
زولبیا وقتی داخل روغن متلاشی میشود (یعنی شکل نمیگیرد و به قطعات ریز تبدیل میشود)، نشوندهندهی یکی از مشکلات اساسی در مایه یا روغن هست. این مشکل رایجه ولی با چند اصلاح ساده میتونی کاملاً برطرفش کنی.
در ادامه دلایل اصلی متلاشی شدن زولبیا + راهحلهای دقیق برات نوشتم:
❌ دلایل متلاشی شدن زولبیا در روغن + ✅ راهحلها
1. 🧪 مایه زولبیا خیلی رقیق یا شل است
- اگر مایه خیلی آبکی باشه، توی روغن پخش میشه و شکل نمیگیره.
- این رایجترین دلیل متلاشی شدن زولبیاست.
✅ راهحل:
- مایه باید کمی کشدار و نیمهغلیظ باشه (نه سفت و نه شل مثل آب).
- اگر شله، کمی نشاسته یا آرد سفید اضافه کن تا به قوام ماست چکیده برسه.
2. 🔥 روغن بهاندازه کافی داغ نیست
- اگر روغن سرد یا نیمگرم باشه، مایه تهنشین میشه و متلاشی میشه.
- روغن داغ کمک میکنه مایه سریع سفت بشه و فرم بگیره.
✅ راهحل:
- دمای روغن باید حدود ۱۶۰–۱۷۰ درجه سانتیگراد باشه.
- تست سنتی: یه قطره از مایه رو بنداز تو روغن → اگه سریع بالا اومد و قلقل کرد، دما مناسبه.
3. 🧯 روغن خیلی زیاد داغ است (سوختن سریع سطح)
- در برخی موارد، روغن بیش از حد داغه و مایه قبل از فرم گرفتن، شروع به سوختن و پاشیدن میکنه.
✅ راهحل:
- روغن رو داغ کن اما وقتی مایه رو ریختی دیدی سریع قهوهای شد، حرارت رو کمی کم کن.
- روغن باید داغ ولی ملایم باشه، نه در حال دود کردن.
4. 🥄 مایه خوب استراحت نکرده یا بیش از حد خوابیده
- اگر مایه بلافاصله بعد از آمادهسازی استفاده بشه، یا بیشازحد شل بشه، فرم نمیگیره.
✅ راهحل:
- اجازه بده مایه زولبیا حداقل ۴–۶ ساعت در دمای محیط استراحت کنه تا قوام و کشش مناسب بگیره.
5. 🫧 مقدار جوششیرین یا بیکینگپودر زیاد بوده
- این مواد اگر بیش از حد باشن، باعث تولید بیش از حد گاز و ترکیدن مایه توی روغن میشن.
✅ راهحل:
- معمولاً برای هر ۲ پیمانه نشاسته، فقط نوک قاشق چایخوری جوششیرین یا بیکینگپودر لازمه.
✳️ جمعبندی سریع:
دلیل | راهحل |
---|---|
مایه شل یا رقیق | غلیظترش کن با نشاسته یا آرد |
روغن کمدما | دما رو به ۱۶۰–۱۷۰ برسون |
جوششیرین زیاد | مقدار رو کاهش بده |
بدون استراحت | حداقل ۴ ساعت استراحت بده |
استفاده سریع بعد از ترکیب مواد | بذار قوام بگیره، بعد سرخ کن |
اگر خواستی، میتونم برات یک دستور زولبیای بازاری با نکات ترد شدن، شکلدهی و شهد عالی هم بنویسم تا کاملاً حرفهای دربیاد. 😋
به چه دلیل زولبیا داخل روغن متلاشی می شود
زولبیا از آن دست شیرینی ها است که اکثر ایرانی ها برای یک بار هم که شده آن را چشیده اند. زولبیا زینت بخش سفره های ماه رمضان است. می توان گفت این شیرینی ترکیبی از نشاسته و ماست است.همراه سایت آموزش آشپزی رضیم باشید.
طرز تهیه زولبیا خانگی
مواد لازم
نشاسته گل 1 لیوان
ماست 1 لیوان
آرد سفید 1 قاشق غذا خوری
بکینگ پودر نصف قاشق چای خوری
زعفران دم کرده 1 قاشق چای خوری
مواد لازم برای شهد
آب 2 لیوان
شکر 3 لیوان
گلاب 4/1 پیمانه
زعفران دم کرده به میزان دلخواه
آب لیمو 1 قاشق مربا خوری
طرز تهیه شهد:
- آب و شکر را روی شعله ملایم قرار می دهیم تا بجوشد.
- گلاب و زعفران دم کرده را اضافه می کنیم و بعد از آن نوبت آب لیمو است.
- پس از چند جوش شهد شما آماده است.
طرز تهیه زولبیا:
- ابتدا نشاسته و ماست را درون ظرف می ریزیم. نشاسته را به خوبی درون ماست حل کنید.
- یک قاشق آرد را به همراه بکینگ پودر به مواد مان اضافه می کنیم و خوب هم می زنیم.
- زعفران دم کرده را اضافه می کنیم و مواد را هم می زنیم تا یکدست شود.
- روی ظرف سلفون بکشید و آن را به مدت 1 ساعت در محیط قرار دهید تا روی مواد حباب تشکیل شود.
- پس از 1 ساعت مواد را دوباره هم زده و درون قیف بریزید.
- روغن را داغ کرده و ابتدا یک قطره از مواد را داخل ماهیتابه می ریزیم اگر سریع پف کرد یعنی هم روغن آماده است و هم ترکیبات مواد مناسب است. مواد را بصورت دورانی ریخته و صبر کنید تا طلایی شود سپس طرف دیگر را سرخ کنید.
- زولبیای سرخ شده را سریع داخل شهد ولرم شده بندازید. پس از 2 الی 5 دقیقه آن را خارج کنید.
راه کار های جلوگیری از متلاشی شدن
سعی کنید روغن تان خیلی داغ نشود.
مایه زولبیا نباید شل و آبکی باشد. اگر غلظت مواد تان شل بود می توانید مقدار کمی آرد به آن اضافه کنید.
باید دست تان در شکل دادن سریع باشد تا بتوانید مواد را دورانی بریزید.