غذاهای ممنوعه در لیست غذاهای فریزری (2 نکته مهم)

فریز کردن مواد غذایی روش بسیار خوبی برای افزایش ماندگاری غذاست، اما همهی غذاها مناسب فریز کردن نیستند. برخی از آنها بعد از یخزدایی بافت، طعم یا کیفیت خودشون رو از دست میدن، یا حتی ممکنه ناسالم و غیرقابلمصرف بشن.
در ادامه، لیستی از غذاها و مواد غذایی ممنوعه یا نامناسب برای فریز کردن رو برات آوردم:
🚫 غذاها و مواد غذایی که نباید فریز بشن:
🥚 ۱. تخممرغ کامل در پوست
-
در فریزر، مایع داخل تخممرغ منبسط میشه و باعث ترکیدن یا ترکخوردن پوسته میگرده.
-
در صورت نیاز، میتونی تخممرغ رو بشکنی، هم بزنی و فریز کنی (بدون پوست).
🧀 ۲. لبنیات تازه و نرم (ماست، پنیر خامهای، خامه شیرین)
-
بعد از یخزدایی، دو فاز (آب و چربی) جدا میشن و بافتش آبکی میشه.
-
پنیرهای سخت مثل پارمزان یا چدار رو میتونی فریز کنی، ولی پنیرهای نرم نه.
🥗 ۳. سبزیجات برگدار خام (مثل کاهو، کرفس، ریحان خام)
-
بعد از یخزدایی، لهیده و بیخاصیت میشن.
-
فقط بعضی سبزیها مثل اسفناج یا شوید رو میتونی بعد از بلانچ (جوشاندن کوتاه) فریز کنی.
🥔 ۴. سیبزمینی پخته یا آبپز ساده
-
بعد از یخزدایی، سیبزمینی اسفنجی، آبکی یا دانهدانه میشه.
-
در غذاهای ترکیبی (مثل کتلت یا خورشت) بهتر عمل میکنه، ولی بهتنهایی مناسب فریز نیست.
🥒 ۵. خیار، گوجهفرنگی خام و هندوانه
-
میوهها و سبزیجات پرآب بعد از یخزدایی بافت لهشده و مزهی بیکیفیت پیدا میکنن.
-
گوجه رو فقط به صورت پوره یا سس میتونی فریز کنی.
🥣 ۶. سسها و غذاهای دارای نشاسته یا شیر زیاد (مثل فرنی یا سس سفید)
-
سس بشامل، فرنی و سوپهای شیری بعد از فریز شدن دوفاز میشن و بافتشون خراب میشه.
🥗 ۷. سالادهای آماده یا حاوی سس مایونز
-
سس مایونز جدا میشه و سالاد کلاً خراب میشه.
-
بهتره این نوع غذاها همیشه تازه مصرف بشن.
🐟 ۸. غذاهای سرخشده یا با پودر سوخاری
-
بعد از یخزدایی و گرم کردن، کاملاً نرم و خمیر مانند میشن.
-
مگر اینکه دوباره با هواپز یا فر، برشتهشون کنی (حتی اونموقع هم کیفیت اولیه رو ندارن).
🍰 ۹. کیکها و شیرینیهای خامهدار
-
خامه و کرم در فریزر جدا میشن و طعم دسر رو کاملاً خراب میکنن.
🍞 ۱۰. نان تازه و داغ
-
نان داغ باعث ایجاد بخار و رطوبت داخل بستهبندی میشه که بعد از فریز، کپک یا یخزدگی ایجاد میکنه.
-
نان باید کاملاً خنک بشه، بعد فریز بشه.
✅ نکته کاربردی:
هر چیزی که دارای:
-
رطوبت بالا
-
لبنیات تازه
-
سسهای سنگین
-
بافت لطیف خام
باشه، بهاحتمال زیاد گزینه خوبی برای فریز کردن نیست.
هر آنچه باید درباره انجماد مواد غذایی بدانید
رضیم : غذاهای فریزری برای مامانها مانند نور امیدی در تاریکی عمل میکند آن هم در روزهایی که حوصله غذا درست کردن ندارند. از طرف دیگر فریز کردن غذاها یک راه جایگزین برای مواقعی است که نمیخواهید غذایی را دور بریزید.
اما بعضی غذاها در پروسه انجماد به خوبی غذاهای دیگر عمل نمیکنند. برخی از مواد تشکیل دهنده آنها به طور کامل از بین میرود و گاهاً با یک بار انجماد کیفیت آن غذا دیگر مانند سابق نخواهد بود. اینگونه غذاها هرگز نباید فریزری شوند.
لیست غذاهای که نباید فریز شوند!
همانطور که پیشتر گفتیم تعدادی از غذاها به دلیل از دست دادن خاصیت خود در زمان انجماد، هرگز نباید فریزری شوند. اما این غذاها کدامند؟
1. کاهو
سبزیجات برگی حاوی مقدار زیادی آب هستند. زمانیکه شما این سبزیها را فریز میکنید این آب گسترش پیدا کرده و دیواره سلولی را ساختار برگ را حفظ کرده، خراب میکند و این باعث می شود کاهو شل و وا رفته به نظر آید.
اگر فقط یک بار این غذا را در فریزر گذاشته باشید، متوجه این موضوع خواهید شد. باقیمانده سبزیجات را در سالاد ریخته یا آنها در سوپ یا خورشت مصرف کنید، فقط آنها را فریزری نکنید.
2. تخممرغ
تخممرغ آبپز یکی از محبوبترین و راحتترین صبحانهها است که مشکلی برای فریز کردن آن نخواهید داشت. اما هرگز سعی نکنید که تخممرغ خام را با پوست خود در فریزر بگذارید.
تخممرغ در زمان یخ زدن منبسط میشود و این ممکن است باعث ایجاد ترک بر روی پوسته و در نهایت شکستن آن در فریزر شود که در نتیجه آن یک شاهد یک بهم ریختگی در فریزر خواهید بود
بیشتر بخوانید : چندین خطر با مصرف غذاهای فریز شده – رضیم
3. پنیر
مانند دیگر غذاها، زمانیکه شما پنیر را فریزری میکنید ریسک از دست دادن کیفیت این غذا را میپذیرید. پنیر هم ارزشمندتر از آن است که به همین سادگی به آن اجازه خراب شدن بدهید.
فریز کردن هم ظاهر و هم مزه پنیر را تغییر میدهد، به خصوص اگر نرم باشد. پنیرهای پارمسان و چدار را میتوانید در بستههای بدون هوا فریزری کنید، اما این راهحل برای پنیرهای صبحانه و پنیرهای خامهای توصیه نمیشود، فقط سعی کنید که آنها را مصرف کنید.
4. آووکادو
بافت کرمی، کرهای آووکادو احتمالاً یکی از چیزهایی است که در مورد آن دوست دارید، پس آن را با فریزری کردن خراب نکنید، چرا که تبدیل خواهد شد به یک ماده لزجِ خمیری ناخوشایند.
پس آووکادو را در لیست غذاهای فریزری قرار ندهید. میتوانید باقیمانده آن را در نوشیدنی استفاده کنید و یا پلاستیک پیچ کردن، آن را در یخچال قرار دهید.
5. حُمص
بله شما میتوانید حمص را تا چند ماه در فریزر نگه دارید، اما راهش این است: چند ساعتی صبر کنید تا این غذا به طور کامل خنک شود، اما به خاطر داشته باشید که کل آن را در یک ظرف نریزید. حمص را قبل فریزری کردن به وعدههای کوچکتر تقسیم کنید و حتماً قبل از مصرف دوباره آن را به خوبی هم بزنید.
6. خامه ترش
اگر قصد دارید که در آینده از خامه ترش خود برای پختوپز استفاده کنید، مشکلی نیست آن را فریزری کنید. اما این را به شما توصیه نمیکنیم.
چرا که مانند دیگر فراوردههای لبنی، خامه ترش نیز در زمان انجماد ساختار اولیه خود را از دست میدهید و مزه آن در زمان مصرف دوباره آن چیزی که انتظار دارید، نخواهد بود.
7. ماست
اگر ماست را فریزی کنید مانند دیگر لبنیات ساختار آن از هم پاشیده میشود و پس از بیرون آوردن از فریزر آبکی و غیرهمگن میشود.
حتی از این هم بدتر، ممکن است مزه ماست اسیدی شود و باکتریهای مفید برای بدن در اثر پروسه فریزری کردن از بین برود. خوردن این ماست موردی ندارد، اما
اگر مزه آن برای شما آزاردهنده نیست.
بیشتر بخوانید : تاریخ انقضای مواد غذایی برای نگهداری چقدر است ؟
8. ژله
وقتی ژله را در فریزر میگذارید، مایع ژلاتینی آن مانع از سفت شدنش میشود. فریز کردن سبب آسیب به مواد سازنده ژله میشود و این باعث میشود که ساختار آن به هم بریزد.
وقتی که ژله را از فریزر بیرون میآورید، معمولاً دیگر نمیتوانید به شکل لرزانش امیدوار باشید.
9. فریز کردن سرخ کردنی ها
غذاهای سرخ شده در فریزر خوب نمیمانند. همچنین باید به یاد داشته باشید که این نوع غذاها برای سلامتی شما هم خوب نیستند. حتی اگر قبل از خراب شدن آنها را بخورید.
طبق تحقیقاتی که دانشگاه هاروارد انجام داده، غذاهای سرخ کردنی میتوانند عامل بسیاری از بیماریهای قلبی عروقی شوند. بنابراین بهتر است این غذاها را نه تنها از فریزر، بلکه از رژیم غذایی خود نیز حذف کنید.
10. نوشیدنی های گازدار
شما قطعاً این اشتباه را دوباره نخواهید کرد. هرچند فریز کردن نوشیدنیهای گازدار به نظر جالب میآید، اما بسته بندی این قوطیها، مخصوصاً نوع آلومینیومی، به احتمال زیاد در فریزر منفجر میشود و محیط را پر از مایعات چسبناک میکند.
بهتر است این نوشیدنیها را در یخچال نگه دارید و اگر سالم نیستند، آنها را به سطل زباله برگردانید.
11. پاستا یا ماکارونی پخته شده
گذاشتن ماکارونی یا پاستای پخته شده در فریزر باعث میشود که آنها شل و وارفته شوند و به جای اینکه appetizing باشند، میتوانند اشتهای شما را از بین ببرند. اما اگر پاستای نیمپز خود را فریز کنید، فقط کافیست آن را گرم کنید و کمکی در زمان مصرف میکند.
اگر سس هم دارید، میتوانید آن را در قالب یخ قرار دهید و در فریزر بگذارید. وقتی به آن نیاز داشتید، کافیست آن را روی پاستای خود بریزید و گرم کنید. قطعاً از این غذای فوری لذت خواهید برد.
12. سبزیجات و میوهجات آبدار
حتی اگر سبزیجات و میوههای آبدار شما در یخچال شل شوند، بهتر است آنها را فریز نکنید.
کاهو، سیبزمینی، آناناس، هندوانه و سیب موادی با رطوبت زیاد هستند. گذاشتن این مواد در فریزر باعث یخ زدن رطوبت آنها میشود. و وقتی یخ آب میشود، چیزی که باقی میماند مقدار کمی سبزیجات یا میوههای شل و بدون ویتامین خواهد بود.
13. گوشت آب شده
اگر گوشت یک بار فریز شود مشکلی ندارد. اما اگر چند بار یخ آن ذوب شود و دوباره فریز شود، این وضعیت خوبی نیست. ذوب و فریز دوباره گوشت باعث میشود که باکتریها در آن رشد کنند، و شما قطعا این را نمیخواهید.
14. گیاهان معطر
گیاهان معطر تازه وقتی در فریزر قرار میگیرند، به مادهای شل و قهوهای رنگ تبدیل میشوند. تغییر دما به شدت باعث آسیب به بافت و رنگ آنها میشود.
اما راه دیگری برای نگهداری این گیاهان در فریزر وجود دارد. میتوانید آنها را ریز خرد کنید و با کمی روغن زیتون در قالبهای یخ بریزید تا شانس بیشتری برای نگهداریشان در فریزر داشته باشید.
بیشتر بخوانید :
روشهای از بین بردن بوی بد انجماد مواد غذایی
نگهداری برخی مواد غذایی در یخچال و فریزر + راهنما
بهترین روش برای نگهداری از غذای کودک در طولانی مدت