طبع زعفران گرم است یا سرد؟ بررسی زعفران از دیدگاه طب سنتی (2 نکته مهم)

طبع زعفران چیست؟
زعفران یک گیاه پیازدار با گلهای بنفش روشن است که در مناطق معتدل مانند قاینات و کرمان رشد میکند. این گیاه بویی قوی و طعمی تلخ و کمی تند دارد. زعفران دارای خواص فوقالعادهای است و در آشپزی و درمان بیماریها به کار میرود.
بر اساس اطلاعات طب ایرانی، زعفران طبعی گرم و خشک دارد. درجه گرمی آن ۲ و خشکی آن ۱ است. در برخی منابع گفته شده که بعضی حکما زعفران را با درجه گرمی ۳ و خشکی ۲ توصیف کردهاند.
مواد غذایی و دارویی بر اساس چهار ویژگی گرمی، سردی، خشکی و تری دستهبندی میشوند. برای مثال، مواد درجه یک، گرمی بسیار بالایی دارند، در حالی که مواد درجه ۲ جنبه دارویی دارند. مواد درجه ۳ گرم، مصرف مکررشان ممکن است مشکلزا باشد و مواد درجه ۴ به عنوان سم شناخته میشوند.
از آنجایی که طبع زعفران گرم و خشک است، برای تعادل یابی بهتر، باید با موادی مصرف شود که طبع سرد دارند. این کار به شما کمک میکند تا از خواص زعفران بهرهمند شوید و تعادل بدن خود را نیز حفظ کنید. انیسون و سکنجبین از بهترین مصلحهای زعفران هستند که به شما کمک میکنند تا حداکثر استفاده را از زعفران ببرید.
طبع زعفران و گلاب
زعفران طبعی گرم و خشک دارد، در حالی که گلاب گرمی معتدل دارد. ترکیب این دو با هم طبع گرمی ایجاد میکند که برای کاهش استرس و اضطراب مفید است. یکی از ترکیبات این دو، شربت گلاب و زعفران است که در طب سنتی با نام شربت جلاب شناخته میشود.
این شربت به عنوان یک تقویتکننده عمومی بدن و نشاط آور عمل میکند. همچنین خواص دیگری مانند تقویت حافظه، بهبود قند و چربی خون، تقویت قوای جنسی و درمان نفخ معده دارد. این ترکیب شامل ویتامینهای A، C، E و املاح معدنی مانند سدیم، پتاسیم، کلسیم و آهن است. شربت گلاب و زعفران برای افرادی که دچار تشنج و بیهوشی هستند نیز مفید است و میتواند درد دندان را تسکین دهد.
طبع زعفران و چای سبز
چای سبز طبعی گرم دارد، در حالی که چای سیاه سرد و خشک است. بنابراین، برای ایجاد تعادل، بهتر است زعفران را با چای سیاه مصرف کنید. اما اگر زعفران را با چای سبز ترکیب کردید، باید از مواد سرد نیز استفاده کنید.
ترکیب زعفران و چای سبز نیز فوایدی دارد. این ترکیب میتواند به کاهش وزن و چربی کمک کند و چای سبز با خواص آنتیاکسیدانیاش، میتواند از ابتلا به سرطان پیشگیری کند. همچنین انواع مختلفی از ویتامینها و مواد مغذی دیگر را نیز ارائه میدهد.
برای تهیه این نوشیدنی، کافیست نصف قاشق چایخوری زعفران را با مقداری چای سبز در یک قوری آب جوش بریزید و بگذارید دم بکشد.
طبع زعفران و زرشک
زرشک طبعی سرد و خشک دارد و درجه سردی آن ۳ است، بنابراین به لحاظ سردی و گرمی، میتوان گفت که طبع زعفران و زرشک نزدیک به تعادل است. اما هر دو ماده خشک هستند و افراط در مصرف این ترکیب میتواند بدن را خشکتر کند.
دمنوش زرشک و زعفران، شادیآور و آرامبخش است و به تقویت سیستم ایمنی بدن، سلامت قلب و حافظه کمک میکند. همچنین برای خواب بهتر و درمان آسم مفید است و میتواند از بروز عفونتها جلوگیری کند، به همین خاطر مصرف زرشک در پیشگیری و درمان کرونا نیز مؤثر است.
برای درست کردن این دمنوش خوشمزه و مفید، کمی زرشک تازه را در قوری بریزید و یک پنس زعفران آسیاب شده به آن اضافه کنید. بعد، مقداری آب جوش روی آن بریزید و اجازه بدهید به مدت ده تا پانزده دقیقه دم بکشد تا زرشک رنگ خود را به آب بدهد. میتوانید برای شیرین کردن این دمنوش، کمی نبات یا عسل به آن اضافه کنید و سپس آن را بنوشید.