گیاه پای خر (پاخری) چیست و چه فوایدی دارد؟ (2 نکته مهم)

“`html
با خواص درمانی گیاه پای خر آشنا شویم
مشخصات گیاه دارویی پای خر:
پای خر (فرفره، توسی لاگو) یک گیاه دارویی از خانواده مرکبان است. این گیاه به صورت طبیعی در طبیعت رشد میکند و دارای ریزوم (ریشه زیرزمینی) است. یکی از ویژگیهای جالب این گیاه این است که در بهار، قبل از اینکه برگها رشد کنند، گلهای آن ظاهر میشود. گلها در اوایل بهار از سطح ریزوم بیرون میآیند و ساقههایی مایل به زرد رنگ دارند که پوشیده از فلس هستند. در انتهای هر ساقه، کلاپرکی قرار دارد که گلچههای باریک و زردتعدادی در کنارش دارد و بوی تندی دارد. گلچههای وسط کلاپرک لولهای شکل هستند و در واقع کاسه هر گل نیز شکل تاژکدار است. میوه این گیاه فندقه و تاژکدار میباشد. پس از گل دادن، برگهای سبز گیاه تشکیل میشود که تقریبا شبیه پنجه هستند و دمبرگ بلندی دارند. این گیاه در مناطق متروک، خرابهها و محلهای مسکونی مرطوب، و همچنین در باغها و باتلاقها رشد میکند.
گیاه پای خر چه نامهایی دارد؟
نام های پای خر:
پای خر، پای کره اسبی، فرفره، فنجیون، حشیشةالسعال، سعالی، سعله، علف سرفه، منجون، فخریون، فرفر، فنجیوون و توسیلاج
ترکیبات شیمیایی گیاه پای خر:
گلهای این گیاه شامل تانن، فارادیول، اسیدهای مالیک، گانیک، ونیک و دو نوع فیتوسترین هستند. همچنین، در برگهای گیاه گلوکزید وجود دارد.
محل رویش گیاه پای خر:
این گیاه در بسیاری از نواحی ایران مثل شمیرانات و کندوان رشد میکند.
خواص درمانی گیاه پای خر از دیدگاه طب سنتی
از ریشه و برگ این گیاه برای استفاده در بخور، رفع سکسکه و سرفههای خشک بهره میبرند. همچنین، برای درمان آبسه و له کردن برگها به همراه عسل به عنوان ضماد برای مداوای باد سرخ استفاده میشود. اشکال مختلف دارویی پای خر برای حفاظت از پوست نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه خلطآور و آرامکننده است. طبع آن گرم و خشک است و گلها و برگهای آن شامل مواد مختلفی است که مهمترین آنها ترکیبات رنگی، تانن، لعاب، اسانس روغنی و املاح مختلف سدیم و پتاسیم و پیشماده ویتامینهای A و C هستند. به دلیل وجود لعاب زیاد، گیاه پای خر در بیماریهای تنفسی به عنوان خلطآور استفاده میشود و مصرف آن در مواردی چون گرفتگی بینی، ورم مجاری تنفسی، سرفه، برونشیت و آسم توصیه میشود. وجود ویتامینها و املاح در این گیاه باعث شده که به عنوان تقویتکننده و مدر نیز شناخته شود. املاح پتاسیم آن خاصیت افزایش ادرار را به آن میدهد. دمکرده این گیاه برای درمان سرطان ریه و خروج اخلاط خونی مفید است و میتوان از آن به عنوان مایع شستوشو برای چشم استفاده کرد. همچنین، برای درمان فلج ناگهانی ناشی از خونریزی مغزی مفید است.
توصیه ها و تجویزها درباره مصرف گیاه پای خر (پاخری):
دمکرده گل پای خر (پاخری): برای تهیه این دمکرده، حدود 5 تا 8 گرم از گلهای آن را در یک لیوان آب جوش ریخته و 5 دقیقه دم کنید. این دمکرده برای درمان سرفههای خشن، آریزش بینی، سرماخوردگی و آنفلوآنزا استفاده میشود.
تنتور گل پای خر (پاخری): تنتور تهیه شده از گلهای این گیاه برای درمان سرفههای مزمن و مداوم مفید است. برای بهتر شدن اثر آن، میتوانید گیاهانی مانند آویشن و زنجبیل را با آن ترکیب کنید.
شربت گل پای خر (پاخری): میتوانید از دمکرده گلها با ترکیب عسل، نوعی شربت تهیه کنید که برای درمان سرفههای خشک و مقاوم استفاده میشود. این شربت خاصیت مرطوبکنندگی دارد.
جوشانده برگ پای خر (پاخری): جوشانده برگها که با ترکیب 70 گرم برگ گیاه در یک لیتر آب تهیه میشود، میتواند برای درمان سرفه و آبریزش بینی مفید باشد.
افشره برگ پای خر (پاخری):
“““html
: میتوان برگهای تازه این گیاه را پس از کوبیدن، به شکل آبمیوه برای درمان جراحات سطحی و زخمهای مزمن به عنوان کمپرس استفاده کرد.
احتیاط در مصرف گیاه پای خر (پاخری)
این گیاه دارای مادهای به نام آلکالوئیدهای پیرولیزیدین است که در آزمایشهایی که روی موشهای صحرایی انجام شده، باعث آسیب به کبد آنها شده است. البته مقدار این ماده در گیاه کم است و تحقیقات در سوئد نشان دادهاند که با جوشاندن این گیاه، این ماده از بین میرود.
سایت رضیم
“`