رضیم
رضیم
خواص باقالا یا باقلا (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص باقلا یا باقالا (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص باقلا

نکات درمانی باقلا

نکات درمانی باقالا

باقلا منبعی غنی از ماده ال دویا است که از این ماده در درمان بیماری پارکینسون استفاده میشود همچنین این ماده سبب کنترل فشارخون در بدن میشود دانههای باقالا محتوی تانن از نوع پرو آنتوسیانیدن است که بر روی آنزیمها خاصیت مهارکنندگی دارد؛ باقلا نسبت به لوبیا قرمز و عدس منبعی غنی تر از پروتئین و کالری محسوب میشود در هر یک صد گرم از باقلا بیش از ۳۴۱ کیلو کالری انرژی موجود میباشد؛ باقلا منبعی غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی ویتامینها مواد معدنی و استرول های گیاهی محسوب می شود.

باقلا منبعی غنی از فیبر محسوب شده که به عنوان یک ملین در رودهها عمل کرده و سبب دفع مواد اضافی و مضر بدن شده و از غشای مخاطی روده بزرگ با کاهش زمان باقی ماندن مواد مضر و سمی در به رودهها یاری رسانده و با اتصال به مواد شیمیایی سرطان زا سبب دفع و کاهش بروز سرطان روده بزرگ میشود؛ مطالعات زیادی نشان داده است فیبرهای غذایی سبب کاهش جذب مجدد کلسترول متصل شونده به اسیدهای صفراوی در روده بزرگ شده و سبب کاهش سطوح کلسترول خون می شود؛ باقلا منبعی غنی از ترکیباتی گیاهی با نام فیتو است که از این ترکیبات میتوان به ایزوفلاون و استرول اشاره داشت از ایزوفلاونها نیز میتوان به جنستین و دایدزین اشاره داشت که اثرات ضد سرطانی این ترکیبات بر روی حیوانات آزمایشگاهی مورد تایید واقع شده است؛ از استرولهای گیاهی نیز میتوان به اساس سیتا سترول اشاره داشت که سبب کاهش سطح کلسترول خون می شود.

باقلا محتوی ترکیباتی موسوم به ال دویا است که این مواد در تولید مواد شیمیایی عصبی مغز مانند ،دوپامین اپی نفرین و نوراپی تفرین نقش دارد دوپامین در مغز سبب عملکرد صحیح بدن در حرکات میشود محققان معتقدند مصرف باقالا در رژیم غذایی روزانه میتواند از بروز بیماریهای پارکینسون و اختلالات دیستونیا به بدن یاری رساند باقالای تازه منبعی عالی از فولات محسوب می شود؛ در هر یک صد گرم از باقالای تازه بیش از ۴۲۳ میکروگرم فولات موجود میباشد؛ فولات به همراه ویتامین B۱۲ یکی از اجزای ضروری برای سنتز DNA و تقسیمات سلولی در بدن محسوب میشود؛ باقالا همچنین منبعی غنی از ویتامین های گروه B و محتوی ویتامینهای BB ریبوفلاوین و نیاسین میباشد؛ باقالا یکی از منابع گیاهی غنی از پتاسیم میباشد؛ باقالا سرشار از پروتئین، فیبر و مواد معدنی است که سبب افزایش سلامتی عمومی بدن میشود.

باقالا محتوی اسید اگزالیک است که در افراد مبتلا به بیماری سنگ کلیه و دارای مشکلات صفرا زمینه ساز بروز سنگهای اگزالاتی میشود به همین علت مصرف این سبزی به این دو گروه توصیه نمیشود و باید در مصرف باقالا اعتدال را رعایت نمایند و در صورت امکان با پزشک معالج مشورت نمایند؛ همچنین توصیه میشود در صورت مصرف ،باقالا میزان آب مصرفی خود را افزایش دهند تا خطر تولید سنگهای اگزالاتی بر اثر شست و شوی مجاری ادراری کاهش یابد؛ باقالا محتوی آلکالوئیدهای ویسین شامل کویسین و ایزورامیل است که این مواد شیمیایی در مبتلایان به کمبود گلوکز ۶ فسفات دهیدروژناز میتواند سبب بروز آنمی همولیتیک و فاویسم شود.

نکات تغذیه ای باقلا

نکات تغذیه ای باقالا

باقالا را میتوانید به شکل بخاریز و یا سرخ شده در تهیه غذاها به کار ببرید در تهیه غذاهای کشورهای ،چین کلمبیا ،پرو ،مکزیک ،شیلی؛ تایلند و شهر گیلان شمال (ایران از باقلای سرخ شده در تهیه غذاها استفاده می شود؛ در ایتالیا پوره باقالا یکی از غذاهای مرسوم در کنار غذای اصلی محسوب میشود؛ در چین باقالا را به همراه سویا و فلفل ترکیب کرده و در تهیه غذای دو بانجیانگ استفاده میشود؛ در کشورهای عربی در تهیه صبحانه از باقالا پخته استفاده میکنند؛ در کشورهای حوزه آمریکای لاتین به خصوص در مکزیک و کلمبیا از باقالا در تهیه انواع سوپ سبزیجات استفاده میشود همچنین باقالا پخته و نمک زده شده یکی از میان وعدههای محبوب در کشورهای آمریکای لاتین محسوب میشود.

در کشور پرتغال از باقالا در تهیه کیک مخصوص کریسمس استفاده می شود؛ در هلند باقلای پخته را به همراه کره مصرف میکنند و معتقدند که پوست غلافهای باقلا برای درمان زگیل مفید است؛ باقلا به شکل گسترده ای در منطقه کج و پنجگور ایالت بلوچستان در کشور پاکستان و در استانهای شرقی کشور ایران کشت می شود و در زبان بلوچی به باقلا با کالانک و باقالی میگویند؛ باقلا در کشور ایران در مناطق مرکزی و شمالی کشت میشود و بزرگترین تولید کننده باقلا شهر کاشان میباشد و باقلا کاشان از لحاظ طعم رنگ و زمان پخت معروفیت بالایی دارد باقلا معمولا در اواسط فصل بهار به بازار عرضه میشود در فصل برداشت باقلا مصرف آن به شکل تازه خوری متداول است بدین منظور باقلا را در آب نمک پخته و به همراه سرکه مصرف میکنند؛ در ایران دانه های باقلا را به همراه شوید و برنج پخته و این غذا باقالی پلو نامیده که معمولا به همراه مرغ یا گوشت ماهیچه مصرف میشود.

در زمستان نیز در ایران مصرف باقلای پخته به همراه گلپر و تمک در خیابانها به فروش رفته و مصرف می شود؛ در گیلان و در روستایی نزدیک شهر رشت با نام ،فاشتوم غذایی محلی از باقلا، سیر، گوجه ،فرنگی روغن زیتون و تخم اردک با تخم مرغ تهیه میشود؛ در کشور مصر مصرف دانههای باقلا بین مردم بسیار متداول است و از باقلا در تهیه فلافل محلی و یا به همراه نان و پیاز در صبحانه مصرف میشود؛ در یونان از باقلا در تهیه خورشت کنگر فرنگی استفاده می شود همچنین باقلا را به همراه سیر پخته و مصرف میکنند؛ در اتیوپی مصرف باقلا بسیار متداول است و از باقلا به عنوان جایگزین نخود در تهیه غذاها استفاده می.شود از غذاهای مرسوم در اتیوپی میتوان به الیبت سیلیجوآ و تان اینجرا اشاره داشت؛ در تپال به باقلا، باکولا گفته میشود و به شکل خام پخته در تهیه سوپ و برنج استفاده میشود.

سوپ کوآتی یکی از سوپهای تهیه شده از باقلا و معروف نپال است که مردم نیال معتقدند مصرف این سوپ سبب افزایش نیروی بدن میشود برای شست و شوی باقالا استفاده از آب سرد توصیه میشود؛ برای تازه تر شدن باقالاهای ذخیره شده در فریزر نیز میتوانید پس از خارج کردن آنها از فریزر درون آب سرد آنها را شست و شو دهید؛ از باقالا میتوانید در تهیه انواع خورشت،ها سوپها و در تهیه برنج باقالا پلو بهره ببرید، همچنین استفاده از باقالا در کنار سبزیجاتی مانند نخود فرنگی ،هویچ ،پیاز گوجه فرنگی مرغ و در تهیه ترشی میتوانید بهره ببرید؛ در شمال آفریقا از باقالا در تهیه خورشت ها بهره برده میشود در کشور مصر نیز از باقالای پوره شده به همراه جعفری خرد شده برای مصرف در وعده صبحانه استفاده میشود؛ در مراکش خورشت تند تهیه شده از باقالا را به همراهتان و یا برنج سرو میکنند؛ در کشور ایران نیز باقالا را به همراه برنج مخلوط کرده و در کنار خورشت ماهیچه و یا مرغ میل میکنند؛ در یونان از باقالا برای تهیه خورشت به همراه گوجه فرنگی پیاز و ادویه بهره برده و غذایی محبوب محسوب می شود.

تیره بقولات Fabaceae

خانواده حبوبات یا Fabaceae خانواده ای بسیار بزرگ از گیاهان دولپه ای است که دارای بیش از ۱۹۴۰۰ گونه گیاه است که در بیش از ۷۳۰ جنس طبقه بندی شده است؛ این خانواده سومین خانواده بزرگ پس از تیرههای کاستی و ارکیده محسوب می شود؛ گیاهان این تیره بزرگ در مناطق استوایی و مناطق سرد کره زمین پراکنش یافته اند؛ گیاهان این خانواده اهمیت اقتصادی بالایی دارند و به عنوان یک منبع پروتئین گیاهی و یک منبع تامین کننده نیتروژن و تثبیت کننده آن در زمینهای زراعی محسوب می شوند؛ از گیاهان مهم این تیره میتوان به ،لوبیا نخود ،عدس بادام ،زمینی ،سویا ،نخود شنبلیله یونجه و شبدر اشاره داشت گیاهان این تیره عادات رشدی متفاوتی دارند و به شکل های درخت ،درختچه بوته و یا به شکل علقی رشد میکنند؛ همچنین ممکن است گیاهان به شکل یک ،ساله دوساله یا چند ساله رشد کنند؛ برگهای این تیره گیاهی معمولا به شکل متناوب و دارای استیپول است.

تاریخچه باقلا

تاریخچه باقلا

منشاء باقلا شمال آفریقا و جنوب غربی آسیا میباشد و امروزه در سراسر جهان کشت میشود قدمت کشت باقالا و استفاده از آن در کشور چین به بیش از شش هزار سال پیش باز میگردد امروزه باقالا یکی از سبزیهای پر مصرف در کشور چین و در کشورهای حوزه مدیترانه محسوب میشود پلینی پزشک یونان باستان معتقد بود مصرف باقالا خاصیت مسهلی بالایی دارد؛ باقالا مدت زیادی است که به همراه سایر حبوبات عدس نخود کشت و مصرف میشود و تقریبا از شش هزار سال پیش به یکی از غذاهای متداول در تغذیه نواحی مدیترانه ای تبدیل شده است.

گیاه شناسی باقالا

سبزی باقلا با نام علمی Vicia faba که از خانواده Fabaceae می باشد. گیاهی بوته ای دارای ارتفاعی بین ۰.۵ تا ۱.۸ متر با ساقه ای محکم و تنومند است؛ برگهایی به طول ۱۰ تا ۲۵ سانتیمتر دارد و دارای دو تا هفت برگچه به شکل پر می باشد، گل های باقالا دارای پنج کاسبرگ و گلبرگ میباشد میوههای باقالا در غلاف های چرمی شکل و دارای پرزهای سبز قرار دارند که طول این غلافها بین ۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر و دارای عرض دو تا سه سانتیمتر میباشد در هر غلاف باقالا بین سه تا هشت دانه باقلا وجود دارد باقالی گیاهی دیپلوئید است که ۱۲ کروموزوم دارد باقالا به علت این که میتواند مانند سایر حبوبات سبب تثبیت نیتروژن در خاک و جلوگیری از تخریب بافت خاک و فرسایش شود در زمینهای زراعی کشت آن متداول است.

نیازهای اکولوژیکی باقالا

امروزه باقالا به خصوص در آب و هوای معتدل کشت میشود؛ باقالا در نقاط مختلف جهان و در آب و هوای معتدل کشت میشود باقالا کمی به سرما مقاوم است و میتواند تا چهار درجه زیر صفر را تحمل کند؛ اما در هفت درجه زیر صفر خشک می شود این گیاه با بذر تکثیر میشود در نقاط سردسیر بذر باقالا را در اسفند ماه و در نقاط معتدل در پاییز میکارند؛ باقالا را در هر خاکی میتوان کشت کرد؛ باقالا در خاک حاصلخیز که دارای مقدار کافی رس و کود آلی است بیشترین محصول را میدهد؛ گرمای زیاد سبب کاهش گل و میوه میشود دمای مناسب در طول فصل رشد بین ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد است رشد و تشکیل میوه در گیاه وابسته به دمای پائین همراه با رطوبت نسبی زیاد هوا است.

باقلا گیاهی روز بلند است؛ زمینهای نیمه سنگین و با رطوبت کافی نسبت به زمینهای شنی برای کاشت باقلا برتری دارند احتیاج این گیاه به آب زیاد است کود حیوانی برای باقلا مناسب است و نسبت به نوع زمین و نوع تناوب حدود ۲۰ تا ۳۰ تن در هکتار توصیه شده است؛ ۱۰۰ کیلوگرم نیتروژن ۸۰ کیلوگرم فسفات و ۲۰۰ کیلوگرم کود پتاسه در هر هکتار مواد غذایی این گیاه را تامین می کند.

کاشت باقالا

فاصله دو بوته ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر و فاصله ردیف ۵۰ تا ۷۰ سانتیمتر و عمق کاشت پنج تا هشت سانتیمتر میباشد باقلا به شکل ردیفی کاشته میشود بذر را در ردیف هایی که ۵۰ تا ۷۰ سانتیمتر از یکدیگر فاصله دارند میکارند؛ فاصله دو بوته ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر میباشد مدت زمان لازم برای کاشت تا برداشت آن ۱۲۰ تا ۱۵۰ روز می باشد.

داشت باقالا

برای مراقبت از باقلا یک تا دو هفته وجین لازم است و در مرحله تشکیل غلاف کود نیتروژنه را به صورت سرک به گیاه میدهند؛ آفات باقلا متعدد است و مهمترین آنها شته سیاه باقلا ۲۱ و سوسک باقلا است که به کمک آفت کش کنترل می شود؛ از دیگر بیماری های باقلا می توان به زنگ باقلا ۲۲ بیماری لکه سیاه برگ باقلا بیماری لکه قهوه ای برگ و غلاف ۲۳ و بیماری ویروسی موزائیک اشاره داشت.

برداشت باقالا

برداشت باقلا در سطوح کوچک با دست انجام میگیرد؛ باید توجه کرد زمان برداشت هنگامی است که دانه ها هنوز شیری هستند؛ در زراعت سطوح بزرگ با ماشین برداشت انجام میشود که در ابتدا ساقه ها را از نزدیکی سطح خاک قطع نموده و سپس ساقه ها را همراه با غلاف به صورت دسته های بزرگ و عمودی در سطح مزرعه برای چند روز قرار میدهند تا در مجاورت نور خورشید خشک شده و سپس با دستگاه دانه جدا کن دانه را از ساقه و غلاف جدا میکنند مقدار محصول نسبت به نوع زمین و عوامل دیگر زراعی حدود شش تن در هکتار می باشد.

مواد موثره باقالا

در هر یکصد گرم از باقالای تازه ۳۴۱ کیلوکالری انرژی ۵۸.۵۹ گرم کربوهیدرات ۱۲-۲۶ گرم پروتئین ۱.۵۳ گرم چربی ۲۵ گرم فیبر غذایی ۴۲۳ میکروگرم ،فولات ۲۸۲ میلی گرم ،تیاسین ۰.۹۷ میلی گرم اسید پانتوتنیک ۰.۳۶ میلی گرم ،پیریدوکسین ۳۳ ۰ میلی گرم ریبوفلاوین ۰.۵۵ میلی گرم ،تیامین ۱.۴ میلی گرم ویتامین ، نه میکروگرم ویتامین ۱۳ میلی گرم سدیم ۱۰۶۲ میلی گرم پتاسیم ۱۰۳ میلی گرم کلسیم ۰۸۲ میکروگرم مس ۶.۷ میلی گرم ،هن آهن، ۱۹۲ میلی گرم منیزیم، ۱۶۲ میلی گرم منیزیم ۴۲۱ میلی گرم ،فسفر، ۸۲ میکروگرم سلنیوم ۳.۱۴ میلی گرم روی و ۳۲ میکروگرم بتا کاروتن میباشد.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *