تغذیه سالم

ممنوعیت مصرف همزمان غذا ها : کدام غذا ها را نباید با هم خورد ؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

ممنوعیت خوردن خوراکی ها و مواد غذایی

طب سنتی توصیه‌های مهمی در مورد نحوه خوردن و آشامیدن دارد، به ویژه این‌که از خوردن برخی غذاها به‌صورت همزمان و در زمان‌های خاص خودداری کنیم و برای هر یک از این موارد دلایلی ذکر می‌کند.

در واقع، طب ایرانی غذاها را بر اساس نکات زیر بررسی می‌کند:

  1. سردی (خوراکی‌های سرد یا تر و خشک)
  2. گرمی (خوراکی‌های گرم یا تر و خشک)
  3. نفاخیت (یعنی مقدار گاز یا میزان ورم در شکم)
  4. لزوجت (میزان چسبندگی و لیزی غذا)
  5. قابضیت (یعنی خوراکی‌هایی که ممکن است باعث یبوست شوند)
  6. غلظت (موادی که ممکن است باعث غلظت خون شوند)

از نظر طب سنتی و اسلامی، خوردن و نوشیدن دو غذایی که هر دو در یکی از این دسته‌ها قرار دارد، می‌تواند باعث بروز مشکلات و بیماری‌ها شود.

  • شما نباید همزمان خوراکی‌های سرد یا خوراکی‌های گرم مانند آش کشک، سالاد و ماست (که همه جزو گروه غذاهای سرد هستند) را بخورید یا چند غذای گرم را با هم میل کنید.
  • خوردن همزمان خوراکی‌های آسان‌الهضم (که به راحتی هضم می‌شوند) ممکن است برای بعضی افراد مشکلات گوارشی به وجود آورد. به‌عنوان مثال، خربزه و شیر هر دو خوراکی‌های خوبی هستند، اما خوردن آن‌ها همزمان ممکن است باعث اختلال در معده شود.

حکمای طب ایرانی اعتقاد دارند که خوردن همزمان موارد زیر می‌تواند مشکلاتی را به وجود آورد:

1. مصرف ماست و لبنیات با غذاهای گوشتی ممنوع است

خوردن ماست همراه با هر نوع و هر مقدار گوشت می‌تواند باعث بروز لکه‌های پوستی شود و استفاده طولانی‌مدت از گوشت همراه با ماست می‌تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی مثل لک و پیس را افزایش دهد.

کباب را با چه چیزهایی بخوریم؟

از قدیم رسم بر این بوده که برای خوردن کباب از سماق، گوجه و سبزی خوردن استفاده کنند. این کار بی‌دلیل نیست.
علاوه بر این‌ها، آبلیموی تازه نیز می‌تواند بسیار مفید باشد و جذب آهن موجود در گوشت را افزایش دهد.
اگر انواع کباب را با آب نارنج، سالاد، سبزیجات تازه، گوجه فرنگی کبابی، پیاز، فلفل سیاه یا سماق میل کنید، ویتامین C موجود در این مواد باعث می‌شود که بیشتر از آهن گوشت بهره‌مند شوید.

کباب را با چه چیزهایی نخوریم؟

خوردن ماست، دوغ و کفیر با غذاهای گوشتی توصیه نمی‌شود، زیرا کلسیم این محصولات می‌تواند توانایی بدن در جذب آهن گوشت را کاهش دهد.

اما شما می‌توانید نیم تا یک ساعت پس از خوردن غذای گوشتی ماست و دوغ نوش جان کنید. ماست دیر هضم است و برای افرادی که طبع سرد دارند و معده سردی دارند مناسب نیست.

خوردن ماست با گوشت برای همه، به‌ویژه کسانی که از دردهای مفصلی رنج می‌برند توصیه نمی‌شود و می‌تواند بیماری را تشدید کند.

اما اگر در رستوران‌های بین‌راهی مجبور به خوردن کباب با لبنیات شدید، حتماً ماست و دوغ‌هایی را انتخاب کنید که دارای سبزی‌های گرم مانند کاکوتی، نعنا یا موسیر باشند.

بخورید.

چون این چند سبزی ضدعفونی‌کننده قوی برای معده و روده‌ها هستند و تا حد زیادی از احتمال خطرات گوشت فاسد و مسموم جلوگیری می‌کنند.

به علاوه برای اطمینان از اینکه کباب‌ها به خوبی پخته شده‌اند، همیشه مرکز آنها را بررسی کنید؛ اگر رنگشان صورتی یا قرمز باشد، این به معنای نپخته بودن کباب است. چون خوردن گوشت خام ممکن است عوارض جدی به همراه داشته باشد.

خوردن ماست و محصولات لبنی با این غذاها نیز توصیه نمی‌شود و ممکن است به سلامتی شما آسیب برساند :

ممنوعیت مصرف همزمان غذا ها : کدام غذا ها را نباید با هم خورد ؟ (2 نکته مهم)
  1. مصرف ماست با ترب سفید و قرمز یا بعد از آن می‌تواند موجب درد معده شود.
  2. ماست با ماهی یا بعد از آن مشکلات گوارشی ایجاد می‌کند.
  3. محصولات لبنی را به همراه ترشیجات و انواع آلو نخورید، چون همه آنها مزاج سرد دارند.
در مصرف مواد پروتئینی دقت کنیم

2. پرهیز از مصرف همزمان ماهی و تخم‌مرغ

برخی افراد تن ماهی را با تخم‌مرغ می‌خورند یا برای سرخ کردن ماهی آن را در تخم‌مرغ غلتانند. این کار می‌تواند به مشکلات گوارشی منجر شود.

علاوه بر این، مصرف همزمان ماهی با شیر و ماست باعث ایجاد مشکلات گوارشی مزمنی مانند قولنج و برص می‌شود.

بهتر است در کنار ماهی و یا غذاهای سرد از یک ماده غذایی گرم مانند خرما نیز استفاده کنید.

برخی افراد به دلیل سرد بودن ماهی، پس از خوردن آن دچار حالت تهوع می‌شوند. به این افراد توصیه می‌شود که قبل از پخت، گوشت ماهی را با ادویه‌های گرم مانند فلفل سیاه، زردچوبه یا زنجبیل کمی طعم‌دار کنند.

همچنین نوشیدن شربت نعناع با غذا، دم‌نوش نعناع، دم‌نوش زیره یا چای نبات بعد از غذا به این افراد کمک می‌کند. البته برخی افراد به ماهی حساسیت دارند و باید این غذا را از برنامه غذایی خود حذف کنند.

3. پرهیز از مصرف همزمان مرغ و میگو

گوشت مرغ نباید با شیر و ماست و ماهی یا بالعکس مصرف شود.

در طول مصرف میگو از آناناس استفاده نکنید، زیرا باعث کندی و مشکل در هضم می‌شود و آناناس زمان بیشتری در معده باقی می‌ماند. از سویی قند موجود در میوه هم باعث نفخ و گاز معده می‌شود.

4. ترکیب نکردن پروتئین‌ها و نشاسته‌ها

مانند ترکیب گوشت و سیب‌زمینی، مرغ و پاستا یا ترکیب پروتئین‌هایی مثل گوشت و تخم‌مرغ، مغز میوه و ماست.

مصرف پروتئین حیوانی با کربوهیدرات مانند گوشت به همراه نان یا سیب‌زمینی ممکن است تأثیر یکدیگر را خنثی کرده و باعث نفخ و گاز در سیستم گوارشی شود، اما بدن برخی افراد به این ترکیب عادت دارد.

اگر قصد دارید پروتئین حیوانی و نشاسته را ترکیب کنید، بهتر است سبزیجات برگ‌دار به غذای خود اضافه کنید.

بهتر است اگر می‌خواهید دو نوع منبع پروتئینی بخورید، سبزیجات آبدار مانند پیاز، گل‌کلم، بروکلی یا کاهو را به غذا اضافه کنید.

5. پرهیز از ترکیب چربی‌های زیاد با مواد غذایی

برای مثال، مواد غذایی مانند زیتون همراه با نان، تن ماهی با مایونز یا گوشت سرخ‌شده در روغن نباتی.

مقدار زیادی چربی همراه با پروتئین موجب کندی هضم می‌شود.

بهتر است از روغن‌های ارگانیک مانند روغن زیتون به مقدار کم هنگام پخت سبزیجات، غلات و پروتئین‌ها استفاده کنید.

اضافه کردن سبزیجات برگ‌دار خام در هنگام مصرف چربی‌ها توصیه شده است.

6. شیر را با چه موادی نخوریم ؟

شیر غذایی نرم و لطیف است و مصرف آن با ترشیجات باعث خراب شدن شیر می‌شود.

برای مثال اگر به شیر در حال جوش کمی سرکه یا آب‌لیمو اضافه کنید، شیر خراب می‌شود و اگر این موضوع در معده هم اتفاق بیفتد، ممکن است مشکلات گوارشی ایجاد کند.

همچنین شیر را با مواد زیر نباید مخلوط کنید :

  1. شیر و مواد غذایی ترش و شور
  2. شیر و میوه‌های تازه
  3. شیر و تخم‌مرغ
  4. شیر و حبوبات
  5. شیر و ترب
  6. شیر و سبزیجات خام
  7. شیر و شربت خرما
“`html
شیر را باید تنها میل کنیم
شیر را با هر چیزی نخوریم
بهتر است شیر را به عنوان میان وعده و به تنهایی مصرف کنیم یا آن را با کمی نان به عنوان یک وعده غذایی کامل بخوریم که غذای کاملی تشکیل می‌دهد.

یکی از راه‌هایی که می‌توانیم با آلودگی هوا مبارزه کنیم، خوردن شیر است، چون شیر به نوعی پادزهر به حساب می‌آید (در گذشته به افراد مسموم، شیر می‌دادند) و کمک می‌کند تا روده‌ها و سیستم گوارشی پاکسازی شوند.

7. سرکه را با برنج، ماش و حلیم نخوریم

سرکه یا هر نوع ترشی که با سرکه درست می‌شود، وقتی با برنج، ماش، عدس و حلیم مصرف شود، می‌تواند باعث ایجاد کولیت و درد شکم شود و ممکن است این مشکلات نتیجه عدم رعایت این مسأله در سال‌های طولانی باشد.

بسیاری از افراد عادت دارند در سالاد خود، به خصوص سالاد شیرازی که خیار و گوجه‌فرنگی دارد (هر دو جزو میوه‌های سرد هستند) از سرکه استفاده کنند و آن را با غذای برنجی بخورند، که این یک عادت نادرست است که باید تغییر کند.

همچنین، نباید بعد از خوردن حلیم از انار استفاده کرد.

افراد با طبع سرد بهتر است همراه با برنج، کمی زیره به صورت پودر شده مصرف کنند تا از سرد شدن بیشتر معده جلوگیری شود.

8. میوه را با یا بعد از غذا نخوریم

بهتر است نیم یا یک ساعت قبل از غذا، میوه میل کنید تا معده برای هضم غذای اصلی آماده شود.

آب موجود در میوه به پاکسازی دستگاه گوارش کمک می‌کند، فیبر آن روده‌ها را پاک می‌کند و آنزیم‌ها روند هضم را تسریع می‌کنند. به همین دلیل، خوردن میوه پیش از غذا می‌تواند کارایی دستگاه گوارش را افزایش دهد.

اگر قصد دارید پس از صرف غذا میوه بخورید، بهتر است ۳ساعت فاصله بگذارید. همچنین، بهتر است میوه را به تنهایی میل کنید به ویژه خربزه، چون سرشار از قند و آنزیم خاص خود است.

9. خربزه و عسل را باهم نخوریم

ترکیب‌های موجود در این دو خوراکی با هم واکنشی نشان می‌دهند که ماده‌ای سخت و سفت به وجود می‌آورد.

به همین خاطر، خربزه و عسل اگر با هم مصرف شوند، سفت شدن ترکیب آنها باعث می‌شود هضم برای دستگاه گوارش مشکل شود.

به طور کلی، خربزه و عسل ترکیبی دیر هضم و مشکل ساز هستند. بسیاری از افرادی که این دو را با هم خورده‌اند، دردهای شدیدی در شکم تجریه کرده‌اند.

علاوه بر این، خربزه را نباید با انبه نیز مصرف کرد چون هر دو طبع گرمی دارند و برای افراد با طبع گرم مناسب نیستند.

مویز و عسل نیز هر دو گرم هستند و خوردن همزمان آنها برای افرادی که طبع گرم دارند، توصیه نمی‌شود.

10. پنیر را با بادام و مواد غذایی سرد نخوریم

پنیر یک منبع پروتئینی با طبع سرد است و نباید آن را با گوجه، خیار و هندوانه که همه سرد هستند، بخوریم. این کار می‌تواند باعث بروز مشکلات و بیماری‌هایی مثل دیابت، ام‌اس، اختلالات عصبی و گوارشی شود.

همچنین، پنیر را نباید با بادام مصرف کرد، چون این ترکیب می‌تواند به معده ضرر بزند و مشکل هضمی ایجاد کند و یکی از عوامل ایجاد سنگ کلیه و مثانه به شمار می‌آید.

مصرف پنیر با ماست چکیده و بادام می‌تواند باعث به وجود آمدن لکه و پیسی روی صورت شود.

علاوه بر آن، زیاده‌روی در مصرف پنیر، به ویژه پنیر کهنه و نگهداری شده در آب نمک و گردو به دلیل سطح بالای تیرامین، می‌تواند یکی از علل سردرد باشد.

اگر می‌خواهید ماده‌ای بخورید که از خواص آسیب زننده پنیر بکاهد، بهترین گزینه گردو است که به مقدار لازم گرم است و می‌تواند اثرات سرد پنیر را متعادل کند.

بهترین ماده‌ای که از دیرباز ما به مصرف آن عادت داریم و برای رفع عوارض پنیر مفید است، گردو است، اما می‌توان از
“`

از سبزی‌های معطر مانند آویشن و نعناع خشک و حتی عسل می‌توانید برای تعدیل کردن طبع انواع پنیر استفاده کنید.

پنیر حاوی دو ماده معدنی مهم یعنی کلسیم و فسفر است، اما کلسیم بیشتر از فسفر وجود دارد. اگر شما پنیر را بیش از حد مصرف کنید، این تعادل به هم می‌خورد و مقدار کلسیم از فسفر بیشتر می‌شود که ممکن است تأثیری بر روی سلول‌های مغزی شما بگذارد.

گردو نیز حاوی مقداری فسفر است و با مصرف آن می‌توانید به فسفر مورد نیاز بدنتان دست یابید و این تعادل را به حالت اولیه برگردانید.

میوه یکی از بهترین خوراکی‌ها برای صبحانه است. نان و پنیر و میوه از زمان‌های قدیم یکی از صبحانه‌های محبوب ایرانی‌ها بوده‌اند. شما می‌توانید میوه‌هایی مانند انگور که دارای طبع گرم هستند را همراه با پنیر در صبحانه مصرف کنید.

11. کله پاچه را همراه با انگور نباید مصرف کرد

خوردن کله پاچه و انگور با هم برای سلامت بدن مناسب نیست زیرا می‌تواند موجب افزایش لزوجیت و بلغمیت (یعنی سردی در بدن) شود.

12. مابین غذا آب ننوشید

آب معمولاً در عرض ۱۰ دقیقه و آب میوه در ۱۵ تا ۳۰ دقیقه به معده می‌رسد. نوشیدنی‌ها می‌توانند فعالیت آنزیم‌هایی که بدن برای هضم پروتئین‌ها، کربوهیدرات‌ها و چربی‌ها به آنها نیاز دارد، کند کنند.

بهتر است قبل از غذا با فاصله معقولی آب بنوشید و بعد از غذا، حداقل نیم ساعت یا بیشتر منتظر بمانید تا مایعات بنوشید.

بهتر است آب گرم با غذاهایی که شور هستند نخورید و همچنین آب سرد را بعد از این موارد ننوشید:

بعد از میوه‌های تر، حلوا، غذاهای گرم و شیرین، بعد از خواب، جماع، حمام، ورزش سنگین، روزه‌داری، بین خواب، در حمام و زمانی که معده شما خالی است، مانند صبح ناشتا.

بیشتر بخوانید :

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا