رضیم
رضیم
خواص گوجه فرنگی (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص گوجه فرنگی (0 تا 100 نکات درمانی و تغذیه ای)

خواص گوجه فرنگی

نکات درمانی گوجه فرنگی

نکات درمانی گوجه فرنگی

در هر یکصد گرم از گوجه فرنگی خام ۱۸ کیلوکالری ،انرژی ،کربوهیدرات ،پروتئین ،چربی ،قند فیبر ،چربی ،پروتئین ،آب ویتامین های A ، B ، B و E و مواد معدنی شامل کلسیم ،کلر ،آهن ،پتاسیم ،منیزیم ،سدیم ،فسفر ،گوگرد، روی، فیبر و سلولز و کارتنوئید هایی شامل لوتئین زیاکسانتین آلفا و بتا کاروتن پینشن و پیتئوفلن موجود است محققان معتقدند لیکوپن موجود در گوجه فرنگی یک آنتی اکسیدان قوی و طبیعی است که به خصوص مصرف گوجه فرنگی پخته شده میتواند از بروز سرطان پروستات جلوگیری کند.

مطالعات نشان داده است که لیکوین سبب بهبود توانایی پوست برای حفاظت در برابر اشعه مضر UV شده و به پوست کمک میکند لیکوین کاروتنوئیدی است که سبب بروز رنگ قرمز در گوجه فرنگی می شود آسیبهای اکسیداتیو (رادیکال های آزاد را در بدن تا سه برابر کاهش داده و سبب کاهش بروز سرطانهای سینه حنجره و پروستات می شود مصرف گوجه فرنگی برای کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی مرتبط با دیابت نوع دوم مفید است به علت محتوای اسیدی گوجه فرنگی تولید کنسرو گوجه فرنگی گسترش روزافزون یافت و برای نگهداری از گوجه فرنگی به شکل کنسرو نیازی به مواد افزودنی نمی باشد .گوجه فرنگی یک منبع مهم مواد معدنی خاصی مانند) پتاسیم و منیزیم است. ویتامین ث و لیکوپن آنتی اکسیدان ها با عمل حفاظتی از ارگانیسم انسان است.

در طول ماه های تابستان گوجه فرنگی یک منبع عمده ویتامین ث .است مطالعات نشان داده است مصرف گوجه فرنگی سبب جلوگیری از کاهش تراکم استخوان در بانوان شده و از پوکی استخوان پیشگیری میکند مصرف گوجه فرنگی سبب افزایش سلامتی قلب و عروق شده و سبب پایین آمدن سطح کلسترول بد خون LDL و کاهش چربیهای تری گلیسیرید در خون می شود گلیکوزیدی با نام اسکولئوسید در گوجه فرنگی از تجمع ناخواسته پلاکتهای خون جلوگیری کرده و سبب کاهش مشکلات قلبی و بیماری آرترواسکلروز می شود.

طبق مطالعات انجام شده مشخص شده ،است مصرف گوجه فرنگی سبب کاهش بروز بیماریهای عصبی مانند آلزایمر و جلوگیری از گسترش چاقی میشود از ماسک طبیعی تهیه شده از قطعههای گوجه فرنگی می توانید برای بهبود بافت و رنگ پوست صورت بهره ببرید بدین منظور کافی است ابتدا یک گوجه فرنگی متوسط را شسته سپس قطعه قطعه کرده و بر روی پوست صورت به مدت ده دقیقه قرار دهید گوجه فرنگی یکی از سبزیجات تصفیه کننده خون محسوب میشود و سبب کاهش غلظت خون میگردد مصرف گوجه فرنگی سبب حفاظت از کبد در برابر بیماری کبد چرب شده و انحلال سنگهای کیسه صفرا را تسهیل می بخشد گوجه فرنگی در بدن مانند یک ضد عفونی کننده طبیعی عمل کرده و سبب کاهش بروز عفونت ها در بدن می شود اسید نیکوتین موجود در گوجه فرنگی سبب کاهش سطح کلسترول خون شده و از بروز اختلالات قلبی پیشگیری میکند ویتامین K موجود در گوجه فرنگی سبب پیشگیری از خونریزیهای سطحی بدن می شود با توجه به مطالعات انجمن میشود پزشکی آمریکا مصرف روزانه گوجه فرنگی باعث کاهش استرس اکسیداتیو در دیابت نوع دو می شود میزان لیکوین موجود در گوجه فرنگی پخته شده بیش از گوجه فرنگی خام می باشد گوجه فرنگی منبع خوبی از ریبوفلاوین است و مطالعات نشان داده است مصرف ریبوفلاوین سبب کاهش تعداد حملات میگرنی می شود مصرف آب گوجه فرنگی سبب افزایش توان عمومی بدن شده و از بروز سرماخوردگی و آنفولانزا پیشگیری می کند مطالعات در دانشگاه دوسلدورف کشور آلمان نشان داده است مصرف رب گوجه فرنگی به مدت حداقل ده هفته سبب محافظت از بدن در برابر اشعه ماوراء بنفش شده و به عنوان یک ضد آفتاب طبیعی در بدن عمل می کند آب تهیه شده از گوجه فرنگی منبعی بسیار عالی از ویتامینها و مواد معدنی است و در یک لیوان معمولی آب گوجه فرنگی محتوی ۷۴ نیاز روزانه بدن به ویتامین ث می باشد.

آب گوجه فرنگی به دلیل داشتن فیبر و ویتامین B۳ سبب کاهش سطح کلسترول بد خون (LDL) می شود. گوجه فرنگی تازه منبعی عالی و بسیار غنی از پتاسیم است و در هر یک صد گرم از گوجه فرنگی ۲۲۷ میلی گرم پتاسیم و تنها پنج میلی گرم سدیم است پتاسیم سبب کنترل و تنظیم شدن تعداد ضربان قلب و کنترل فشارخون ناشی از افزایش سدیم در بدن می شود طبق آخرین مطالعات انجام شده در دود توتون و تنباکو موادی شیمیایی با نام نیتروسامین وجود دارد که این مواد سبب افزایش احتمال بروز سرطان ریه در افراد سیگاری و افراد در معرض دود سیگار و تنباکو میشود گوجه فرنگی به دلیل داشتن اسید کوماریک و اسید کلروژنیک از اثرات نیتروسامین در ریه ها جلوگیری کرده و سبب پیشگیری از بروز سرطان ریه می شود.

طبق مطالعات انجام شده در دانشگاه پزشکی هاروارد گوجه فرنگی به دلیل داشتن ترکیباتی مانند ویتامین ث و لیکوپن از بروز سرطان پروستات پیشگیری می کند طبق مطالعات انجام شده مصرف حداقل دو وعده گوجه فرنگی در هفته تا ۳۵ میتواند بروز سرطان پروستات را در مردان کاهش دهد مصرف سسهای گوجه فرنگی نیز حداقل دو بار در هفته همین خاصیت را خواهد داشت مصرف یک گوجه فرنگی در ابتدای صبح مانع از تشکیل سنگهای کلیوی و شن در دستگاه ادراری بدن میشود کمبود ویتامینهای A و C در بدن سبب بروز و عود مجدد عفونتهای ادراری (UTI) در بدن می شود مصرف گوجه فرنگی سبب کنترل میزان اسیدیته ادرار در محدوده ۵.۵ و پایین تر از این عدد شده و احتمال بروز عفونت های ادراری را با افزایش اسیدیته ادرار کاهش می دهد.

نکات تغذیه ای گوجه فرنگی

نکات تغذیه ای گوجه فرنگی

از گوجه فرنگی به شکل ،خام یا در تهیه انواع غذاها و سسها استفاده می شود گوجه فرنگی گیاهی سرشار از ماده لیکوپن .است. از گوجه فرنگی در تهیه انواع غذاهای مدیترانه ای به خصوص در تهیه غذاهای ایتالیایی و در تهیه غذاهای کشورهای شرقی آسیا استفاده گسترده ای میشود گوجه فرنگی جزء اصلی در تهیه غذاهایی مانند پیتزا ماکارونی و سوپ گاسپاچو سوپ (اسپانیایی و انواع املتها .

است گوجه فرنگی در دمای محیط سه تا چهار روز قابلیت نگهداری دارد برگها و ساقه های گیاه گوجه فرنگی و گوجه فرنگی های کال و سیز سمی بوده و محتوی ماده ای با نام توماتین است که سبب بروز مسمومیت می شود در شهر بونول در کشور اسپانیا سالیانه جشنواره ای با نام Tomatina برگزار میشود و محور این جشن مبارزه و پرتاب گوجه فرنگی می باشد. امروزه در سطح جهان از گوجه فرنگی در تهیه و فرآوری محصولات زیادی استفاده میشود که از جمله این محصولات میتوان به آب گوجه فرنگی رب گوجه فرنگی کنسانتره گوجه فرنگی و سس گوجه فرنگی اشاره داشت بهترین دما برای نگهداری گوجه فرنگی دمای ۱۳ تا ۱۸ درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی ۸۰ تا ۹۵٪ می باشد.

اگر گوجه فرنگی را بیش از دو هفته در یخچال نگهداری کنید گوجه ها دارای پوستی نازک و چروکیده خواهند شد. توصیه میشود به علت این که گوجه فرنگی گاز اتیلن را جذب می کند و به سرعت رسیده میشود به همین دلیل باید جدا از سایر میوه ها و سبزیجات نگهداری و ذخیره شود توصیه میشود برای پخت گوجه فرنگی و تهیه غذاهای حاوی گوجه فرنگی از ظروف آلومینیومی استفاده نکنید زیرا گوجه فرنگی خاصیت اسیدی داشته آلومینیم از ظروف به غذای اصلی می شود؛ که این امر ته تنها سبب تغییر در مزه و طعم غذا میشود بلکه سبب کاهش سلامتی افراد مصرف کننده می گردد میتوانید برای تهیه سالاد کلاسیک ایتالیایی پیاز را قطعه قطعه کرده و به همراه برشهای گوجه فرنگی پنیر موزارلا و روغن زیتون مخلوط و میل کنید برای تهیه سس سالسای مکزیکی نیز میتوانید از پیاز خرد شده به همراه گوجه فرنگی و فلفل تند بهره ببرید.

تاریخچه گوجه فرنگی

تاریخچه گوجه فرنگی

منشاء سبزی گوجه فرنگی آمریکای جنوبی میباشد که پس از استعمار توسط اسپانیایی ها به سایر نواحی جهان منتقل و معرفی شده است؛ گوجه فرنگی گیاهی بومی آمریکای جنوبی است و شواهد ژنتیکی نشان میدهد گیاهان اولیه اندازه ای کوچک داشته رنگ سبز بوده اند که در ارتفاعات کشور پرو خاستگاه گوجه فرنگی رشد میکردند کلمه Tomato که در زبان انگلیسی به گوجه فرنگی اطلاق میشود از لغت Xitomati) در زبان قوم (آتک به معنی میوه متورم مشتق شده است و اشاره به شکل گوجه فرنگی دارد.

آزتک ها اولین قومی بودند که از گوجه فرنگی در تهیه غذاها استفاده می کردند و این تمدن باستانی در جنوب مکزیک زندگی می کردند اسپانیان با انتقال گوجه فرنگی به اروپا سبب گسترش کشت این سبزی شدند و با توجه به آب و هوای مناسب اروپا برای کشت این سبزی کشت آن در سال ۱۵۴۰ میلادی در اروپا آغاز شد و در ابتدا نام این سبزی را Pomodoro) به معنی سیب (طلایی نامیدند که علت این نامگذاری نیز رنگ طلایی گیاه قبل از قرمز شدن و رسیدن بوده است. گوجه فرنگی گیاه بومی آمریکای مرکزی و ساحل غربی آمریکای جنوبی ،است هنگامی که اسپانیایی ها به آمریکای مرکزی گام نهادند آن را در باغهای فرمانروای تمدن باستانی مکزیک تمدن) آزتکها یافتند این گیاه دست کم از سال ۷۰۰ میلادی در آنجا کاشته می شده است، اسپانیایی ها گیاه را به اروپا و حتی به فیلیپین بردند و از فیلیپین به دیگر کشورهای آسیایی راه یافت گیاه گوجه فرنگی را در اروپا برای زیبایی میکاشتند ته برای خوردن چرا که میوه آن را مرگ بار می دانستند.

گیاه گوجه فرنگی شباهت زیادی به گیاه زهرآگین و کشنده ای به نام هلوی گرگ کش دارد به همین علت اروپاییان تا دویست سال آن را گیاهی کشنده میدانستند البته همه بخشهای این گیاه به غیر از میوه آن ماده ای کشنده از دسته گلیکو آلکالوئیدها در خود دارند نظر دیگری نیز وجود دارد که در آن زمان ثروتمندان اروپا در ظرف های نقره ای و مفرغی غذا میخوردند و به این علت که در مفرغ مقدار زیادی سرب وجود دارد غذاهای اسیدی مانند گوجه فرنگی سبب میشوند که سرب از ظرف مفرغی وارد غذا شود در نتیجه مسمومیت و مرگ را در پی داشته باشد مردمان تنگدست در ظرف های چوبی غذا می خورند ،بنابراین برای خوردن گوجه فرنگی مشکلی نداشتند از این رو گوجه فرنگی به نام غذای فقیران شناخته میشد کشت و استفاده از گوجه فرنگی در خاورمیانه به حدود سالهای ۱۷۹۹ تا ۱۸۲۵ میلادی باز می گردد.

کنسول سفارت انگلیس با نام جان بارکر) در شهر حلب در کشور سوریه اقدام به پرورش این سبزی ،کرد گوجه فرنگی در کشور ایران نیز از دو راه متفاوت وارد و مصرف شد؛ از راه کشورهای ترکیه و ارمنستان و بر اثر مسافرت خاندان قاجار به فرانسه که سبب انتقال بذرهای گوجه فرنگی به ایران شده و کشت آن متداول ،گشت چون گوجه فرنگی از ارمنستان به ایران منتقل شده است در ابتدا مانند مردم ارمنی زبان به این سبزی بادمجان (بادمجان ارمنستانی می گفتند کشت و تکثیر گوجه فرنگی در آمریکا به سال ۱۷۱۰ میلادی و در ایالت کارولینای جنوبی باز میگردد؛ در اواسط قرن هجدهم میلادی کشت گوجه فرنگی در مزارع کارولینا گسترش روز افزونی یافت و مصرف آن در بین مردم گسترش یافت به علت نیاز گرمایی گیاه گوجه فرنگی کشت این گیاه به خصوص در ایالت های فلوریدا و کالیفرنیا گسترش زیادی پیدا کرد و در ایالت کالیفرنیا تولید گوجه فرنگی و صنایع تکمیلی شامل کنسرو گسترش روزافزونی یافت.

امروزه دانشگاه کشاورزی کالیفرنیا یکی از مهمترین مراکز تحقیقاتی گوجه فرنگی محسوب میشود و در مرکز دیویس بانک زنی ارقام وحشی گوجه فرنگی و رقمهای مختلف جمع آوری و نگهداری می شود در هر سال در کل جهان بیش از ۱۵۰ میلیون تن گوجه فرنگی تولید و عرضه میشود چین بزرگترین تولید کننده گوجه فرنگی در جهان است و بیش از ۴۰ میلیون تن گوجه فرنگی تولید و عرضه می کند. آمریکا و هند در مقامهای بعدی تولید گوجه فرنگی در سطح جهان قرار دارند و تنها ایالت کالیفرنیای آمریکا بیش از ۳۵ تولید جهانی و بیش از ۹۰ تولید کشور آمریکا را در اختیار دارد در مقامهای بعدی تولید گوجه فرنگی در جهان نام کشورهای ترکیه مصر ،ایران ایتالیا و اسپانیا در جایگاه بعدی قرار میگیرد؛ در سطح جهان بیش از ۲۵۰۰ گونه مختلف گوجه فرنگی وجود دارد.

گیاه شناسی گوجه فرنگی

گوجه فرنگی با نام علمی Solanum lycopersicum L گیاهی از تیره سیب زمینیان (Solanaceae میباشد گوجه فرنگی گیاهی بوته ای دارای ارتفاعی بین یک تا سه متر است که ساقه ای ضعیف داشته و بر روی زمین قرار گرفته و میوه می دهد. امروزه از گونه های یک ساله گوجه فرنگی برای تولید محصول استفاده میشود اما گوجه فرنگی اصلی گیاهی چند ساله .است گوجه فرنگی گیاهی دیپلوئید و دارای انواع مختلف و رنگهای متفاوتی است که از رنگهای مختلف آن میتوان به رنگ های زرد، سیاه و ،سفید ،نارنجی، صورتی ،قرمز، سبز و بنفش اشاره داشت امروزه دو نوع اصلی گوجه فرنگی در سطح جهان کشت و پرورش می یابد که عبارت از گوجه فرنگی معمولی که دیواره نازکی داشته و محتوی ۵٪ مواد جامد مانند قندها دیوار های داخلی و اسیدهای آلی است میزان بالای قند و اسیدهای آلی در این نوع گوجه فرنگی سبب ایجاد طعمی مطلوب و مزه ای خوب در گوجه فرنگی می شود.

گوجه فرنگی کارخانه ای از این نوع گوجه فرنگی در تهیه انواع سسها و ربهای گوجه فرنگی استفاده میشود و به علت داشتن پوست ضخیم تر هنگامی که پخته میشوند شکل خود را حفظ می کنند.

کاشت گوجه فرنگی

گوجه فرنگی در هر آب و هوایی کشت می شود گوجه فرنگی را در زمینهای سبک قوی و آفتاب گیر محصولی مناسب میدهد؛ به همین علت در پاییز زمین را کود میدهند تا در زمان کشت کاملا آماده .باشد. بذر گوجه فرنگی را از اوایل اسفند ماه تا اوایل فروردین ماه در خزانه در شاسی و یا گلخانه می کارند پس از آن که بوته ها شش تا ده سانتیمتر رشد کردند و خطر سرما رفع ،شد بوته های جوان را به زمین اصلی منتقل نموده و روی خطوطی به فاصله ۵۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر از یکدیگر نشاء می کنند. فاصله بوته ها از یکدیگر بر روی خطوط ۲۰ تا ۴۰ سانتی متر مناسب است؛ بهترین نحوه کاشت گوجه فرنگی روش جوی و پشته میباشد که آبیاری آن به صورت نشتی انجام میگیرد. اوایل اردیبهشت ماه بذر را در زمینی که از قبل آماده ساخته اند با فاصله مناسب می کارند برای این منظور در فواصل معین با میخ چوبی و یا هر وسیله دیگری حفره هایی به عمق یک تا دو سانتیمتر ایجاد میکنند در هر حقره دو تا سه دانه بذر و سپس آن را با خاک پوشانده آبیاری میکنند پس از آن که بذرها سبز شدند و بوته ها چهار برگی شدند؛ یک یا دو بوته اضافی را از انتهای یقه گیاه قطع میکنند تا تنها بوته ای که باقی میماند تقویت شده و رشد کافی کند.

 

اشتراک گذاری

مطالب مرتبط

نظر خود را بیان کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بهترین اپلیکیشن آموزش آشپزی و شیرینی پزی
بیش از 5000 کاربر فعال آکادمی رضیم
0 تا 100 رسپی ها ویدئویی