ترفند های آشپزی

نحوه صحیح سرخ کردن سبزی بدون از دست رفتن خواص آن (2 نکته مهم)

بهترین آپلیکیشن آشپزی

 

سرخ کردن سبزی‌ها (مثل سبزی‌خورش یا سبزی‌کوکو) یکی از مراحل اصلی آشپزی ایرانیه، ولی اگر به روش اشتباه انجام بشه، باعث از دست رفتن رنگ، عطر، طعم و خواص تغذیه‌ای می‌شه.
در اینجا نکات مهم و روش صحیح برای سرخ کردن سبزی با حفظ بیشترین خواص و طعم طبیعی رو برات می‌نویسم:


✅ مراحل و نکات مهم برای سرخ کردن سبزی بدون از دست دادن خواص:

1. 🌿 شست‌وشو و خشک‌کردن دقیق

  • سبزی‌ها را به‌خوبی بشور تا خاک و آلودگی‌ها پاک بشه.

  • سپس کاملاً خشک کن (با آبکش، پارچه یا خشک‌کن سبزی).

❗ آب اضافه، باعث بخار زیاد، پاشش روغن و تیره شدن رنگ می‌شه.


2. 🔪 خرد کردن اصولی

  • بهتره با چاقوی تیز یا غذاساز خوب خرد بشه، نه له‌شده.

  • له شدن سبزی هنگام خرد کردن باعث تخریب بافت و از دست رفتن ویتامین‌ها می‌شه.


3. 🫒 روغن مناسب انتخاب کن

  • روغن مخصوص سرخ‌کردنی یا روغن کنجد/کانولا (با نقطه دود بالا) استفاده کن.

  • از روغن زیتون بکر برای حرارت بالا استفاده نکن چون خواصش از بین می‌ره.


4. 🍳 حرارت ملایم تا متوسط – نه زیاد

  • حرارت زیاد باعث:

    • تیره شدن سبزی

    • سوختن کلروفیل (رنگ سبز)

    • از بین رفتن ویتامین‌ها (خصوصاً ویتامین C و B)

  • شعله ملایم باعث می‌شه سبزی آرام آرام آب بیندازه و بعد تفت بخوره.


5. ⏱ زمان سرخ کردن کوتاه باشه

  • حدود ۱۰–۱۵ دقیقه برای سبزی خورش کافیه.

    نحوه صحیح سرخ کردن سبزی بدون از دست رفتن خواص آن (2 نکته مهم)
  • سرخ کردن طولانی مدت باعث کاهش خواص آنتی‌اکسیدانی و افزایش جذب روغن می‌شه.


6. 🍋 اضافه کردن چاشنی (اختیاری)

  • برای حفظ رنگ و طراوت، می‌تونی در پایان سرخ شدن چند قطره آب‌لیمو اضافه کنی.

  • زردچوبه یا کمی فلفل هم در حین تفت دادن، طعم خوبی می‌ده.


7. 🧊 نگهداری درست بعد از سرخ کردن

  • بعد از خنک شدن، سبزی رو در ظرف یا کیسه فریزر با هوای گرفته بسته‌بندی کن.

  • برچسب‌گذاری فراموش نشه (نوع سبزی + تاریخ).

  • در فریزر تا ۳–۶ ماه قابل نگهداریه.


💡 ترفند حرفه‌ای:

اگر می‌خوای کمترین روغن جذب بشه:

  • ابتدا سبزی‌ها را در تابه خشک و بدون روغن کمی تفت بده تا آب‌شون کشیده بشه.

  • بعد مقدار کمی روغن اضافه کن و تفت نهایی بده.


✅ نتیجه:

با رعایت این اصول:

  • سبزی سبز و خوش‌رنگ می‌مونه

  • عطر و طعم اصلی حفظ می‌شه

  • خواص تغذیه‌ای (مثل فیبر، آهن، فولات) حداکثر حفظ می‌شن

روش سرخ کردن سبزی ها

نحوه سرخ کردن سبزی موضوعی است که می‌خواهیم درباره‌اش صحبت کنیم. متخصصان تغذیه معمولاً توصیه می‌کنند که سبزی‌ها را به صورت خام، بخار پز یا حداقل آبپز مصرف کنید. البته برای پختن برخی سبزی‌ها مثل بروکلی، استفاده از مایکروویو بهترین انتخاب است.

اما اگر شما ناچار به استفاده از سبزی‌های سرخ شده هستید، پیشنهادات زیر می‌تواند به سالم‌تر شدن غذا کمک کند. برخی سبزی‌ها نیازی به سرخ شدن ندارند و می‌توان آن‌ها را به‌راحتی بدون سرخ کردن مصرف کرد. مثلاً لوبیای سبز از این دسته است.

بعضی سبزی‌ها با آب‌پز شدن طعم بهتری پیدا می‌کنند. برای مثال، اسفناج آب‌پز شده خیلی خوشمزه‌تر از اسفناج سرخ شده است. می‌توانید این روش را امتحان کنید و با آب کم آن را بپزید و از آب آن در تهیه سوپ‌های مختلف استفاده کنید.

برخی سبزی‌ها نیاز به سرخ شدن خیلی ندارند و می‌توانید آن‌ها را فقط کمی تفت دهید و بعد به غذا اضافه کنید. این روش به نوعی پخت مدیترانه‌ای حساب می‌شود.

پیاز هم از جمله سبزی‌هایی است که با کمی تفت دادن‌اش می‌توانید استفاده کنید. برای تفت دادن پیاز با حرارت کم، درب ظرف را بگذارید تا بخار دوباره به داخل برگردد و دما زیاد نشود. این کار به جلوگیری از تخریب روغن و به وجود آمدن ترکیبات مضری که ممکن است باعث سرطان شوند، کمک می‌کند.

در برخی غذاها می‌توانید از ترفندهایی استفاده کنید که نیاز به مواد سرخ شده کمتر باشد. به‌عنوان مثال، بعضی افراد سبزی قورمه سبزی را سرخ نمی‌کنند و فقط مقداری پیاز را تفت می‌دهند و سپس سبزی را اضافه کرده و غذا را با حرارت کم می‌پزند تا جا بیفتد و روغن بیندازد.

طعم قورمه سبزی با این روش نیز خیلی خوب است، اما نیاز به کمی تجربه دارد.

اگر می‌خواهید سیب‌زمینی را سرخ کنید، ابتدا باید دمای روغن را به 190 درجه برسانید و سپس سیب‌زمینی را به آن اضافه کنید. با این روش، یک لایه محافظ بر روی سیب‌زمینی ایجاد می‌شود که مانع از جذب زیاد روغن می‌شود و در نتیجه چربی کمتری مصرف می‌کنید.

این روش برای سرخ کردن بادمجان که روغن زیادی مصرف می‌کند هم مناسب است. البته در این روش، کنترل دما بسیار مهم است.

بهتر است سبزی‌هایی را که می‌خواهید فریز کنید، قبلاً سرخ نکنید و همچنین سبزی‌های یخ‌زده را هنگامی که هنوز یخ آن‌ها آب نشده، سرخ کنید تا جذب روغن در آن‌ها به حداقل برسد.

شاید خوشحال باشید که متخصصان برخی سبزی‌ها را برای جذب بهتر مواد مغذی آن‌ها سرخ کردن را توصیه کرده‌اند. یکی از این سبزی‌ها هویج است. بتاکاروتن موجود در هویج با تفت دادن در کمی روغن قابلیت جذب بهتری پیدا می‌کند، زیرا ویتامین آ یکی از ویتامین‌های محلول در چربی است.

روغن سرخ کردن سبزی

چون روغن قسمت اصلی سرخ کردن است، باید دقت کنید که چه نوع و چگونه از آن استفاده می‌کنید. برای سرخ کردن غذاها، حتماً از روغن مایع مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. این روغن‌ها در برابر حرارت مقاوم هستند و آسیب‌های روغن‌های جامد را ندارند.

سعی کنید به دلیل عجله در آشپزی، روغن را بیش از حد داغ نکنید. با افزایش دما، روغن خیلی زود به نقطه دود می‌رسد و در این دما روغن شروع به سوختن می‌کند و ترکیب مضری به نام آکرولئین ایجاد می‌شود.

بعد از هر بار استفاده از روغن، نقطه دود آن پایین می‌آید. بنابراین بهتر است روغن استفاده شده برای سرخ کردن را بارها مورد استفاده قرار ندهید.

نحوه صحیح سرخ کردن سبزی بدون از دست رفتن خواص آن (2 نکته مهم)

ظروف مناسب سرخ کردن سبزی

استفاده از سرخ کن‌های خانگی مشکلات استفاده از روغن را بیشتر می‌کند، چون با غوطه‌ور شدن مواد غذایی در روغن، مقدار بیشتری روغن جذب می‌شود و انرژی غذا بیشتر می‌شود.

به دلیل نیاز به مقدار زیادی روغن، معمولاً خانم‌ها برای صرفه‌جویی بعد از یک یا دو بار استفاده روغن را عوض نمی‌کنند یا از روغن تازه استفاده نمی‌کنند.

به روغن قبلی که استفاده شده اضافه نکنید، زیرا این کار وضعیت را بدتر می‌کند.

سرد و داغ شدن مکرر روغن و همچنین مانده‌های غذا در آن، ترکیبی خطرناک در ابزار آشپزی ما ایجاد می‌کند که می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی شود.

استفاده از ظرف‌هایی که در حین سرخ کردن با روغن یا دیگر مواد غذایی واکنش نشان می‌دهند و ممکن است مواد اضافی را به غذا اضافه کنند، هم توصیه نمی‌شود.

ظروف ساخته شده از آلومینیوم، مس و آهن نمونه‌هایی از این نوع ظروف هستند. بهترین ظرف برای سرخ کردن سبزیجات، ظروف تفلون هستند، به شرطی که پوشش آنها سالم باشد و دوباره ترمیم نشده باشد.

نکات مهم برای فریز کردن سبزی‌ها: چگونه سبزی‌ها را فریز کنیم؟

بهترین روش برای سرخ کردن پیاز و سبزیجات

 

سایت آموزش آشپزی رضیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا