رضیم
رضیم
خواص تربچه (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص تربچه (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص تربچه

نکات درمانی تربچه

نکات درمانی تربچه

در هر یک صد گرم از تربچه تازه ۱۶ کیلوکالری انرژی ،کربوهیدرات ،قند فیبر ،چربی ،پروتئین ویتامین های B و مواد معدنی شامل کلسیم ،آهن ،منیزیم فسفر پتاسیم و روی است؛ تربچه سرشار از اسید اسکوربیک اسید فولیک و پتاسیم است؛ تربچه منبع خوبی از ویتامین B۶ ریبوفلاوین ،منیزیم مس و کلسیم است؛ مصرف تربچه برای تقویت دندانها لثه ها ،اعصاب مو و ناخن مفید و موثر است؛ مصرف تربچه خستگی عصبی را تسکین می دهد و سبب تسکین مشکلات گوارشی می شود، مصرف تربچه در هنگام شام سبب درمان بی خوابی می شود برگهای تربچه خوراکی بوده و میزان ویتامین C برگهای تربچه شش برابر میزان ویتامین C موجود در تربچه است؛ برگها منبعی خوب از کلسیم میباشد؛ تربچه مانند دیگر اعضای تیره خود (کلم، کلم پیچ، بروکلی و بروکسل دارای خاصیت ضد سرطانی بوده و سبب پاک سازی کبد میشود؛ تربچه سبب افزایش ترشح صفرا از کیسه صفرا شده و به پاک سازی کبد و بهبود گوارش کمک میکند.

مصرف تربچه برای تقویت و پاک سازی کبد و معده بسیار مفید و موثر است، تربچه حاوی ماده ای است که سبب پاک سازی و سم زدایی خون شده و از تخریب سلولهای قرمز خون جلوگیری کرده و مصرف آن در درمان یرقان مفید و موثر است؛ در کشور چین علاوه بر خود تربچه از برگهای آن برای درمان یرقان استفاده تربچه خاصیت دیورتیک داشته و سبب افزایش ادرار می،شود مصرف آب تربچه سبب درمان التهاب و درمان سوزش در هنگام ادرار شده و سبب پاکسازی کلیهها و کاهش میزان التهاب و عفونت کلیهها میشود؛ به افرادی که قصد کاهش وزن دارند توصیه می شود تربچه را در کنار غذای اصلی خود میل کنند؛ زیرا تربچه سبب کاهش اشتها و ایجاد احساس سیر شدن شده و به علت داشتن آب و فیبر فراوان سبب سریع تر سیر شدن در افراد چاق میشود؛ تربچه به علت داشتن مواد سم زدا ویتامین C اسید فولیک و آنتوسیانین ها خاصیت ضد سرطانی بالایی داشته و از بروز سرطانهای روده بزرگ ،کلیه ،روده معده و سرطان دهان پیشگیری میکند.

از تربچه میتوان برای پاک سازی و ترمیم پوست استفاده کنید بدین منظور کافی است تربچه را برش داده و بر روی پوست قرار دهید تربچه به دلیل داشتن موادی شامل ویتامین C ویتامین B کمپلکس فسفر و روی برای حفظ و ترمیم پوست بسیار مفید و موثر است و از بروز پوست خشک بثورات جلدی و ترک بر روی پوست جلوگیری میکند؛ از تربچه برای درمان گزش حشرات نیز می توانید بهره ببرید تربچه حاوی موادی ضد خارش است که از بروز تورم و درد در محل گزش حشرات جلوگیری میکند بدین منظور کافی است اگر پشه یا زنبور شما را نیش زد تربچه را برش داده و در محل گزش قرار دهید؛ آب تربچه سبب برطرف شدن یبوست های سخت شده و به پاکسازی کامل روده بزرگ کمک فراوانی می کند سبب بهبود متابولیسم بدن شده و گردش خون را در بدن تسهیل می بخشد و سبب تسکین سردرد شده و از میزان اسید معده و بروز حالت تهوع می کاهد؛ آب تربچه تب را در بدن کاهش داده و تب ناشی از التهاب را تسکین می دهد.

تربچه خاصیت ضد احتقانی داشته و گرفتگی های موجود در ،بینی گلو و ریه ها را کاهش میدهد از بروز عفونت در دستگاه تنفسی بدن پیشگیری می کند؛ تربچه سبب خوشبو شدن تنفس و دهان شده و اشتها آور است؛ آب تربچه خاصیت ضد عفونی کنندگی بالایی داشته و سبب درمان عفونتهای پوستی میشود افرادی که مشکلات تیروئیدی دارند باید قبل از مصرف تربچه با پزشک خود مشورت کنند؛ زیرا تربچه سبب تحریک تیروئید می شود.

نکات تغذیه ای تربچه

نکات تغذیه ای تربچه

تربچه به شکل خام و تازه خوری مصرف میشود؛ اما اگر تربچه سخت باشد میتوان آن را بخارپز کرده و میل کنید؛ طعم تند تربچه به علت وجود ترکیباتی مانند میروسیناس و گلوکوسینولاتها در ترکیبات تربچه میباشد؛ در کشورهای اروپایی از تربچه در تهیه انواع سالادها استفاده میشود؛ از بذرهای تربچه میتوان در استخراج و تهیه روغن استفاده کرد زیرا بذر تربچه حاوی بیش از ۴۸ درصد روغن است؛ البته این روغن برای مصارف خوراکی مناسب نبوده و در تهیه سوختهای زیستی به کار می رود؛ در مکزیک جشنواره ای با نام شب تربچه برگزار میشود که در این جشن مردم صورتهای خود را به شکل تربچه گریم کرده و انواع تربچهها را در میدان شهر معرفی میکنند.

اگر تربچه را در کیسههای نایلونی در یخچال نگهداری کنید با این شیوه می توانید تربچه را تا یک هفته مصرف کنید؛ برای شست و شوی تربچههای تازه توصیه میشود به کمک یک برس در زیر آب سرد تربچهها را بشویید تا آماده مصرف شوند؛ در کشور چین ضرب المثلی وجود دارد که میگوید مصرف تربچه و نوشیدن چای داغ سبب بیکار شدن پزشکان میشود؛ در کشور هند از تربچه رنده شده در تهیه یک نوع نان محلی مولی (پارانتا استفاده میشود؛ تربچه را میتوانید به شکل تازه خوری یا در تهیه انواع سالادها استفاده کنید؛ از برگهای تربچه نیز میتوانید در تهیه انواع سوپها و یا به عنوان یک سبزی مستقل در کنار غذای اصلی بهره ببرید؛ شستن و نگهداری تربچه در آب سرد یا یخ سبب حفظ و بیشتر شدن طعم این سبزی مفید میشود.

تیره شب بو 

گیاهان تیره شب بو یا چلیپائیان نام) قدیمی این (تیره گیاهانی ،علفی یک یا دو ساله و برخی از گیاهان این تیره پایا هستند و بندرت به صورت درختچههایی کوچک مشاهده میشوند؛ دارای برگهایی ساده متناوب و فاقد گوشوارک و غالبا دارای کرک های تک یا چند سلولی می باشند؛ گلها معمولا دو جنسی اند و دارای چهار برگ که دو تا از این برگها دارای برجستگی هستند؛ کاسبرگها دو به دو مقابل هم قرار گرفته اند؛ گلبرگهای گیاهان تیره شب بو چهار عدد میباشند که به صورت صلیب رو به روی هم قرار گرفته اند؛ پرچم ها معمولا شش عدد و به صورت تترادینام ۱۵ دیده میشوند؛ میوهها پس از رسیدن توسط چهار شکاف باز میشوند؛ دانه ها در یک الی دو ردیف در هر خانه وجود دارند و فاقد اندوسپرم میباشند؛ میوه گیاهان این تیره به دو صورت خورجین ۱۶ و یا خورجینک ۱۷ است؛ در اندامهای مختلف برخی از گیاهان تیره شب بو گلکوزیدهایی ایجاد میشوند که در اثر ،هیدرولیز اسانس گوگرد دار از آنها حاصل میشود؛ گیاهان این تیره در مناطق معتدله و سرد نیمکره شمالی پراکنش دارند و بیشترین گونه ها در مناطق مدیترانه ای جنوب غربی آسیا و آسیای مرکزی پراکنده هستند؛ این تیره دارای بیش از ۲۸۰ جنس و بیش از چهار هزار گونه می باشد.

تاریخچه تربچه

فرمهای وحشی تربچه و گیاهان هم خانواده تربچه در غرب آسیا و اروپا پراکنش دارند؛ تربچه ریشه های خوراکی گیاهی از خانواده خردل که ابتدا در اروپا پراکنش داشته است و رومیان باستان از آن در کنار غذای اصلی خود استفاده میکردند؛ تربچه دارای گونه های متعدد متفاوت در اندازه رنگ و مدت رشد است؛ تربچه به شکل وحشی در غرب آسیا و اروپا پراکنش دارد؛ نمونههای گیاه وحشی تربچه به صورت خودرو در غرب آسیا و اروپا پراکندگی دارد؛ در جهان به صورت کلی چهار نوع اصلی از انواع تربچه (تابستانه پاییزه زمستانه و بهاره وجود دارد که در رنگهای قرمز سیاه و سفید رشد میکند؛ تربچه اروپایی یا تربچه بهاره که در سراسر جهان و از جمله ایران مصرف آن متداول است اندازهای کوچک داشته و معمولا در بهار یا تابستان به بازار مصرف عرضه می شود؛ طعم این تربچه ملایم است بیش از ۲۵۰ نوع مختلف از تربچه وجود دارد؛ در تمدنهای اولیه مصر باستان و چین مزایای تربچه را می دانستند و از این سبزی استفاده میکردند؛ در اوایل قرن پانزدهم میلادی در قاره آمریکا از تربچه به منظور درمان سوء هاضمه و مالیخولیا استفاده میکردند و معتقد بودند مصرف تربچه سبب تحریک اشتها می شود.

نام علمی تربچه Raphanus sativus است که کلمه Raphanus به معنی به سرعت ظاهر می شود است و اشاره به جوانه زنی سریع تربچه دارد؛ تربچه یک سبزی سریع الرشد است و چهار تا هشت هفته بسته به جنس آن آماده مصرف میباشد؛ تربچه دارای انواع و اقسام فراوانی بوده برگهای آن بیضی شکل و کشیده هستند و اطراف برگ دارای بریدگی و شکاف بوده و زیر میباشد برگها مستقیم از ریشه خارج میشوند؛ قسمت اصلی و خوراکی تربچه برجستگی انتهایی برگها است که به رنگ های مختلف سفید قرمز و دو رنگ مشاهده می شود.

تربچه را به دو نوع تقسیم می کنند که عبارت از

الف تربچه نقلی یا تربچه چهار فصل این تربچه خیلی زود سبز شده و محصول آن در مدت زمان کوتاهی به دست می آید؛ تربچه به شکل و رنگهای گرد ،قرمز گرد ارغوانی گرد ،سفید گرد ،بنفش گرد قرمز نوک ،سفید تربچه تیمه بلند ،قرمز، نیمه بلند قرمز نوک سفید نیمه بلند ارغوانی نیمه بلند ،سفید تربچه بلند ،قرمز تربچه بلند سفید و بلند بنفش وجود دارد.

ب ترب یا تربچه درشت برای به دست آوردن محصول ترب مدت زمان بیشتری لازم است بوته های ترب؛ بزرگ تر از تربچه میباشد باید فاصله بوته ها از یکدیگر بیشتر باشد تا فضای لازم برای رشد گیاه وجود داشته باشد؛ ترب به دو رنگ سفید و سیاه وجود دارد که به نامهای ترب سفید و ترب سیاه نامیده می شوند.

کاشت تربچه

تربچه در هر آب و هوا و خاکی می روید؛ در هوای گرم زودتر خشک و پوک شده و از مرغوبیت آن کاسته می شود؛ از نظر ،خاک زمان کشت را باید در نظر داشت بدین معنی که برای کشت بهاره زمین شنی و سست بهتر از زمین رسی و شنی سخت می باشد؛ برای کشت انواع تابستانه در زمینهای رسی و شنی و تمدار بهترین محصول حاصل می شود.

ازدیاد تربچه به وسیله بذر میباشد؛ بذر تربچه قرمز ،رنگ کروی و ریز است بذور تربچه چهار تا هفت روز پس از کاشت سبز می شود؛ بذر مورد نیاز برای یک هکتار زمین از انواع تربچه نقلی یا ریز دو و نیم تا سه کیلوگرم و برای انواع درشت یک تا یک و نیم کیلوگرم می باشد؛ تربچه نقلی را از آبان ماه به بعد در زیر نایلون شاسی یا گلخانه کاشته و در زمستان برداشت می کنند؛ کشت ،تربچه به دو طریق خطی و دست پاش انجام می شود.

۱ روش خطی در روش خطی بهتر است به ترتیبی بذرها را در شیارها قرار داد که فاصله بذرها از یکدیگر یک تا دو سانتیمتر فاصله شیارها ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر باشد و خاک اطراف شیارها را بر روی بذور پخش میکنند.

1 روش کرتی در روش کرتی باید دقت شود بذرها به شکل یکنواخت در زمین پخش شوند بدین منظور مقدار بذر مورد نیاز برای کاشت را با دو تا سه برابر خاک ترم و یا ماسه مخلوط نموده در زمین می پاشند؛ سپس با ماله چوبی یا شن کش روی آنها را پوشانده تا بذرها زیر خاک رفته و در معرض تابش مستقیم آفتاب قرار نگیرند.

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی