تغذیه سالم

مونو سدیم گلوتامات (MSG) چیست و چه عوارضی دارد ؟ (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

“`html

مونو سدیم گلوتامات چیست ؟

مونو سدیم گلوتامات MSG یک افزودنی برای بهبود عطر و طعم غذا است. این ماده از اسید ال-گلوتامیک که یک اسید آمینه طبیعی و لازم برای ساخت پروتئینهاست، تهیه می‌شود.

علاوه بر اینکه مونو سدیم گلوتامات به عنوان یک افزودنی غذایی شناخته می‌شود، در برخی مواد غذایی مانند گوجه فرنگی و پنیر نیز به طور طبیعی وجود دارد.

برای نخستین بار در سال ۱۹۰۸ توسط محققان ژاپنی برای بهبود طعم غذا استفاده شد و بعداً به یکی از پرمصرف‌ترین افزودنی‌های غذایی تبدیل گردید.

این ماده امروزه در بسیاری از محصولات غذایی مانند فست فودها، سوپ‌های کنسرو شده و غذاهای آماده وجود دارد.

مونو سدیم گلوتامات با تحریک حس چشایی در دهان، طعم غذاها را بهتر می‌کند. تحقیقات نشان داده که این ماده توانایی پذیرش طعم‌های خاص را در دهان افزایش می‌دهد.

افزودن MSG به غذاها باعث ایجاد طعم خوشایند امامی می‌شود.

استفاده از این افزودنی محبوب از سوی FDA بی‌خطر شناخته می‌شود. اما برخی متخصصان باور دارند که مونو سدیم گلوتامات ممکن است برای بدن عوارض جانبی خطرناکی داشته باشد، به خصوص زمانی که به مدت طولانی مصرف شود.

FDA تأیید می‌کند که :
تولیدکنندگان باید استفاده از MSG را به‌طور دقیق با نام آن به مصرف‌کنندگان اطلاع دهند.
غذاهایی که به‌طور طبیعی حاوی MSG هستند، مانند محصولات تهیه شده از گوجه فرنگی و پنیر، نیازی به ذکر نام این ماده در لیست مواد تشکیل‌دهنده ندارند.

هرچند که این ماده به‌طور کلی بی‌خطر (GRAS) شناخته می‌شود و استفاده از آن توسط نهادهای نظارتی تأیید شده است، اما برخی تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف آن ممکن است تأثیر منفی بر سلامت بدن داشته باشد.

به همین دلیل، بسیاری از افراد از خوردن غذاهای حاوی مونو سدیم گلوتامات پرهیز می‌کنند.

کدام مواد غذایی حاوی مونو سدیم گلوتامات هستند ؟

فست فود

یکی از مشهورترین منابع مونو سدیم گلوتامات، فست فودها مخصوصاً غذاهای چینی هستند.

در واقع، “سندرم رستوران چینی” نوعی مشکل است که با علائمی چون سردرد، کهیر، تورم گلو، خارش و درد شکم بعد از مصرف غذای چینی حاوی این ماده ایجاد می‌شود.

با اینکه بسیاری از رستوران‌های چینی استفاده از MSG را به عنوان یک ماده اولیه متوقف کرده‌اند، اما هنوز برخی از آنها به ویژه در تهیه برنج سرخ شده، از مونو سدیم گلوتامات استفاده می‌کنند.

مونو سدیم گلوتامات (MSG) چیست و چه عوارضی دارد ؟ (2 نکته مهم)

مونو سدیم گلوتامات خوراکی

چیپس و میان وعده‌ها

بسیاری از تولیدکنندگان برای بهبود طعم و عطر چیپس‌ها و میان وعده‌های طعم دار از MSG استفاده می‌کنند.

چیپس ذرت و برخی میان وعده‌های آماده ممکن است حاوی مونو سدیم گلوتامات باشند. از این رو بهتر است که قبل از مصرف این محصولات، نوشته‌های روی بسته‌بندی را به دقت بخوانید.

چیپس و میان وعده ها حاوی MSG

مضرات گلوتامات

ادویه‌های مخلوط

ادویه‌های مخلوطی که برای دادن طعم شور به غذاهایی مانند تاکو و سیب‌زمینی سرخ شده استفاده می‌شوند، نیز ممکن است حاوی مونو سدیم گلوتامات باشند.

MSG در بسیاری از ادویه‌های ترکیبی وجود دارد و برای تشدید طعم غذاها بدون افزودن نمک استفاده می‌شود.

در واقع، MSG در تولید محصولات کم سدیم به کار می‌رود تا عطر و طعم آنها را افزایش دهد بدون اینکه نمک بیشتری به غذا اضافه شود. MSG را می‌توان در محصولات کم نمک مانند چاشنی‌ها پیدا کرد.

“`

مخلوط یافت.

علاوه بر این، می‌توانید این ماده را در بعضی از گوشت‌ها، مرغ‌ها و ماهی‌هایی که با این طعم دهنده‌ها آماده شده‌اند پیدا کنید.

چاشنی های حاوی گلوتامات

جایگزین مونوسدیم گلوتامات

وعده‌های غذایی منجمد

هرچند که استفاده از غذاهای یخ‌زده ممکن است از نظر قیمت بسیار مناسب‌تر از غذا خوردن در رستوران باشد، اما اغلب این غذاها حاوی مواد ناسالم و بالقوه خطرناک، از جمله MSG هستند.

بسیاری از شرکت‌هایی که غذاهای نیمه آماده و منجمد تولید می‌کنند، برای افزایش طعم و عطر این محصولات، MSG را به آنها اضافه می‌کنند.

از جمله غذاهای منجمدی که معمولا حاوی MSG هستند، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پیتزاهای منجمد
  • مک اند چیز
  • صبحانه‌های آماده منجمد

غاهای منجمد حاوی مونوسدیم گلوتامات

کاربرد مونو سدیم گلوتامات

سوپ‌های آماده

سوپ‌های کنسروی و آماده معمولاً حاوی مونوسدیم گلوتامات هستند تا طعمی دلپذیر به مصرف‌کنندگان ارائه دهند.

شاید بهترین نمونه این سوپ‌ها، سوپ نودل مرغ کامپبل باشد که به خاطر این ماده مشهور است.

بسیاری از سوپ‌های آماده و خشک که نیاز به اضافه کردن آب دارند، نیز حاوی MSG هستند، بنابراین مهم است که برچسب آنها را به دقت بررسی کنید.

سوپ آماده دارای مونوسدیم گلوتامات

مواد غذایی دارای مونوسدیم گلوتامات

گوشت‌های فرآوری شده

گوشت‌های فرآوری شده مانند هات‌داگ، سوسیس، گوشت دودی، کالباس و میان‌وعده‌های گوشتی آماده می‌توانند حاوی MSG باشند.

غیر از بهبود طعم، از مونوسدیم گلوتامات در تهیه محصولات گوشتی مانند کالباس استفاده می‌شود تا سدیم کمتری مصرف شود و در عین حال طعم محصول تغییر نکند.

یک پژوهش نشان داد که جایگزینی سدیم با MSG می‌تواند طعم شور بیشتری ایجاد کند بدون اینکه طعم نهایی را تحت تأثیر منفی قرار دهد.

عوارض مونوسدیم گلوتامات

عوارض مونوسدیم گلوتامات

چاشنی‌ها

چاشنی‌هایی مانند سس سالاد، سس مایونز، سس کباب و سس سویا اغلب شامل MSG هستند.

علاوه بر MSG، بسیاری از چاشنی‌ها حاوی مواد افزودنی ناسالم دیگری مانند شکر، رنگ‌های مصنوعی و مواد نگهدارنده می‌باشند، بنابراین بهتر است تا حد ممکن از مصرف این محصولات خودداری کنید.

اگر نگران مصرف چاشنی‌های دارای MSG هستید اما نمی‌توانید از آنها استفاده نکنید، سعی کنید به جای قطع کردن کاملاً، فقط مقدار مصرف را کاهش دهید.

خوراکی های حاوی MSG

خوراکی های حاوی MSG

نودل فوری

رشته‌فرنگی فوری یا نودل یک گزینه سریع برای افرادی است که زمان یا هزینه زیادی برای غذا خوردن ندارند.

با این حال، بسیاری از تولیدکنندگان برای بهبود طعم نودل‌های فوری از MSG استفاده می‌کنند.

علاوه بر این، رشته‌فرنگی معمولاً از مواد ناسالمی درست شده که شامل نمک، کربوهیدرات‌های تصفیه شده و مواد نگهدارنده زیادی است.

مصرف زیاد نودل ممکن است با افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی از جمله افزایش قند خون، کلسترول، تری‌گلیسیرید و فشار خون همراه باشد.

عوارض مونو سدیم گلوتامات MSG

عوارض مونو سدیم گلوتامات MSG

مصرف مونو سدیم گلوتامات، که به اختصار MSG نامیده می‌شود، ممکن است باعث افزایش وزن، احساس گرسنگی بیشتر و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک شود. سندرم متابولیک به مجموعه‌ای از علائم گفته می‌شود که خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن مانند بیماری‌های قلبی و دیابت را افزایش می‌دهد.

مصرف هر ۱ گرم MSG در روز می‌تواند به طور قابل توجهی احتمال اضافه وزن را افزایش دهد.

همچنین شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد MSG می‌تواند حس گرسنگی را افزایش دهد و ممکن است افراد را ترغیب به پرخوری کند.

با این حال، تحقیقات فعلی نشان‌دهنده ارتباطات پیچیده‌تری بین MSG و اشتها هستند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که این ماده حتی می‌تواند باعث کاهش مقدار غذایی شود که افراد در یک وعده مصرف می‌کنند.

هرچند که مطالعات انجام شده در مورد MSG هنوز به صورت کامل نیستند، ولی واضح است که مصرف دوز بالای ۳ گرم یا بیشتر در روز احتمالاً می‌تواند به عوارض جانبی جدی مانند سردرد و افزایش فشار خون منجر شود.

علاوه بر این، برخی از افرادی که به مونو سدیم گلوتامات حساس هستند، ممکن است بسته به سطح تحمل بدنشان، بعد از مصرف این ماده عوارض جانبی مانند کهیر، تورم گلو، سردرد و خستگی را تجربه کنند.

سایت رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا