتواند رشد کند و از ترکیب نارنگی و دارابی به وجود آمده است. به دلیل طعم ترش و کمی تلخ میوهاش، مردم کمتر آن را مستقیم میخورند و بیشتر از آب آن به عنوان چاشنی استفاده میکنند. درخت نارنج یکی از پایههای مهم برای پیوند زدن به دیگر مرکبات است و درختانی که بر روی آن پیوند میشوند، نسبت به خشکی و سرما مقاومتر هستند و میتوانند در خاکهای سنگین با زهکشی ضعیف نیز رشد کنند. شاخهها به نسبت دارای خارهای تیز هستند و برگهای آن همیشه سبز و خوشبو است. اندازه برگها بین ۷ تا ۱۰ سانتیمتر است و شکل آنها تخممرغی-مستطیلی است. برگها نوک تیز و دمبرگ آنها نیز با بالهای پهن همراه است.
گلهای این درخت بسیار خوشبو و سفید هستند و به صورت خوشهای روییده میشوند. از گلهای نارنج برای تهیه مربای بهار نارنج استفاده میشود. گلها معمولاً در اوایل بهار شکوفا میشوند. میوهها کروی شکل و با قطر تقریباً ۸ سانتیمتر هستند. سطح میوه معمولاً ناهموار بوده و گوشت آن ترش و پوستش تلخ است. از قدیم الایام، نارنج به عنوان دارو شناخته شده و مورد استفاده قرار میگرفته است. میوه ترش آن به هضم غذا کمک کرده و نفخ را تسکین میدهد. دمکرده میوه نارنج میتواند سردرد، تپش قلب و اضطراب را آرام کند و همچنین تب را کاهش دهد. آب میوه نارنج بسیار غنی از ویتامین C است. از روغنهای استخراج شده از آن در غرب به عنوان دارو استفاده میشود که برای کاهش ضربان قلب و آرامش خواب مؤثر است.
خصوصیات ظاهری درخت نارنج
درخت نارنج یک گیاه همیشه سبز است که ارتفاع آن میتواند به ۹ متر برسد. گلها سفید و دوجنسی هستند و گردهافشانی آنها هم از طریق حشرات و هم به صورت خودجوش انجام میشود. میوه نارنج به لحاظ زیبایی بزرگ و جذاب است و برگهای آن نسبت به برگهای درخت لیمو، بزرگتر و خوشبوتر هستند. در برخی نقاط، شما میتوانید در تمام فصلها میوه نارنج را بر روی درخت ببینید. برگهای آن به رنگ سبز تیره و چرمی هستند.
نیازمندی های محیطی نارنج
خاک:
نارنج نسبت به دیگر مرکبات با بیشتر نوع خاکها سازگار است و در خاکهای ضعیف و مرطوب نیز رشد خوبی دارد. این درخت در خاکهای لومی و سنگین به خوبی رشد میکند و بهترین رشد را در خاکهای با زهکشی مناسب دارد. در شرایط سایه به خوبی رشد نمیکند و خاک مرطوب را ترجیح میدهد.
آبیاری:
این درخت به آبیاری متوسطی نیاز دارد و باید بین آبیاریها اجازه دهید سطح خاک خشک شود.
نور:
درخت نارنج نیاز به مکانهایی با نور کامل آفتاب دارد.
دما:
این درخت در مقایسه با دیگر مرکبات میتواند سرمای بیشتری را تحمل کند و تا دمای منفی ۶ درجه نیز آسیب نبیند.
نحوه تکثیر درخت نارنج
بذرهایی که میوهی کاملاً رسیده دارند در شرایط گلخانه به خوبی جوانه میزنند. بهترین زمان برای کاشت در زمستان در گلخانه است. جوانهزنی معمولاً بین دو تا سه هفته طول میکشد و این فرآیند باید در دمای ۱۳ درجه سانتیگراد انجام شود. گیاهچهها به رطوبت حساس اند و باید در مقدار آبی که به آنها داده میشود دقت کنید و همچنین محل آنها باید کاملاً هوادار باشد. گیاهچههای حاصل از بذر، معمولاً دچار بیماریها یا ویروسها نمیشوند. وقتی به اندازه مناسب رسیدند، نهالها را برداشت کرده و به گلدانهای جدید منتقل میکنند. اگر قرار باشد به عنوان پایه پرورش یابند، باید روی…
“`
آفات و بیماری ها درخت نارنج
درخت نارنج ممکن است دچار آفات مانند کنه نباتی و پروانه مرکبات شود. با استفاده از محلولپاشی، میتوان این درختان را در برابر این آفات محافظت کرد.
خواص درمانی و کاربردهای صنعتی درخت نارنج
نارنج به طور گسترده به عنوان پایهای برای پیوند سایر مرکبات شیرین استفاده میشود. میوه و برگهای آن برای تولید کف در صابونها مفید هستند. چوب سفید و محکمی که از درخت نارنج به دست میآید، در صنایع چوبی استفاده میشود و برای ساخت چوبهای بیسبال در کوبا هم کاربرد دارد. در رایحهدرمانی، روغنهای ضروری نارنج برای مراقبت از پوست و بهبود تنفس مورد استفاده قرار میگیرند. شکوفههای نارنج هم مربای خوشمزهای تولید میکنند که فواید زیادی دارد. شکوفه نارنج خاصیت گرم و خشکی دارد و بوییدن آن شادیآور، تقویتکننده مغز و درمانکننده آبریزش بینی است.
نارنج میتواند در درمان اختلالات عصبی، تپش قلب و بیخوابی کمک کند. بهار نارنج نیز در عطرسازی، تهیه اسانس و مربا به کار میرود. آب نارنج برای خوشبو کردن و بهتر کردن طعم غذا استفاده میشود و در درمان مشکلات معده، از مربای آن به کار میرود. درخت نارنج، پایه اصلی مرکبات است و برای پیوند با نارنگی و پرتقال گزینه خوبی است. همچنین، ممکن است فشار خون و ضربان قلب را افزایش دهد و در درمان دردهای ناشی از باد در روده بزرگ نیز مفید است.
بیشتر بخوانید: