دارو های گیاهی

فواید بی نظیر دانه چیا را میدانید؟! (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

دانه چیا و خاصیت‌های فوق‌العاده‌اش

با ما در این بخش از رضیم همراه باشید تا با فواید دانه چیا بیشتر آشنا شوید.

چیا چیست؟

(نام علمی: Salvia hispanica؛ نام انگلیسی: chia) یک گیاه یک‌ساله از خانواده مریم‌گلی است که در آمریکای مرکزی رشد می‌کند. این گیاه برای دانه‌هایش کشت می‌شود، هرچند خود گیاه می‌تواند زیبا باشد و برای تزئین استفاده شود.

چیا بیشتر به خاطر دانه‌هایش کاشته می‌شود. دانه‌های چیا دارای مقدار بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند و می‌توان از آن‌ها ۲۵ تا ۳۰ درصد روغن استخراج کرد. روغن این دانه‌ها شامل اسید آلفا لینولنیک (ALA) می‌شود که حدود ۵۵ درصد آن را امگا ۳، ۱۸ درصد آن را امگا ۶، ۶ درصد آن را امگا ۹ و ۱۰ درصد باقی‌مانده را چربی‌های اشباع تشکیل می‌دهد.

دانه‌های چیا معمولاً بیضی شکل و کوچک هستند، تقریبا یک میلی‌متر قطر دارند و در رنگ‌های مختلفی مثل قهوه‌ای، خاکستری، سفید، سیاه و لکه‌دار وجود دارند. آن‌ها توانایی جذب آب تا ۱۲ برابر وزن خود را دارند.

این دانه‌ها به طور سنتی در مکزیک و جنوب غربی ایالات متحده خورده می‌شوند، ولی در اروپا هنوز خیلی شناخته شده نیستند. امروزه گیاه چیا هم به صورت تجاری و هم به طور طبیعی در کشورهایی مثل مکزیک، بولیوی، آرژانتین، اکوادور، نیکاراگوئه، گواتمالا و استرالیا کاشته می‌شود.

————————————————————————————–

۱۰ فایده برتر دانه چیا برای سلامتی

اگر می‌خواهید بدانید چگونه می‌توانید دانه چیا را به رژیم غذایی‌تان اضافه کنید، مجله تایم ۸ روش لذیذ برای مصرف دانه چیا معرفی کرده است.

پودینگ دانه چیا

وقتی دانه‌های چیا را در آب بخیسانید، دور آن‌ها پوشش ژله‌ای ایجاد می‌شود. می‌توانید کمی دارچین و استویا (اگر طرفدار طعم شیرین هستید) به آن اضافه کنید و یک دسر خوشمزه درست کنید که می‌توانید صبح، ظهر یا شب بخورید. برای تنوع، کمی بادام خام خلالی روی آن بریزید.

همچنین می‌توانید طرز تهیه پودینگ پارفه‌ی چیا را امتحان کنید که از وب‌سایت Vegan.com آمده است:

مواد لازم:

فواید بی نظیر دانه چیا را میدانید؟! (2 نکته مهم)

یک‌سوم فنجان دانه چیا
۱ فنجان شیر نارگیل
۲ قاشق غذاخوری عسل
نصف قاشق چای‌خوری عصاره وانیل
یک‌چهارم قاشق چای‌خوری نمک

طرز تهیه:

دانه چیا، شیر نارگیل، عصاره وانیل و عسل را با هم مخلوط کنید. این مخلوط را حداقل ۳۰ دقیقه یا حتی یک شب در یخچال بگذارید تا دانه‌ها آب را جذب کرده و حالتی ژله‌ای پیدا کنند. سپس آن را داخل یک لیوان یا فنجان پارفه بریزید و با افزودنی‌های دلخواه سرو کنید.

  • با قاشق در یک لیوان یا فنجان پارفه بریزید.
  • مواد دلخواهتان را اضافه کرده و لذت ببرید.

————————————————————————————–

خواص چیا

اضافه کردن دانه چیا به غذاها

دانه‌های چیا را تقریباً می‌توانید به هر غذایی اضافه کنید، از ماست تا سس سیب و اسموتی‌ها. به یاد داشته باشید که دانه‌های چیا وقتی با مایعات مخلوط می‌شوند، حالت ژله‌ای به خود می‌گیرند؛ بنابراین اگر دوست دارید که کمی بافت و صدا داشته باشند، بهتر است آن‌ها را درست قبل از خوردن روی غذاهای‌تان بپاشید.

مصرف دانه چیا در تنقلات
“““html

هرچند به شما پیشنهاد می‌کنم که دانه‌های چیا را در غذاهای خانگی خود به کار ببرید، اما برخی خوراکی‌های آماده هم وجود دارند که دانه چیا جزء اصلی آنهاست. به محتوای شکر این محصولات توجه کنید، اما اگر در شرایط سختی هستید، این خوراکی‌ها می‌توانند تنقلات خوشمزه و راحتی باشند، حتی برای کودکان.

کره چیا

شما می‌توانید دانه‌های چیا را با توت‌ها و استویا ترکیب کنید و مربای خانگی خوشمزه‌ای درست کنید. نیازی به پکتین هم ندارید چون دانه‌های چیا خود به تنهایی حالت ژله‌ای خوبی ایجاد می‌کنند.

” نان” سالم

اگر دنبال نانی سالم و بدون گلوتن هستید که با ماهی، گوشت یا سبزیجات مصرف کنید، دانه‌های چیا می‌تواند اضافه‌ای عالی باشد. می‌توانید آن را با مغزهای خوب پودر شده و ادویه‌های دلخواه خود ترکیب کنید تا چیزی خوشمزه و به عنوان جایگزینی برای نان داشته باشید.

اسکراب بدن

دانه‌های چیا به عنوان یک لایه‌بردار خوب عمل می‌کنند و شما می‌توانید آنها را به برنامه روزانه مراقبت از پوست خود اضافه کنید. وب‌سایت Spa Index طرز تهیه آسان یک اسکراب خانگی دارد که فقط از ۳ ماده تشکیل شده است:

مواد اولیه:

  • یک‌چهارم فنجان روغن نارگیل
  • ۱ قاشق چای‌خوری آب‌لیمو
  • ۱ قاشق غذاخوری دانه‌ی چیا

————————————————————————————–

روش استفاده از چیا

دانه چیا و خاصیت های بی نظیرش

۱. مواد را با هم مخلوط کنید و در یک ظرف نگه‌دارید.

۲. برای استفاده، صورت خود را مرطوب کنید و اسکراب را با حرکات دایره‌ای به آرامی روی صورت بمالید.

۳. بگذارید این ترکیب ۲ دقیقه روی صورت بماند و سپس با لیف آن را بشویید.

۴. بعد از اتمام کار، با آب سرد صورت خود را شستشو دهید.

۵. این ترکیب را می‌توانید برای ۳ تا ۵ روز در یخچال نگه‌داری کنید.

۷. تجدید قوا بعد از ورزش

دانه چیا به افزایش انرژی شناخته می‌شود، بنابراین می‌توانید آن را به شیک پروتئینی آب‌پنیر خود بعد از ورزش اضافه کنید.

۸. جوانه چیا

جوانه‌ها ممکن است بالاترین میزان مواد مغذی را ارائه دهند، از جمله ویتامین‌ها، مواد معدنی، آنتی‌اکسیدان‌ها و آنزیم‌هایی که به حفاظت در برابر آسیب‌ها کمک می‌کنند. بسیاری از فواید جوانه‌ها به این دلیل است که گیاهان در مراحل اولیه رشد، مواد مغذی بیشتری دارند. دانه‌های چیا نیز از این قاعده مستثنی نیستند و شما به راحتی می‌توانید جوانه‌های چیا را در خانه پرورش دهید و به صورت خام در سالادها و ساندویچ‌ها استفاده کنید.

————————————————————————————–

آیا رنگ دانه‌های چیا مهم است؟

دانه‌های چیا در دو رنگ سیاه و سفید وجود دارند. هر دو رنگ مواد مغذی مشابهی دارند مانند امگا ۳، پروتئین و فیبر، با این حال ممکن است دانه‌های تیره‌تر آنتی‌اکسیدان بیشتری داشته باشند. مصرف مخلوطی از هر دو رنگ بهترین حالت ممکن است. موسسه پژوهش علوم تغذیه که تحقیقات روی اثرات دانه‌های چیا در بزرگسالان انجام داده است، گزارش می‌دهد:

“ما ابتدا دانه‌های چیا سفید را بررسی کردیم. سپس دانه‌های تیره را ارزیابی کردیم. هر چند تحلیل تغذیه‌ای تقریبا یکسان بود، اما متوجه شدیم که دانه‌های تیره‌تری یک آنتی‌اکسیدان دیگر به نام کورستین دارند. به طور کلی، مشخص شده است که خوراکی‌های تیره‌تر نسبت به خوراکی‌های روشن‌تر آنتی‌اکسیدان بیشتری دارند.”

“““html

این موضوع در بررسی میزان جذب رادیکال اکسیژن ثابت شده است. تحقیقات ما نشان می‌دهد که امگا ۳ در دانه‌های چیا بیشترین مقدار را در بین سایر مواد غذایی دارد.

همچنین مشخص شده است که دانه‌ی چیا بالاترین میزان آنتی‌اکسیدان را در بین مواد غذایی اندازه‌گیری شده دارد و این میزان برابر با توت‌های سیاه مانند بلوبری یا حتی بیشتر از آن است. دانه‌ی چیا یکی از قوی‌ترین مواد غذایی با خاصیت آنتی‌اکسیدانی است که می‌شناسیم. موسسه‌ی پژوهش علوم طبیعی بررسی‌های گسترده‌ای روی این خوراکی انجام داده و دریافته است که دانه‌ی چیا دارای خواص مختلفی است که برای مصرف‌کننده مفید است. این دانه منبع فوق‌العاده و خاص از اسید چرب امگا ۳ کم‌کالری، فیبر غذایی، آنتی‌اکسیدان، پروتئین کامل، آهن، کلسیم، و منیزیم می‌باشد.

————————————————————————————–

یک نکته مهم درباره‌ی مصرف دانه چیا

دانه چیا و خاصیت های بی نظیرش

اگر شما مشکل دیسفاژی یا اختلال در بلع دارید، باید در مصرف دانه چیا احتیاط کنید، به ویژه اگر دانه‌ها را به‌صورت خشک بخورید. حداقل یک مطالعه وجود دارد که درباره‌ی یک بیمار که یک قاشق غذاخوری دانه چیا را به‌صورت خشک بلعیده و سپس با آب پایین داده است، نشان می‌دهد که او دچار دیسفاژی شدید شده است. دانه‌های چیا می‌توانند به سرعت یک توده ژله‌ای تشکیل دهند که می‌تواند بخشی از مری را مسدود کند و برای برطرف کردن آن نیاز به درمان پزشکی وجود دارد. بر اساس گفته‌ی پژوهشگران این مطالعه:

“دانه‌های خشک چیا وقتی به آب اضافه می‌شوند، به‌سرعت شروع به ایجاد یک کپسول هیدروژل می‌کنند و تا ۲۷ برابر وزن خود آب جذب می‌کنند.”

————————————————————————————–

گردآوری شده از مجله اینترنتی رضیم

مرجان امینی

سایت رضیم
“`

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا