فرق آب مقطر با آب معمولی ، آب معدنی و آب جوش (2 نکته مهم)

تفاوت آب مقطر با آب معمولی، تصفیه و معدنی چیست؟
در سالهای اخیر استفاده از دستگاههای تصفیه آب در ایران بیشتر شده و امروزه خیلی از مردم از آب تصفیهشده بهعنوان آب شرب استفاده میکنند. اما چرا مردم به این دستگاهها روی آوردهاند؟
نوع آبی که مردم استفاده میکنند باعث شده کاربرد آب تغییر کند.
برای مثال، آب معمولی برای استحمام و شستشو؛ آب مقطر برای خودرو و آبیاری گیاهان استفاده میشود.
همه ما با آب شهر، آب معدنی و آب تصفیه آشنا هستیم؛ اما قبل از هر چیز بهتر است بیشتر درباره آب مقطر بدانید تا در صورتی که نمیدانید چه چیزی است، با آن آشنا شوید.
آب مقطر چه آبی است؟
آب مقطر آبی است که طی فرآیند تقطیر، ناخالصیهای خود را از دست میدهد. در واقع، آب با استفاده از دستگاههای خاص، به جوش آمده و تقطیر میشود و در نهایت، با جدا شدن گازها و ذرات معلق، آب مقطر بهدست میآید. این آب میتواند تا حدود 95 درصد خالص باشد.
آب مقطر کاربردهای زیادی دارد که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده در رادیاتور خودرو بهعنوان آب رادیاتور
- استفاده در اسید باطری خودرو
- صنایع آرایشی و بهداشتی
- صنایع پزشکی و…
حالا که با آب مقطر آشنا شدیم، بیایید درباره تفاوتهای آن با آب شهر، آب جوش، تصفیه و … صحبت کنیم.
تفاوت آب مقطر با آب معمولی
همانطور که اشاره کردیم، آب مقطر از طریق حرارت بهصورت خالص و با حداقل ناخالصی تولید میشود. آب مقطر نسبت به آب معمولی خلوص بیشتری دارد و به همین دلیل کاربردهای بیشتری هم دارد. بهعبارت دیگر، بهدلیل خلوص بالای آب مقطر، در کارواشها نیز استفاده میشود زیرا وجود ناخالصی در آب میتواند باعث آسیب به رنگ خودروها شود.
دمای جوش آب مقطر نسبت به آب معمولی پایینتر است. همچنین به دلیل کمبود املاح معدنی و ناخالصی در آب مقطر، سطح pH آن نزدیک به 7 است که نشاندهنده خنثی بودن آن است. در مقابل، آب معمولی بهدلیل وجود املاح بیشتر، دارای pH بالای 7 است (که کمی خاصیت اسیدی دارد).
بهعلاوه، به خاطر فرآیند حرارتی، درصد باکتریهای آب مقطر نسبت به آب معمولی و حتی آب تصفیه شده بسیار پایینتر است. عمل تقطیر حدود 99.9 درصد باکتریهای موجود در آب لولهکشی را از بین میبرد. این کاهش میزان باکتری و املاح در آب مقطر، سبب شده است که قیمت هر لیتر آب مقطر بیشتر از آب معمولی، معدنی و تصفیهشده باشد.
تفاوت آب مقطر و آب تصفیه شده
آب تصفیهشده با استفاده از فیلترهای مخصوص، سعی میکند باکتریها، قارچها، املاح و آلایندههای مضر و شیمیایی را حذف کند. در این فرآیند، میزان باکتری و املاح در آب نسبت به آب معمولی کاهش مییابد، اما به اندازه آب مقطر نمیرسد. به همین دلیل از آب تصفیهشده برای آشامیدن استفاده میشود.
سختی آب مقطر نسبت به آب شهر و حتی آب تصفیه شده، بسیار کمتر است.
دستگاههای تقطیر آب و تصفیه بهطور مؤثر کلر را از آب آشامیدنی حذف میکنند که میتواند طعم آب را بهبود بخشد. اما بدن بهطور طبیعی مقدار ناچیزی کلر نیاز دارد. بنابراین استفاده مداوم از آب تصفیه شده و مقطر توصیه نمیشود.
تفاوت آب جوش و آب مقطر
در آب جوش و آب مقطر، با توجه به اینکه آب در معرض حرارت قرار دارد، میزان باکتریها بسیار پایین است. بنابراین میتوان گفت آب جوش و آب مقطر کمترین میزان باکتری، قارچ و جلبک را دارند. با این حال، در آب جوشیده به دلیل تبخیر بخشی از آب، سختی و مقدار املاح بسیار بیشتر است و همچنین سطح کلر در آب جوش نیز نسبت به آب مقطر بالاتر است.
آب مقطر یا آب کولر گازی؟
یکی از اشتباهات رایج درباره آبی که از کولر گازی خارج میشود این است که این آب بسیار خالصتر از آب شهری است. اما تحقیقات نشان داده است که :
آبی که از کولر گازی بیرون میآید نسبت به آب معمولی شهر، املاح و مواد معدنی بیشتری دارد و همچنین دارای PH بالاتر از 7 است، که به آن حالت اسیدی میگویند. البته این موضوع بسته به آلودگی هوا در شهرهای مختلف متفاوت است.
آب یکی از حلالهای مهم شیمیایی است. به همین دلیل، در کولرهای گازی بخاراتی که در محفظه آن جمع میشوند، ابتدا ذرات معلق در هوا را به خود جذب میکند و وقتی سرد میشود و به مایع تبدیل میگردد، حاوی مواد آلوده و شیمیایی زیادی است. این مساله در شهرهای آلوده و صنعتی به شدت افزایش مییابد. برای مثال، در شهرهایی مانند مشهد و تهران که هوای آلودهتری دارند، آب خروجی کولر گازی بیشتر آلوده و اسیدی است.
اگر شما هم فکر میکنید که آب کولر گازی خالصتر است و از آن برای آبیاری گیاهان یا استفاده در رادیاتور خودرو بهره میبرید، بهتر است این کار را نکنید. PH اسیدی آب کولر سبب میشود که جداره داخلی رادیاتور آسیب ببیند. بنابراین بهتر است از آب مخصوص رادیاتور خودرو استفاده کنید که به دلیل فرمولهای شیمیایی آن، از خوردگی و زنگزدگی رادیاتور در طول زمان جلوگیری میکند.
فرق آب معدنی و آب مقطر
آب معدنی که به آن Mineral water نیز میگویند، از نظر تعداد میکروبها خیلی شبیه به آب مقطر است. اما تفاوت اصلی بین این دو در این است که آب معدنی یک فرآیند خاص برای تصفیه دارد و از فیلترهای مختلفی عبور میکند. آب معدنی معمولاً حاوی مقادیر مشخصی از کلسیم، پتاسیم و فلوراید است. اما در آب مقطر، این عناصر به صفر میرسند. این موضوع برای افرادی که دندانهای ضعیفی دارند بسیار مهم است، زیرا وجود فلوراید در آب میتواند به تقویت دندانها کمک کند.
تفاوت آب مقطر با آب خالص یا دیونیزه
آب دیونیزه و آب مقطر در واقع مشابه هستند. به همین دلیل معمولاً به آب مقطر، آب خالص یا دیونیزه نیز میگویند. روش تقطیر یکی از روشهای تولید آب مقطر است. اما اگر آب در کارخانهها به روش اسمز معکوس تولید شود، آب بهدستآمده از این روش کیفیت بالاتری دارد. روش اسمز معکوس نسبت به تقطیر حرارتی برای محیط زیست سازگارتر است و معمولاً خلوص بیشتری نیز دارد.
با این حال، تفاوت بین آب دیونیزه و مقطر در مقدار تصفیه آب است. آب دیونیزه نسبت به آب مقطر تمیزتر است و 100 درصد بدون آلودگیهای مضری مانند آفتکشها و بیشتر مواد شیمیایی است.
منبع : کارزی