توصیه های مهم برای تغذیه زائران پیاده روی اربعین (2 نکته مهم)

تغذیه زائران اربعین
تغذیه زائران اربعین : وقتی گرسنه هستید، باید غذا بخورید، نه وقتی که وقتش رسیده است. میوهها را در میان وعده بخورید، نه با غذا. چند نوع غذا را همزمان نخورید زیرا این کار باعث سنگینی و ناراحتی معده میشود و ممکن است پیادهروی را دشوار کند.
غذاهای مانده و سنگین یا غذاهایی که شامل عدس و بادمجان هستند را کمتر مصرف کنید، چون ممکن است باعث گرفتگی عضلات و بیخوابی شوند. حتماً از غذاهای تازه و گرم استفاده کنید و هیچ وقت غذا را برای وعده بعدی باقی نگذارید.
نحوه خورد و خوراک در سفر اربعین
دکتر سید مهدی میرغضنفری، متخصص فیزیولوژی و عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، نکات تغذیهای در سفر به کربلا را توضیح میدهد که مهم هستند.
1. انتخاب غذا با توجه به مزاج
در طول سفر، زائران انواع غذاهای نذری را دریافت میکنند. ممکن است فکر کنید خوردن غذای نذری مشکلی ندارد، اما باید حواستان باشد که خود را در معرض غذاهای مختلف با مزاجهای مختلف قرار ندهید.
اگر شما مزاج گرمی دارید، باید از غذاهای گرم و چیزهایی که گرمی شما را افزایش میدهند دوری کنید و اگر مزاج سردی دارید، باید از غذاهایی که طبع سرد دارند پرهیز کنید.
افراد چاق باید از خوردن غذاهای سنگین بپرهيز کنند و لاغرها باید غذاهایی بخورند که هضمشان آسان است و وعدههای غذایی بیشتری با حجم کم داشته باشند.
2. آشنایی با غذاهای عراقی
غذاهای عراقی معمولاً سنگین هستند و معدههای ما ناتوانی زیادی در هضم آنها دارد. برنج و لوبیا و نخود پخته از غذاهای رایج در عراق هستند که ممکن است به دلیل شلوغی با کیفیت پایین تهیه شوند و گاهی نیز نپخته یا چرب باشند.
قبل از خوردن غذا، مطمئن شوید که خوراکی که میخورید کاملاً پخته و نرم شده است. برنجی که در عراق پخته میشود، معمولاً هندی است که برای برخی افراد مناسب نیست و ممکن است باعث یبوست و نفخ شود.
پیشنهاد میشود پودر زیره سبز، آویشن و نعنا را به همراه داشته باشید، تا در صورت نیاز به مصرف غذاهای نفاخ، بتوانید آنها را روی غذا یا داخل دوغ و ماست بریزید.
غذاها در عراق معمولاً چربی زیادی دارند و این چربی هضم را سخت میکند. مثلا فلافل سنگین است و برای افراد با مزاج گرم مناسب نیست، زیرا باعث بیخوابی و خارش پوست میشود.
زیرا تهیه فلافل آسان است، ممکن است در طول سفر با آن مواجه شوید.
3. آداب غذا خوردن در سفر
غذا را وقتی گرسنه هستید میل کنید، نه هر وقت که غذا در دسترس است. میوهها را در میان وعده بخورید، نه با غذا. همزمان چند نوع غذا نخورید.
پرخوری و خوردن مخلوط غذاهای مختلف، باعث سنگینی معده و کسالت میشود و ادامه پیادهروی را دشوار میکند. به همین دلیل باید از غذاهای مانده و سخت هضم، به ویژه غذاهایی که حاوی عدس و بادمجان هستند، دوری کنید.
غذاهای تازه و گرم بخورید و از نگهداری غذا برای وعدههای بعدی پرهیز کنید.
سبزی و سالاد را بهدلیل عدم اطمینان از بهداشت، اصلاً نخورید. مصرف پیاز و بعضی مواقع سیر تازه ایرادی ندارد، اما باید از تمیزی آن مطمئن باشید و آنها را قبل از خوردن نبارید.
غذا را در حالت نشسته و با آرامش بخورید. غذا را خوب بجوید و بعد از خوردن، چند قدمی پیادهروی کنید و سپس یک نیمساعت استراحت کنید تا غذا به خوبی هضم شود و بعد به پیادهروی ادامه دهید.
4. چاشنیهای مفید
مقداری نمک به همراه داشته باشید. نمک بهترین پاک کننده و میکروبکش است. کمی قبل و بعد از غذا نمک را بچشید یا در آب بریزید و به عنوان دهانشویه استفاده کنید.
استفاده از دم کرده لیمو با آب جوش یا نوشیدن چای لیمو عمانی که گاهی به زائران داده میشود و پاشیدن پودر لیمو عمانی روی غذاهای سنگین پیشنهاد میشود، زیرا به کنترل تولید صفرا و حرارت بدن مخصوصاً در افرادی با مزاج گرم کمک میکند.
همچنین اگر غذا سنگین بود یا حرارت بدنتان بالا رفت میتوانید از سرکه و سماق استفاده کنید.
5. برای افزایش انرژی
افرادی که مزاجهای…
برای گرفتن انرژی و گرم شدن، میتوانید انجیر و بادام خام (در پوسته)، پسته و مویز را به همراه داشته باشید و به مقدار کم در طول مسیر پیادهروی بخورید.
برای تامین انرژی سریع، عسل گزینهی خوبی است. میتوانید عسل را به تنهایی بخورید یا آن را با آبلیمو مخلوط کرده و جرعه جرعه بنوشید.
سایر نکات تغذیهای در پیادهروی اربعین
- مصرف بیش از حد خرما برای مردم ایران و به ویژه افرادی که معمولاً خرما نمیخورند، خوب نیست. خرما میتواند باعث ایجاد مشکلاتی مانند آلرژی، خشکی و جوشهای پوستی و همچنین افزایش حرارت بدن شود.
- تخممرغ آبپز هضم بهتری دارد و به دلیل داشتن پوسته، بهداشتیتر است.
- به شدت از نوشیدن قهوههای تلخ و غلیظ عراقی که بوی سوختگی دارند، پرهیز کنید، چون معمولاً با مزاج ایرانیها سازگار نیست. میتوانید با انجیر و بادام این طعم را بهتر کنید.
- حتی اگر چای رقیق باشد، از مصرف زیاد آن خودداری کنید، چون ممکن است باعث خشکی بدن شود.
- اگر کمی سکنجبین همراه داشته باشید، بسیار عالی است. این نوشیدنی برای همه مزاجها، به ویژه گرمی مزاجها مفید است.
- بهترین نوشیدنی برای همه، آب جوشیده ولرم با عسل (در بستهبندیهای یک نفره) و لیموترش تازه و مقداری گلاب است.
- استفاده از گلاب بسیار توصیه میشود؛ میتوانید آن را بخورید، بو کنید یا روی بالش و چفیه خود بریزید.
چه خوردنیهایی را در سفر اربعین با خود ببریم؟
در این سفر کوتاه، توصیه میشود اقلام زیر را به مقدار نیاز با خود همراه داشته باشید:
خوردنیهای با مزاج گرم
انجیر، بادام، پسته، عسل، نبات، نمک، پودر زیره سبز، بابونه، نعنا، مویز و خاکشیر
خوردنیهای با مزاج سرد
آلو بخارا، برگههای زردآلو و هلو، میوههای تمرهندی تازه و ملس، سماق، سنجد، سکنجبین ملس، سرکه، گل پنیرک و بنفشه خشک، تخم خرفه و اسفرزه
روغنهای موضعی پیشنهادی
روغن بادام، بابونه، بنفشه و میخک
بیشتر بخوانید :